18-02-2018

Verschonen en uitwinteringssterkte

Nu de bijen nog lekker op de wintertros zitten, kun je de komende 2 weken op een eenvoudige wijze de bodems verschonen door ze om te ruilen voor een schone bodem. Tegelijkertijd kun je het aantal straatjes van boven tellen (in dit geval 7) en tevens een kijkje nemen aan de onderkant van de broedkamerramen om de grootte van de tros in te schatten. In dit geval zijn aan de onderkant in 5 straatjes bijen te zien. Blijkbaar zijn de buitenste 2 straatjes minder diep vanwege de bolle wintertros vorm.  

De bodem is in dit geval eigenlijk schoon genoeg. De 50 tot 100 dode bijen liggen los op het gaas. Vaak hebben zich in de hoeken van de bodem dode bijen verzameld en is het beter om de bodem te vervangen door een schone. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Frauke

    18-02-2018 om 16:10

    Beste Ben,
    zo te zien is er bij een van mijn volken, staande op 2 broedkamers, echt alleen de onderste kamer bezet met de wintertros. Alleen als ik op de kast tik, komen er bijen naar boven.
    Moet ik ze gewoon zo laten zitten als ze er nu bijzitten? Deze vraag ook naar aanleiding van de video op de site van de NBV.
    Trouwens, er is nog genoeg voer in de bovenste kamer.
    Groeten, Frauke

    Frauke, zeker zo laten zitten tot de eerste volledige voorjaarsinspectie eind maart/begin april. Tijdens de voorjaarsinspectie kun je zien of het broednest verdeeld zit over de boven- en onderbak. Je kan dan overwegen als het aantal BK-ramen 8 of minder is, om alle bebroede ramen in de bovenbak te hangen en bij het begin van de kersenbloei een HK daar boven op zetten. Uiteraard met een moerrooster eronder.
    De bijen slaan namelijk de honing altijd op boven en naast het broednest. Zit het broednest met name onderin, dan komt de honing in de bovenste BK terecht en NIET in de HK.

    Neem tijdens de voorjaarscontrole ook vooral de overtollige voerramen weg en vervang deze door kunstraten aan weerskanten van het broednest. Dat geeft de K ruimte om te leggen en voorkomt vroege zwermdrift.
    Groet, Ben

  • Anoniem

    18-02-2018 om 19:09

    3 van mijn volken zitten nog op twee BK,'s. Ik ga de bodems komende week vervangen/schoonmaken. Is het noodzakelijk nu de onderste broedkamer weg te nemen (wanneer leeg)? Ik stoor het volk liever niet en zou bij voorkeur wachten tot de eerste inspectie eind maart. Wat is het advies in deze?

    H, vanaf half maart begint in het midden en zuiden van NL de boswilg te bloeien en begint het broednest flink te groeien door de dracht (mits het weer mee zit). Eigenlijk moet je vlak daarvoor de onderbak wegnemen of vervangen door kunstraat, want dan is de kans het grootst dat er nog geen broed in zit.
    Wacht je tot eind maart, dan wordt de kans groter dat de onderbak al weer bezet is. Alles hangt natuurlijk af van het weer en de sterkte van je volken.
    Zitten de volken zichtbaar bovenin tegen het folie, dan is de kans groot dat de onderbak leeg is (checken door te kiepen) en zou ik de onderbak zodra de komende vorstperiode achter ons ligt, wegnemen. De storing van deze handeling is minimaal, zoals je op de video hebt kunnen zien.

  • Anoniem

    19-02-2018 om 09:34

    Wel wat vroeg om over utiwinteringsterkte te spreken. Het gaat nog stevig vriezen de komende weken en de lange termijn-voorspelling bevat pas midden tot eind maart vliegweer voor de bijen. Lijkt mij verstandiger de bijen voorlopig nog met rust te laten.

    Anoniem, de sterkte van de volken zal de komende weken nauwelijks meer veranderen. Vandaar dat je nu al kan voorspellen hoe sterk de volken de winter uit komen. Groet Ben

  • Marianne

    19-02-2018 om 13:11

    Beste Ben,
    Dank voor je duidelijke info. telkens!
    Zou je misschien eens wat meer info. plus foto's van het lezen van de la willen sturen? Dat vind ik nog wel lastig namelijk. Wat zegt nu bijvoorbeeld veel (bergjes) licht bruine mul? En onder het kantraam gekristaliseerde suiker"klontjes"?

    Marianne, er bestaat al een blog-bericht van enige weken geleden over het lezen van de schuiflade, zie: https://www.bijenhouders.nl/blog/de-schuiflade-lezen

    Ik voeg soms nog foto's toe. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.