Verdwijnziekte
Reacties
-
Jos Hillen
17-02-2017 om 18:26Voedsel en stuifmeel was er zeker in voldoende mate. Toch sterven ze. Waarom de ene kast wel en de andere niet? Het blijft een raadsel.
-
Ben de blogger
17-02-2017 om 19:03Jos, je moet de volken in de maanden augustus, september en oktober eens goed observeren. De volken, die in die periode terug gaan van sterk naar 4 straatjes gaan er regelmatig onderdoor. Vaak hebben die veel last van mijten. Maar niet alle volken met veel mijten gaan er onderdoor. Blijkbaar zit het in de betere weerstand tegen virussen van sommige lijnen.
-
Jos Hillen
18-02-2017 om 19:37Ben, mijn ervaring is dat je het soms reeds vroeg ziet.
De verhoudingen tussen het broed en het aantal bijen klopt niet. Er is veel broed aanwezig en toch vermeerderen de bijen niet als verwacht. En zelfs een efficiënte bestrijding van de Varroa kan ze niet meer redden. De virussen hebben reeds de overhand. -
Ben de blogger
18-02-2017 om 19:58Jos, als er veel zieke bijen verdwijnen, vertoont de koningin vaak compensatiegedrag om het verlies aan bijen te compenseren via broed. Echter dit versterkt de negatieve spiraal want de bijen kunnen het broed in onvoldoende mate verzorgen. Zodoende worden er veel kortlevende bijen geboren, die in november en december al dood gaan.
-
Debby Roelofs
20-02-2017 om 14:32Jammer van je volkje! Wat kun je doen als je eind van de zomer DWV tegen komt? Blijkt dat de overlevingskans in de winter erg klein is. Heb zelf mn eerste bijenvolk incl kast overgenomen eind afgelopen zomer en de eerste dagen waren de bijen druk met het afvoeren van dode bijen met kenmerken van deformed wing virus. Paar weken later de kast pas open gemaakt en alleen maar gezond uitziende bijen gezien. Maar laatst mijn foto's met close up bekeken en wel een deel broed met gaatjes (lijken mijten) gespot.. Wat had ik kunnen doen afgelopen zomer buiten varoa bestrijding om om zo'n virus te bestrijden? Wat word in het algemeen gedaan als er iets van DWV of ander virus word gezien? Ik heb reacties gezien van imkers die 2 volken samen voegen, wat zijn andere manieren van aanpak? Het broed werd kleiner naar de herfst toe wat een teken blijkt te zijn.. Qua raten kon ik weinig verwisselen omdat het verbogen raat is, maar ook bomvol verzegelde honing. Foto's hierboven lijkt precies op mijn dode volkje, de bijen onderin gewogen is maar 40 gram.
-
Ben de blogger
20-02-2017 om 15:20Debby,
DWV bijen in de zomer is eigenlijk een rode vlag. Zijn het er een paar, dan is het een oranje vlag en zou je direct moeten behandelen. Ik ben zelf geen voorstander van harde middelen als mierenzuur, maar als er veel DWV-bijtjes te zien zijn, dan moet het toch maar. DWV-bijen is eigenlijk altijd gerelateerd aan een zware mijtenbesmetting. Een maand na de behandeling moet je de volkssterkte controleren. Indien er in de nazomer slechts 5 straatjes of minder over zijn, kun je inderdaad beter verenigen met een ander volk. Door de mijtbesmetting is de weerstand minder en het aantal langlevende bijen beperkt. Dus versterken d.m.v. verenigen. Samen maken ze meer kans.
40 gram bijen staat gelijk aan 400 bijen, terwijl de minimum sterkte voor overwintering van een normaal volk 5000 bijen is. -
Jos Hillen
20-02-2017 om 17:57Een vriend was in hetzelfde geval begin juli. Veel mijten en bijen met dwv. Het zekerste in dat geval is alle ramen afnemen en de kasten opnieuw laten beginnen op kunstraat. Je kan dan besproeien met oxaalzuur.
Het resultaat is weinig mijten en de meeste virussen verwijderd.
Alle drie de volken die zwaar besmet waren hebben het gehaald. Meer nog, ze zijn sterk door de winter gekomen. -
Ben de blogger
20-02-2017 om 20:04Totale broedafname heb ik ook een keer toegepast als laatste redmiddel. Met succes. Zelfs het broed was bij dit volk aangetast door de extreme mijtenbesmetting. Je moet het echter wel vroeg in de jaar doen, als er nog voldoende bijen in de kast zitten om de ramen uit te bouwen. Zodra de bezetting vanaf augustus begint in te storten, is het te laat. Dan moet je na de bestrijding tevens verenigen om voldoende langlevende winterbijen over te houden.
-
Mathijs
20-02-2017 om 21:43Dag Ben,
Nu we het toch over instortende volken hebben. In augustus was er nog veel dracht bij mij, 1,5 km verderop is de heide, die zat ook in een van de volken toen ik de honing proefde. Alle volken haalde nog honing, waarvan 2 heel veel. 1 van die volken die veel honing haalde was het volk dat zwaar besmet was met varroa en uiteindelijk met maar 3 straatjes de winter in is gegaan en half december van het voer is geraakt plus moerproblemen (darrenbroed). Hoe kan het dat dit volk nog zoveel honing heeft gehaald? Of is dat normaal ondanks niet vliegende bijen en dwv?
Groeten Mathijs. -
Ben de blogger
21-02-2017 om 10:09Mathijs, als imker zien wij het volk als een grote verzameling gelijke bijen. Echter het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de groep haalbijen en de later geboren groep jonge huisbijen. Daarnaast is het belangrijk te onderkennen dat slechts 20% van de mijten op de bijen zit (meest op de huisbijen) en 80% in het broed zit. Dit leidt in augustus tot een situatie dat er veel gezonde vliegbijen zijn, maar dat ondertussen het broednest een puinhoop wordt, waarbij nog maar 40 a 50% van het broed gezonde bijen oplevert. De rest komt aangetast ter wereld en sterft op korte termijn. Die 40 a 50% gezonde bijen moeten ook nog het resterende broed verzorgen, waardoor deze bijen weer geen langlevende winterbijen worden. Zo hou jij 3 straatjes bijen over in oktober/november. Op dat moment zou je die moeten verenigen met vergelijkbare volk(en). Dan overleeft er tenminste nog wel wat.
Die vereniging heb ik afgelopen jaar gedaan (met video) en dat volk is goed de winter doorgekomen. -
Mathijs
27-02-2017 om 15:35Dag Ben,
Bedankt voor de uitleg!
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.