11-02-2023

Voeren met warmtebehoud

Mocht je toch de komende weken moeten "noodvoeren", probeer dan de warmte vanuit het volk binnen te houden. Er zijn natuurlijk verschillende oplossingen om de warmte niet te laten ontsnappen bijvoorbeeld door een lege HK op de dekplank te zetten rond het pak suikerdeeg afgedekt met steenwol of schapenwol.

Een andere praktische oplossing zijn de harde isoplaten, die als dakisolatie voor woningen gebruikt worden.  Op de foto zie je een 5 raams dadantkast, waarop een dubbele isoplaat ligt. Eentje met het pak suikerdeeg erin en daarbovenop de geisoleerde afdekking. Je maakt het de bijen ook makkelijker omdat de eerste laag suikerdeeg niet de ijskoude buitentemperatuur heeft, maar van binnenuit iets opgewarmd wordt vanuit de bijentros. 

Zorg er vooral voor dat de voeropening boven de wintertros zitten, anders kunnen ze er op koude dagen nog niet bijkomen. Voer uitsluitend indien het echt nodig is. Moet je bij veel volken noodvoedering toepassen, evalueer dan eens je inwinteringsmethode. 

Ben Som de Cerff, docent bijen- en koninginnenteelt

Auteur van de imkerboeken: Bijviendelijk imkeren, Eenvoudig(er) en duurzaam imkeren en de imkerkalender. 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Paulus

    11-02-2023 om 20:48

    Hoi Ben, ik heb vandaag een kleine controle uitgevoerd, mijn hoofdvolk was aan het vliegen, veel poep overal! Mijn tweede kleine volk is overleden, er zat zeker 4 ramen voer in maar alle bijen lagen dood op de bodemplank. Is het slim om mijn hoofdvolk bij te voeren nu… vandaag was het hier slechts 6 of 8 graden, er staat niks in bloei, de crocussen bleven dicht vandaag…

    Ha Paulus, je moet nu alleen ingrijpen als er voedsel tekort is. Meestal zal dit niet het geval zijn. Als je de kast aan beide zijkanten of achterkant lift, zul je voelen dat de kast waarschijnlijk nog zwaar genoeg is. Groet, Ben

  • Ans B

    12-02-2023 om 09:25

    Ik heb een lege HK op de BK gevuld met schapenwol. Dit werkt heel goed. Is gratis, makkelijk, flexibel en 100 procent natuurlijk.

  • Francois

    12-02-2023 om 10:15

    Hoi Ben, is daar een hoek afgesneden van de isoplaat waarin het deeg ligt? Heeft dat een reden?

    Ha François, dit waren "reststukken" van onze verbouwing. Vandaar het missende hoekje. Groet,Ben

  • Nico Rovers

    12-02-2023 om 11:48

    Overal poep?
    Wellicht sprake van roer!!

  • Wichert

    12-02-2023 om 11:50

    Hoi Ben, ik heb 1 volk bijgevoerd met Apifonda met de voeropening op de deklatten. Zo dicht mogelijk bij de bijen. Nu zie ik gesmolten Apifonda op de schuiflade. Het lekt dus tussen de raten naar beneden. Kan dat kwaad of kan ik beter het pak omdraaien? Volk heeft al een (flink) broednest aan de warmte van de afdekfolie te voelen. Kast is een Segeberger en de Apifonda ligt in een tussenrandje waarin 's zomers de bijenuitlaat geplaatst wordt.

    Ha Wichert, kan in principe geen kwaad. De warmte van het broednest heeft het zachter gemaakt. Zodra het voer in de ronde opening van het voerpak weg gegeten is, kan het niet meer vallen. Groet, Ben

  • wilfred muis

    12-02-2023 om 13:09

    De beste oplossing voor super isolatie is inderdaad schapenwol
    Al mijn bijenvolken in Hongarije isoleer ik in de winter met schapenwol.
    Het is een natuurlijk product, het ademt, houdt geen vocht vast en is goedkoop en zelfs gratis.

  • Corrie

    12-02-2023 om 13:21

    Hoi Ben,

    Altijd fijn jou heldere blogs te lezen met vaak een bijgevoegd filmpje, dank daarvoor.

    Ik zie geen andere plek als deze om de volgende vragen te stellen.
    Waarom heeft een topkast een dichte bodem en geen gasbodem zoals in de spaarkast?
    En hoe controleer je met een dichtebodem de varoa mijt val?

    Ha Corrie, die dichte bodem is beter voor de warmtehuishouding. Een broednest dat aan de randen afkoelt vanwege optrekkende kou of tocht bevordert de mijtenvoortplanting. Je kunt de varroamijtenval controleren door een dik vel A3 papier aan de voorkant de kast in te schuiven. Zie de video in https://www.bijenhouders.nl/blog/mijtbesmetting-via-de-mijtenval-bepalen
    Groet, Ben

  • Sander

    13-02-2023 om 06:51

    Ha Ben,

    Maakt het nog uit aan welke kant je een klein stukje van de kunstraat afsnijdt voor darrenraat?

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, nee dat maakt niets uit. Wel aan de onderkant uiteraard ;-). Groet, Ben

  • mark

    14-02-2023 om 15:25

    Hoi Ben, hoe krijg je harde Apifonda weer zacht....

