02-02-2022

Voergebrek?

Het is verstandig om de komende zes weken de wintervoervoorraad in de gaten te houden. Door de bijenkasten aan beide zijden iets te liften via de handgrepen of via de bodem krijg je een redelijk inzicht in het gewicht. Vooral door dezelfde kasttypen met elkaar te vergelijken, kun je bepalen welke het lichtste is en bij deze kast kun je een check doen op de kantramen en de ramen ernaast.

Je weet dan gelijk welk volk het zwaarste is. Deze kan wel een of twee volle voerramen missen. Het overhangen van een dergelijk voerraam is de beste methode om mogelijke voertekorten op te vangen. 

Overigens moet je alleen ingrijpen bij een dreigend tekort. Naar mijn ervaring zal 5% van de volken in de loop van februari of maart door een vroege opstart van het broednest in de problemen komen.  Ook ingewinterde zesramers dreigen sneller door hun beperkte voorraad heen te raken. 

Mocht je geen voerraam over kunnen hangen, dan moet je terugvallen op een 2,5 kilo pak suikerdeeg. Leg een dergelijk pak met een opening van rond 8 cm doorsnee met de opening naar beneden op het voergat van een dekplank of midden op de toplatten waar de wintertros zit. In het laatste geval: plaats een lege honingkamer op de broedkamer en dek het pak suikerdeeg goed af met isolerende steenwol of doeken, zodat er geen warmte verloren gaat uit het broednest. 

Het heeft in februari en maart geen zin om een pak suikerdeeg onder de ramen te schuiven, voorzover dat al kan. Het voer moet direct tegen de bijen aan liggen, zodat ze het direct op kunnen nemen. Voer in deze maanden geen vloeibaar voer, dat geeft te veel stimulans aan het broednest terwijl het noodzakelijke stuifmeel nog niet binnenkomt.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Henk O.

    02-02-2022 om 16:28

    Vandaag veel bijen in de hazelaar

    Ha Henk, ook boerenkrokus, nieskruid, viburnum, toverhazelaar staan soms al in bloei. De locatie in NL en de stand tov de zon spelen een grote rol.
    Groet, Ben

  • PimS

    02-02-2022 om 16:45

    Vandaag veel bijen uit de kast. Maar ook veel verkleumde bijen die dood gaan. Is dat een normale gang van zaken in de winter? Kan het kwaad voor de bijen volken?

    Ha Pim, winterbijen ontstaan in de maanden augustus, september en oktober. De oudste bijen van deze generatie gaan nu als eersten dood. Het is dus een natuurlijk proces. Oud en versleten maken ze hun laatste vlucht. Denk ook eens aan de honderden eitjes, die per dag gelegd worden. Eens moeten die ook sterven.... groet, Ben

  • Catharina

    02-02-2022 om 18:14

    Beste Ben.

    Ik zie dat je piepschuim gebruikt om te blokken. Mijn ervaring is dat bijen daar aan gaan knagen. Graag jouw idee hierover. Dank

    Ha Catherina, dit zijn hardschuim platen. Hier knagen ze niets vanaf. Zelfde kwaliteit als styroporkasten. Groet, Ben

  • Hans Verbruggen

    02-02-2022 om 19:41

    Goede avond Ben ,

    Kun je buckfast ook in segenberger kasten houden , of liever op Dadant kast ?

    Groet Hans

    Ha Hans, ik gebruik ook buckfastmoeren bij het eenbaksimkeren in spaarkasten. Weliswaar met 11 ramen en 5,1 of 4,9 mm kunstraat. Maar dat gaat goed. Vooral veel hk's geven.
    Binnen de buckfastlijnen is er ook nog onderscheid in de sterkte die volken ontwikkelen. Maar heel buckfastimkers werken met setebergers. Groet, Ben

  • Jaap

    02-02-2022 om 20:53

    Waar koopt u die hardschuim platen?
    Dank voor de moeite.
    Jaap

    Ha Jaap, ik verkoop ze kant-en-klaar voor mijn dadantkasten bij de imkerhandel. Ik weet dat ze ook voor segebergers in Duitsland te koop zijn. Groet, Ben
    Ps in Duitsland heten ze Styro Warme Einengschied. De maten staan er meestal bij. Ze moeten wel bijen door laten aan de zijkant en onderkant.

  • Gerard

    03-02-2022 om 07:46

    Hoi Ben
    Ik lees in jouw boekje over carre opstelling van de kasten, eerder heb ik geleerd dat de vliegopening zuid oost moet staan. Geeft dit voor sommige kasten niet laat zon op de vliegplank? En bv ook slagregen?
    Groet, Gerard

    Ha Gerard, er zijn vele beroepsimkers die 4 kasten permanent op een palletbodem in alle windrichtingen opstellen. Vooral bedoeld om vervliegen van bijen (met mijten en virussen) tegen te gaan. Mijn eigen kasten staan al 20 jaar buiten, maar van enig nadeel in andere windrichtingen is niets merkbaar.
    Groet, Ben

  • Peter

    03-02-2022 om 10:21

    Hi Ben,

    Toevallig gisteren ook controle voervoorraad gedaan. in een kast bleek hele volk verdwenen. ramen met voer eruit gehaald en even in vriezer gelegd voor geval ik ze later nodig heb bij andere kast.
    Maar wat doe je met deze ramen als er weer voldoende dracht is. Mijn vrouw was er niet helemaal happy mee :-) kan je ze op een of andere manier terug voeren?

