14-11-2022

Volken in winterslaap?

Vanmorgen moest ik voor de eerste keer ruiten krabben. Een dikke ijslaag had zich vastgezet op de autoruiten, het gras was wit van het aanvriezen. Weerplaza liet zien dat de verschillen groot zijn in Nederland, om precies te zijn zo'n 10 graden verschil tussen de Noordelijk gelegen waddeneilanden en het meest zuidelijke gebied van Brabant. Op de wadden was het ongeveer plus 5 aan de grond en in zuid Brabant min 5 graden.

In de Achterhoek was het rond het vriespunt aan de grond. 

Na het dagelijkse mijten tellen via de schuifladen, heb ik gelijk naar de vorming van de wintertros gekeken. Twee styropor dadantkasten en vier topkasten zijn voorzien van doorzichtige dekplaten. Op de onderstaande foto's zie je het overduidelijke bewijs van de goede isolatie van styroporkasten, de bijen zitten nog los in de kast. In de houten topkasten zitten de vier volken close samengepakt op de wintertros.

Toen ik nog beginnend imker was, dacht ik dat de bijen in de wintermaanden in een diepe winterslaap terecht kwamen. Echter niets is minder waar. Wanneer het vanmiddag in de volle zon wellicht nog 14 graden wordt, dan zullen sommige bijen nog steeds met wat stuifmeel binnen komen. De wintertros lost namelijk op zodra de buitentemperatuur boven de 5 a 6 graden komt, zelfs al eerder wanneer de volle zon op de kasten schijnt.  

Het zicht op de wintertros is een betrouwbare indicator voor de werkelijke sterkte van je volken. Bij de vier topkasten zie je dat er twee volken op ongeveer 8 ramen zitten en de andere twee op zelfs 10 tot 12 ramen. Deze gezonde volken zullen ongetwijfeld ook bijna net zo sterk uitwinteren. Het verhoudingsgetal  tussen in- en uitwinteringssterkte wordt de uitwinteringscoefficient genoemd. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jef Thyssen

    14-11-2022 om 13:09

    Hallo Ben,
    Ik vraag me al geruime tijd af wat de betekenis is van de letters V en S e.a betekenen die op de toplatten staan, en waarvoor ze dienen dus.
    Bedankt voor je steeds interessante reportages en inzichten.
    Jef,
    Imker (Sint-Gillis-Waas / België)

    Ha Jef, in dit blogbericht https://www.bijenhouders.nl/blog/housel-positioning
    vind je de informatie over de Housel positionering. De V heeft dus met de richting van de ramen te maken. De S komt van "small" oftewel kleine cellen (4,9 mm). Groet, Ben

  • Romano

    15-11-2022 om 07:48

    Hier staan de bijen noodgedwongen op 2.5 meter van de grond en dan merk je met nachtvorst goed het verschil tussen volken op de grond. De bijen op hoogte trekken pas veel later op tros. Ook staan ze achter een plantenkas waar tijdens de nacht nog opgeslagen warmte uit ontsnapt. Trossen starten pas als het in de avond al tegen het vriespunt loopt en het overdag onder de 7-8C blijft

  • Ed van de Velde

    15-11-2022 om 08:04

    Spechten -- vanaf wanneer worden deze opnieuw een last voor onze vrijstaande kasten en plaatsen we best onze netten? Ik doe dit liefst zo laat mogelijk omwille van de vallende bladeren.

    Ha Ed, pas wanneer er voedsel tekorten ontstaan in de natuur. Dus nadat de temperaturen gaan dalen. Voorlopig nog niet. Al mijn kasten staan buiten in de natuur, maar de last van een specht is maar zeer incidenteel. Blijkbaar geen voedselschaarste in de Achterhoek. Voor mijn kasten dus geen netten, hier niet echt nodig. Groet, Ben

  • JanA

    15-11-2022 om 18:07

    Dag Ben had gisteren een berichtje gestuurd over kunstraat met de y aan beide kanten gelijk, had er wel graag een reactie opgehad maar het bericht staat er niet meer bij.

    groet Jan

    Na uitwisseling via een andere weg bleek dat waarschijnlijk de zelfgemaakte gietpers aan één kant verkeerd om geplaatst is. Jan gaat dit checken. Ben

  • Isabelle

    16-11-2022 om 16:43

    Beste Ben,
    Ik ben van plan om een topkast aan te kopen (ik sta op de wachtlijst). Kan je daarin ook mijten tellen? Op de afbeelding zie ik namelijk geen lade noch ruimte voor een lade. Of zie ik het fout?
    Dankjewel,
    Isabelle

    Ha Isabelle, vanwege een goede warmtehuishouding is de bodem gesloten. Je kunt de mijtbesmetting op de bijen alleen meten via de schudmethode.
    Een alternatief zou nog een vel dik papier kunnen zijn dat je via de vliegopening naar binnen schuift, maar ik ben bang dat de bijen die zullen schoonhouden. Ik zal het eens uitproberen. Groet, Ben

  • Cees

    31-12-2022 om 13:36

    Beste Ben,

    Afgelopen week moest ik een volk weghalen bij iemand, helaas was het niet mogelijk om tot het voorjaar te wachten. We hebben een dag gekozen waar het 9 a 10 graden was. De kast is op een kar gezet en na een ritje van 15 minuten waren de bijen op hun nieuwe stek.

    Vandaag (4 dagen na verplaatsing) ben ik bij het volk wezen kijken en er vlogen redelijk wat bijen in en uit de kast (14 graden af en toe regen).

    Mijn vraag is wanneer zou ik nu kunnen weten of het volk de reis goed heeft doorstaan, en mocht er toch het een of ander mis zijn gegaan in de kast tijdens het vervoeren wanneer en wat zou ik dan binnenkort aan kunnen treffen? Ik neem aan als ze van het voer waren af gekomen ze nu niet meer hadden gevlogen?

    Ha Cees, met de hoge temperaturen van de afgelopen week zitten ze los in de kast, ze zitten nu op alle ramen. Dus zeker geen voerproblemen. Zodra ze in februari weer stuifmeel halen, weet je dat alles goed gegaan is. Fijne jaarwisseling, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.