15-03-2018

voergebruik 15-2 tot 15-3

Het voergebruik in maart is vergelijkbaar met oktober. In de 4 tussenliggende maanden (november tot en met februari) ligt het gebruik stabiel op het laagste niveau: ongeveer 1 kilogram per maand. Tussen de volken onderling zie je behoorlijke verschillen, maar die zijn meestal wel verklaarbaar.

Gisteren heb ik de 10 MiniPlus-volken weer in de kofferweegschaal gehangen. Het voergebruik in de afgelopen 4 weken was verdubbeld ten opzichte van de daaraan voorafgaande 4 weken (2e helft jan en 1e helft febr), het aanwezige broed is duidelijk de oorzaak. Het gemiddelde gebruik was nu 1,8 kg per 4 weken en daarvoor 0,9 kg per 4 weken. De grootste slokop consumeerde 4,35 kg en de rest varieerde tussen 1,1 en 1,85 kg. 

Vanaf 20 september heb ik deze volken gewogen en cumulatief hebben ze tot gisteren gemiddeld 6 kilogram gegeten. De grootste slokop at 11,25 kilogram (die is dus tussendoor bijgevoerd), de 2e slokop at 8,65 kilogram en de overige 8 volken gemiddeld tussen de 4,2 en 6,15 kilo. 

Uit de geregistreerde mijtenval weet ik dat de grootste eters ook de hoogste mijtenval hebben (het dubbele of meer tov de andere volken), deze volken zullen ook het grootste broednest hebben. Al vroeg vielen uit deze 2 volken jonge mijten. 

De 2 volken met de laagste mijtenval (onbehandelde volken) hebben een cumulatief gebruik van 4,2 en 4,9 kilogram wintervoer. 

Door dit meetproefje zie je de uiterste verschillen, had ik het gewicht niet in de gaten gehouden, dan waren er ongetwijfeld een drietal volken verhongerd. Toch zou er aan een dergelijke wintersterfte ook een goede kant zitten, want dit zijn wel de volken met de grootste mijtenbesmetting. Door ze te pamperen blijven ze in leven en blijven ze een bron van besmetting voor andere volken. 

Het voergebruik in de komende 4 weken (tot medio april) zal nog verder toenemen tot ongeveer 3 tot 3,5 kg. Hou de volken dus in de gaten, paniek is niet nodig, maar licht bij twijfel de kantramen om te zien of er nog wintervoer aanwezig is. Het binnenkomende stuifmeel zegt niets over de nectardracht, die is nihil. Pas als de vrouwelijke wilg volop bloeit, is het leed voor de bijen geleden en kunnen ze de reservevoorraden herstellen. Vanaf dat moment zie je ook weer bouwdrift ontstaan. Nog even geduld dus........

Zin in meer wetenswaardigheden over bijen? Lees Imkernieuws en Bijenwerk of bestel het imkerboek "het jaarrond praktisch imkeren in spaarkast, TBH of dadantkast", geschreven door ondergetekende.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Rob uit Oirschot

    16-03-2018 om 14:43

    Hallo Ben, afgelopen zondag kon ik het niet nalaten de kast even te openen, ik constateerde dat het volk enorm groot is, er was broed op een aantal ramen, bijen met stuifmeel klompjes die aan de gang waren, op verschillende raten open cellen met - naar ik aanneem - de eerste honing, en nog heel veel gesloten cellen met voer (~50%) van afgelopen najaar. Een zuinig volk denk ik?

    Rob, het lijkt in ieder geval een vitaal en sterk volk. Groet, Ben

  • k.jellema

    16-03-2018 om 14:51

    Wat wordt er nu gemeten, het "kast"gewicht-verschil of de voerafname? Dat is mij nooit duidelijk.
    Broedtoename en voerafname zijn qua soortelijke massa toch niet vergelijkbaar? Of zit daar een specifieke factor tussen die ik niet ken?

    De kasten worden all-inclusive gewogen, dus inclusief bijen, voer en broed. In maart en april verdwijnen er veel winterbijen en komen er weer veel jonge bijen voor in de plaats. Vanaf de 2e helft van april stijgt het aantal bijen weer. Het all-in gewicht geeft vooral zicht op het verbruik van wintervoer, zeker in de maanden oktober tot en met maart. In die maanden november tot en met februari is het broednest te verwaarlozen. In oktober en maart is juist het verhoogde gebruik vanwege het broednest zichtbaar. Misschien ligt het voergebruik in de afgelopen 4 weken nog wel 1 pond oid hoger i.v.m. de omzetting naar broed.

  • Jos Hillen

    16-03-2018 om 15:01

    De mini plus kastjes hebben hier ook veel verbruikt, misschien omdat ze in weer en wind staan. Een is er zelfs verhongerd. De andere heb ik bijna allemaal moeten bijgeven. Nu heb ik gelezen dat als je ze op drie bakjes overwinterd de twee bovenste voor de winter volledig vol moeten zitten met voedsel. Daar ga in in het vervolg meer zorg voor dragen.

