13-03-2021

Voergebruik stijgt nu snel

Voedselschaarste?

Met het in maart sterk groeiende broednest neemt de behoefte aan honing en stuifmeel snel toe. Een voerverbruik van 4 kilo per maand in de maanden maart en april is niet ongebruikelijk voor sterke volken.  Houd het gewicht van de kasten dus in de gaten. De goed ingewinterde volken zullen het makkelijk redden, maar toch is een tweewekelijkse check in maart op zijn plaats, zeker onder de huidige weersomstandigheden.

Het is al vanaf 4 maart aan de frisse kant en de weersvoorspelling voor de komende tien dagen wordt niet veel beter. Zodra het weer omslaat, is het leed geleden en kunnen de bijen volop profiteren van de wilgendracht. Maar tot die tijd zal ongeveer 1 op de 10 volken (naar mijn ervaring) bijgevoerd moeten worden met een vol raam voer uit een andere kast of met een 2,5 kilo pak suikerdeeg. Op de foto is het resultaat te zien zeven dagen na het plaatsen van het pak suikerdeeg. 

 Uitwinteringsenquete

Ongeveer 1000 blog-volgers vulden de quickscan uitwinteringsenquete in, waarvoor geweldig veel dank! Aanstaande maandag volgt de uitslag in Imkernieuws, de digitale uitgave van de NBV. Houd je mailbox in de gaten! 

Per 1 april volgt nog de uitgebreide enquete van BIJEN@WUR, die tevens wordt verwerkt in het gestandaardiseerde Europese onderzoek van Coloss. Vul ook vooral deze enquete straks in. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Kris

    13-03-2021 om 11:52

    Beste Ben,

    Gisteren net 2 volken bijgevoerd met Apifonda. Toen ik dat erop legde zag ik aan de zijkant van een raam darrenbroed (of bultbroed, maar dat zal wel niet). Daarom heb ik even het middelste raam 1 cm opgetild. Daar zag ik veel mooi gesloten broed. Is het normaal om in deze tijd darrenbroed te hebben??
    Mvrgr, Kris

    Ha Kris, wanneer de moer op haar rondjes lege gepoetste darrencellen tegenkomt, dan worden deze inderdaad nu al belegd met onbevruchte eitjes. Meestal zitten de darrencellen onderaan in de hoeken van de raten, dus dan komt ze daar pas later eind maart/begin april.
    Maar het is dus normaal. Groet, Ben

  • ruben

    13-03-2021 om 13:57

    Hallo Ben,
    Kan bijvoeren ook met droge suiker in een interne voerraam?

    Ha Ruben, nee dat werkt nu niet echt goed, de bijen kunnen niet uitvliegen om veel water te halen. Bovendien moet het suiker(deeg) direct in de nabijheid van de bijen aangeboden worden. Dus direct boven of onder de bijen. Een raam wintervoer of een pak suikerdeeg op het voergat gaat het beste.
    Groet, Ben

  • Henk H

    13-03-2021 om 15:14

    Dag Ben,

    Een topkast is moeilijk te wegen, hoe controleer je de voedselvoorraad in je topkast?

    Groet,
    Henk

    Ha Henk,
    Door het plexiglas heen kijken naar het verzegelde voer. Aangezien alle ramen horizontaal in hetzelfde vlak hangen, kun je het verzegelde voer wel zien zitten. Ook kun je links en rechts de kast liften, na wat vaker oefenen door het seizoen heen kun je de voorraad redelijk voelen. Groet, Ben

  • Stefan

    13-03-2021 om 16:59

    Hoi Ben,

    Hoe kan je kunstof 6-ramers bijvoeren met apifonda?

    Groet Stefan

    Ha Stefan, je kunt een houten dekplank zagen met een voergat erin en daar het pak suikerdeeg opleggen. Daar vervolgens het dak weer op met zware steen. Groet, Ben

  • Robbert

    13-03-2021 om 17:27

    Ben. Kan je ook suikerwater in een voerbak op het volk zetten( verhouding 1 op 1.5. ) zoals in sept na afname honing of is s apifonda beter ?

  • Catherine

    14-03-2021 om 07:30

    Hej Ben,
    Als je een gespaard voerraam uit de vriezer wilt gebruiken; Hoe lang moet je het dan eerst ontdooien, voordat je het aan een volk kan geven?

  • Ben de blogger

    14-03-2021 om 08:31

    Ha Robbert en Catherine,
    Mooi deze twee vragen samen van jullie. Want suikerwater geven, is vragen om problemen. Opgeloste kristalsuiker wordt door de bijen als dracht gezien en zet aan tot een vergroting van het broednest. Ook de voerbak is soms niet te bereiken vanwege kou. Een raam voer is precies wat de bijen nodig hebben, want ze komen opgeslagen honing te kort.
    Het duurt 24 uur voordat bevroren honing weer bruikbaar is.

