14-02-2018

voergebruik stijgt licht

Ondanks de kou begint de zon sterker te worden en zie je hier en daar de eerste bloemknoppen in de paardenbloemen verschijnen. Vandaag heb ik in een 4-wekelijkse cyclus weer het gewicht opgemeten van 10 MiniPlus-volkjes. Het totale gemiddelde verbruik in de afgelopen 20 weken (vanaf 20 september 2017) bedraagt 4,26 kilogram per volk. Vijf weken hiervoor dit nog 3,13 kilogram. 

Het voergebruik in de afgelopen 5 weken is per week hetzelfde gebleven. Met een gemiddelde van 0,9 kg per volkje nog steeds gering. In oktober lag het gemiddelde nog op 1,5 kg. Het huidige broednest is dus nog duidelijk kleiner dan in oktober, maar zal - zodra er vers stuifmeel binnen komt - snel groeien.  

De onderlinge verschillen in voergebruik zijn ondanks de vergelijkbare sterkte van de volken toch groot. Het voergebruik in de afgelopen 5 weken varieerde tussen de 0,75 kg en 1,65 kg. (de 5 weken komen voort uit een verkeerd gepland meetmoment) De grootste eters hebben in de afgelopen winter bijna 7 kg gebruikt en de zuinigste volken minder dan de helft, namelijk 2,5 tot 3 kg. 

Het opvallendste is nog wel dat de grootste mijtenval (gemiddelde van 160 dagen) ook te vinden is bij de grootste voergebruiker. Blijkbaar is dit volk nauwelijks broedloos geweest. 

Zo lang de huidige kou aanhoudt, zal het broednest nog beperkt blijven en daarmee ook het voergebruik. Maar vooral vanaf begin maart is het vinger aan de pols houden en de lichtste kasten controleren op voervoorraad. Desnoods een raam voer uit een zware kast overhangen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Philippe

    14-02-2018 om 15:58

    Vandaag ben ik weer even bij mijn bijen gaan kijken en het viel me op dat de wintertros een stuk kleiner lijkt dan een paar weken geleden. Ze zitten wel heel compact op de tros. De kast lijkt me erg licht, dus ik wil gaan bijvoeren. Suikerwater 2:3 begrijp ik dat ik moet gebruiken, maar is het wel verstandig om bij deze temperaturen die kast open te maken hiervoor?

  • Ben de blogger

    14-02-2018 om 16:28

    Philippe, De vorst van afgelopen nacht zorgt voor de zeer compacte winterzit. De tros beweegt als een harmonica op de temperatuurveranderingen. Nooit voeren met suikerwater. Leg liever een pak 2,5 kg suikerdeeg met een gat van 10 cm doorsnede direct op de wintertros. Daar over heen een groot vel plastic folie en daar boven op een lege honingkamer en het dak. APi-invert kun je ook gebruiken.
    Noodvoedering alleen toepassen als het nodig is om sterfte door honger te voorkomen.

  • Jos Hillen

    14-02-2018 om 20:29

    Wat ik mij afvraag is hoe je het verbruik kan meten. Als ze iedere dag naar het toilet gingen zou dat geen probleem zijn. Maar bijen blijven soms maanden binnen zitten zonder te ontlasten en dan telt het gewicht van deze ontlasting toch behoorlijk door. Heb je dit al ooit gemeten, voor en na de reinigningsvlucht?

  • Ben de blogger

    15-02-2018 om 10:18

    Jos, op 11 januari hebben deze volken volop gevlogen en zich gereinigd. Dus er is geen sprake van maanden binnen zitten zonder toiletbezoek. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=abkZ1YsLgXQ
    Toevallig heb ik op 10 en 17 januari gemeten. Het gemiddelde gebruik in die week was 0,18 kilogram.

  • Wim Lansdaal

    15-02-2018 om 12:19

    Suiker wordt langzaam verbrand. Dan ontstaat kooldioxyde en water. Beide verdwijnen langzaam uit de bijenkast, die dus lichter wordt. Boven dien worden dode bijen verwijderd.
    In de ontlasting zitten afvalstoffen uit andere bron zoals de harde buitenwand van de pollenkorrel (exine).
    Die buitenwand is zo stevig dat deze soms na eeuwen nog herkenbaar is en wordt bestudeerd in de palynologie.

  • Andrés

    15-02-2018 om 17:17

    Ben, ik zag 2 dagen terug 4 bijen eieren op de plank onder de kast. 2 dagen daarvoor had ik die plakje afgeklopt, zonder te kijken.
    Is dit normaal? Dit betekend dus dat de moer aan de leg is...?
    Dit wordt mijn eerste imker jaar btw.

    Andrés, het komt incidenteel voor dat bijen de net gelegde eitjes van de K weer opruimen. De moer gaat inderdaad begin januari vaak weer dagelijks enige eitjes te leggen. Zodra de temperatuur boven de 9 of 10 graden komt, kunnen de bijen met zonnig weer stuifmeel en nectar halen en zal het broednest verder groeien en stopt de uitval van eitjes ook weer. Het vallen van eitjes kan ook eenmalig het gevolg zijn van intredende koude. Groet, Ben

  • Anneke van Pelt

    15-02-2018 om 17:30

    Ben is het niet mogelijk dat een klein volkje dat door een compacte tros te vormen bij vriesweer, en los komt te hangen van het voer dus kan verhongeren, terwijl je door het gewicht te voelen aan de buitenkant je het idee kunt hebben dat er voldoende voer aanwezig is. Feitelijk is dat dan wel zo, maar ze kunnen er alleen niet bij...

    Anneke, het verschijnsel van los komen van het voer kan incidenteel voorkomen bij vroege broeders. Het volk blijft namelijk rondom het broednest zitten, als de kou ze noodzaakt compacter te gaan zitten, kunnen ze het contact met het voer verliezen. De natuur is hard...de best aangepaste blijven over. groet, Ben

  • Marco de Nood

    21-02-2018 om 09:50

    Beste Ben. Als je een pak Apifonda voert in een Dadant US kast, leg je dat pak op een gat in de dekplank. Om dit te doen moet je de isolerende zachtboard plaat eruit halen. Gezien de kou vroeg ik me af of dat kwaad kan. Ontstaat er geen koudebrug? Of is bijvoeren dan belangrijker dan de isolatie? (het volk is groot en heeft al 8 a 9 straatjes bezet)

    Marco, noodvoedering pas je met name toe als je denkt dat het volk dood zal gaan als je het niet voert. Voer dus alleen bij in de winter indien ze echt binnen een paar weken zonder voer zouden komen te zitten . De allerbeste manier is om een raam met voer uit een andere kast over te hangen. Als je dat echt niet hebt, kun je api-invert of apifonda gebruiken. Ik zou de apifonda met een 8 cm rond gat aan de onderkant direct op de wintertros leggen, dus op de toplatten. Daarover heen een te groot vel dik plastic, eventueel afgedekt met isolatie en daarop een lege HK, dekplank en dak.
    Je hebt kans dat op echte winterdagen (dag en nacht < 0 graden) de bijen zich tussen de raten terugtrekken op een compacte wintertros en niet bij het voer kunnen komen. Groet, Ben

  • tomer

    25-02-2018 om 02:12

    Je kan ook het pak apifonda op de toplatten leggen, een vel plastic erover en dan een aangepaste dekplank: dekplank met een randje van ongeveer 2 cm. Zoals een bijenuitlaat, maar dan een iets hoger randje zodat het pak apifonda tussen toplatten en dekplank past. Dan kan je de honingkamer achterwege laten en de isolatie gewoon op de dekplank leggen. Zo is er weinig warmteverlies.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.