23-06-2020

Volop linde- en tamme kastanjedracht

Alhoewel de eerste lindebomen al weer uitgebloeid zijn, is het feest voor de bijen. Overal beginnen de tamme kastanjes te bloeien (tenminste hier in de Achterhoek) en de lindebloesem houdt ook nog wel even aan. Alhoewel de hitte gevolgd door onweer en zware regenval hier ook snel een einde aan kan maken. 

Vanmiddag weer eens het volk in de topkast bekeken. Ze doen het eigenlijk voorbeeldig. Ze bezetten 22 latten en van zwermdrift is totaal geen sprake geweest. Ik heb er wel een keer een broedaflegger met vijf ramen broed en bijen van gemaakt. Blijkbaar zit het zwermen niet in de genen van deze buckfastbijen, want de kast is best goed bezet. Ik hoop er nog twee ramen linderaathoning uit te kunnen oogsten, de rest mogen ze houden als wintervoorraad. Over drie weken kijken of het gelukt is. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • pollekes

    24-06-2020 om 09:20

    de linde in het hoge noorden staat op het punt te bloeien. in 1 spaar kast heb ik een zwerm ondergebracht. deze week zit er enorm veel broed in maar weinig voer. ( 1 raam) mijn insteek is om de bijen het (ivm op het punt staan van bloeien) eerst het zelf in balans te brengen dus nu niet bijvoeren. ik wilde er eigenlijk een voerraam uit ene nader volk inhangen maar dan moet ik broed weghalen en dat lijkt me ook geen goed plan. doe ik er goed aan ze niet bij te voeren ( spaarkast met halve kast erop om uit te bouwen en ruimte te geven)

    Pollekes, met 1 raam voer kunnen ze het nog wel 2 weken uitzingen. Tegen die tijd staat de linde wel in bloei en zal er wel regen gevallen zijn voor een mooie nectarstroom. Dus inderdaad niets doen en over twee weken weer controleren. Een pak 2,5 kg suikerdeeg op het voergat kan ook tijdelijk soelaas bieden. Groet, Ben

  • AnneMarie

    24-06-2020 om 11:57

    Hoi Ben, hier op de tuin staat een mooi lindeboompje volop in bloei, maar het valt me zo tegen, ik zie helemaal geen wolken bijen. Een aantal maar en meer hommels. Wat kan daar de oorzaak van zijn. Er staan twee TBH's met goed vliegende volken.

    AnneMarie, bijen zijn slim en zeer effectieve halers. Wanneer er iets verderop veel meer te halen valt, dan slaan ze die eerste boom over en kiezen voor de massale dracht. Zo werkt de communicatie in het volk geïnitieerd door de speurbijen. Groet, Ben

  • wdvill

    24-06-2020 om 12:25

    In stadscentrum Gent (B) zijn de lindes uitgebloeid. Elders in het land kwam ik ze afgelopen weekend tegen in volle bloei.
    Met de huidige temperaturen smelt zo'n reepje kunstraat spontaan in mijn kasten...

    w, de temperatuur in het broednest is constant en wordt bij een hittegolf niet veel hoger dan 35,5 graden. Dus van een sterk stijgende hitte in de kast is geen sprake. Ik zal nog een blogbericht hieraan wijden. Groet, Ben

  • Hans

    24-06-2020 om 20:56

    Ik zie dat je geen koninginnerooster in je TOP-kast hebt gebruikt, waardoor de koningin ook achter in de kast eitjes legt. Je hebt dan geen honingkamer.
    Wat is je overweging om dit zo te doen?