    Andere alternatieven zijn: glucose en fructose voeren in de vorm van suikerdeeg en in maart kun je ook wel invertsuiker voeren, dat wordt ook direct opgeslagen zonder dat het aanzet tot broed. Groet, Ben

  • Lippe

    15-03-2021 om 14:29

    Hey Ben, de statistieken kloppen bij mij. Heb 10 volken en eentje heb ik met deeg moeten bijvoeren.
    Ik leg altijd een kwak deeg in de voerbak, ook bij de kunststof zesramers. Even een spoor honing trekken, zodat de bijen het direct vinden.
    In de koude nacht zullen ze wel wegtrekken, maar overdag is het er druk. bij een graad of 7 a 8 komt de tros los en kruipen ze de voerbak in. Mocht het een weer een week -15 worden, dan wordt het een ander verhaal en werkt het niet uiteraard.
    Ben benieuwd naar de enquête-resultaten

    Ha Lippe,
    In maart levert het broednest zoveel energie (warmte) op dat ze overal vrij kunnen lopen. Vooral in styroporkasten.
    Ze duiken dan ook wel de voerbak in. Met houten kasten kan het bovenin nog wel frisser zijn. We meten een verschil boven op de toplatten van 8 graden tussen hout en styropor. Groet, Ben

  • Patricia

    15-03-2021 om 19:49

    Kun je ook bijvoeren met candipolline gold of alleen met apifonda?

    Patricia, met candipolline Gold vul je proteinen tekorten aan. Dat is natuurlijk tijdens de afgelopen week en deze week een goede zaak. Heb ik ook bij veel volken gedaan, omdat ze geen stuifmeel kunnen halen. Je kan dit bijvoeren in maart wanneer de bijen van tijd tot tijd wel kunnen uitvliegen om naar het toilet te gaan. Echter je geeft hiervan kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een half pond per week.

    Bij noodvoedering omdat de honingvoorraad op is, helpt dit niet voldoende, het is namelijk een stuifmeelvervanger. Dus daarnaast is een 2,5 kilopak apifonda wel noodzakelijk als de voorraad wintervoer op is. Groet, Ben

  • André

    15-03-2021 om 20:59

    Kan ik ze ook ingevroren honing voeren Dus wel ontdooide honingramen.

    Ha Andre, zeker kan dat. Dit is de beste oplossing bij voertekorten. Groet, Ben

  • Yorben

    16-03-2021 om 12:09

    Hey Ben,

    ik heb pakken candipolline op de volken liggen (nu 4 dagen) maar ze doen er niks mee, is dit normaal of kan hier een oorzaak voor zijn.

    Bij sommige volken vallen er toch nog aardig wat mijten, heb jij hier een richtlijn voor? Ik tel ze netjes elke dag (sinds september), moet ik ze evt nog ergens mee behandelen bij een bepaalde mijtdruk?

    laatste vraag =D hoe schat je in wanneer je met de koninginnenteelt begint, welke dag zeg maar, is dit standaard rond een bepaalde tijd, begin mei? ik kan het niet goed vinden.

    Alvast bedankt!

    Groetjes Yorben

    Ha Yorben, kijk ook even naar mijn antwoord bij Patricia. Candipolline Gold is geen middel om de honingvoorraad aan te vullen. Dit is een stuifmeelpreparaat, dus voeren doe je met suikerdeeg. Stuifmeeltekorten, zoals met dit slechte weer in maart, kun je aanvullen met candipolline. Maar daar gebruiken ze veel minder van en het wordt niet als honing opgeslagen.

    Bij sterker besmette volken kunnen er inderdaad nog mijten vallen, die kun je beter uitsluiten bij de nateelt. Ik ben per 2 maart gestopt met tellen. De laatste dagen in februari hadden de meeste volken 0 per dag en enkele nog ongeveer 4 mijten pd en eentje 10 per dag.

    Koninginnenteelt kun je vanaf 20 april beginnen, maar het hangt natuurlijk ook af van de sterkte van je volken. Kun je wel terug vinden in mijn imkerboek Bijvriendelijk imkeren 2.0 toch? Groet, Ben
    Groet, Ben

  • Tomer

    16-03-2021 om 17:45

    Ik heb ook een aantal kasten suikerdeeg moeten geven, blijkbaar toch iets te nipt ingewinterd. Hoewel...bvb 1 groot volk ingewinterd met een geschatte voorraad van 19 kg, bij controle 3 weken geleden schoot er nog maar 4 kg van over. Eerste pak apifonda is ondertussen op, dus krijgt nu een tweede pak.
    Anderzijds is er een kast waar ik bij controle vaststelde dat die nog veel eten had, waaronder ook veel open voer. Bij deze kast is het gewicht ondertussen nog met zeker 7 kg toegenomen! Er zijn maar enkele dagen geweest waarbij ze nectar van wilg konden halen, dus ik vermoed dat ze ergens een lege kast hebben gevonden? Ik ben vrij zeker dat er op mijn eigen stand niet geroofd wordt. De vlieggaten zijn klein en alle kasten moergoed. Heb jij een andere verklaring dan roverij?

