15-03-2017

Vluchtige voorjaarsinspectie

Vluchtige voorjaarsinspectie

Eind maart of begin april hou ik altijd als steefdatum aan om de volken te controleren op moergoedheid en voedselvoorraad. Gisteren kon ik het echter niet laten om bij 1 volk de controle uit te voeren. Ik was ook erg nieuwsgierig wat er gebeurd was met het raam kunstraat, dat ik 29 september 2017 ingehangen had. Het betrof een raam gegoten kunstraat van het Bijenhuis. Op mijn You Tube kanaal is de video van het inhangen nog te zien. In Bijenwerk vind je de foto terug van dit raam.

Tijdens de vluchtige voorjaarscontrole op 14 maart 2017 plaats ik een raam kunstraat (lotnummer 212822) van de firma Bijenhof uit Belgie. Dit keer met 2 vensters. Mij benieuwd hoe dit afloopt. Wordt vervolgd.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    15-03-2017 om 20:47

    ik heb i verdacht / zwak volk bekeken, dat was moerloos. Bijen afgeklopt, en de buren wat verschoven. vandaag woensdag 15, 3 volken bekeken. de themp in de stal was 20 gr. veel voer goed stuifmeel en 2 á 3 ramen broed. in de onder bak ? ik winter in op 2 sl.= 7 r + 1 dar in de b.b, en 2 sl en 6 r in de onder b. Mijn zwaarste volken die bakken stuifmeel halen, bekijk ik morgen of ? als de themp, het toelaat.

  • Anoniem

    15-03-2017 om 20:57

    Zou het op dit moment al kunnen om bijen te verplaatsten naar een andere stand (>5 km verder), of is dat nu niet verstandig?

  • Anoniem

    15-03-2017 om 21:19

    Wij hebben een volk op 12 maart verplaatst om 11:00 uur en later op de middag zij we gaan kijken. De dames vlogen al volop met grote gele pollen dus voelden zich al direct thuis op de nieuwe locatie die ongeveer 1 km van de oude plek verwijderd was. Nu is het nog fris genoeg voor een verplaatsing op korte afstand.

  • Ben de blogger

    15-03-2017 om 22:43

    Geen enkel probleem om volken te verplaatsen in maart. Kijk vooral naar de beschikbare voorjaarsdracht van de nieuwe locatie. Vooral de wilg, esdoorn en fruitbomen zijn van belang.

  • Hendrik Jan

    16-03-2017 om 07:20

    Mijn kasten staan op mijn werk, het Groenhorst in Nijkerk en ik ga ze verplaatsen iets achter school op het Landgoed, ongeveer een kleine 50 meter, kan dat zomaar? of moet ik ze eerst een heel eind verplaatsen.

  • Ben de blogger

    16-03-2017 om 08:33

    Hendrik Jan, dat kan zeker NIET! Verplaatsing over zo'n korte afstand kun je alleen tijdens een langdurige winterperiode doen. Nu moet je ze eerst 2 km verplaatsen en dan over 6 tot 8 weken weer terug plaatsen naar de nieuwe standplaats

  • Marjo van der Knaap

    16-03-2017 om 10:13

    Ik zie dat je op de ramen in de onderste "nieuwe" bak een Y hebt geschreven. Heeft dat te maken met de "richting" van de raat? Ik heb daar wel eens iets over gelezen. Kan je daar iets meer over vertellen, misschien in een aparte blog?

  • Werry Jonker

    16-03-2017 om 12:34

    Hallo Ben,
    Vandaag met schitterend zonnetje, een aantal volken bekeken. Zagen er prima uit.
    Wel verschimmelde ramen.
    Vraag 1: hoe voorkom ik het beste, dat ramen schimmel krijgen?
    Vraag 2: bij schimmel altijd raam wisselen? Of wordt een waas van schimmel door de bijen wel weggepoetst?
    Vraag 3:Wat doe ik met verschimmelde ramen met voer erin? In mijn zonnewassmelter wordt dat een vieze prut?
    Vriendelijke groet
    Werry

  • Ben de blogger

    16-03-2017 om 14:42

    Werry
    vraag 1: door zeer sterke volken in te winteren of de ruimte te beperken door het gebruik van sluitramen. Lege niet bezette ramen schimmelen namelijk het eerst;
    vraag 2: een groene of grijze waas poetsen de bijen nog wel schoon, maar raat met witte schimmel gaat er bij zeker uit;
    Vraag 3. Tja.... als je het zonde vindt van de suiker, dan maar eerst slingeren. Of beschimmelde stukken raat weg snijden en dan weer gebruiken bij vegers of afleggers.

  • Kris

    16-03-2017 om 15:10

    Dag Ben,

    Bij controle vandaag bleek dat ik ook last had van schimmel, maar dan 2 a 3 cm aan de rand van de raat.

    Kan ik ook die ramen het beste verwijderen of kan ik dat aan de zijkant wegsnijden? Vullen de bijen die raat aan de zijkant dan weer op of blijft dat dan leeg?

    Dank voor al je waardevolle informatie!!!

