21-05-2021

Voeren en moeren

Eergisteren nog een rondje langs zo'n 20 volken gedaan. In veel volken is de zwermdrift aanwezig, maar de zwermplannen lijken in de ijskast gezet te worden vanwege het slechte weer. In sommige kasten kwam ik open gegeten en leeg gegeten doppen tegen terwijl de moer gewoon rond liep.

De honingvoorraden waren gewoon ronduit slecht in mijn volken. Houd vooral de reserves in de gaten, want het wordt erg krap. In sommige kasten heb ik een half pak suikerdeeg gelegd om erger te voorkomen. Daar kunnen ze het net een week op volhouden. 

Ondanks de misere met het weer, toch nog een paar wondelijke ervaringen:

Eergistermiddag bij 17 graden en een plotseling doorkomende zon zag ik een jonge moer terugkomen, waarschijnlijk van een orientatievlucht, maar het kan ook de paringsvlucht geweest zijn, alhoewel er geen bevruchtingsteken zichtbaar was. 

Vervolgens zagen we gistermiddag voor het eerste in mijn leven een groep van zo'n 20 bijeneters boven de tegen het bos aan opgestelde bevruchtingskastjes vliegen, een prachtig gezicht. Zouden ze nu echt op de bijenstandplaats afgekomen zijn? Zou er misschien een darrenverzamelplaats zijn waar ze het op gemunt hebben? Ik hoop maar dat de moertjes al weer thuis waren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Lineke

  22-05-2021 om 10:58

  Wauw! wat een bijzondere waarnemingen!! En ik wist niet dat de bijeneter hier voorkwam!

 • Myriam Borger

  22-05-2021 om 12:40

  Beste Ben vraagje
  hoe kan jij zien dat de jonge koningin bij terugkomst van de bruidsvlucht wel of niet bevrucht is?
  Mijn complimenten voor je blog Ben, altijd weer heel informatief.

  Ha Myriam, raar praatje maar een deel van het geslachtsorgaan van de darren is dan nog zichtbaar. Misschien kun je een video ervan vinden. Groet, Ben

 • Frauke

  22-05-2021 om 13:27

  Dag Ben, een paar weken geleden mijn volkje verhuisd naar een Topkast. Nu zit die, , overvol met bijen, over 20 ramen krojoelen de bijen. Er waren wel vat speldoppen te vinden. Honing voorraad is, nog, goed.
  Het zwermen zal wel uitgesteld worden tot na de koude dagen. Maar mocht er niet gezwermd worden, wat dan? Aflegger, afvlieger maken?

  Ha Frauke, zolang je geen belegde doppen vindt, gewoon nog wat extra ramen geven. Je kunt tot 24 gaan, toch? Groet, Ben

 • Gerhard

  22-05-2021 om 13:39

  Ha Ben,
  Bij mij is 10 mei al een voorzwerm op de wieken gegaan, maar ik heb hem kunnen scheppen. ik heb het volk waar de zwerm is afgekomen alle doppen gebroken en 1dop laten staan. mijn vraag wanneer kan ik nu met dit koude weer dit volk controleren of de jonge koningin al bevrucht en aan de leg is, of de dop was niet goed en er zit nog geen jonge koningin in en hebben ze red cellen aangemaakt.
  bijen komen al wel met stuifmeel binnen.
  Of kan ik het beste op de 12de dag luisteren naar een tutter.
  De afgekomen zwerm doet het goed en heeft al behoorlijk wat broed.

  Ha Gerhard, 10 mei voorzwerm, dus gesloten doppen. Die overgebleven dop loopt dus 17 mei uit, twee weken controle. Dat is 31 mei, dus nog even geduld. Groet, Ben

 • Robin

  22-05-2021 om 20:00

  Hallo Ben
  Hier het zelfde verhaal meer verbruik dan er nectar binnengekoment . Regio brugge.
  Vraag me af hoe het zal aflopen met de koninginneteeld dit jaar . Met dit wisselvallig weer.  Nogmaals bedankt voor het delen van je ervaringen ,en uitleg .