    Hans, in een voorgaande video kon je zien dat er 7 volle verzegelede honingramen in zaten eind mei. Nu kon ik er ook 2 volle verzegelde ramen honing uithalen als ik dat wilde en dat allemaal zonder moerrooster. Met andere woorden: bij warmbouw en deze hoogte van ramen heb je nauwelijks last van een mix van honing en broed. De honing komt helemaal achterin de kast. Groet, Ben

  • Marc

    24-06-2020 om 21:29

    Linde staat vol in bloei in de binnenstad van Deventer. Bijen hoeven alleen maar verticaal omhoog te vliegen, de pockets te vullen en zich weer laten vallen.
    1 volk heeft in nog geen 1,5 week tijd nagenoeg twee bakken honing gehaald. De bovenste bak is op 3 ramen na ook al verzegeld. Heb vanmorgen bij gebrek aan honingkamer, maar een broedkamer eronder geplaatst. Kijken hoelang dat weer duurt. voordat die weer vol zit.

    Marc, je had die nieuwe bak ook boven kunnen plaatsen. Groet, ben

  • Lizet

    25-06-2020 om 09:13

    Beetje off topic, hoewel het wel over de bijen gaat: een nieuwe jonge koningin zit in een kieler-kastje. Het lijkt goed te gaan met dit volkje.. maar wanneer mag ik nu voorzichtig in t kastje kijken en waar kijk je dan naar (alleen de raten, of ook of er broed is?). En hoe lang kan de koningin in t kastje blijven, want als ze aan de leg is, zijn de raten zo gevuld.
    De werksters vliegen , ik denk ook naar de linde in het dorp op 100 m afstand. Kunnen ze ook teveel halen, zodat er nog minder ruimte is voor eitjes ?
    Daarna wil ik dit volkje zelf verder laten uitgroeien. Heb je hier nog tips voor? Ik heb van alles gelezen, maar ik vind maar weinig info specifiek hierover.

    Lizet, 14 dagen na invoering is een goed moment om te kijken of ze moergoed is. Een week later zal er ook gesloten broed inzitten. Er zijn verschillende opties voor het verder uitgroeien.
    Ik zet ze op een minipluskastje met een dekplank met gat erin, waarin twee ramen met broed en bijen uit andere volken zit. De miniplus groeit nog uit tot 2 bakjes en deze winter ik in. Je kunt ze ook in de kieler houden en in de tweede helft van augustus verenigen via het voergat met een ander volk, waar je de moer uitgehaald hebt.

    Je kunt ook een tweeraams simplex broedaflegger maken en deze laten afvliegen, zodat alleen jonge bijen overblijven. Vervolgens de raampjes uit de kieler aan een toplat binden of schroeven en tussen de 2 broedramen hangen. Kastje aanvullen met raam kunstraat en sluitblok.
    Voeren met een pak suikerdeeg om roverij te voorkomen. Als 6-ramer inwinteren.
    Groet,
    Ben

  • dirk

    25-06-2020 om 10:16

    Dag Ben. Ik wil graag aansluiten bij Lizet: ik ben dit jaar gestart met koninginnenkweek en heb nu een aantal Q's in apideakastjes met pas gesloten broed. ik zou de Q's graag invoeren bij mijn volken.
    - in welke periode kan je de oude Q best vervangen door een jonge Q?
    - hoe kan ik de jonge Q best invoeren?
    - hoe lang kunnen de Q in de kastjes blijven, gaan ze niet zwermen?
    - zijn er zaken waarop ik moet letten wanneer ik een carnica Q wil invoeren in een buckfastvolk?
    Ik kijk zoals altijd uit naar je reactie. Al bedankt!

    Dirk,
    Het beste kun je oude moeren vervangen eind augustus en september nadat je met inwinteren begonnen bent.
    De manier waarop is heel simpel, je doet de moer in een nicot kluisje zonder clipje en afgesloten met een halve centimeter niet plakkende suikerdeeg. Zodat de moer binnen een uur kan uitlopen. Je hangt haar bovenin tussen de twee broedramen waar je de oude moer gevonden hebt.
    In de regel gaan ze niet zwermen vanuit een apidea. Mocht het kastje overvol zijn, hang er dan twee raampjes bij op de plaats van het voerbakje of haal een raampje gesloten broed weg en vervang het voor kunstraat. Je hebt ook opzetbakjes voor apidea, zodat de moeren aan de leg kunnen blijven.
    En je laatste vraag: een Carnicamoer invoeren in een Buckfastvolk of andersom: nooit doen, dat wordt een teleurstelling. Ze gaan vrij snel de moer wisselen of afsteken.
    Verschillend ras vraagt om een andere aanpak met een kleine afgevlogen broedaflegger en dan blijft het oppassen en wisseldoppen breken. Groet, Ben

