03-09-2019

Volkscontrole in september

In september hoeft er door de imker niet zo veel meer te gebeuren in de volken, echter er verandert wel veel in de volken. Als het goed is, is de zomerbestrijding van de mijten afgesloten en kan de laatste generatie zomerbijen de nieuwe generatie winterbijen verzorgen. Tevens wordt het wintervoer ingedikt en opgeslagen rond het broednest. Het broednest neemt in omvang af en positioneert zich aan de kant van de vliegopening. Aan de achterkant van het uitlopende broednest wordt voer opgeslagen. 

Voor de imker keert de rust terug. Vinger aan de pols houden, is het devies. Check vooral de mijtenval gedurende 5 dagen - begin hiermee in september zo'n 14 dagen na de laatste behandeling - en stel de gemiddelde val per dag vast. Onder de 5 mijten is veilig, tussen de 5 en de 10 mijten komt de gevarenzone in zicht, maar er hoeft niet direct ingegrepen te worden. Boven de 10 mijten per dag zou ik nog een drievoudige VarroMed behandeling toepassen. 

Hou ook de voervoorraad in de gaten, soms moet er nadat je klaar bent, toch nog bijgevoerd te worden. Er moet minstens 14 kg wintervoer opgeslagen zijn, bij grote volken in grote (2-baks spaarkast of een Dadantkast) kasten zo'n 18 kg. Als laatste aandachtspunt kijken we naar de sterkte van de volken, die moet zeker in september nog in zekere mate op peil blijven. In oktober zal de sterkte afnemen vanwege de uitval van de zomerbijen. 

In deze video controleer ik eind augustus een spaarkast- en daarna een Dadantvolk. Het blijft genieten in de bijtjes. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ed Rietdijk

    04-09-2019 om 09:02

    Ik heb één volkje dat is aan komen vliegen en een net ontwikkeld Carnica F1 volk, ik vind geen enkele mijt op de varroa lade, niet behandelen met Varo-med dan?

    Ed, het volkje dat is aan komen vliegen dat zal de mijten wel achter gelaten hebben in het broed, dus weinig mijten. Indien je net ontwikkelde Carnica F1 volk voortkomt uit een schudzwerm (zonder broed) dat zitten er ook weinig mijten in. Dan zou ik inderdaad in december een eerste behandeling toepassen, mits er in november > 1 mijt per dag valt. Anders ook overslaan. Groet, Ben

  • Hetty

    04-09-2019 om 13:32

    Dag Ben,
    Een paar vraagjes:
    Je hebt grote volken in een broedkamer.
    1 - Is het beter een groot volk, dat in de zomer twee broedkamers (BK) bezet, voor de winter terug te zetten op een BK?
    2 - Maak je het broednest dan niet stuk omdat het nest meestal over ramen in beide BK's verdeeld zit?
    3 - Zo ja, wanneer kun je dan het beste het volk van twee naar een BK terug zetten?
    Met dank voor al je interessante berichten en je reactie,
    vriendelijke groet,
    Hetty

    Hetty, je kunt beter je volken onveranderd laten staan op twee BK's. Ten behoeve van raatvernieuwing kun je per 1 maart meestal de onderste BK wegnemen. Mijn volken zitten meestal in grotere Dadantkasten en daarbij gebruik je altijd maar 1 BK, maar met spaarkasten kun je beter met 1,5 of met 2 bakken werken. Groet, Ben

  • Wim Meijer

    04-09-2019 om 14:56

    Dag Ben,

    Ik heb een volk op twee broedkamer kasten. Bij controle bleek dat in de bovenste BK een viertal ramen leeg zijn. Dus geen broed en ook geen voer.
    Deze controle deed ik na de varoa behandeling en het voeren. Mijn vraag is of het verstandig is om deze ramen te vervangen door blokramen geheel of gedeeltelijk.
    ik hoor graag van je.
    Vriendelijke groeten,
    Wim

    Wim, je zegt dat de ramen geen broed of voer bevatten. Maar zijn ze wel bezet met bijen? Indien er geen bijen op zitten, dan kun je de buitenste ramen vervangen door 1 sluitblok aan beide kanten. Hebben ze overigens wel voldoende wintervoer opgeslagen rond het broednest (ongeveer 18 kilo bij 2 BK's)?
    Groet, Ben

  • Jochum C ZWERVER

    04-09-2019 om 17:24

    Ik over winter altijd op 1 broedt kamer want het broedt aan zet loopt nog al snel terug en de bijen moeten een tegroote Ruimte warm houden en dat komt de bijen niet ten goede denk ALTIJD in het voor deel van de bijen vriendelijke groeten

    Jochum, het is prima om op 1 BK te overwinteren, maar op 2 BK's of 1,5 BK is ook goed. De wintertros houdt zichzelf warm, maar buiten de wintertros is het gewoon koud in de kast. De niet bezette ruimte wordt NIET warm gehouden door de bijen. Alleen de wintertros blijft op 15 tot 25 graden als er geen broed meer is. Groet, Ben

  • Ruud

    05-09-2019 om 08:20

    Ik heb enige goed bezette 6-ramers Carnica die ik wil inwinteren. Hoeveel voer hebben deze ongeveer nodig?
    Mrt vriendelijke groet.