 • Korneel

  22-05-2021 om 20:51

  Dag Ben, ik heb een volkje met een nieuwgeboren koningin die merkelijk kleiner (en dikker) is dan gewoonlijk (redcel uit een veger). Waarschijnlijk is het een ouder gevoede larve die Q werd. Maar gaan die aan de leg? Ze zijn al zeker 1-2 weken oud. Of speelt het koude weer een rol en wordt de paring uitgesteld?

  Stel dat ze toch helemaal niet aan de leg gaat, kan ik er dan verwijderen en een Q van Q-teelt inbrengen? Of moet ik hier ook enkele dagen moerloosheid in acht nemen?

  Alvast bedankt voor uw antwoord!

  Ha Korneel, 1 tot 2 weken is een te korte tijd om al te controle. Twee weken na geboorte is het minimum, drie weken is beter. Bij koud weer kan de paringsvlucht tot 4 weken uitgesteld worden.

  Mocht je haar om willen ruilen, dan eigenlijk het liefst direct na haar geboorte. Dan verwachten de bijen een jonge onvevruchte moer. Nu weet je het niet, ze kan inmiddels bevrucht zijn en aan de leg. Groet, Ben

 • Diana

  22-05-2021 om 22:53

  Bijeneters. Heel bijzonder. Ik ontdekte een ander soort bijeneter. De koolmezen en pimpelmezen met jongen in de buurt komen geregeld in een snelle duikvlucht een bijtje van de vliegplank verschalken. De boefjes.

 • Petra

  22-05-2021 om 23:53

  @Robin Hier in Utrecht hadden we ondanks het koude weer jonge moeren in de meeste volken waar we dat verwachtten; Heel anders dan vorig jaar toen het plotseling kouder werd en er veel minder rijp waren.

  @Diana Wij hebben al een paar jaar een koolmees die onze kasten bezoekt 2 minuten nadat de imkers langs geweest zijn; Die weet precies dat we dan weleens slachtoffers maken. Komt elke keer kijken.

 • Gert

  23-05-2021 om 10:14

  Geef de kool mezen of pimpelmezen darren broed, van 22dagen oud dan worden
  de jongen modder vet.

  Ha Gert, de bijen komen er ook op af. Hiermee kun je virussen verspreiden. Je kunt darrenbroed beter aan de kippen voeren, dan is het in 15 minuten verdwenen. Groet, Ben

 • Harrie

  23-05-2021 om 11:06

  goede dag Ben
  Bedankt voor de vele info.en films
  Was om 22.00 UUR BIJ DE BIJEN GAAN LUISTEREN
  Hoor ik tuter en kwaker heb de hele kast afgesloten
  Deze wil ik morgen avond om 22.00 uur weer open zetten
  Krijg ik dan geen zwerm
  Graag wat advies
  Bedankt

  Harrie, dit is geen bijvriendelijke oplossing en het is uitstel van executie. Er blijven namelijk nog 5 dagen lang jonge moeren geboren worden.
  Op de basiscursus leer je hoe je op dag 13 doppen moet breken, dat is de juiste oplossing. Die cursus is echt een must. Groet, Ben

 • Erik

  24-05-2021 om 11:12

  Hallo Ben,
  Op 9 mei is er uit een overvolle kast een voorzwerm gekomen.
  Deze hebben we geschept, maar bleek enkele uren later helaas toch met de noorderzon vertrokken.
  Precies een week later op 16 mei een niet al te grote nazwerm geschept.
  in de oude kast hierna nog steeds tot gisteren toe een tuter nadat we de doppen hebben gebroken.
  Nu hebben we dus 2 kasten met onbevruchte koninginnen.
  Komt dat goed met deze temperaturen??
  Gr.Erik.