    Ha Tomer, bijen spreken het wintervoer aan en verplaatsen het ook vaak richting het broednest. Dat wekt de indruk alsof het verse nectar is, maar het is gewoon eigen wintervoer, dat verhuisd is.
    Over de gewichtstoename heb ik wel een verklaring, maar of die klopt? Begin januari zijn de volken bijna broedloos. De cellen in de 5 middelste ramen zijn dan nagenoeg leeg, maar deze worden in februari en maart belegd en in maart heb je al 3, 4 of 5 ramen broed. Een vol raam gesloten broed weegt volgens mij bijna net zo zwaar als een vol raam honing. Dus die conversie van lege ramen of ramen met eitjes en larfjes naar vette larven en gesloten broed veroorzaakt een geweldige gewichtstoename.
    Mijn sterkste volken worden nu ook al hartstikke zwaar en dat zal niet in hoofdzaak verse honing zijn.
    Nog even geduld dan gaan we het zien die mooie broednesten. Groet, Ben

  • Tomer

    16-03-2021 om 20:34

    Dag Ben, vergeten te vermelden dat de kast met grote gewichtstoename een zesramer is. Ingewinterd met 12 kg voer op 5 ramen (1 quasi leeg raam). De andere gewogen zesramers tonen momenteel een netto gewichtsafname van ongeveer 2 kg op 6 weken tijd (voer wordt minder, maar stuifmeel en broed wordt meer). Bij deze ene kast is er 7 kg bijgekomen. Ook al zou er nu al broed zitten op 4 ramen, dan lijkt het gewicht mij nog veel.
    Ik zal het binnenkort zien!

    Ha Tomer, het beeld wat je schetst, ervaar ik dus ook. Kasten, die lichter worden en kasten die al zwaarder geworden zijn en ook zwaar blijven.
    De enige redenering, die volgens mij plausibel blijft, is een verschil in broedontwikkeling bij volken door het verschil in sterkte.
    Een volk verbruikt veel voer om een broednest op te bouwen (gewichtsvermindering). Maar zodra er 3 of 4 belegde ramen in de fase gesloten broed komen, levert dat een aanzienlijke gewichtsvermeerdering op. Vervolgens stabiliseert het gewicht.

    Een collega-imker hier in de Achterhoek heeft sinds 2 dagen een weegschaal onder een dadantkast gezet. Helaas te laat om het verschijnsel nog te kunnen registreren, maar volgend jaar kunnen we het wel volgen in februari en maart. Groet, Ben

  • Karin

    20-03-2021 om 13:19

    Beste Ben, ik ben vandaag ook gaan kijken of er nog voldoende voer was. Nu zag ik bij vier van de zes kasten geen uitvliegende bijen. Bij inspectie zat er hier en daar nog een levende bij, maar de rest was dood, soms hingen ze nog aan de ramen vast alsof het standbeelden zijn. Ik zie ook wat schimmel (pluis) hier en daar. Weet jij wat dit kan zijn? Ik durf nu niet in de kasten met levendige bijen te kijken, bang dat ik de schimmel overbreng naar deze kasten. Groet Karin.

    Ha Karin, je hoeft zeker niet bang te zijn om de schimmels over te brengen. Schimmels ontstaan overal in vochtige omgevingen en die staan los van de sterfte van je volken. Er bestaan wel schimmelziekten in het bijenbroed, zoals kalkbroed. Maar je beschimmelde ramen is een natuurlijk verschijnsel bij vocht.
    Spijtig dat je volken dood of verdwenen zijn. Indien je nog 200 of 300 dode bijen vindt op de bodem kun je ze nog onderzoeken op de mijtbesmetting. Groet, Ben

    PS gebruik je geen folie als dekplaat? Dan kun je soms er al eerder zien dat er iets mis gaat.