  • Josse

    25-06-2020 om 10:33

    Dag Ben,
    Iets heel anders:
    Afgelopen winter is er in een volk een moerwisseling geweest (Buckfast van 3 jaar oud) met als gevolg een mooie opvolger maar natuurlijk darrenbroedig.
    Nu heb ik opnieuw een goede moer van 3 jaar oud. Eigenlijk wacht ik op een stille moerwisseling maar dat kan natuurlijk ook weer aanstaande winter gebeuren.
    Wat kan ik momenteel het beste doen?
    Alvast bedankt voor je advies.

    Josse, het beste kun je deze moer zelf eind augustus verwisselen voor een jonge leggende moer. Dat voorkomt te late wissels. Groet, Ben

  • Tomer

    25-06-2020 om 12:51

    Ik heb het mij dit jaar gemakkelijk gemaakt en enkel een paar vliegers en vegers gemaakt waar noodzakelijk, geen preventieve broedafleggers van alle volken zoals vorige jaren. Ik vind het vreemd dat er toch geen enkele zwermdrang is geweest bij de meeste volken. Ik heb nochtans geen raszuivere BF of carnica. Wat ik nu wel zie is dat de volken waar ik geen kunstzwerm van heb gemaakt bijna allemaal tegelijk een wissel doen: 2-5 doppen verspreid op de ramen, soms wat meer. Koninginnen zijn van vorig jaar en zijn nog gewoon goed aan de leg. Ik heb het een tijdje in het oog gehouden omdat ik twijfelde tussen zwerm- en wisselcellen, maar de doppen zijn ondertussen overal gesloten, staan op uitkomen en de koninginnen zijn er nog. Geen zwermen gehad. Ik laat het dus gebeuren. Wat kan de verklaring zijn dat ze allemaal en op hetzelfde moment wisselen??

    Tomer, ik vond vorige week bij een bijenstandcontrole ook 3 volken die aan het wisselen waren op rij. Blijkbaar is het te laat voor zwermen en vinden de bijen de moeren niet goed genoeg meer. Misschien hebben de moeren de dracht tegen en loopt het broednest zodanig terug dat de bijen hun aandacht verleggen naar het verzorgen van wisselcellen.
    Het is blijkbaar een curieus spel waarbij de keuze van wisselcellen en zwermcellen misschien afhangt van dracht en tijd van het jaar. De aantallen jonge bijen spelen ook een belangrijke rol en die populatie is nu kleiner dan in mei.
    Gisteren trof ik nog wel een geknipte moer aan een meter voor de kast, dus het zwermen is nog niet 100% van de baan.
    Zelf heb ik geen enkele veger of vlieger gemaakt, alleen een paar broedafleggers voor de koninginnenteelt.
    Ik heb ook diverse KI-moeren gehad, die stopten met leggen, maar niet vervangen werden via wisselcellen. Die heb ik dus zelf maar vervangen.
    Groet, Ben

  • Anneke van Pelt

    25-06-2020 om 14:28

    Hallo Ben, ook wat betreft het invoeren van een jonge nieuwe moer: kun je ook het kleine volkje wat ze al opgebouwd heeft samen voegen met dat andere grotere volk, na verwijderen van de oude moer natuurlijk..? Dan ook voor de zekerheid haar eerst in een nicotkluisje doen?

    Anneke, ook daar kun je het beste mee wachten tot de tweede helft van augustus, nadat je inwinteren begonnen bent. Tenzij je een moerprobleem moet oplossen.

