23-02-2016

Vers stuifmeel geeft boost

Vers stuifmeel geeft boost

Bij ons speelt de wilg net zo'n belangrijke rol voor onze bijen als de amandelbomen in Californie. Vele imkers reizen naar de uiterwaarden om hun bijen aan te laten sterken van het winterseizoen. De wilgenkatjes vormen de eerste grote dracht, die de bijen een enorme stimulans geven om hun broednest te vergroten. De wilg is een tweehuizige plant, de manlijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich ieder in hun eigen huis/plant. 

Wil je meer lezen over de grootste migratie van bijenvolken in de wereld, lees dan dit artikel in Bee Culture

Het is natuurlijk een hele andere wereld dan de wereld waarin wij leven als hobbyimker. Maar voor de bijen en voor de amandel speelt de bestuiving een cruciale rol in hun verdere ontwikkeling. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Ton D

  23-02-2016 om 12:25

  Beste Ben Som de Cerff,

  Op de eerste plaats de complimenten voor je blog. !! Ga zo door en ik blijf je volgen. Heb je de film "more than honey"gezien? Dan heeft de amandelbestuiving wel een bijsmaak!!

 • Blogger Ben

  23-02-2016 om 12:58

  Ja, die film heb ik zeker gezien. Ik denk dat ze willen werken aan hun imago, want die film laat de mindere kanten zien. Het is daar ook wel een heel andere wereld dan onze hobby bijen, lijkt meer op bio-industrie als je kijkt naar het gebruik van preventieve middelen als anti-biotica en massale inzet.
  Dan mogen we ons hier gelukkig prijzen!

 • K.Noorman

  23-02-2016 om 22:23

  De wilgen zijn bij ons in Friesland nog niet in bloei , dat duurt nog een paar weken .Ik zie mijn bijen af en toe de kast in en uit vliegen maar kan geen stuifmeel ontdekken . De wilg zo belangrijk voor tal van insecten met name voor de bij , maar wordt door gemeenten vaak flink gesnoeid tot knotwilg . ...en dan zo om de 3a4 jaar weer. Net als ze voor de bijen juist zo belangrijk zijn word er weer gesnoeid zonde . Zou na de bloei moeten , maar ja dan zit er blad aan en dat heeft men liever niet, er is altijd wel iets wat in de wielen rijd . Wat de film betreft heb ik ook gezien daar wordt je niet vrolijk van , gigantisch hoe daar geïmkerd wordt geheel fabrieksmatig . Laten wij het maar op onze manier blijven doen.
  Bedankt Ben voor je leuke informatie.

  Vrg Klaas N

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.