11-11-2016

Verdwijnziekte

Verdwijnziekte

In 2009 werd een deel van mijn volken voor de laatste keer getroffen door de verdwijnziekte. Ik heb er toen de bovenstaande foto's van gemaakt. Vaak treft dit juist je grootste volken, dat is ook logisch want deze hebben meestal de hele zomer en nazomer de grootste broednesten gehad. De permanent grote broednesten bieden optimale kansen voor de reproductie van varroamijten. In dit geval was er geen tekort aan stuifmeel, het glimmende bijenbrood is duidelijk zichtbaar op de rechter foto. 

Vanwege berichten over nu reeds lege bijenkasten, lijkt het me goed de "verdwijnziekte-verschijnselen" uit eigen ervaring te beschrijven. 

Indien de varroabestrijding te laat (september) wordt ingezet of niet doeltreffend genoeg bestreden blijkt te zijn geweest, dan kan er een secundaire uitbraak van oneindig veel virussen plaats vinden, die alle jonge winterbijen ziek ter wereld laten komen. In de periode september en oktober sterven de oude zomerbijen, indien de jonge winterbijen ziek zijn en doodziek het broednest verlaten om buiten te sterven, dan blijft er een lege kast over. 

Op de foto's kun je zien dat de bezetting op de ramen te gering wordt om het aanwezige broed nog warm te houden. De poppen zijn zo verzwakt dat ze niet meer de cellen uit kunnen komen of ze sterven al in de cellen als pop. Kijk ook vooral eens in de cellen of je witte plekjes aan de bovenkant (kant van de toplat) ziet zitten. Dit zijn de uitwerpselen van mijten. Veel mijten betekent ook veel witte uitwerpselen aan de bovenkant.

Als laatste moet je eens zo'n raam uitkloppen op een wit vel papier. Waarschijnlijk regent het dode mijten. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ko de Jong

    13-11-2016 om 17:59

    Beste Ben,
    Mijn complimenten voor je duidelijke uitleg en beschrijvingen. Ik ben een beginner en leer veel, heel veel, dankzij je blog!!!
    Groet,
    Ko de Jong

  • Ben Vreeman

    13-11-2016 om 20:07

    Als je een kast verlaten aantreft wat doe je met de lege raten?
    Gezien de virusdruk is misschien het beste om ze om te smelten.
    Graag je mening.
    Groet,
    Ben Vreeman

  • Ben de blogger

    13-11-2016 om 20:26

    Ben, het algemene advies is om houten kast aan de binnenkant schoon te branden, polystyreen kasten met heet sodawater te behandelen en de ramen in een stoomwassmelter om te smelten.
    Persoonlijk gooi ik alle ramen van een dood volk, dat deels nog in de kast aangetroffen wordt, in de afvalcontainer. .

  • kees van heemert

    15-11-2016 om 11:00

    Dag Ben,
    Goed dat je in dit verband niet de term CCD (Colony collapse disorder) noemt. In de Nederlandse literatuur wordt die term nogal eens verkeerd gebruikt terwijl de verdwijnziekte wordt bedoeld. Bij CCD,vooral in de VS gebruikt woord, kan er in het laatste stadium nog wel eens een heel klein beetje broed met zelfs een koningin en een paar bijtjes gevonden worden.

  • Ben de blogger

    15-11-2016 om 11:15

    Hallo Kees, in Nederland wordt de term CCD eigenlijk heel weinig gebruikt en terecht, want het is geen Nederlands ;-). Toch lijkt de ziektehistorie en het uiteindelijke resultaat veel op elkaar. Dat resterende plukje bijen, koningin en broed is de laatste halte voor een mogelijk einde verhaal. Of het werkelijk zo ver komt, hangt vaak van de weersomstandigheden af. Een nacht flinke vorst kan het laatste duwtje zijn over de rand van de afgrond.
    Helaas zijn de eerste lege kasten al geconstateerd in Nederland, ik vermoed het resultaat van een eerder ontstaan koninginnenprobleem.

  • Mathijs

    20-11-2016 om 10:36

    Dag Ben,
    Gooi jij de volledige ramen weg, met het houten frame of enkel de was en het voer en alle andere restanten die er nog in zaten?
    En doe je dat alleen bij verdwijnziekte of iedere mogelijk dood van een volk, dus ook met koninginnenproblemen?
    Wat is raadzaam met een volk die extreem veel mijten had en waar ik waarschijnlijk nog ramen voer van over houd, terwijl een klein deel het heeft overleeft (tot nu toe (ik moet se nog verenigen).
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    20-11-2016 om 12:15

    Mathijs, ik gooi de ramen (hout en raat) in de container indien er echt sprake is van een ziekte (virus- of bacteriële of schimmelziekten). Een volk dat de winter niet overleeft vanwege darrenbroedigheid is natuurlijk niet ziek.
    Over volle ramen voer, die je overhoudt van een volk dat ten onder gaat aan een ernstige mijtbesmetting zijn de meningen verdeeld (zie imkerforum discussies).
    Virussen blijven leven in natuurlijke materie zoals bijenbrood e.d.. Ook in honing blijven bacteriën, maar ook virussen leven. Dus kies je voor een schone start van een broedaflegger volgend jaar, dan gebruik je deze oude voerramen uit een dood volk niet meer volgend jaar.
    Maar er zijn ongetwijfeld oude rotten in het vak, die zeggen: het maakt niets uit en het kan geen kwaad.
    Volken en mensen met voldoende weerstand kunnen de virussen de baas, echter op een zwak moment zijn ze het haasje.....

  • Erik

    08-10-2017 om 21:31

    Vandaag controleerde ik een van mijn TBH en tot mijn verbazing zag ik alleen een hele trage koningin op een raat, een paar vliegende bijen en een tiental dode op de bodem. Alle raten waren leeg.

    In mijn andere 2 TBH's heb ik op 27/9 beide een zwerm geplaatst en ook daar lijkt het volk alleen maar af te nemen. Wel zie ik dat er in één een koningin zit en "brits"

    Wat kan hier aan de hand zijn?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.