13-04-2021

Voorjaarscontrole van een TBH

Op deze foto zie je hoe hoog-hygienische volken poppen, die besmet zijn met een mijtenfamiilie opruimen.

Het is al weer bijna twee weken geleden dat we in de volken gekeken hebben. Ondertussen gaan de ontwikkelingen gewoon door, het gesloten broed loopt uit en dat zorgt voor een enorme stroomversnelling in de volken. Wanneer je beseft dat ieder simplexraam 5500 jonge bijen kan opleveren en een dadantraam 8500, dan snap je dat het de komende weken crescendo gaat. 

Zodra de dracht in de loop van deze week echt op gang komt, leggen de volken een enorme bouwdrift aan het licht. Daar is de voorjaarscontrole in TBH of Topkast dan ook op afgestemd. In de onderstaande video zie je dat de oude (darren)raten weggenomen worden, de tussenafstand van de toplatten wordt opgeschoond en naast het broednest worden schone raten geparkeerd en een enkele lege toplat zodat de bouwdrift wordt ondersteund. 

Tijdens de eerste of tweede voorjaarscontrole probeer ik ook altijd de moer terug te vinden, om te weten of de moer van 2020 nog aanwezig is of dat ze gewisseld is. Vind ik haar, dan probeer ik haar zonodig te knippen en te merken. Gezien het natuurlijke imkeren in TBH en Topkast heb ik haar in dit geval niet geknipt, bij het terughangen van de raten kwam ik haar nog wel tegen. Een mooie hoog hygienische moer met nummer 3 op haar rug. 

Zorg dat je met ruimte geven de bijen altijd net een stapje voor blijft om overbevolking te voorkomen. Dat geldt voor alle kasttypen. Het voordeel van Topkast en TBH is dat er bij het plaatsen van extra latten of raten geen warmteverlies uit het broednest optreedt. Zonder dat er hard bewijs voor is, ervaren veel TBH-imkers dat de overlevingskansen van TBH-volken, zonder of met zeer geringe maatregelen tegen de varroamijt, zeer hoog is. 

Het blijft zaak de mijtenbelasting te monitoren, vooral in augustus. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jaap uut Ede

    13-04-2021 om 20:58

    Hoi Ben,
    Heb je dit vandaag gedaan? Het was hier erg koud. Te koud om een kast te openen.
    Groet van Jaap

    Ha Jaap, deze video is twee weken geleden opgenomen. Deze week maak ik niets open.
    Groet, Ben

  • Wilma

    13-04-2021 om 21:31

    Hallo Ben,
    Bij de voorjaarscontrole van de topkasten viel het mij op, dat het gedeelte achter het sluitblok waar geen ramen hangen, zeer nat was. Is dit normaal of is er iets tegen te doen? Want zoveel vocht/nattigheid in de kast is toch niet wenselijk?

    Ha Wilma, dat hoort inderdaad niet. Ligt de isolatie direct op het afdekfolie? Zet in ieder geval de rvs draaischijf aan de achterkant open. Groet, Ben

  • Jantje

    14-04-2021 om 00:20

    Hoi Ben,
    In de meeste van je filmpjes, zie ik je bezig met alleen kapruin op. Meestal met ontblote armen. Doe je op je armen iets om niet gestoken te worden of zijn je bijen echt zo zacht aardig.
    Jantje

    Ze zijn echt zo lief die buckfastbijen van mij. In het voorjaar zijn alle bijen toch zachtaardig? Bij mij gelukkig het hele jaar. Groet, Ben

  • Renée

    14-04-2021 om 11:14

    Hoi Ben,
    Je vertelt dat je tijdens de zomerperiode de lasstukjes tussen het raat met voer en de zijwand beter kan laten zitten ivm het gewicht. Hoe kom je dan bij het broednest als dat nodig zou zijn? Ik heb inderdaad meegemaakt dat een volle raat met honing door het gewicht was afgescheurd. (niet tijdens controle).

    groetjes, Renée.

