20-04-2021

Volken ruimte geven

Volken in dadantkasten - maar ook in spaarkasten - moet je in april tijdens de fruitbloei voorzien van voldoende ruimte. Deze extra ruimte dient om te voorkomen dat het broednest volloopt met nectar en stuifmeel. Daarom breid je het broednest uit met nieuwe ramen met kunstraat en boven het broednest geef je extra ruimte voor de opslag van honing. 

In een Dadantkast geef je in april twee ramen met kunstraat. De eerste geef je wanneer de bijen aan het werk begonnen zijn in de eerste honingkamer, de tweede geef je zodra de eerste uitgebouwd en belegd wordt. Deze volgtijdelijkheid zorgt ervoor dat de moer steeds ruimte krijgt om haar broednest uit te breiden. De tweede honingkamer geef je wanneer de eerste redelijk bezet is met bijen, opgeslagen honing is van secundair belang. 

Je moet vooral zorgen dat het broednest niet overbevolkt wordt. Want wanneer de moer niet meer goed vrij kan rondlopen om eitjes te leggen, dan daalt haar feromoonproductie en zal mede daardoor de zwermdrift ontstaan. Verder in de video uitleg over de toepassing van een beperkte hoeveelheid darrenraat op ieder broedraam en de uitleg over het 90 graden draaien van de honingkamer. Dit kan ook met styropor Segebergerkasten, die zijn namelijk ook vierkant.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Bert Schieving

    20-04-2021 om 23:08

    Ben,
    Ik hoor veel over duhoka ramen qua grootte iets kleiner dan dadant.
    Zou je dezelfde methode als bij dadant hierbij moeten aanhouden?

    Ha Bert, bij duhoka- en combiramen kun je inderdaad dezelfde imkermethoden toepassen als bij dadant. Dus krap zetten voor behoud van broedwarmte en opslag van honing in de hk ipv bk. Groet, Ben

  • Jacob van Welzen

    21-04-2021 om 06:35

    Hai Ben,

    Top filmpje weer

  • Jacob Van Welzen

    21-04-2021 om 07:17

    Ben,
    Vraag: heb een heel groot volk in een spaarkaart. Staan op 2 broedkamers en 1HK sinds een week.
    1 Bk zit helemaal vol met broed (10 ramen)
    Andere BK zit voer en nog ruimte voor bouw en nieuw broed of voer. HK zijn ze aan begonnen zitten uitgebouwde ramen in. Maar hebben ze nu genoeg ruimte ?????
    Mvg Jacob

    Jacob, je dient nu vooral de bezetting en honingopslag in de hk in de gaten te houden. Is de hk bezet met bijen of voor 50% of meer gevuld met open honing dan geef je gewoon een extra hk bovenop.
    Denk eraan dat zwermdrift ook een genetische component heeft, soms hou je het niet tegen met ruimte geven. Dan moet je toch ingrijpen. Groet, Ben

  • Gerard

    21-04-2021 om 08:52

    Hallo Ben
    Wij hebben onze bijen op 2 broeibakken staan. Nu merken we dat er veel honing in de bovenste broedbak wordt opgeslagen. Is het verstandig om het moerrooster op de onderste bak te leggen,. En in het vervolg op 1 bak in te winteren?
    groet, Franca en Gerard

    Ha Franca en Gerard, volken slaan de honing in principe op boven het broednest. Als daar geen hk voor gegeven wordt, dan komt de honing in de bovenste bk terecht, zoals bij jullie. Die hk moet wel op tijd - aan het begin van de bloei van de kers - gegeven worden. Je kunt dit alsnog proberen of anders inderdaad het moerrooster leggen tussen de 2 bk's maar dan moet je wel de moer vinden en onderin stoppen. Groet, Ben

  • Robert

    21-04-2021 om 10:49

    Bedankt voor al je interessante blogs.

  • Aad Bregman

    21-04-2021 om 10:53

    Is het overstappen op de Renson methode misschien handig?

