22-04-2020

Voorjaarsdracht tempert zwermdrift

Gisteren een controlerondje gedaan langs zo'n twintig volken. Slechts bij één volk trof ik eitjes aan in enige zwermcellen. Ik heb het betreffende raam gemerkt met m'n beitel, over een week nog eens kijken. Vaak verdwijnen ze weer bij een aanhoudende voorjaarsdracht. Echter bij een paar dagen slecht weer raken de kasten overbevolkt en zet de zwermdrift soms door. 

Nog ruim een week en we zitten weer in de maand mei, de zwermmaand bij uitstek. Hou de volken in de gaten en wil je snel van de zwermdrift definitief af zijn, neem dan snel maatregelen in de vorm van een veger of nog makkelijker een vlieger. 

Het volk in de horizontale spaarkast "de TOPkast" doet het voorbeeldig. Het is een prachtig gezicht zo'n volk op 20 ramen achter elkaar. Ze hebben inmiddels bijna tien kilo voorjaarshoning bij elkaar gevlogen. Ook hier zijn geen zwermperikelen gaande. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Wim Lansdaal

  22-04-2020 om 22:38

  Het lijkt me ideaal zo'n horizontale spaarkast. Je hoeft geen broedkamers of honingkamers meer te tillen. Met mijn 87 jaar wordt dat moeilijk.
  .Ik heb er een paar vragen over.
  Is de ruimte onder de ramen niet te groot gezien de losse bouw eronder?
  Is deze kast voorzien van een schuiflade?
  Er zijn geen afstandsrepen in gebruik . Geef je de ruimte op gevoel?

  Wim, dit was een prototype. De ruimte onder de ramen is nu veel kleiner. Er zit geen schuiflade onder. Ik streef naar een optimale warmtehuishouding. Voor de ruimte tussen de ramen gebruik ik 10 mm kopspijkers op de ramen. Op gevoel gaat het ook goed. Groet, Ben

 • Folkert

  23-04-2020 om 00:32

  Hoi ben,
  Allereerst dank voor alle interessante info in je blogs.top!
  Vraag:
  Een paar weken geleden de onderste Bk geplaatst met kunstraat en 2 klimramen.
  Dit wordt amper uitgebouwd. Hoe zorg ik ervoor dat deze ramen uitgebouwd worden?
  -Ramen van de onderste Bk wisselen met bovenste Bk ( plek 2 en 9)
  -deels meegeven met het maken van een veger/vlieger
  - anders...

  Alvast dank.
  Groet
  Folkert

  Folkert, het in gebruik nemen van die onderbak hangt helemaal af van de groei van het broednest en het volk. Als het volk er nog niet aan toe is, zullen ze die bak niet gebruiken. Dus rustig laten staan en niets veranderen. Groet, Ben

 • Hendrikje

  23-04-2020 om 07:49

  Waarom laat je al dat vele darrenbroed erin zitten: verzamel je daar niet extra varroa mee?
  In onze TBH met natuurbouw latten zien we de honing allemaal boven het broed zitten, om het broeinest dus,;en laten we dus alles voor de bijen zitten. Moerrooster is er dus ook niet in te hangen.....of bestaan daar ook wel tapse moerroosters voor misschien? Onze kast zat bomvol bijen dit voorjaar/ hebben we vorige week een vlieger van gemaakt en dat vond ik spectaculair om te zien! Afwachten of er over 10 dagen ook al genoeg darren in de lucht zijn voor de bruidsvlucht....
  Hendrikje

  Hendrikje, de bijen hebben blijkbaar behoefte aan veel darren. Ze bouwen uit eigen beweging veel darrenraat en in een TBH- en TOP-kast laat ik ze gewoon hun gang gaan.
  Sterfte door varroa heb ik eigenlijk nooit in dit type kasten en de varroabehandeling pas ik nauwelijks toe in TBH of TOP-kast. Ik neem wel in augustus monsters bijen om de mijtenbesmetting te controleren. Maar die valt erg mee. Groet, Ben

 • Jan JANSEN

  23-04-2020 om 08:43

  Dag Wim Lansdaal, ook ik werk met een horizontale kast, en het werkt heerlijk. Ik heb wel de standaard afstandstrips, twee varroa schuiven, en twe vlieg plankjes aan de lange zijde. Mijn kast is de voorloper op Ben zijn kast. Zelfde bouwer dus.

