06-02-2020

Voorjaar februari 2020

 

Begin februari, er staan tot mijn verrassing in de Achterhoek al weer krokussen en sneeuwklokjes te bloeien. Dat moet in Brabant en Limburg nog harder gaan. De eerste boswilgen laten hun zilveren knoppen zien. Ondertussen zaten de bijen het afgelopen weekend volledig los in de kast. Vooral in de polystyreenkasten hielden ze de wintertros voor gezien. Enorme hoeveelheden mul op de schuiflade waren het gevolg. Ook veel opengeknaagd voer. Blijkbaar verplaatsen ze voer richting het broednest of slaan ze reserves op in hun honingmaag. 

 

In de weersvooruitzichten komen weer dubbele cijfers voor in de tweede helft van februari. Zal het voorjaar van 2019 zich herhalen? Uit berichten van andere imkers verneem ik weinig grote verliezen, dat zou met dat vroege voorjaar in 2019 wel voor de hand gelegen hebben. Laten we hopen op een goede uitwintering van onze volken. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Gaby

    06-02-2020 om 16:33

    Hoi Ben, ik heb al twee behoorlijk grote volken (Dadant US). Normaal gesproken zet ik ze rond maart krapper (Kantblok en voerramen in lege ruimte).

    Gezien het weer... is het al verstandig om ze een schone bodem te geven en ze al krap te zetten? Het gaat zo snel hier. Graag je advies en bedankt.

    Hoi Gaby, die schone bodem kun je in februari al geven, maar het is verstandig om de kast nog niet open te maken om "ein te engen". Broedafkoeling speelt de mijten in de kaart. Dus wacht hier mee tot er een mooie > 15 graden dag in maart komt. Ik weet dat Bernard Heuvel het ook zeer vroeg doet, echter de aanwas van jonge mijten kan stijgen door afkoeling, dus volgens mij minder verstandig. Ik wacht tot de 2e helft van maart, de groei van de vlakken broed gaat ondertussen gewoon door. Groet, Ben

  • J El

    06-02-2020 om 17:37

    Prachtig voorjaarsweer is het zeker, maar het KNMI verwacht zondag en maandag onstuimig weer, en met name op zondag zware windstoten, dus misschien is het handig om de kasten vast te zetten, dat ga ik komend weekend zeker doen.
    Over dat tillen van die kast om her boer te wegen, zit er geen risico bij dat je het gewicht van de kast zelf meeweegt, dan kan de berekening alsnog fout zijn.

    J El, uiteraard weeg je automatisch de hele kast inclusief ramen, kast, bijen en wintervoer. Dus je moet door eind september een nulmeting uit te voeren ervaringscijfers opbouwen om het voergewicht te kunnen bepalen. Groet, Ben

  • Jan JANSEN

    06-02-2020 om 21:47

    Dag Ben, ook bij mij in Frankrijk het zelfde beeld en nog nul uitval. Overdag geeft het kwik dagen aan van tegen de 20 graden, maar vanmorgen toch ook weer een paar uur min vier. Overdag zie ik alleen maar bijen retour komen met stuifmeel, en ook bij de drink bakken veel bijen. Groet Jan.

  • Ko Eversdijk

    06-02-2020 om 22:21

    Kun je nu al wel de onderbak van een spaarkast die met 2 broedkamers is ingewinterd, wegnemen?

    Ko, ik zou nog 3 weken wachten, maar in principe zou het al kunnen. Maar liever iets later, want het volk groeit nu nog echt niet. Er zijn nog Elfstedentochten geweest in de 2e helft van februari ;-). Groet, Ben

  • PimS

    06-02-2020 om 23:25

    Ik ben elk jaar tot begin maart in Australië maar ik overweeg om volgende keer eerder thuis te komen. Ik mis nu al twee jaar de crocusbloei en de eerste reinigingsvlucht en nog meer moois. Hier regent het pijpenstelen 250mm in 4 dagen.

    Pim, regen zullen ze daar wel fijn vinden. Groet, Ben

  • Jan Adrichem

    07-02-2020 om 10:20

    Eigenlijk gaat het nu erg hard.
    Ik heb een volk waar de eerste darren in en uit lopen. Enkelen, echter het geeft aan dat het volk behoorlijk aan het uitgroeien is. Bijzonder hoor. Nu maar hopen dat het weer zo mild blijft .

  • Lippe

    07-02-2020 om 11:34

    Beste Jan,
    Als je nu al darren hebt, dan heb je waarschijnlijk met een darrenbroedige moer te maken. Dan wel oud en leeg of in de winter gewisseld en niet bevrucht geraakt.
    Defecte moer verwijderen en verenigen wanneer het weer het toe laat is dan het devies.
    Ik hoop echter geen herhaling van vorig jaar, de zwermstemming zat er toen al vroeger in dan normaal.

  • Jan Adrichem

    07-02-2020 om 13:04

    Lippe
    Ik ga het in de gaten houden.

  • Arnoud

    07-02-2020 om 20:03

    7 februari:
    Slechts 2 volken vandaag actief in het uitvliegen en binnenbrengen al van volop stuifmeel in de Kempense natuur- gebieden, bij 6 *C met zon.

  • Tomer

    07-02-2020 om 20:11

    Hier vlogen de bijen gisteren en vandaag. Reinigingsvlucht en er werd wat stuifmeel gehaald op hazelaar, krokus en sneeuwklokjes. De eerste elzen beginnen ook al te bloeien.
    Zondag stormweer...! Sommige van mijn kasten staan gevaarlijk onder bomen (grote sparren die al wat scheef staan). Ik denk dat ik ze voor de zekerheid een dag en nacht ga opsluiten en veilig zetten, want ik ben er niet gerust in.

  • gerard boswinkel

    08-02-2020 om 10:50

    Hier bloeit, vanaf vorige week zaterdag, één van mijn Egyptische wilgen al. Zo vroeg heb ik dat van deze wilg nog niet meegemaakt. Ook bij ons in de tuin bloeit de Schoenlappersplant. Dat heb ook nog nooit zo vroeg zien gebeuren.

  • Jeroen

    09-02-2020 om 13:01

    Hi Ben, ja hier in Brabant staat het allemaal ook volop in bloei, gisteren een enorme drukte (12 graden) en er kwamen grote hoeveelheden stuifmeel binnen. Ik heb wel 1 van mn 5 volken verloren, ik zag bij het oxalen al dat t erg zwak was, misschien toch te zwak ingewinterd (?). Beginners foutje denk ik..... De overige vier gaan erg goed allemaal op 3-4 ramen Brias, zeker 2 a 3 dm2 per raam, gaat hard dus denk ik(?).
    Ik hoop alleen dat t niet te hard gaat want in maart ga ik 3 weken naar mn dochter in Nieuw Zeeland..... Erg fijn blog trouwens om te lezen, bedankt hiervoor Ben!

    Jeroen, nog een tip: je hebt toch niet bij 12 graden je ramen broed bekeken? Nooit doen, want afkoeling speelt de mijten in de kaart. Er worden dan extra veel mijtendochters geboren vanwege de langere broedduur bij afkoeling. Stress is bovendien ook niet goed voor de bijen. In februari zijn de bijen gediend met rust. In de tweede helft van maart en april kun je voorzichtig kijken als het warmer is dan 15 graden en windstil is.... Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.