    Aad, waarom zou je met twee moerroosters gaan werken? Het zijn ondingen voor de bijen. Met 1 bk en 1 moerrooster heb je ook al een beperking van de broedruimte. Bij Renson wordt het aantal broedcellen nog verder beperkt. Dat kun je bereiken met sluitblokken in de bk.
    Ik heb nooit goed begrepen waar het tweede moerrooster voor dient bij de Rensonmethode. Is dat echt bedoeld om te verhinderen dat de oude moer naar buiten kan om te gaan zwermen? Groet, Ben

  • AnneMarie

    21-04-2021 om 14:13

    Hoi Ben, waarom plaats je het lege raam niet naast het broednest, maar er tussen in? Ik leer op de BD bijencursus, dat de Q spiraalsgewijs in bolvorm haar broednest opbouwd, dus door er zo'n leeg raam tussen te zetten, onderbreek je haar zo. Of wat is de reden dat jij dat zo doet?

    Ha AnneMarie, je hebt volkomen gelijk. Het eerste raan met kunstraat geef ik tegen het broednest aan, meestal zeven tot tien dagen later geef ik ze het 2e raam met kunstraat maar dan inderdaad op positie 3 dus in het broednest. Zou ik dat 2e raam weer op positie 2 plaatsen, dan loopt het tijdens de voorjaarsdracht waarschijnlijk direct vol met nectar en ik wil juist graag ruimte bieden aan de toenemende legcapaciteit van de koningin. Dit om de zwermdrift enigszins af te remmen.

    Na het geven van het tweede kunstraat wordt er niets meer veranderd aan het broednest.

    Dit plaatsen van dit 2e raam op positie 3 is een wezenlijk verschil tussen BD imkeren en imkeren. Groet, Ben

  • Theo

    21-04-2021 om 15:15

    Hoi Ben. In jouw boek 'het jaarrond' staat op pag 125: het kr het liefst plaatsen op positie 2 of 3 van rechts gezien, zover mogelijk verwijderd vd scheidingswand.
    In dit filmpje gebeurt het bij plaatsen van kr toch juist vlakbij de scheidingswand?
    Of begrijp ik het nu verkeerd?

    Ha Theo, je hebt gelijk. Vanwege het tamelijk frisse weer wilde ik niet alle broedkamerramen uit elkaar trekken. Dat geeft veel te veel thermische stress. Daarom voorlopig even aan de sluitbord kant, maar wel op positie 2 en 3 vanaf die kant gerekend ;-). Later als het tien graden warmer is, verhuis ik ze wel naar de andere kant.

    Dan schuiven de oudste ramen steeds verder naar buiten, daar is het voor. Groet, Ben

  • mary huiskamp-duignan

    21-04-2021 om 15:38

    Hai Ben,
    Ben zo blij met jouw blog, super interssant-
    veel DANK!!
    Ik wil nog jouw boek/kalender kopen trouwens. Heb je nog wat?’
    Groetjes, mary

    Zeker Mary. Mail me maar. Telfort is Delta geworden. Groet, Ben

  • Theo

    21-04-2021 om 20:29

    Hoi Ben,
    Is de manier vh filmpje dan ook niet prima om standaard te hanteren? T is dan eigenlijk nog makkelijker want je hoeft dan veel minder ramen te verschuiven.
    De oudste ramen haal je dan later bij de andere kant eruit.
    Groet Theo

    Theo, ik zal eens checken of het beleggen aan deze kant van de nieuwe ramen ook goed gaat. Ik denk dat daar mogelijk een verschil in zit. Groet, Ben

  • Jan Van Laere

    21-04-2021 om 21:17

    Hey Ben,
    Kun je de methode met het wegsnijden van het driehoekje voor darrenbroed ook gebruiken in een spaarkast?
    Ik veronderstel dat je dan geen leeg darrenraam meer in de kast moet steken.
    Heb je meer info over je boek/kalender? Als die even goed is als je filmpjes wil ik er ook wel eentje :)
    Groeten

    Ha Jan, kijk even op www.de vlinder en go.nl voor boek en kalender.

    In spaarkasten kun je dit ook doen. Maar het zal zonder kleine cellen onvoldoende de mijtenreproductie reduceren om te kunnen stoppen met behandelen. Maar alle beetjes helpen. Groet, Ben

  • Luc S.

