12-01-2019

Voergebruik verplaatst wintervolk

 

(vegen of swipen om beide foto's te bekijken, de voorkant van de kast is de bovenkant van de foto).

Op deze twee foto's van twee verschillende volken, die ik gisteren en vanmorgen nam, is duidelijk te zien dat door het voergebruik de volken zich moeten verplaatsen om kontakt te houden met het wintervoer. In de herfst beginnen ze de winterzit helemaal voorin de kast aan de kant van de vliegopening, maar nu we 4 maanden verder zijn, zien we de tros naar achteren verhuizen of worden de straten langgerekter om bij het voer te kunnen komen. Vooral sterke volken verbruiken meer voer, hier zien we dit beeld dus eerder ontstaan. 

Het gemiddelde voergebruik per individuele bij is in kleinere volken groter dan in grote volken, domweg omdat de warmtehuishouding in kleinere volken meer energie per bij kost.

Overigens hoef je je nu nog geen zorgen te maken over het voergebruik in januari, dat staat nog steeds op een laag pitje. Pas in maart zal vanwege het groeiende broednest de voerintake versnellen en zien we het volk verder naar achteren verhuizen. De locatie van de wintertros is dus wel een indicatie voor de resterende wintervoorraad. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ferry Bantjes senior

    12-01-2019 om 15:03

    Hoi, ik zie maar 1 foto!

    Ferry, Vegen of swipen over de foto. Groet, Ben

  • Johan

    12-01-2019 om 21:52

    Dag Ben, zoals je al liet verstaan gaan de bijen steeds meer naar achter om bij het voer te kunnen naarmate de winter vordert. Mijn vraag is dan ook: wanneer is het tijdstip dat je moet gaan bijvoeren als je niet juist weet hoeveel voer er nog is. Ik heb verleden jaar mijn varroakuur met mierenzuur pas kunnen starten rond 20 augsutus omdat het in de periode ervoor veel te heet was. Daardoor heb ik ook pas later kunnen inwinteren. Door die mierenzuurkuur (Liebigverdamper) zijn er ook nog eens 3 moeren van de 4 kasten die ik heb in broedstop gegaan...) Maar er kwam bij het inwinteren ook nog najaarsnectar (bladhoning) binnen omdat het zo droog en warm was. Ik heb niet helemaal juist kunnen inschatten of er wel genoeg honing en wintervoeding in de kasten aanwezig is en het is nu natuurlijk geen moment om te kunnen controleren hoeveel proviand ze nog hebben. Ik heb eind september wel een inschatting gemaakt van mijn voerramen en de meeste volken hadden 10-12 kg. Hoelang kunnen ze hiermee toekomen of moet ik voor alle zekerheid al binnenkort bijvoeren? Want ze verwachten binnenkort een stevige winterprik....Groet - Johan

    Johan, ieder volk zou eind september 14 tot 20 kg wintervoer moeten hebben om ook een koude winter te overleven. Het voedselgebruik is ongeveer 2 a 3 kilo in oktober en 1 kg in november, december en januari (per maand dus). In maart wordt het weer 2 tot 3 kilo. Je loopt dus pas in maart enig risico vanwege het losraken van het voer bij intredende vorst, maar in maart kun je eventueel een pak suikerdeeg leggen op het voerbak.
    Ik zou dus nu niets doen! Groet, Ben


  • Ria westerink

    12-01-2019 om 23:23

    Dag Ben, ook ik heb het idee dat ik mijn volk moet bijvoeren. Nu is even mijn vraag kan ik dat nu beter met glucosepasta doen of beter met suikerwater waar ik ze mee ingewinterd heb. Suukerwater zullen ze nu toch niet meer indampen. Klopt toch?
    Graag hoor ik even een reactie of bevestiging. Groet Ria

    Ria, zie mijn antwoord hierboven aan Johan. Nu nog geen zorgen maken. Heb je meer dan 1 kast, dan kun je nog beter begin maart een raam voer verhuizen uit een zwaardere kast naar de lichtere kast. Groet, Ben
    PS nooit suikerwater geven in de winter

  • Pollekes

    29-01-2019 om 07:54

    Sommige voerramen lijken lichte schimmelvorming aan de bovenkant te hebben ( witte uitslag) kan dat kwaad?
    Ik heb de bodemschuif er maar uitgehaald deze week. 1 volk lichte mijt val andere volk is schoon.

    Pollekes, die lichte schimmel kan voorlopig geen kwaad, zodra het raam leeg gegeten is in april vervang je het gewoon door kunstraat.
    Ik zou nu zeker geen schuiflades verwijderen, het broednest heeft juist warmte nodig en GEEN kou. Door afkoeling van het broednest worden er juist meer dochtermijten geboren! Vooral natelen straks van het schone volk! Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.