    Ruud, ongeveer 8 kilo wintervoer is verantwoord, want je moet ook nog lege cellen op de middelste ramen over houden voor de wintertros. Dus 7 kilo droge suiker oplossen.... begin maart wel het gewicht in de gaten houden en zo nodig vloeibare inverstsuiker bijvoeren. Ze beginnen door de compacte zit ook weer vroeg een broednest op te bouwen. Ze winteren net zo sterk uit als 10-ramers. Groet, Ben

  • Gert Valk

    05-09-2019 om 13:28

    Ha Ben, dank voor je mooie blog!

    Gisteren 2 volken terug van de heide. 60.5 kg honing geperst! Hebben maar 2 weken gestaan. Ongelooflijk.

    Honing gezeefd en gelijk in potten gedaan.
    Heidehoning laat je toch niet rijpen?
    Heb wel eens gehoord dat heide honing rijst de eerste 3 dagen?
    Kleine luchtbelletjes mogen er gewoon in toch?

    Alvast hartelijk dank!

    Gert, da's een kanjer van een oogst. Echter ik hoor je niet klagen over de niet vloeibare heidehoning. Kijk eens of je na een week de potten op zijn kop kan zetten, zonder dat de honing gaat lopen? Heidehoning laat je inderdaad niet rijpen, want het wordt hartstikke stijf alsof het behangplaksel is ;-).
    Er mogen wel luchtbellen in zitten, dat komt door het persen.
    Groet, Ben

  • Gert Valk

    05-09-2019 om 15:48

    Ga ik kijken Ben, laat het weten of dit zo is.
    Dit is trouwens mijn pers.
    https://youtu.be/rqYuN5rId-k
    Hartelijke dank!

    Gert, mooie grote pers. De honing loopt er mooi vlot uit!
    Mocht je honing niet stijf worden, dan mag je het heidemelangehoning noemen. Groet, Ben

  • Boukje

    06-09-2019 om 10:06

    Beste Ben,
    Allereerst dank voor al je adviezen, verhalen en informatie!
    Graag wil ik het volgende van je weten: op het instructiefilmpje van Varromed voor de behandeling van 2 BK's tilt de imker de bovenste BK op en spuit hij de Varromed tussen de ramen van de onderste BK. Ik heb dat gisteren geprobeerd, maar het is echt niet te doen (voor mij) om met 1 hand de bovenste BK op te tillen en met de andere in de straatjes te spuiten: te zwaar en je komt niet goed bij de achterste delen. Is er nog een andere methode om die onderste BK te behandelen of moet ik dan iedere keer de bovenste BK er af tillen (is ook een heel gedoe trouwens)?
    Met dank en groet,
    Boukje

    Boukje, ik vermoed dat in de video het wintercluster behandeld werd? Indien de bijen in de bovenste BK tussen de ramen zitten, kun je daar gewoon druppelen. De bijen verdelen het wel door de bewegingen van de bijen in de straatjes. Dus indien je boven op de bijen kunt druppelen, hoef je niets te tillen.
    In december tijdens het oxalen kan de wintercluster wel lager in de kast zitten, dan moet je wel de bovenste bak kiepen. Maar dat laat ik nog wel op een video zien ;-).
    Groet, Ben

  • Peet

    06-09-2019 om 14:52

    Ik heb mijn volk op twee BK staan. Ik heb ze aardig bijgevoerd voor het inwinteren. Ik vind nog maar heel weinig broed dus het volk maakt zich er klaar voor, neem ik aan. Nu vind ik het voer overal in de raten, slechts gedeeltelijk afgesloten, maar 1/3 of 1/4 voer. Is dat voldoende of moet er nog meer voer bij?

    Peet, wat is 'aardig' bijgevoerd. Hoeveel kilo suiker heb je gevoerd? Er moet bij een volk dat 2 BK's bezet ongeveer 18 kg wintervoer in zitten. 1 vol raam is 2 kilo wintervoer. Tel maar uit.... groet, Ben

  • Gert Valk

    07-09-2019 om 21:18

    Hoi Ben,
    3 dagen later... nu kan ik de honingpotten op zijn kop houden. Blijft mooi zitten in de pot. Dus Heide.
    Is het normaal dat 3 dagen duurt voordat het niet meer loopt. Bij pershoning?

    1 heide Volk was moerloos geworden.
    Thuis verenigd met een f1 2019 Volk op 1 bak.
    Heidevolk onder gezet met krant er
    tussen. Goed gegaan ondanks de grote verschillen in volken.
    Groet!