    21-04-2021 om 21:29

    Hallo Ben
    Waarom geen tweede honingzolder ONDER de eerste honingzolder plaatsen.
    De bijen verzegelen toch eerst de honingramen van de bovenste zolder en vervolgens werken ze in de tweede honingzolder.
    Grtj
    Luc

    Ha Luc, ik zal hier nog wel een keer een video aan wijden. De bijen kunnen prima honing stapelen, dat wil zeggen eerst de onderste Hk vullen en dan vervolgens de 2e daarboven en vervolgens de 3e daarboven.
    Wanneer jij een lege HK eronder zet, verlaten ze in de nacht de bovenste HK met open honing waardoor deze vochtiger kan worden. Bovendien missen ze de in het broednest terugtrekkende bijen de honingvoorraad boven het broednest, omdat daar nu een lege bak staat. Groet, Ben

  • Aart

    22-04-2021 om 10:37

    Hoi Ben,
    Even een andere vraag. Op 19/4 (lekker weer) eerste inspectie. In een volk 2 moerdoppen verwijderd. Achteraf denk ik dat ik een stille moerwisseling heb aangezien voor zwerm drift. . Zou graag een raam uit ander volk willen inhangen, maar het is hier verhipte koud (gevoels temp 6 graden). Hoe lang kan ik dit volk moerloos laten?
    Groeten, Aart

    Ha Aart, in je verhaal lees ik niets over BRIAS op 19 april. Ik neem aan dat je wel BRIAS gezien hebt naast de 2 wisselcellen. Ik zeg het nog maar eens, maar 4 of minder belegde cellen is in vrijwel in alle gevallen de aanzet tot een stille wissel. Afblijven dus.
    Het volk is dus niet moerloos, want dan had je redcellen gezien. Waarschijnlijk hebben ze inmiddels weer nieuwe wisselcellen gebouwd en met een beetje geluk zijn ze nog belegd.
    Dan je vraag: een moerloos volk gaat 3 tot 4 weken na het verlies van de moer in toenemende mate eileggende werksters ontwikkelen.
    Groet, Ben

  • Paul

    22-04-2021 om 13:46

    Ha Ben, zelf imker ik met combi ramen. Gisteren tweede honingkamer erop gezet. Alleen geen warmbouw. Doe ik de volgende keer. Logisch eigenlijk. Maar standaard, gewoonte moer rooster gelegd. Zou het ook niet gaan zonder moer rooster? Heb jij ervaring. Dat broednest zit in die combi bak. De koningin blijft denk ik toch wel daarom om heen leggen. Is die hindernis in de kast ook weg. Alvast bedankt!

    Paul, ik ben bang dat de moer vroeg of laat toch de warmte van de hk verkiest en een koepel broed aanlegt in de hk. Maar je kunt het proberen. Groet, Ben

  • Michel

    22-04-2021 om 21:50

    Dag Ben,
    Ik imker met spaarkasten (simplex) op 1 broedbak met 11 ramen. Twee weken geleden heb ik mijn volken een eerste honingkamer (halve simplex) opgezet. Vandaag stelde ik vast dat de broedkamers propvol bijen zaten met 9 tot 10 ramen broed en dat alle honingkamers 60% tot 100% bezet waren met bijen. Ik heb ze dan ook een 2de honingkamer opgezet, maar omdat ik niet meer over halve simplexkamers beschik, heb ik ze een vol broedkamerformaat opgezet. Mijn vrees echter is dat daardoor veel warmte uit het broednest verloren zal gaan (we hebben hier nog elke dag lichte nachtvorst). Teneinde dat warmteverlies tegen te gaan, kan het van nut zijn dat ik boven de eerste honingkamer een half of tweederde stuk plastiek leg? Wat is jouw advies? Beste dank bij voorbaat.

    Michel, ik vrees dat een half dak op een huis geen warme voeten oplevert. Ook bij 25% open, gaat de warmte verloren. Maar mits de ramen in die bovenste bakken uitgebouwd zijn, vermindert het wel de overbevolking beneden. Maar een bk als 2e hk blijft veel te groot voor het voorjaar.

    Misschien toch een paar hk's kopen? Of eentje om het verschil te zien? Groet, Ben

  • Jantje

    22-04-2021 om 22:38

    Ben,
    Als je een hk plaatst met niet uitgebouwde ramen, hoelang laat je de moerrooster dan weg.
    Als je te lang wacht is de kans er dan niet dat de moer boven ook eitjes gaat leggen.
    Ze heeft onderaan wel een 2 bk.
    Jantje

    Ja, met een plexiglas of folie dekplaat kun je om de paar dagen kijken of de bijen aan het werk zijn gegaan in de hk. Zodra dat het geval is, kun je het rooster leggen. Meestal is dit na een week het geval. Hangt af van sterkte en dracht. Groet, Ben