  Ha Erik, komt wel goed. Ik heb hier ook al de eerste leggende moeren, geboren deze maand. Ze hebben 4 weken de tijd om te paren. Komt goed. Groet, Ben

 • Bert Haver

  24-05-2021 om 14:23

  Hallo Ben,
  Heb nog wat ramen met gekristalliseerde honing (gulden roede) van vorig jaar, kan ik deze ook teruggeven aan het volk. Ze zitten bij mij ook inderdaad krap in het voer.
  Nog bedankt voor de tip wat betreft voer.
  Alvast bedankt.

  Ha Bert, honing uit 2020 is prima, dat nemen de bijen wel weer op, een deel wat te hard is, belandt op de schuifladen. Honing uit 2019 moet je ivm HMF niet meer voeren. Groet, Ben

 • Lippe

  25-05-2021 om 12:58

  Hey Ben,

  Ik heb afgelopen week vliegers moeten herhalen. Had een week geleden al het broed op 3 na verwijderd, meer een dikke broedaflegger dan een echte vlieger dus.
  De zwermdrift bleef echter aanwezig in de volken en heb van't weekend al het broed verwijderd behalve het raampje waar de moer op loopt. Dit zonder extra ruimte te hebben geven. Hoop dat het nu over is. Het ook meer de constateringen van jou verwacht, maar dat viel mooi tegen. Het waren zelfs p-moeren.

  Ha Lippe, een vlieger is iets anders dan een broedaflegger maken. Je begint met een nieuwe kast met 90% kunstraat op de oude plaats. Dan hang je 1 raam open broed met moer over midden tussen de ramen met kunstraat (NIET DRIE). Dan het moerrooster en dan de hk's terug naar de oude plek.
  Dit is echt afdoende voor het wegnemen van de zwermdrift. Groet, Ben

 • Randy

  25-05-2021 om 16:54

  Hallo Ben,
  Mijn volk doet het erg goed. Beide bk vol met bijen en beide hk al verzegeld. Dus 2 weken geleden heb ik een aflegger gemaakt alleen hierbij heb ik per ongeluk de moer mee verhuisd. Ik mijn grote volk dus geen moer meer. Vorige week zaten er 18 doppen in en heb ik er 17 weg gehaald omdat ik bang voor zwermen was aangezien het volk zo groot is. Vrijdag even snel gekeke. En de dop was uitgekomen. Wat moet ik nu doen, wel een kastcontrole of er broed is of mag ik een tijd niet in de kast kijken?

  Ha Randy, vanaf de geboortedatum drie weken wachten met kijken, daarnaast controle op het broed.
  Groet, Ben

 • Claria

  25-05-2021 om 20:49

  Hi Ben,
  Ik heb begrepen dat vliegbijen slecht zijn in raat uit bouwen. Jij geeft de vlieger 90 procent kunstraat mee. Wat is wijsheid?
  grt, Claria

  Ha Claria, de vlieger behoudt ook alle bijen, die in de hk's zitten. Dat zijn allemaal jonge bijen, die goed kunnen bouwen. Het werkt echt goed. Groet, Ben

 • Henk

  25-05-2021 om 21:39

  Hoi Ben , als je een vlieger hebt gemaakt, zal de nieuwe uit te lopen K in nieuwe kast dit jaar niet meer zwermen. Maar de oude K, die je op 1raam met broed en de rest kunstraat, hoe groot is de kans dat ze 6 weken later weer vertrekt en wat er tegen te doen ? Oude K verwijderen en de volken verenenigen als nieuwe K goed aan de leg is ?
  Gr Henk

  Ha Henk, de vlieger met de oude moer zwermt dit jaar niet meer. Tenzij ze van huis uit een zwermduivel is. Maar normaal gesproken is deze methode een doeltreffende zwermverhinderingsmethode net zoals de veger. Groet, Ben

