20-08-2018

Verschillen in mijtenval

Het tropische weer ligt inmiddels al weer twee weken achter ons. De mijtenbestrijding vindt nu in vrijwel alle volken plaats. Ik pas dit jaar VarroMed en Apilife Var toe. Andere jaren heb ik Thymovar, Apiguard, Hive Clean, Bienenwohl en mierenzuur toegepast. Het werkt allemaal bij een juiste toepassing en gepaste dosering. Gezien de heftigheid van mierenzuur ben ik daar van afgestapt, alhoewel het wel zeer effectief is. 

Opvallend dit jaar zijn de grote verschillen in mijtenval, zowel bij de volken die ik al 2 jaar niet meer behandel (4,9 mm + sterke broedhygiene) als bij de volken die altijd behandeld worden. Blijkbaar spelen omgevingsfactoren, virustolerantie en hygienische eigenschappen in de verschillende volken een grote rol. Vooral deze facetten intrigeren mij, alhoewel er moeilijk een vinger achter te krijgen is. 

Om de verschillen meetbaar te maken, tel ik sinds een week dagelijks de mijtenval van 6 onbehandelde volken. De gemiddelde mijtenval varieert tussen de 2 en 190 per volk per dag. In september wordt het aantal volken, waarvan ik dagelijks de mijten tel, opgevoerd naar 16 volken. Aangezien ik uitsluitend nateel van moeren met een lage mijtenval, wordt de telling de komende weken extra spannend (voor mij ;-). 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Jak Bos

  20-08-2018 om 20:45

  hoi
  hoewel we dachten dat er in verband met de warmte weinig meiden in zouden zitten, ben ik toch geschrokken, de eerste kast niks dus ik blij, maar de volgende meer dan 50 stuks, dus dat viel tegen, dat patroon zie ik hoewel ze naast elkaar staan terug bij alle kasten terug de enen bijna niks de buren soms zeventig, ik behandel nu met Apilife Var, ga toch maar voor vier keer behandelen.
  de volken met P Moeren Carinca hebben het laagste aantal

 • Ben de blogger

  20-08-2018 om 20:56

  Jak, de P moeren zijn misschien ingevoerd in broedafleggers, waarin na 9 dagen de redcellen gebroken zijn? Een dergelijke broedstop zet een rem op de mijtenreproductie. Probeer eens de volken te groeperen in gelijke ontwikkelingen en selecteer dan op de laagste mijtenval.

 • Koos

  20-08-2018 om 21:37

  Ben, Wij hebben de mijten bestrijding mbv mierenzuur in een nassenheider verdamper gedaan. Echter, al na vijf dagen was de 110 ml verdampt. Is dit te snel gegaan en is nu een tweede behandeling (na inwinteren?) noodzakelijk?

 • Ben de blogger

  21-08-2018 om 08:49

  Koos, de verdamping kan oplopen tot 30 ml per dag bij 2 BK's. Ook de buitentemperatuur was aan de hoge kant, hiermee is de concentratie sterk geweest en zal de behandeling wel voldoende effect gehad hebben. Tel half september eens de dagelijkse mijtenval gedurende 5 dagen. Blijft die onder de 10 mijten per dag, dan hoef je geen 2e mierenzuur behandeling te doen.
  Een Liebig Dispenser werkt trouwens wel iets beter dan de oude Nassenheider Verdamper. Nog beter is de horizontale verdamper.

 • Hans

  21-08-2018 om 09:19

  Ik gebruik het sublimox oxaalzuur apparaat voor de zomerbehandeling.
  5 behandelingen met tussenpozen van 4 dagen.
  Werkt super

 • Ben de blogger

  21-08-2018 om 09:42

  Hans, dit apparaat is ontwikkeld voor de najaar behandeling wanneer al het broed vrijwel is uitgelopen. Ik begrijp dat jij met 5 behandelingen ook ALLE huidige mijten in het broed wil doden. Volgens mij is deze zero-mijt benadering niet nodig en ook niet wenselijk. Ik zou deze behandeling eenmalig uitvoeren in de 2e helft van november. Bij een kleiner deel van de volken met een mijtenval > 10 mijten per dag in september zou je een driemalige verdampingsbehandeling op dag 1,6 en 13 kunnen overwegen.