    Ha Mark, gewoon op het voergat leggen met een rond gat van 8 cm doorsnee. Door de warmte van de bijen wordt het weer zacht. Groet, Ben

  • mark

    14-02-2023 om 17:20

    Dank je Ben, zo lang imkeren en dat niet weten:(

  • Mieke

    14-02-2023 om 19:51

    Hoi Ben, vorig jaar begonnen met imkeren met 2 segebergers. Best spannend of de winter goed zou gaan. 2 Broedafleggers gemaakt gelijk in eerste jaar en die puilen nu al de bak uit. Vandaag voor het eerst de darmreiniging kunnen zien, vlieggat was superdruk en er kwamen ook al bijen met stuifmeel binnen. Ik heb geen cursus kunnen doen vanwege volgeboekte afdelingen, maar meeste geleerd van jou filmpjes, waarvoor hartelijk dank!

    Ha Mieke, graag gedaan! Broedafleggers met jonge koninginnen overwinteren meestal erg goed. Groet, Ben

  • marlou.vanessen@gmail.com

    15-02-2023 om 23:55

    Hey Ben, Zoals ik al schreef was er een volk in November doodgegaan en in januari helaas een tweede volk, een overgebleven volk gaat goed, is de afgelopen dagen aan het vliegen en haalt stuifmeel bij de krokussen. Jij schreef eerder meen ik om de situatie die je hebt in de winter niet te veranderen, als je dan toch bij moet voeren en een plastic doorkijkplaat op de Segeberger kast hebt liggen, kan je die dan wel weghalen om in het deksel het apifonda voer te plaatsen? Blessings, Marlou

    Dag Marlou, bij voedseltekorten moet je wel ingrijpen om het volk te voeren. Nood breekt wetten. Dus indien je veronderstelt dat het wintervoer bijna op is, kun je zeker de doorkijkplaat even wegnemen om suikerdeeg op de toplatten te leggen. Daarna plaat er weer op en goed isoleren met schapenwol, steenwol of isoplaat. Groet, Ben

  • Erik

    16-02-2023 om 20:26

    Hallo Ben,
    IK heb eergisteren de bodems schoongemaakt, en ben me rot geschrokken.
    In 1 Spaarkast en in de Topkast lag onderin een dikke laag bijen.
    1 Spaarkast had een perfect droge en schone bodem.
    Alle 3 de volken halen bij mooi weer al welk stuifmeel en hebben een voelbaar broednest, bij 1 niet al te groot.
    Zijn dit gewoon de winterbijen die het loodje hebben gelegd??

    Gr. Erik

    Ha Erik, in de winter kunnen de tussentijdse verliezen wel oplopen tot 20 a 30% van de bijenpopulatie. Het is echter beter wanneer je dit verschijnsel niet ziet. Het liefst zie ik een uitwinteringssterkte, die gelijk is aan de inwinteringssterkte. Dit is een toonbeeld van gezonde langlevende winterbijen.

    Indien de bijen in de nazomer geparasiteerd worden door de mijten leidt dit vaak tot een verkorte levensduur met als gevolg uitval in de wintermaanden. Groet, Ben

  • Joost

    27-02-2023 om 11:30

    Goedemorgen Ben,

    Tussen kerst en oud en nieuw heb ik 2 volkjes opgehaald bij iemand die daar snel mogelijk weg moesten, geluukig was het toen rond een graad of 11 en alle sis goed gegaan, afgelopen weken vlogen beide volken volop en kwamen met veel stuifmeel binnen.

    Deze bijen zijn ingewinterd op eigen honing plus 10 kilo suikerwater, een van de kasten was en is nog steeds echt loodzwaar (ruim boven de 20 kilo)

    een van de 2 kasten heb ik 2 weken geleden terug gebracht naar in 1 BK (onderste bak weggehaald) er zaten in de bovenbak nog ruim 6 vollen voerramen.

    In de andere kast was de wintertros heellang niet te zien door het plexiglas, maar ondertrussen zijn ze sinds 2 weken geleden naar boven gekomen. Vandaag 27-2 bij 6 graden volop in de zon was er door het plexiglas een een tros te zien van 8 straten.....een mooi moment om de onderbak nog voor 1 maart weg te nemen......dacht ik. De boven bak woog zeker meer dan 15 kilo. na het wegnemen van de bovenbak zag ik dat de onderbak ook zeker 6 starten bezet waren en niet alleen de bovenste 2cm, ik heb het 4e raam van de onderste bak eruit gehaald en deze zat bijna tot onderen vol met bijen.

    Mijn vraag is nu, moet de onderbak nog weg en zo ja wanneer of kan ik deze kast gewoon op 2 BK laten staan en tijdens de voorjaarsinspectie het overtollige voer wegnemen en als de tijd het toelaat tzt een HK er boven op plaatsen?

    Alle ramen zijn mei 2022 voorzien van nieuw kunstraat dyus het zijn geen udere ramen/raten.

    Hartelijke groet,
    Joost

    Ha Joost, door de (te) grote hoeveelheid wintervoer zijn de bijen naar beneden gedrukt en zit het broednest nu waarschijnlijk verdeeld over beide broedkamers. Op zich niet erg. Gewoon laten zitten en beide bk's handhaven, want er zit geen oude raat in. Zodra de bijen de bovenste BK bijna volledig bezetten, kun je de HK plaatsen op een moerrooster. Groet, Ben

  • Frank

    01-04-2023 om 10:38

    Ben, hoe bewaar je het overtollige suiker deeg het beste voor later in het jaar? En hoe lang kan je bewaren? Zeker als het op de kast in het volk gelegen heeft?

    Ha Frank, wanneer je een pak suikerdeeg van het voergat afhaalt, klop je de bijen eruit en maak je de opening dicht met een plastic boterhamzakje oid. Je kunt het daarna koel wegleggen en bij kunstzwermen gebruiken. Op het pak staat ook een bewaartermijn. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.