    Ha Peter, zodra de meidoornbloei erop zit, is er in vrijwel heel NL weinig dracht. Je kunt dan heel goed ramen voer terug geven of gebruik ze bij het maken van broedaflegers of kunstzwermen. Wel binnen 24 maanden gebruiken. Groet, Ben

  • jolanda

    03-02-2022 om 10:37

    hoi Ben, kun je ook gekristalliseerde honing van het bijenvolk voeren? ipv suikerdeeg.

    Ha Jolanda, ligt eraan of het cremehoning is of keiharde kristalhoning. Het laatste kunnen ze slecht opnemen. Daarnaast is het lastig om de honing direct tegen de bijentros te plaatsen. Suikerdeeg of een raam verzegelde honing is het beste. Later in het jaar maken ze een pot harde honing wel op. Groet, Ben

  • Hans

    03-02-2022 om 19:37

    Hallo Ben,

    Ik twijfel of ik volle voerramen uit een kast waar het volk van is verdwenen zal bewaren voor later gebruik of toch beter zal omsmelten ivm gevaar van besmetting door virussen. Ik neig naar onsmelten / vernietigen. Wat denk jij?

    Ha Hans, virussen hebben een gastheer nodig om te overleven of ander levend materiaal. De kansen op overleving zijn m.i. verwaarloosbaar. Bovendien kan een gezond volk goed omgaan met virussen zonder ziek te worden. Dit verhaal geldt dus niet voor sporen van bijvoorbeeld AVB, die blijven leven en kunnen zich na jaren weer ontwikkelen. Groet, Ben

  • PimS

    04-02-2022 om 12:46

    Hallo Ben,
    Dat lukt mooi bij jou. Ik heb een volk met weinig voor en een groot volk met te veel voer. Maar de bijen zitten in de hele kast. Dus lukt het niet op de manier zoals jij het doet. Als ik er een raam aan de zijkant uithaal heb ik gelijk veel bijen op het raam. Hoe kan ik dan op een goede manier daar een of twee ramen uithalen zonder de bijen te storen?

    Ha Pim, zonder storen lukt het inderdaad niet. Aangezien het sterke volk de hele bk bezet, hebben ze blijkbaar het voer ok nodig. Dus ik gewoon een pak suikerdeeg op het voergat leggen. Groet, Ben

  • Natasja Dankers

    10-02-2022 om 16:09

    Goedemiddag Ben ik ga binnenkort even checken of mijn bijen nog genoeg voer hebben, alleen heb ik mijn hk er nog op mocht ik moeten bijvoeren dan plaats ik het pak suikerdeeg toch boven het broednest maar wat doe ik dan met de hk? Plaats ik dan een lege hk tussen bk en hk of is er een andere manier.
    Groetjes Natasja

    Ha Natasja, je moet inspelen op wat je aantreft. Ik weet niet of je perspex op de hk hebt liggen, want dan kun je nu al zien of er nog verzegelde honing in de hk zit en of dat er bijen te zien zijn.
    Zitten de bijen in de hk dan kun je daar het pak suikerdeeg op het voergat leggen. Is de hk leeg dan haal je deze weg en leg je het pak voer op de bk. Liefst dus op een dekplank met voergat. Groet, Ben

  • Hans Haverkamp

    15-02-2022 om 16:45

    Dag Ben, iets anders; jouw lezing/webinar van 17 november staat helaas niet op de website. Kan ik die nog ergens anders beluisteren. Helaas heb ik hem toen gemist.

    Ha Hans, probeer deze link maar https://youtu.be/7aE64plRe34

    Groet, Ben

  • Janno

    02-03-2022 om 10:27

    Haaa Ben,

    Eergisteren al veel activiteit gezien bij de kasten met het ophalen van pollen; mooi gezicht die ontluikende natuur. Zojuist een voorjaarscheck gedaan bij twee kasten. Bij het controleren van het voer waren beide kasten (allebei 1 broedkamer, spaarkast) ongeveer even zwaar. Één kast hiervan geopend, en het buitenste raam zat nog volledig gevuld met voer aan beide kanten, en voor zover te zien in het raam ernaast ook volledig gevuld met voer aan de zichtbare zijde. Meer niet kunnen controleren vanwege dat de bijen tot leven kwamen ;-)

    Is je advies om op een later moment de andere kast nog te controleren? En is dit op dit moment genoeg voer? En over hoeveel weken zou jij adviseren de hoeveelheid voer nog eens te controleren?

    Ha Janno, wanneer je nu de lichtste kast gecheckt hebt dan zit het met die andere kast wel goed. Met 2 volle bk-ramen heb je 4 kilo voer. Dat is genoeg voor 4 weken. Ik zou de eerste echte voorjaarscontrole uitvoeren wanneer het echt warmer wordt en lekker windstil is. Dus nog enige weken geduld! ;-). Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.