    Ha Renee, misschien heb ik me verkeerd uitgedrukt. Ik bedoelde te zeggen dat ik de stukjes op de zijwand niet weg schraap in de zomer zoals ik wel deed bij de voorjaarsschoonmaak.
    Ik steek ze dus wel los maar verwijder de stukjes raat niet, zodat de bijen de ontstane breuk snel herstellen. Groet, Ben

  • Erik

    14-04-2021 om 14:33

    Hoi Ben,

    Wat doe je als er echt veel te veel voer in zit??
    Ik heb ook veel te veel voer in 2 kasten en bewaren tot het najaar lijkt me niet wenselijk.
    Toch maar omsmelten en het voer wegdoen.

    Ha Erik, druk een gekleurde punaise in die toplatten met wintervoer en plaats ze aan de buitenkant tegen het sluitbord. Er zijn voldoende drachtpauzes waarop de bijen ze kunnen aanspreken. Ondertussen kun jij er af en toe een raat met lekkere raathoning uithalen. Groet, Ben

  • Margriet K

    14-04-2021 om 23:34

    Beste Ben, wat kan er gebeuren als je nu tijdens de lage temperaturen toch de kast openmaakt en de BK ramen controleert?

    Ha Margriet, het broed zal afkoelen tijdens het uitnemen van de ramen. Eitjes en jonge larven kunnen daar wel tegen, maar in de andere stadia kan het broed erg kwetsbaar zijn. Het kan leiden tot misvormde vleugels of sterfte van het broed.
    Daarnaast kan de broedduur door de afkoeling langer worden, hetgeen de mijtenreproductie in de kaart speelt. Uiteraard zullen de bijen na het terughangen van de ramen de warmteschade proberen te beperken, maar dit kost veel energie, oftewel honing. Groet, Ben

  • Jab.

    15-04-2021 om 10:25

    Hallo Ben, ik ben al jaren imker maar...van je blogs kan ik altijd nog wat leren. Sapau!!! Nog een tip van mijn kant: zet de camera ìets verder weg, dan kan je het raam in zijn geheel zien. (brias/ voer) Groet:

  • joost

    15-04-2021 om 20:22

    Dag Ben, Mijn vraag hoort hier eigenlijk niet, maar ik hoop dat je hem toch wilt beantwoorden:)
    Mijn biologische fruitteler wil dat mijn bijen dinsdag a.s worden gebracht. Helaas kan ik dan niet. Wel zou ik ze zaterdag a.s. kunnen brengen. Echter is hij dan bang dat ze alleen op de paardenbloemen blijven vliegen(bloemvast), omdat de peer waarschijnlijk pas dinsdag in bloei gaat. (Mijn bijenstal staat overigens nu ook al naast een paardenbloemenveld). Heeft hij gelijk of zijn paardenbloemen en fruitbloesem geen concurrent i.v.m. de tijd van de dag dat ze nectar afgeven. Ik ben zo benieuwd hoe het zit.

    Ha Joost, fruitbloesem en paardenbloemen zijn inderdaad geen concurrenten van elkaar. Ze worden beiden bestoven door de honingbijen op verschillende tijdstippen van de dag. Paardenbloemen in de ochtend en later in de middag de peren.
    Het zouden wel verschillende groepen bijen kunnen zijn, dit lijkt me logisch.
    PS perenbloesem is overigens minder aantrekkelijk dan kersen- of appelbloesem voor insecten. Ze bevatten minder suiker. Paardenbloemen honingen pas vanaf 15 graden.
    Groet, Ben

  • Joost

    16-04-2021 om 16:26

    Bedankt Ben,!
    Gelukkig staan er ook appels, dus misschien wordt het nog wat met de honing.

    Nou maar hopen dat de appel netjes op zijn beurt wacht..... groet, Ben

  • Roel

    17-04-2021 om 22:08

    Goedenavond Ben,

    Hoe pas je de Housel positionering toe in een topkast? Alles in 1 richting? Y naar vlieggat?

    Groeten Roel

    Ha Roel, in de literatuur vind ik er niets over terug. Ik zou zeggen of net als in een spaarkast, de helft met y naar de vliegopening en de andere helft de y naar de achterkant of alles met de y richting achteren. Ik ga voor de 50/50 optie (niet de meest logische).
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.