 • Gonnie Walrecht

  25-05-2021 om 22:41

  Wat een geruststellende informatie Ben
  Dank

 • Hero

  26-05-2021 om 07:23

  Ha Ben had net vele moertjes laten inlopen in mijn volken, helaas vele donkere f2 moertjes. Heb het idee dát deze donkere moertjes volken opleveren die minder zachtaardige volken opleveren? Ook heb ik de indruk.dat als je het aan de bijen overlaat ze een voorkeur hebben voor donkere moeren. Helaas heb ik niet genoeg volken en tijd om een gerichte selectie te doen op lederkleurige moeren, anders zou ik dat zeer zeker doen. Ben wat is jou ervaring op dit gebied? Groet Hero.

  Ha Hero, broeder Adam accepteerde moeren met diverse kleuren, echter de uitersten zwart en geel - om het zo maar te noemen - accepteerde hij niet.

  Ik heb ook de indruk dat donkere buckfastmoeren pittiger zijn. Groet, Ben

 • Dave

  26-05-2021 om 09:24

  Ha Ben. De zwerm waar ik eerder over berichte, die naar mijn idee was terug gevlogen zwermde na een week toch weer uit. Zelfde tijd en zelfde boom. Nu bleef deze wel in de nieuwe kast, maar er is geen beweging in te krijgen. Na 3 dagen suikerdeeg gegeven waar ze niet naar omkijken. Gisteren op advies suikerwater op het volk gedruppeld en erboven gezet. Maar ze zitten maar te zitten.
  Ideeën zijn welkom om ze weer aan de gang te krijgen?
  Alvast dank dave

  Dave, misschien zit er geen moer in, dat zou de lamlendigheid kunnen verklaren. Heb je in het hoofdvolk gekeken naar andere zwermcellen? Misschien kun je een moer oogsten en in laten lopen. Groet, ben
  PS de eerste twee dagen hoef je ze niet te voeren, ze nemen voer mee. Of had het oude volk honger?

 • Lippe

  26-05-2021 om 11:12

  Ik heb er van geleerd Ben, ik moet echt alle ramen broed afnemen en alleen het raampje waar de moer op loopt laten hangen en aanvullen met wafel. Dacht dat ik ze wel uit de zwermerij zou houden met een halfgebakken vlieger, aangezien het zuivere schiermoeren zijn, maar die vlieger;) ging dus niet op...

  Ha Lippe, zuivere schiermoeren met zwermdrift? ;-). Dat schiet niet op. Waar zijn ze wel op geselecteerd? Grapje hoor. Groet, Ben

 • Dave

  26-05-2021 om 20:37

  Hoi Ben. Is het ook mogelijk een zwermdop op raam uit een ander volk in te plaatsen? Het hoofdvolk had ik door de eerdere zwerm die eraf kwam al op 1 dop gezet. Ook vreemd is dat deze zwerm begon op 5 volle raampjes en nu nog maar op drie zit. Het hoofdvolk lijkt navenant weer gegroeid. Nu wil ik dat hoofdvolk niet te veel storen aangezien daar normaliter nu een jonge moer in zit. Die zou vorige week donderdag uitgelopen moeten zijn.
  Anders verenigen met het hoofdvolk na eerst gekeken te hebben of er geen moer in deze zwerm zit?
  Grt dave

  Ha Dave, het hoofdvolk moet je zeker vanaf het op 1 dop zetten, vier weken met rust laten. Je kunt altijd een gesloten dop uit een ander volk naar een volk volk verhuizen.
  De vliegbijen uit een zwerm keren deels terug naar de oude plaats, daar zijn ze op georiënteerd.

  Bij twijfel over de aanwezigheid van een jonge moer kun je altijd een raam open broed inhangen. Na 5 dagen kijken naar redcellen. Geen redcellen, dan zit er gewoon een jonge moer in en moet je nog 1 a 2 weken geduld hebben. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.