 • Ineke

  23-04-2020 om 10:56

  Ben, ik zie dat je het rooster niet plaatst, bij mijn nieuwe kast krijg ik het rooster er ook niet in. ? dat geeft toch ook niets dan maar zonder rooster,

  Ineke, ik vind het ook niet belangrijk. Zonder rooster gaat het net zo goed. De ramen zijn niet zo hoog als in een TBH, dus heb je vaak 100% honing in de ramen zitten en geen broed, zoals je wel krijgt bij TBH-raten. Groet, Ben

 • Jeroen de Heer

  23-04-2020 om 16:25

  Ben, Wanneer begin je met controleren op zwermcellen? Op het moment dat je belegde (speel)dopjes ziet, dan zou je om de 7 dagen moeten controleren. Echter je kun dat eerste moment ook missen en dan heb je meteen een probleem. Vanaf wanneer ga je dus op zoek naar (belegde) speeldoppen? Wanneer de eerste darren zijn uitgekomen? Of wanneer het eerste open of gesloten darrenbroed verschijnt? Want stel dat ik twee weken wacht met de volgende controle (er zijn al darren, verschilt per volk) en ondertussen verschijnen er belegde doppen, dan gaat mijn volk de vleugels nemen. Op welke gronden maak je de keuze om na een controle over 7 dagen de volgende te doen of pas over 14 dagen? Groetjes, Jeroen de Heer

  Jeroen, ik heb vorige week mijn eerste grondige voorjaarscontrole gedaan, waarbij ik ook de moeren opzoek en merk. Omdat ik ook kunstraat 1 x per week bij moet hangen en honingbakken moet bij plaatsen, controleer ik vanaf vorige week de volken wekelijks. Dat blijf ik in mei ook doen. In juni bouw ik de controles af.
  Groet, Ben

 • Ikas

  23-04-2020 om 22:55

  Hoi Ben ik denk dat ik een fout heb gemaakt. Ik had het laatst over het vinden van zwermcellen die ik weggehaald heb. Vandaag waren er weer cellen en na ongeveer een uur zoeken vond ik de koningin en heb ik een vlieger gemaakt. Dit is allemaal prima maar ik besef me net dat konginnencel al gesloten was. Is het niet zo dat de zwerm vertrekt bij de eerste gesloten dop. Er waren zo'n 7 cellen waarvan 1 gesloten. Zouden het wisselcellen geweest kunnen zijn?

  Ikas, gezien het aantal zijn het echte zwermcellen. Het volk gaat niet altijd direct zwermen na het sluiten van de eerste dop, soms gaan ze een paar dagen later pas op de vleugels. Je had dus een vlieger kunnen maken en die ene gesloten dop kunnen laten staan en de rest wegbreken, dan had je binnen een week weer een jonge moer gehad. Groet, Ben

 • Bert Haver

  23-04-2020 om 23:20

  Hallo Ben,
  Bij een vlieger krijgt de koningin de honingbak.
  Moet de vlieger dus in een broedkamer romp geplaatst worden neem ik aan.
  Doe jij dit met sluitblokken o.i.d.?
  Alvast dank.

