15-04-2019

Verkleumde bijen

De koude wind en de grote temperatuurstegenstelling tussen plaatsen in de zon en in de schaduw doet menige vliegbij de afgelopen dagen onder of achter de kast belanden. Veel bijen lijken vanwege de wind uitgeput neer te storten en kunnen door afkoeling in de schaduw niet meer opvliegen. 's Avonds tref je clusters bijen aan, die ten dode zijn opgeschreven. Wellicht zijn het nog winterbijen, die toch al bejaard zijn, maar het is een triest gezicht. Gelukkig zie ik er 's morgens niets meer van, de bijen zijn een goede eiwitbron voor de koolmezen.  Kasten die vol in de zon staan, hebben hier geen last van. Vandaag was het verschijnsel weer voorbij. 

De verklaring van het in coma raken van de bijen wordt veroorzaakt door de temperatuur in de schaduw van beneden de 8 graden.

 Het is een typisch voorjaarsverschijnsel. De koude nachten liggen weer achter ons en de bloeiende kersen, peren en paardenbloemen zorgen voor een geweldige dracht de komende week. Zorg voor voldoende opslagruimte want nectar neemt twee keer zo veel ruimte in dan honing. Ze moeten de nectar dus wel kwijt kunnen de komende dagen en weken, want vol = vol en dan stagneert de haaldrift. 

Geef ook de bouwdrift de ruimte, de 2e HK mag dus ook uit uitsluitend kunstraat bestaan. Dat geeft de nieuwe generatie jonge bijen kansen ;-).

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Petra

    16-04-2019 om 23:05

    Dag Ben,

    Ik heb in Utrecht de afgelopen dagen hetzelfde waargenomen maar wist niet wat er nou precies aan de hand was. Nu wel :)
    Groet!

  • Aart

    17-04-2019 om 08:13

    Hoi Ben,
    Paar weken geleden en afgelopen weekend precies hetzelfde meegemaakt. Triest gezicht.
    Wist niet wat het was, nu wel, dank.

  • Peter Verbruggen

    17-04-2019 om 08:29

    Heb inderdaad in Hillegom hetzelfde meegemaakt.Dank voor de verklaring.
    Je suggareert nu al een tweede honingkamer, waarom ik heb er net een derde broedkamer opgezet....

  • marjolein

    17-04-2019 om 08:49

    wij hadden een paar weken geleden dode darren voor de kast. zou dat hetzelfde zijn geweest of meer een soort darrenslacht omdat het ineens zo koud werd?

    Marjolein, het laatste. Bij koud weer clusteren de bijen rond het broednest, de darren en het darrenbroed wordt als eerste opgeofferd. Groet, Ben

  • Monique

    17-04-2019 om 09:34

    Ik vind bij 1 kast ook poppen op de vliegplank die worden geruimd door de bijen. Wat zou dat zijn?

    Monique, het kan hygiënisch gedrag zijn. Het kan ook afgekoeld broed zijn. Groet, Ben

  • Gert Valk

    17-04-2019 om 13:11

    Ha Ben,
    Als proef heb ik 2 torens met uitgebouwde honingkamers in de schuur gezet. Een met walnotenbladeren er in en een zonder.
    In de honingkamer met walnotenbladeren geen een wasmot.
    In de andere een paar. Alles onbebroede ramen.

    Ik sta op het fruit, verschillende kersen rassen en aansluitend appel en heb de 2e uitgebouwde honingkamer geplaats. 1e zit 60% vol
    Wat moet ik doen om beide Bakken over twee a 3 weken verzegeld te hebben. Ze halen nu als een malle. Wanneer tegen de tijd dat de tweede honingkamer vol raakt een derde plaats zullen ze de tweede niet meer verzegelen toch?
    Alvast bedankt!

    Gert, inderdaad die 3e hk plaatsen zodra de 2e hk goed bezet is met bijen en deels gevuld met honing, want blijkbaar hebben ze die ruimte nodig.
    De honingcellen worden pas verzegeld indien ze voor 100% zijn afgevuld met rijpe honing. 80% gevulde cellen blijven onverzegeld tot jij ze slingert. Een groot misverstand is, dat onverzegelde honing niet goed zou zijn. Dat is onzin, wel even testen op het watergehalte dmv stoten voor je ze afneemt.
    Die 3e HK blijft dan op het volk en wordt later aangevuld door de bijen. Ze moeten namelijk altijd reservevoer hebben. Groet, Ben

  • Gerrit

    17-04-2019 om 13:59

    Ik ben pas voor tweede jaar bijenhouder. Alles is nieuw en onbekend, ondanks vorig jaar gevolgde en goed gegeven cursus. Dacht al aan ziekte. Bedankt voor je uitleg.

  • Gaby

    17-04-2019 om 16:21

    5 kleinere teeltkastjes staan op 1 plek staan. 1 kastje (Kieler) totaal verkleumd/dood. De rest doet het prima! Was geen klein volkje. Jammer.

  • jan Roozenburg

    17-04-2019 om 21:03

    ik heb een kast thuis op het terras staan de bijen die door de kou in coma zijn doe ik in een wijn glas ondersteboven op een bier viltje in de huis kamer na verloop van tijd komen ze weer tot leven en laat ze buiten vrij ze vliegen dan gelijk de kast weer in

  • Jan A

    17-04-2019 om 23:53

    Hoi, ik heb de verkleumde bijen opgeveegd en boven in de kast weer laten glijden ,als ze zo koud zijn is het maar ff werk je kan ze zelfs wel op je hand vegen.

  • Jurgen

    18-04-2019 om 15:09

    Hoi Ben, eind maart was mijn volkje aardig sterk en heb ik er een 2de bk onder gezet. Half april heb ik er een honingkamer en moerrooster op gezet dus ik heb nu 2 bk en 1 hk. De bovenste bk is helemaal vol met bijen, broed en honing en de hk een klein beetje. De onderste bk is redelijk leeg. Ik krijg soms als tip om de 2 bk om te wisselen met elkaar zodat de 2de bk ook goed in gebruik genomen gaat worden. Raad jij dit aan?

    Jurgen, dat raad ik je zeker niet aan. Dit is overigens wel een controversieel onderwerp. Maar als jij honing wil krijgen in je HK, dan moet je niets veranderen. Honing slaan ze direct op boven het broednest.
    Zet je de onderste BK op de andere BK dan komt de honing in je BK en NIET in je HK. Groet, Ben

  • André

    20-04-2019 om 01:43

    Dag Ben, even een vraagje. Ik ben bezig met mijn top bar om de oude zwarte raat zo veel mogelijk te vernieuwen. Maar elke keer als ik een lat tegen het broed aanhang bouwen ze het uit als bouwraam darrenraat.Nu al 5 latten van de 18 terwijl ik liever werksters heb voor een groot volk. Heb jij hier nog een trucje voor? Groet André

    Andre, je moet de nieuwe, lege toplatten meer naar binnen hangen, meer in het broednest want aan de buitenkant willen ze juist darrenraat bouwen voor de voortplanting.
    Het is een onnatuurlijk trucje, maar het werkt wel. Geeft wel enige afkoeling van het naast gelegen broed. Maar gezien het huidige warme weer is dat niet onoverkomelijk. Groet, Ben

  • Jochum c zwerver 180

    22-07-2019 om 09:17

    Ik kom niet eerder aan mijn bijen als de darren buiten aan wezig zijn om de 20 graden het duurt 4 tot 6 uur voor het weer op temperatuur is en dat is zeer belastend voor de bijen

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.