10-01-2018

Voergebruik in 4 weken tijd

Het is komkommertijd in de imkerij. Toch gebeurt al het nodige in de volken. Vandaag heb ik 10 MiniPluskastjes met 2017-volkjes weer aan een digitale kofferweegschaal gehangen om het voergebruik te meten. Het voergebruik van de afgelopen vier weken varieerde zeer sterk per volkje. Vier van de tien volkjes zijn namelijk 6 ons in gewicht gegroeid in plaats van gedaald. Een goede verklaring kan ik niet geven, de digitale unster lijkt accuraat. Na 2 x wegen kwam ik op dezelfde resultaten. 

Het voergebruik in de afgelopen 16 weken varieert sterk per volkje. Het gemiddelde voergebruik in 16 weken (bijna 4 maanden) was ruim 3 kg. Per volk varieerde het gebruik tussen 5,65 kilo en 1,60 kilo per 16 weken. Het volk met het minste voergebruik heeft tevens de laagste mijtenval en bij de grootste eter zien we de hoogste mijtenval.  

Volgens de boeken stijgt de voeropname in februari naar gemiddeld 1,5 kilo per volk. Over 4 weken ga ik weer meten. 

1 van de 10 volkjes had al broed, duidelijk te voelen aan de warme folie afdekplaat. Dit was weer het volk met de meeste mijten en het hoogste voergebruik. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Ferry Bantjes senior

    10-01-2018 om 19:10

    Hoi Ben, dat is wel heel apart. Ik weeg ook elke maand en bij 2 grote volken was vorige maand 1 en bij de ander 2kg bijgekomen. Ik heb wel 5 keer gewogen en toen nog thuis gekeken of ik het de vorige keer wel goed had opgeschreven maar alles klopte nu ik dit van jou lees moet ik daar weer aan denken. Dacht op het laatst zal toch wel aan mijn digitale unster liggen maar nu jij met dezelfde constatering komt is dat toch heel frappant.

  • Ger v.

    10-01-2018 om 19:32

    Kan de gewichtsverhoging niet door regenwater komen?
    Anders zou je alleen aan roof kunnen denken.

  • Anoniem

    10-01-2018 om 20:07

    Misschien zijn er waterhaalsters actief? Voor het verzorgen van het nieuwe broed is water nodig.

  • Wim Lansdaal

    10-01-2018 om 22:27

    Bij koud weer condenseert veel water buiten de tros op wanden en raten en en dringt voor een deel ook in het hout. Dit water ontstaat bij verdamping en verbranding. Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de gewichtstoename.

  • Niall O'Donovan

    10-01-2018 om 23:08

    Priceless foto voor een blog over voergebruik bij bijen !!

  • Ben de blogger

    11-01-2018 om 08:20

    Ferry, Ger en Wim, ook ik twijfelde aan mijn digitale unster, maar een tweede meting een paar uur later gaf dezelfde resultaten (4 verschillen van 50 gram, 2 verschillen van 1 ons en 5 x hetzelfde gewicht). De 10 gewogen kastjes zijn allemaal van hetzelfde materiaal (polystyreen met houten bodem) en samenstelling (2 randjes). Polystyreen neemt geen vocht op. De gewichtsstijging bij 4 van de 10 volkjes moet te maken hebben met het ontstaan van een broednest. Gesloten broed weegt namelijk zwaar. In de periode van 15 nov tot 13 dec hadden deze 4 volkjes een bovengemiddeld voergebruik, namelijk gemiddeld 1,6 kg ten opzichte van 0,45 kg bij de andere 6 volkjes. Volgens mij hebben ze de bovengemiddelde voeropname gebruikt om een broednest op te bouwen. Het gewicht van de broednesten met gesloten broed blijkt nu uit de gestegen gewichtsmetingen.

  • Werry Jonker

    11-01-2018 om 09:02

    Hoi Ben, bijen zijn bijzondere wezentjes, maar tarten ze ook al de natuurwetten? Gewicht kan niet ontstaan in een kast zonder dat er materiaal van buiten naar binnen komt. Als er voer opgenomen is voor broednest is er netto niets in de kast gekomen.
    Ik heb ook geen directe verklaring, maar het zou vocht kunnen zijn?

  • Sjir

    11-01-2018 om 09:17

    Vocht doet het gewicht niet veranderen. De totale materiaalbalans blijft gelijk dus ook het vocht binnen de kast. Alleen vocht van buiten doet het gewicht toenemen. Het opruimen van dode bijen doet het gewicht dalen.
    Vreemd verhaal maar lijkt me wel voor nader onderzoek geschikt.

  • Ferry

    11-01-2018 om 09:26

    Moet haast wel vocht (kast / raten) of schimmel zijn.
    Ik zie hier nauwelijks een bij vliegen.

  • Ben de blogger

    11-01-2018 om 09:50

    Werry, Sjir en Ferry, de tien kastjes zijn identiek, de inhoud ook. Toch stijgen er vier in gewicht en de andere zes dalen in gewicht. Die 4 hadden een verhoogd voergebruik in de vorige meetperiode. De bijen gebruiken voeding voor de verwarming, maar kunnen ook honing en bijenbrood gebruiken voor de omzetting naar hoogwaardige eiwitten, waarmee de koningin weer eitjes gaat leggen. Die superlichte eitjes groeien uit tot poppen in de huidige meetperiode. Dat moet in die 9 dagen (van ei naar pop) leiden tot een enorme gewichtstoename per belegde cel.
    Over de gehele periode van 16 weken vallen de 4 volkjes niet uit de toon, echter het verschil zit 'm in de 2 laatste meetperiodes. Ze gebruiken meer energie in periode 3 en dat zie je terug in broed in periode 4 (ik heb dus 4 meetperioden van 4 weken achter de rug). Daarmee is de balans weer hersteld.