  Bert, de moer komt gewoon in een bk met in het midden 2 uitgebouwde ramen aangevuld met ramen kunstraat. Sluitblokken zijn niet nodig want het gaat om heel veel vliegbijen. Groet, Ben

 • Ikas

  24-04-2020 om 12:23

  Ok bedankt Ben. Wat me opviel was dat 2 volken zwermcellen hadden op een stand waar zo'n 8 volken staan. Deze twee volken zijn de eerste twee die een honingkamer zo goed als vol hebben gehaald. Ik vermoed dat ze daardoor dachten: "er is genoeg voedsel om te kunnen zwermen we gaan zwermcellen aanzetten", heel natuurlijk eigenlijk en zoals je aangeeft een teken van een gezond en sterk volk. Het feit dat ik in een vroeg stadium een BK onder heb geplaatst + een tweede HK maakte niet zoveel uit. Ze hebben helemaal geen behoefte om nog een BK vol te broeden , ze willen gewoon zwermen. Ik heb voor het eerst een vlieger gemaakt en ben benieuwd hoe dat nu gaat. Ik zie nu zoals je aangeeft de voordelen van de vlieger in voor de imker en hopelijk ook voor het bijenvolk: een nieuw volk met een nieuwe koningin uit een sterk en gezond volk, geen zwermlust meer + oude koningin is er nog en het halen van honing gaat gewoon door.

 • pollekes

  24-04-2020 om 15:58

  Zijn deze topkasten waarin we je de 'gewone raten' kunnen blijven gebruiken ook ergens te koop? ivm overstappen ivm rugklachten . kan nergens vinden waar deze kast te krijgen is.

  Pollekes, even googlen op tbh-imker.nl. Die timmerman maakt en verkoopt ze.
  Groet, Ben

 • Ange

  25-04-2020 om 12:08

  Hi Ben, als nieuwe imker lees/kijk graag jouw blogs. Ze zijn ontzettend leerzaam. Ik ben begonnen met een gewone spaarkast omdat het sluit aan bij het les, maar ik neig meer richting 'natural beekeeping' (ben de nieuwe uitgaven van 'Beekeeping with a smile' aan het lezen. Vragen:
  - hoe kan ik mij volkje laten overwinteren met hun eigen honing ipv in winter en met suiker in een spaarkast?
  - welke kasten soort raad je aan voor 'natural beekeeping'
  Alvast bedankt!

  Ange, voor 'natural beekeeping' raad ik je de Topkast aan of een Top Bar Hive. Het voordeel van de topkast is dat je je spaarkastramen over kan hangen.
  Uiteraard kun je je volk op zijn eigen honing overwinteren. Je laat gewoon de volle honingbak erop staan. Echter die moet wel helemaal voor 100% gevuld zijn, anders ontstaan er aan het eind van de winter tekorten. Dus als je honingkamer niet volledig gevuld is, moet je ze een beetje ondersteunen door het voeren van suikerwater gemaakt van geraffineerde suiker. Groet, Ben

 • J El

  25-04-2020 om 14:17

  Hoi,
  Mijn bijen vliegen nu op de blauwe regen, daar halen ze als het goed is ook honing uit. Kan deze honing gewoon geoogst worden, of moet ik deze laten zitten?

  J, die kun je gewoon oogsten. Mengt zich met allerlei andere soorten nectar en geeft een mooi bouquet! ;-).
  Groet, Ben

 • Coen van Schayk

  26-04-2020 om 23:12

  Dag Ben,

  Als ik bij de controle zwermcellen vind wil ik graag een vlieger maken. De kast met al het oude broed wil ik eigenlijk 1km verderop bij een aantal ha zomer koolzaad zetten. Is het verstandig om de haalbijen eerst terug te laten vliegen en dan ‘s avonds pas de kast te verplaatsen? Het koolzaad is pas net opgekomen, dus dan lijkt het mij dat het volk tijd genoeg heeft om weer op sterkte te komen voor deze dracht.
  Gr Coen

  Coen, hou er rekening mee dat de bijen een dag mooi weer nodig hebben om af te vliegen op de oude plek. Bij koud weer vliegen ze minder en duurt het dus langer voor ze afgevlogen zijn. Daarnaast moet je de kast op het koolzaad zeker een maand laten staan in verband met de bevruchting van de nieuwe jonge moer, die vanuit de redcellen geboren zal worden. Groet, Ben

 • Monique

  29-04-2020 om 12:39

  Ha Ben, ik volg met veel plezier jouw vlogs en leer er veel van! Nu heb ik een vraagje. Jij gebruikt plexiglas platen op je kasten. Kun je ook zeggen hoe dik deze zijn? Ik wil voorkomen dat ze krom trekken als ze te dun zijn, vandaar. Dankjewel alvast!