 • karin

  21-08-2018 om 13:27

  Ben, je zegt alleen na te telen van volkeren met lage mijtenval. Ga je dan ook effectief kijken of er naast de mannetjes, enkel intacte volwassen dochters vallen? Als je een volk met VSH hebt, kan het toch ook zijn dat er veel mijten vallen doordat aangetaste cellen uitgeruimd werden...Als je dan alleen maar telt, zonder onderscheid , sluit je dan misschien net niet die koninginnen uit die wel VSH gedrag vertonen ?

 • christ

  21-08-2018 om 14:11

  ben heb jij ervaring met enkelbloemige afrikaantjes?
  ik heb 5 volken staan vlak bij ongeveer 3 ha afrikaantjes
  deze volken laten weinig mijtval zien tijdens een behandeling met mierenzuur

 • Ben de blogger

  21-08-2018 om 18:00

  Karin, ik tel de mijtenval uitsluitend bij onbehandelde volken met P- en F1-moeren. Die telling doe ik continue in de maanden sept t/m februari. Ik ben ervan overtuigd dat de gemiddelde mijtenval per dag in die 6 maanden een goed beeld geeft van de mijtenbesmetting in de volken. Een lage mijtenval moet dan wel gerelateerd zijn aan hygiënisch gedrag van de bijen of een andere factor, die de reproductie afremt, zoals bijvoorbeeld kleinere cellen. Wellicht dat de mijtbesmetting op de bijen per 1 september of per 1 oktober ook een goede graadmeter is, maar daar moet ik nog onderzoek naar doen.

 • Ben de blogger

  21-08-2018 om 18:18

  Christ, inderdaad heb ik dit vaker gehoord. Maar het is de vraag of dit veroorzaakt wordt door het stuifmeel van de afrikaantjes. Uitgebreid onderzoek op onbehandelde volken zou misschien duidelijkheid verschaffen.

 • Arnoud

  21-08-2018 om 22:41

  Ter info.
  Mierenzuurbehandeling toegepast met liebig-dispenser, conform voorschrift. Na 1 week alles verdampt en slechts enkele mijten op elke schuiflade in 4 volken met elk 2 BK.

  Arnoud, indien de mijtenval in november < 1 mijt per dag blijft, kun je de winterbehandeling overslaan. Deze aanpak "mijtenbestrijding op maat" wordt IPM, Integrated Pest Management genoemd. Groet, Ben

 • Philippe

  22-08-2018 om 11:58

  Ben, bij één van mijn volken zie ik al maanden geen of hooguit een enkele mijt op de schuiflade. Ik controleer wekelijks. Het betreft een P1-moer die dit voorjaar is gaan zwermen en die ik zelf weer in een nieuwe kast heb gedaan.
  Is het verantwoord om dit volk zonder behandeling de winter in te sturen?

 • Ben de blogger

  22-08-2018 om 12:41

  Philippe, ik zou het risico wel durven nemen. Maar hou de mijtenval in september in de gaten, deze moet onder de 5 per dag blijven.
  In november, wanneer de volken broedloos zijn, nogmaals checken. Maximaal 1 per dag is dan de limiet, anders oxalen begin december.
  Hou wel mieren e.d. in de gaten, die lusten de mijten ook.

 • Henk

  12-09-2018 om 11:18

  Beste Ben.
  Al diverse jaren gebruik ik voor de Varroa bestrijding Thymovar in de periode augustus/september en Oxalzuur rond de jaarwisseling. Er vielen over het algemeen niet echt veel mijten.
  Dit jaar heb ik een ander middel gebruikt en de mijtenval was schrikbarend hoog. Tijdens het imkeren door het jaar heen geen of nauwelijks mijten gezien. Ook niet bij het trekken van darrenlarven.
  Zou het kunnen dat er thymovar na al die jaren van gebruik niet meer zo goed werkt?


  Henk, van Apiguard is bekend dat er in Italië resistentie aan het ontstaan is. Dan zou na jarenlang herhaald gebruik, zoals bij jou, dit ook het geval kunnen zijn met Thymovar. Het kan ook zo zijn dat je behandeling vorig jaar eenmalig niet effectief genoeg geweest is. Het is daarom goed regelmatig te wisselen van middel. Zelf ben ik wel tevreden over Apilife Var. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.