  • Gert Van den Houte

    24-04-2021 om 21:41

    Beste,

    Om het zwermen tegen te gaan plaats ik tussen 2 broedbakken (simplex) een moerrooster. Het moerrooster is voorzien van een opening die ik manueel nu en dan kan openzetten teneinde de darren buiten te laten. Ik plaats de moer in de bovenste broedbak zodat ik slechts 11 ramen dien te controleren met het oog op doppen. Zodra de bovenst broedbak vol broed zit, wissel ik de broedbakken om en plaats ik de moer opnieuw in de bovenste broedbak.
    Klopt het dat door het plaatsen van een moerrooster de broedbak zonder moer alsnog de neiging heeft om doppen te trekken daar de geur van de moer wordt tegengehouden door het moerrooster?

    Gert, ja, dat klopt. Bovendien kunnen werksters alsnog eitjes verslepen. Groet, Ben

  • Paul Smeets

    24-04-2021 om 23:12

    Hallo Ben, vrijpostige vraag misschien, maar toch: heeft u Dadant Blatt afleggers te koop? Ik zoek me helemaal gek maar niks te vinden... Of weet u misschien iemand?

    Mvrgr Paul

    Ha Paul, ik gebruik dadant us. Mijn andere kennissen ook.... groet, Ben

  • Frank

    25-04-2021 om 15:21

    Hoi Ben,
    In mijn omgeving voldoende dracht zou ik zeggen o.a veel paardenbloemen. Ik zie de bijen ook water halen. Komt er dan nectar de kast in, of is dat niet logisch? Er staat ondertussen een hk op het volk, met 5 uitgebouwde ramen en 5 kunstraat. Volop activiteit te zien door het plexiglas, maar geen uitbouw van raat.

    Ha Frank, waterhalen betekent weinig of geen dracht. Groet, Ben

  • Ferry

    30-04-2021 om 12:52

    Hi Ben,
    Over darren en mijten.
    Na het invriezen van darrenraat en vv tellen van de mijten, viel me telkens weer op hoe weinig er feilenlijk op zo’n raam gevangen worden. weinig effect tegenover veel enegie van de bijen. Vandaar dat me het verhaal van het vrije hoekje voor darren wel aanspreekt.

    Kun je me verwijzen naar informatie over deze methode?

    Bovendien, als je de bijen hun gang laat gaan, maken ze graag darrenraat aan. 1+1=2 zou je denken.

    Ferry, je kunt eens kijken op www.resistantbee.com daarin staat de bedoeling van de methode een hoek darrenbroed op ieder bk-raam. Heel kort: het is de bedoeling de mijten daar naar toe te lokken in plaats van in het werksterbroed en 2) meerdere mijten te laten instappen, hetgeen de reproductie verstoort. Dus vermindert.

    Groet, Ben

  • Dick de Goede

    24-06-2021 om 19:20

    Hoi Ben,

    3 weken geleden een zwerm gekregen, dit volk groeit enorm, gisteren bij de controle waren er zeker 7 broedramen met bijna allemaal gesloten broed, van de honingkamer zijn er nu 6 van de 10 ramen zo goed als vol, wat is nu verstandig? ruimte geven met een extra honingkamer of een broedkamer erbij geven, ik twijfel omdat ik het volk best wel groot vind, groter dan ik ooit heb gehad.

    Ps de overgang van spaar naar dadantkast is waarover je me advies heb gegeven is prima gelukt, de bijen doen het erg goed en het is inderdaad een genot om in een dadant te werken,

    Met vriendelijke groeten
    Dick

  • Ben de blogger

    24-06-2021 om 19:25

    Dick, gewoon een 2e hk erop zetten. Dit volk gaat na de langste dag hoogstwaarschijnlijk niet meer zwermen. De dracht houdt ze wel bezig. Groet Ben

  • Sander verkerk

    21-05-2022 om 17:10

    Hoi we hebben een honing bijen nest in de boom gevonden en al x uitgezwermd. Nu een kast tegen t gat geplaatst met ramen . Dus ik maar een grote kast 2e hands gehaald 2x 20 broed en 10 honing ooo en die maar verder weg geplaatst met een stukje Citroën gras er in . Ben een leek dus enige tips welkom

    Ha Sander, Google naar een bijenvereniging in je directe omgeving. Daar kunnen ze je beter praktisch ondersteunen en een basiscursus aanbieden. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.