    Jos, ik zal mijn gewichtsgegevens over MiniPlus-kastjes inclusief uitgebouwde raat en exclusief bijen en voer nog wel eens publiceren in een BLOG-bericht. Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat 3 randjes beter is. Mijn streefinwinteringsgewicht moet flink naar boven bijgesteld worden. Groet, Ben

  • karin

    17-03-2018 om 11:44

    Ik overwinter mijn miniplus op 3 hoogseltjes, zij krijgen 8 liter voer, begin september. Er wordt nog wel druk gevlogen op mosterdzaad en raapzaad dan. Begin november wegen de kastjes dan tussen 14 en 15 kg. Meestal zit er dan einde maart nog zeker 4 raampjes voer in.
    Karin, dat lijkt me inderdaad een betere verhouding van voer en randjes. Mijn volkjes kwamen uit Apidea's en ik kon ze vanaf juni niet meer op 3 randjes krijgen. Vandaar..... Groet, Ben

  • Margriet

    17-03-2018 om 12:22

    Dag Ben, Afgelopen winter heb ik een klein volkje in een 10-raams kast bovenop een ander volk gehad. Na de koude-periode heb ik het volkje in een 6-raams kastje gedaan en solitair geplaatst uiteraard met een mini-vlieggaatje. De bijen hebben flink stuifmeel gehaald de afgelopen dagen.
    Gistermiddag heb ik het volkje afgesloten in de schuur geplaatst omdat ik denk dat het te klein is om de huidige kou te overleven.
    Kan ik het volkje nu tot maandag afgesloten in de schuur laten staan of is het verstandig om het overdag weer met open vlieggaatje buiten (in een stallatje met de wind erop) te plaatsen?
    Margriet, zit er onder in de 6-ramer een gaasopening voor de beluchting of zit er een schuiflade onder? Zo niet, dan zou ik toch de vliegopening open laten in de schuur, zodat de CO2 kan ontsnappen. De bijen blijven met dit weer wel binnen, zeker in een donkere schuur. Groet, Ben

  • Margriet

    17-03-2018 om 12:48

    Ik heb het kleine volk niet verenigd met een ander volk omdat het een Buckfast is; de andere zijn "gewone"' bijen. Hier in het buitengebied staat momenteel een akelige harde koude wind.

    Margriet, Buckfast en bastaard kun je wel goed verenigen (vooraf de bastaardmoer wegnemen), na vereniging een paar weken blijven controleren op wisseldoppen en die wegnemen. Daarna krijgen de jonge Buckfastbijen de overhand en stopt de aanzet van wisselcellen. Groet, Ben

  • Margriet

    17-03-2018 om 18:01

    Dank Ben voor de info. Het is niet echt donker in de schuur maar koud genoeg zolang de zon niet schijnt. Er is een klein rooster onderin zonder lade maar het vlieggaatje is nu ook open.
    Vorig jaar heb ik 2 dure bevruchte Buckfast moeren verspeeld met het maken van schudzwermen met bastaardbijen, ondanks het breken van de cellen. De derde keer ging het goed met een paar scheppen Buckfast bijen (F2 of F3) die ik kreeg van een bevriende imker.
    Ik ben dus extra voorzichtig met dit volkje.
    Margriet, heb je de schudzwerm samengesteld met bijen uitsluitend uit de honingkamers? Daar vind je namelijk de weinig defensieve jonge huisbijen.
    Een andere goede optie is een 9-dagen oude broedaflegger, die je af laat vliegen (weer zijn de oude defensieve bijen verdwenen). Een derde optie, speciaal voor dure gekochte P-moeren: plaats 's morgens een HK of BK met net geslingerde ramen boven op een moerrooster op een groot volk en neem die bak 's avonds weg en plaats hem 3 a 4 km verderop. Voer de P-moer via een Nicot-kluisje met suikerdeeg in. In de bak zitten weer uitsluitend jonge huisbijen. Groet, Ben


  • Philippe

    18-03-2018 om 16:02

    Ben, zijn die mini-pluskastjes altijd van piepschuim, of zijn ze ook in hout? En is dat om het even? Ik zou nl het liefst hout gebruiken.

  • Gert Valk

    22-03-2018 om 12:27

    Hoi Ben,
    Vorige jaar 20kg wintervoer gegeven en eind van het liedje 10kg over....
    Dit jaar heb ik 12 kg gevoerd. Er zat niet veel voer meer in de volken. Ze zijn dit naar ook groot. 7-8 straten bijen op strakke wintertros.
    Ik kan door het plexiglas bijna geen voer meer zien. Wat is wijsheid? Ik heb geen voerramen uit een ander volk over. Invertsuiker geven middels de voerbak? Nu paar dagen 10 graden.. dan weer kouder weer op komst...
    Alvast hartelijk dank!

    Gert, ik zou het met de huidige temperatuur met invertsuiker proberen. Maak ze er wel op attent met een paar druppels voer. Bij mij nemen ze het vlot op. Hiermee komt er snel weer reservevoer rondom het broednest te zitten. Echter geen stuifmeel, nu maar hopen op zonnig weer en 10 a 11 graden dan komt er ook weer stuifmeel binnen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.