    Vriendelijke groet, Kris

  • Ben de blogger

    16-03-2017 om 17:00

    Kris, kleine stukken beschimmelde raat kun je wel weg krabben en weg snijden. De bijen kunnen het weer prima repareren. Je ziet er straks niets meer van ;-)

  • Margreet

    16-03-2017 om 17:12

    Een van mijn volken zit in een spaarkast op twee broedkamers precies tussen de twee bakken in.In de bovenbak zie ik door het plexiglas nog aardig wat voer. Bij de voorjaarsinspectie wil ik in ieder geval een bouwraam inhangen. Ik ben er beducht voor het broednest uit elkaar te trekken als ik de bovenbak eraf haal. Wat raad je me aan te doen ?

  • Harry

    16-03-2017 om 17:24

    Wat kan ik het beste doen met voedselramen. die nu over zijn. Kan ik die bewaren en later weer gebruiken?

  • Ben de blogger

    16-03-2017 om 19:05

    Marjo, Google maar eens op 'housel positioning'. Op resistantbee.com kun je ook meer info vinden. Kijk eens door een vel kunstraat, dan zie je aan 1 kant een y in de cel. Aan de kant zie je het omgekeerde. De theorie luidt dat bijen die y altijd vanuit het middelste raam naar buiten richten bij een vrije raatbouw.
    Margreet, het bouwraam moet op positie 2 of 9 komen in de bovenbak. Je kunt deze bak dus laten, je laat de onderbak gewoon met rust.
    Harry, inderdaad bewaren voor de kunstzwermen.

  • Gert Valk

    16-03-2017 om 19:50

    Hoi Ben,
    Mijn twee volken vluchrig nagekeken.
    volk 1 2 ramen mooi bij gesloten broed
    volk 2 6 ramen mooi gesloten broed. Enorme plakken al!
    Is twee ramen verzegeld voer voldoende?
    Ze vliegen als bezetenen op de wilg.
    In volk 2 ook al wildbouw met darrenraat en grote larven. Bouwraam dus geplaatst. Ik had geen darrenkunstraat. Heb dus een raam met een halve cm werksterraat er in gehangen op positie 2.
    Hive clean blokbehandeling in april beginnen bij goed weer? Of later
    Mijn dank is weer groot!

  • Ben de blogger

    16-03-2017 om 20:36

    Gert, bij slecht weer gebruiken ze wekelijks een kilo wintervoer. Op dagen als vandaag halen ze al weer verse nectar. Met twee volle ramen kunnen ze dus vier weken slecht weer overbruggen. Een leeg raam met een klein reepje kunstraat werkt het beste als bouwraam. Darrenkunstraat kopen is helemaal nergens voor nodig. Mijn sterke volken bouwen ook al.
    Hive clean is in het voorjaar volstrekt overbodig vanwege het feit dat 80% vd mijten in het broed zit. De bouwraammethode is voldoende.

  • Eugenie

    16-03-2017 om 21:07

    Ben, wanneer kun je het best gaan beginnen met Hive clean?

  • Mathijs

    17-03-2017 om 09:13

    Ben en Werry,
    Mijn mentor en tevens leraar van de vervolgcursus heeft het idee dat er meer raten met schimmel voorkomen sinds imkers folie gebruiken in plaats van een dekplank. Hij gebruikt nog dekplanken en legt de dekplank 's winter met de rand erop naar onder omdat ze dan toch niet bouwen en zo de condens beter weg kan.
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    17-03-2017 om 09:35

    Eugenie, Hive Clean gebruik ik als zomerbehandelingsmiddel (blokbehandeling) en tevens bij uitzondering indien ik DWV-bijen tegen kom. Een virusinfectie, die vrijwel altijd gerelateerd is aan een zware mijtbesmetting. Ik gebruik het niet zo maar tussendoor.
    Mathijs, sterke volken hebben geen beschimmelde raten. indien je bij een kleiner volk sluitblokken gebruikt, krijg ik ook nagenoeg geen last van schimmel. Ik zal straks een Blogbericht posten over een piepschuimen 6-ramer met folie dekplaat. Geen last van schimmel omdat het volk zo sterk is.
    Het gaat dus niet om de folie, want die blijft vrijwel droog bij mij, maar het gaat om de bezetting van de kast.
    Enige bodemventilatie draagt ook bij aan een droger klimaat in de kast.

  • Mathijs

    17-03-2017 om 22:15

    Bedankt Ben. Nog een vraag, in imkersland wordt je langzaam beroemd, vanwege je blogs en video's. Maar spreek je jouw achternaam uit als Kerff of Serff? ;-) Daar verschilt de mening over, ik zeg Serff en andere Kerff en andere weten het niet.

  • Ben de blogger

    17-03-2017 om 22:30

    Mathijs, Hahaha, de C spreek je uit als S. Dus je had het goed!

  • Ernst

    17-03-2017 om 23:47

    Wat doe je dat mooi en goed, verhelderend en leuk Ben. Dank je wel.

  • Anoniem

    22-03-2017 om 12:01

    Ben een beginners imker, sinds augustus een kast in de tuin.
    Deze staat op een zonnige plek.
    Er is al veel activiteit , mag ik de kast al openmaken met mooi weer voor de eerste controle.
    moet ik nu al de koninginne doppen al verwijderen
    hoor graag van u

  • Ben de blogger

    22-03-2017 om 12:35

    Anoniem, bij warmer weer (> 15 graden) kun je het volk controleren op moergoedheid en voervoorraad. Er zullen nu nog zeker geen belegde zwermcellen aanwezig zijn. Dat wordt meestal pas eind eind april of mei.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.