    Ik doe er vaak een stukje krant en een moerroostertje tussen om de moer de eerste 24 of 48 uur te beschermen. Zodra de krant weg is en de moer leeft uiteraard nog dan haal ik ook het moerrooster weg. Groet, Ben

  • Johan Kops

    25-06-2020 om 19:38

    Hoi Ben, ik volg je blog al jaren, maar het bericht van vandaag over de invloed van een hittegolf kan ik niet openen. Ik Als ik probeer aan te klikken kom ik op de pagina van de NBV waar ik me aan kaan melden voor de blog. En als ik dat probeer krijg ik te zien dat er al een volger is met dat mailadres. Jammer!

  • Ben de blogger

    25-06-2020 om 19:55

    Vanaf morgen 13.09 uur is de blog te lezen. Wist ik ook niet.....
    Groet
    Ben

  • Coen

    26-06-2020 om 06:25

    Dag Ben,

    Zijn er ook tekeningen van top kast beschikbaar. Mij lijkt het mooi deze kast zelf te maken. Hij lijkt ook simpeler dan alle losse onderdelen van een spaarkast.

    Groet,

    Coen

  • Ben de blogger

    26-06-2020 om 08:14

    Coen, je zet twee broedkamers achter elkaar en verhoogd de hoogtemaat ongeveer 3 cm. Dan ben je er al met de maten. Groet, Ben

  • Gail

    26-06-2020 om 08:24

    Hallo Ben,

    Een andere vraagje, gaan bijen elk jaar sowieso zwermen ? En wat betekend het als het broed niet aaneengesloten is ?

    Grts Gail

  • Ben de bligger

    26-06-2020 om 08:54

    Gail, zwermdrift is sterk afhankelijk van ras en lijnen. Ongeveer 20 tot 30% van mijn volken laat zwermdrift zien.
    Niet aangesloten broed kent verschillende oorzaken. De vervelendste oorzaken zijn EVB en sjoemelwas. Maar je kunt ook een oudere moer hebben met veel viraal geïnfecteerde eitjes of kalkbroed. Daarnaast kan hygienisch gedrag maar ook inteelt een verhoogd hagelschot beeld laten zien. Inteelt komt normaal gesproken niet voor. Groet, Ben

  • Henk Postma

    26-06-2020 om 09:05

    Hallo Ben, er gaat blijkbaar iets mis, de berichten na dit bericht komen niet te voorschijn, alleen het beginscherm Bijenblog. Is er iets mis met de site?

    Groet,

    Henk

  • Coen

    27-06-2020 om 20:08

    Dag Ben,

    Inderdaad vrij simpel om die maten zo te doen. Wat is de reden van die 3 cm extra ruimte. Ik neem aan dat deze aan de bodem kant erbij moet?

  • Ben de blogger

    27-06-2020 om 20:24

    Coen, het bijenvolk is in de nazomer groot en wil graag aan de onderkant doorhangen in een tros. Bij een spaarkast is die ruimte te klein. Kijk maar naar andere kasttypen.
    Groet,Ben

  • Dave Posthumus

    06-07-2020 om 20:02

    Dag Ben,
    Ik vind het een mooie kast. Ik overweeg er één te kopen. Maar is het maximum aan aantal raampjes niet wat gering. Als het volk toch een beetje groeit, heb je dan geen ruimtegebrek? Wat moet je dan doen? Of is die kans klein?
    Bedankt voor je fijne filmpjes. Erg leerzaam.
    Groet,
    Dave (Aalten)

  • ben de blogger

    06-07-2020 om 20:48

    Dave, met 22 tot 24 ramen moet het volk wel uit de voeten kunnen. Je kunt namelijk volle verzegelde raten wegnemen. Het broednest begint na de langste dag ook weer te krimpen. Je ziet het aan mijn volk, toch redelijk omvangrijk, maar geen zwermdrift. Ik heb er wel een broedaflegger van gemaakt om ruimte voor honingopslag te scheppen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.