  Monique, ik denk dat 4 of 5 mm de juiste dikte is. Maar er moet aan de bovenkant wel druk op uitgeoefend worden door bijvoorbeeld een isolatieplaat in de dakrand. Groet, Ben

 • Jolanda

  29-04-2020 om 14:12

  Hoi Monique,
  Plexiglas kan, zelf gebruik ik dun plastic tafellaken van de Blokker
  Goedkoper, makkelijk te knippen en met controle sla ik een deel terug zodat je de rest van het volk niet stoort
  Het is maar een tip
  Groet Jolanda

 • Christel

  30-04-2020 om 16:59

  Hallo Ben,

  1. De natuurbouwraatramen--> kan je die ook slingeren? Of zijn die te zwak, omdat ze niet verstevigd zijn met ijzerdraad?

  Christel, zonder bedrading zul je ze kapot slingeren, dus misschien als raathoning gebruiken? (mits onbebroed)

  2. Je haalt een lelijk raam met darrenbroed weg en hangt die achterin.
  Ik dacht dat broed altijd bij elkaar moest blijven ivm warmte/temperatuur.
  Maar de bijen houden zo'n alleenstaand raam blijkbaar ook voldoende warm?

  Alleen als het een oud raam is met darrenbroed. Meestal loopt het nog wel uit.

  Als het een lelijk raam met werksterbroed was geweest, is t dan ook mogelijk/verstandig om die achterin te hangen?

  Nee, dan laat ik het gewoon hangen....

  3. Om een vlieger/veger te maken moet je weten waar de koninging is.
  Mijn koninginnen zijn niet gemerkt en mijn oog niet geoefend.
  Ik wil niet een uur bezig zijn met zoeken....

  Stel ik vind zwermdoppen, kan ik dan het volgende doen:

  Ik haal uit de moederkast 3 broedramen en plaats ze in een 6 of 10-ramer met bouwraat en honing en ik slag nog wat bijen af. Ik laat 2 doppen staan.
  Ik ga er van uit dat de koningin niet op de 3 broedramen zit.
  Dan komt er vanzelf een nieuwe koningin uit een van de doppen.
  STel de koningin is toch meegekomen: die zal de doppen doosteken.

  In de moederkast laat ik 1 dop staan.
  In principe blijft de koningin in deze kast achter. Maar omdat er 3 ramen broed en bijen zijn weggenomen, neemt de zwermdruk af? En bijt de koningin de dop dood?
  Of gaat ze er toch nog steeds van door?

  Stel de koningin is toch per ongeluk in de 6 of 10-ramer terechtgekomen, dan komt er uit de dop toch snel een nieuwe koningin.

  Klopt deze redenatie een beetje?

  Ja, een beetje wel ;-).
  Als de moer toevallig mee gaat naar de broedaflegger, dan zal daar de zwermdrift over zijn, want de haalbijen vliegen af. Dus hou je een klein volkje over.
  In de grote kast zitten zwermcellen, waarbij je er snel enige ver het hoofd ziet. Daar kunnen dus wel degelijk nazwermen ontstaan.

  Zit de moer toch in het grote volk, dan loop je daar vanwege de sterkte toch nog steeds kans op een voorzwerm en nazwermen.

  Toch de moer opzoeken volgend jaar maart als het aantal bijen kleiner is? Gewoon met nagellak een puntje tippen op haar borststuk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.