    Gert, gefeliciteerd, je bent spekkoper met je 60 kilo heidehoning! Groet, Ben
    PS laat de volgende keer in september en later die krant eens achterwege met verenigen. Gaat ook goed!

  • Monique

    08-09-2019 om 09:57

    Dag Ben, bij de Rensson methode leg je een rooster tussen BK 1 en BK 2.
    Kan dat rooster in de winter blijven liggen of beter eruit halen?

    Monique, een rooster is altijd een beetje hinderlijk voor de bijen, dus weghalen. Ik vergelijk een rooster altijd met de draaideur bij een winkel of een ziekenhuis, hinderlijk obstakel. ;-). Groet, Ben
    PS wanneer je een kleinere broedruimte wil hebben, waarom laat je dan die 2e BK niet achterwege? Zet op de BK 3 of 4 halfhoge HK's. Groet, Ben

  • Joachim

    09-09-2019 om 12:18

    Beste Ben,

    Ik twijfel een beetje met een drietal volken. Zijn 3 nieuwe volkjes met P-moeren en zitten alle 3 op 7 ramen in een 10-ramer. Heb er 3(2 + 1) sluitblokken in zitten maar twijfel of ik ze niet beter in een 6-ramer kan zetten. Reeds behandeld en heb gisteren voor het eerst trim-o-bee gegeven. Wel of niet 6-ramer?

    Joachim, ik zou ook twijfelen. Maar het overhangen geeft ook weer stress en dat kunnen de bijen missen als kiespijn. Dus zou ik ze nu laten zitten zoals ze zitten. Leg er een plaat plexiglas op dan kun je ze goed volgen de komende weken.
    Met al het nog uitlopende broed kan het nog wel een goede bezetting worden. Groet, Ben

  • Lizet

    10-09-2019 om 22:54

    Ha Ben, dank voor al je berichten. En ook alle reacties van anderen. Ik heb er veel aan.

    Een volk van mij, Buckfast, is gigagroot. En tot 1 week geleden haalden ze binnen 2 weken 2 HK' s vol, dat 3x achter elkaar. Op het moment heeft dat volk 2 BK en 2 HK. Alleen 2 BK zou te weinig zijn. De 2 volle HK's houd ik het liefst bij het volk.
    Kan ik die 2 HK's nu het beste onder de BK's zetten komende weken, of gewoon er bovenop laten staan?

    Lizet, er gewoon op laten staan, zoals ze stonden. Maar dan uiteraard zonder moerrooster. Groet, Ben

  • Paul

    12-09-2019 om 08:02

    Hoi Ben,

    Ik heb een volkje overgenomen van een andere imker. Direct merkte ik al aan de schuiflade dat er giga veel varroa in zit. Ik ben begonnen om wat suiker te geven want er zat nagenoeg niks in. Nu inspecteer ik de kast en zie totaal geen broed. Wel veel (gehavende) speeldoppen en een enkel darrenbroed. Volgens mij ben ik moerloos met dit volk. Wat is aan te raden nu te doen? Ik ben bang als ik dit volk ga samenvoegen met een ander volk (waar zeer weinig Varroa uit valt) dat door de samenvoeging een een enorme besmetting binnen haal. Klopt mijn redenering? What to do? Overigens bedankt voor al je video's. Groet, Paul

    Paul, ik ondersteun je redenering van harte. Klopt volledig. Dus wat te doen? Volkje kun je het beste isoleren van andere volken en dan de natuur zijn gang laten gaan. Je kunt ook een harde methode hanteren, maar de natuurlijke manier prefereer ik. Groet, Ben

  • Hemmo Dekkers

    12-09-2019 om 16:44

    Ben, hoe sta je tegenover Varoa bestrijden dmv een roofmijt? Geert Steelant gebruikt de S. SCIMITUS. Hij zegt goede resultaten te behalen. Het ziet er vriendelijker uit dan de chemikalien die wij gebruiken.
    zie de link
    https://www.biobestrijding.nl/wp-content/uploads/2019/08/GeertSteelant_bedrijfsmethode_hogeres-1_compressed-1.pdf

    Hemmo, ik heb het document gelezen en in dit document staat net als in alle andere wetenschappelijke publicaties dat de roofmijt geen mijten van de bijen kan halen en tevens niet de mijten in het broed kan aantasten. De invloed wordt hiermee dan wel heel beperkt. Ik geloof dat de bijen zelf de mijtenreproductie moeten verminderen en dat kunnen ze ook. Bijen kunnen de mijtenreproductie verstoren door besmette poppen te verwijderen. Bijen kunnen ook de op de andere bijen zittende mijten verwijderen en zelfs dood bijten. Waarom zouden we dan roofmijten gaan kopen bij Knoppert, terwijl de bijen het zelf kunnen? Het is alleen een kwestie van natuurlijke selectie om deze eigenschappen nadrukkelijker in onze bijen te krijgen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.