30-08-2016

Verlaten nest

Verlaten nest

Soms maken bijen een voor imkers onbegrijpelijke keuze. Hier is een zwerm neergestreken in de takken van een omgewaaide boom op een landgoed bij Hackfort te Vorden. Blijkbaar hebben ze er in eerste instantie voor gekozen hier een nest te ontwikkelen, maar waarom? Er staan voldoende holle bomen in deze bosrijke omgeving. 

Gezien de grootte van de raten (15 cm doorsnee) zal dit een nazwerm geweest zijn. Vermoedelijk is de koningin niet terug gekomen van haar bruidsvlucht en is het voortbestaan van de zwerm hierdoor in gevaar gekomen. Er rest slechts een schitterend stilleven in de steeds kaler wordende omgewaaide boom. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Jan van Cadsand

  30-08-2016 om 11:41

  Lijkt het maar zo ? of is het allemaal darren raat ?

 • Pascal

  30-08-2016 om 13:06

  Bijen doen er alles aan om in het voortbestaan van hun soort te voorzien. Als de koningin onverhoeds sterft of niet terugkomt zullen de werksters darrenbroedig worden om in ieder geval de genen van het volk nog te kunnen verspreiden. De darren kloppen vervolgens wel aan bij naburige volken en maken kans om koninginen te bevruchten waardoor de genetische diversiteit blijft gewaarborgd.

 • Fernand

  31-08-2016 om 18:19

  Er bestaat een schitterend wetenschappelijk werk over hoe de bijen kiezen voor een nieuw nest als ze gezwermd hebben, misschien kan er daar een verklaring worden gevonden, of niet want ' nature stays nature , not thanks to mankind' .....

  Honeybee Democracy. - Thomas Seeley.

  Iedere imker zou het moeten lezen

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.