  • Depauws

    11-01-2018 om 10:45

    Ben. Je hebt zeker gelijk dat een dikke larve of pop zwaarder is dan een eitje. Maar de gewichtstoename is er niet vanzelf gekomen.
    Wel is mogelijk dat de larve meer water/vocht bevat dan de suikers en bijenbrood die als voedsel dienen. Water is zowat het enige dat in de kast binnenkomt in de winter, door water te halen . Het heropnemen van condenswater aan de wand is een vorm van recirculatie.
    Kunt U dag-per-dag gewicht meten na een winter-vliegdag en na een niet-vliegdag?

  • Ben de blogger

    11-01-2018 om 11:14

    Depauws, het water in de lucht condenseert op de folie dekplaatjes van de MiniPluskastjes. Er wordt dus steeds nieuw water aangetrokken vanuit de buitenlucht. Er komt dus dagelijks van buiten water binnen, dat samen met de honing en het bijenbrood wordt omgezet in geactiveerde voedersapklieren, waarmee de larven gevoerd worden. De gewichtstoename is 'slechts' 600 gram per vier weken, dit is dus 21,4 gram per dag. Echte vliegdagen zijn er hier in Oost Nederland nog niet geweest. Maar ik zou 1 of 2 kastjes ook wekelijks kunnen wegen.

  • Hendrie

    11-01-2018 om 11:59

    Misschien een stomme vraag,maar wat heb je in je hand op de foto?broodje kaas of......(pracht plaatje overigens).gr.Hendrie

  • daniel

    11-01-2018 om 12:34

    de kasten moet je volledig optillen bij wegen. velen meten of wegen door enkel de achterzijde op te heffen. ( denk aan een geladen kruiwagen en verplaats de lading naar voor of achter ) . indien de bijen zich verplaatsen is er duidelijk een gewichtsverschil .

  • Ben de blogger

    11-01-2018 om 12:36

    Leuke vraag Hendrie. Sneetje volkomen brood met extra belegen kaas ;-). Ze komen regelmatig op mijn lunch af, waarschijnlijk vanwege de zouten op de kaas.

  • Ben de blogger

    11-01-2018 om 12:44

    Daniel, ik lift de kastjes volledig op. Ze hangen vrij onder de unster.

  • Mathijs

    11-01-2018 om 17:46

    Apart verhaal dat gewichtstoename.
    Nu we het toch over voer voor bijen hebben en broodjes kaas voor mensen, het is mij de afgelopen 2 jaar opgevallen dat er bij de eerste paar dagen van het jaar dat er goed gevlogen kan worden ze echt overal opzoek zijn naar eten. Vaak lunchen wij dan al buiten en komen ze op tafel zitten, ook als er geen honing is of als die pot goed is afgesloten. Dit jaar viel mij dat ook op in september/oktober en dat hoorde ik van nog 2 imkers uit mijn dorp, er was niks meer te halen maar de bijen wilden nog want het weer liet het toe.

    Een andere vraag, ik ben bang dat een korf volk van mij niet genoeg voer heeft, dit volk heb ik genoeg gevoerd, ik had mezelf met een weegschaal gewogen met en zonder korf, maar nu twijfel ik toch het weegt bijna de helft van een 7 ramer als ik het schat door de korf op te tillen.. Wat kan ik hiermee doen? Een goede dag in januari of februari voeren door er een schotel met suikerwater onder te zetten of op een bakje een pak suikerdeeg tot aan de tros?

    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    11-01-2018 om 18:01

    Matthijs, bijen zijn geprogrammeerd op speuren en halen, vooral in de nazomer kan het aantal speurbijen oplopen tot 30% van de bijen. Als je echt een noodvoedering zou moeten uitvoeren in je korf zou ik ze uitsluitend bij temperaturen vanaf 7 of 8 graden een bak met stro en invertsuiker geven. Geen kristal suikerwater geven en suikerdeeg kun je beter uitstellen tot eind februari.

  • Willem

    12-01-2018 om 16:46

    Hallo, ik denk dat het inderdaad alleen maar water kan zijn, condens en water wat de bijen binnenhalen voor het oplossen van de gekristaliseerd suiker en het maken van voer voor de larven.

  • Anoniem

    15-01-2018 om 12:26

    Vraag met toch af of we in alle gevallen wel de juiste conclusie m.b.t. de voervoorraad kunnen trekken uit het gewicht.

    Kast te licht: Deze situatie is duidelijk --> Conlusie te weinig voer
    Kast genoeg gewicht: Deze situatie is onduidelijk --> Waardoor wordt het gewicht veroorzaakt? Voer, broed of water? Conclusie genoeg voer kan fout zijn?

  • Ben de blogger

    15-01-2018 om 13:24

    Anoniem,
    Bijen leggen geen watervoorraden aan, dus daarin kan het gewicht niet zitten. Het broednestje blijft tot het moment dat er volop nectar en stuifmeel gaat binnenkomen zeer beperkt. Dus tot eind februari niet meer dan 1 kilo broed. Bovendien zullen ze alleen een broednestje opbouwen en onderhouden, indien er voldoende voer aanwezig is. Dus bij voldoende gewicht is er ook voldoende voer aanwezig. Bij voertekort kannibaliseren ze het eigen broed, eerst de eitjes daarna de larven.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.