  • Karin

    20-03-2021 om 16:35

    Dank voor je reactie. Nee, ik heb geen folie gebruikt, had het wel gekocht

    Ha Karin, ja, mits er geen sprake was van Amerikaans Vuilbroed in jouw regio. Maar je weet zelf of je in een risicogebied woont. In Nederland is hier geen sprake van maar in Belgie wel in bepaalde gebieden. Groet, Ben

  • karin

    22-03-2021 om 13:17

    ha Ben, er zijn blijkbaar meer imker(sters) die Karin heten...;-)
    Mijn naamgenote heeft blijkbaar flink pech dit jaar met haar bijen... hier in Bonheiden ( België ) geen problemen...:-)

    gelukkig maar... Groet Ben

  • Jean Paul

    23-03-2021 om 15:47

    Beste Ben,
    Ik wil een goed overwinterd volk in miniplus naar een 6-ramerspaarkast verhuizen. Ik zag je YouTube film met het tussenschot met opening op binnenmaat miniplus. Mijn vraag is: vliegopening dan dus alleen via ondergeplaatste zes-ramer (2x voer en 4x kunstraat)?
    Groet, JP

    JP, ja vliegopening van 6-ramer open. Hang liever 2 uitgebouwde lege ramen in het midden van de zesramer en 2 x 2 kunstraat ernaast. Dan nemen ze de zesramer sneller in. Je kunt bovenop de miniplus voeren, dan bouwen ze sneller. Voer onderin is risicovol ivm roven. Ze kunnen de vliegopening nog niet verdedigen.
    Voor deze overgang vooral het juiste moment kiezen, dat wil zeggen dat je kunt zien dat de miniplus lekker vol komt met bijen. Groet, Ben
    Groet, Ben

  • Jose

    27-03-2021 om 23:16

    Dag Ben, ik ben met een bijenkast begonnen in buitengebied. Mijn buurvrouw 40 meter verderop vertelde dat ze na een wespensteek buiten westen raakte en naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Heeft nu epipen in huis. Ze is niet blij met mijn bijenkast. Is het wel verantwoord dat ik die aanhoudt?

  • Ben de blogger

    28-03-2021 om 13:23

    José, wespen komen op zoetigheid van mensen af, zoals bier en fris. Dan doen bijen niet.
    Twintig meter van de bijenkasten verwijderd, zie je geen bijen meer. Een allergie voor wespengif is iets anders dan een allergie voor bijengif. Dat zijn twee verschillende allergieën.
    In alle tuinen komen bijen voor en mieren en andere insecten. Daarmee moet iedereen met tuin leren leven.
    Geef je buurvrouw de garantie dat je de bijen verplaatst als zij weer gestoken wordt. Die kans is namelijk heel klein. Groet, Ben

  • Jose

    28-03-2021 om 15:28

    Dank voor het advies

  • Kees van den Brandt

    07-03-2023 om 16:44

    De bijensterfte in Alphen (nb) en Baarle-Nassau is in het landelijk gebied hoog 30 tot 50%. Ook bij de imkers die de varroa bestrijden volgens het 3 gangenmenu is de wintersterfte zeer hoog. Wij denken dat de oorzaak stuifmeelgebrek in het najaar is.
    Is het verstandig om direct na de lindedracht een stuifmeel vervanger te voeren en
    welke vervanger is hiervoor geschikt? De bijensterfte in onze omgeving ligt al meer dan 10 jaar boven het landelijk gemiddelde. Er zijn al imkers gestopt die het niet meer zagen zitten.
    Groeten,
    Kees

    Ha Kees, mijn handen jeuken om een landelijk onderzoek te doen naar wintersterfte ingericht naar postcode gebieden, zodat de regionale verschillen duidelijk worden. Na vaststelling van de specifieke gebieden met bovennormale sterfte zou vervolgonderzoek nodig zijn.
    Er kunnen diverse oorzaken aan de sterfte ten grondslag liggen. Een gebrek aan voldoende kwalitatief stuifmeel door hitte en droogte zou een reden kunnen zijn, maar ook andersom: een teveel aan stuifmeel van gele mosterdvelden als vanggewas na de maisoogst in de opwarmende oktobermaand kan funest zijn voor de aanwezige winterbijen. Deze winterbijen hebben rust nodig. Door een onnatuurlijke dracht in oktober wordt het broednest vergroot en slijten de bijen en worden weer kortlevend.
    De pollen van mais en andere gewassen kunnen ook gecontamineerd zijn met residuen van bestrijdingsmiddelen, waardoor de weerstand in bijen tegen virussen afneemt.
    Het is complexe en uitdagende materie. Hier liggen echt kansen voor studenten voor meerjarig onderzoek. Met een team van studenten en zeer ervaren imkers zou dit een interessant onderzoek kunnen zijn voor alle imkers. Groet, Ben
    PS als proteïne vervanger kun je Ultrabee of Candipoline Gold voeren. Probeer het eens uit bij de helft van je volken.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.