Voorjaarshoning bij het eenbaksimkeren
Reacties
-
adrie
11-06-2022 om 15:16hallo Ben ,
na het lezen van je blogs en de aanschaf van je boekje "eenvoudig (er) en duurzaam imkeren , hoe doe je dat ?" dit voorjaar mijn stand ook ( geprobeerd ) om te zetten naar een bak .
mij stand ( spaarkasten )is klein , met slechts 2 kasten goed uit de winter gekomen waarmee ik ben begonnen .
behalve terug te gaan naar 1 bak , heb ik ook de kasten/bodems aangepast en alles in warmbouw gezet , vliegspleet dicht gemaakt en vlieggatschijfjes gemonteerd .
de afstandsrepen "ondersteboven" gemonteerd om zodoende 11 ramen in een broedkamer te kunnen krijgen ( afstand wordt gehouden dmv kopspijkers 10 mm ) .
ik woon niet te ver van Olland ( imkerij de linde) en heb kunstraat gekocht van 5, 1 mm om alle ramen die aangevuld / vervangen moesten worden van 5,4 naar 5,1 te gaan .
de bijen zijn Carnica`s , intussen wel F2 ....
de omzetting naar warmbouw bevalt er goed , als ik het maar voor de rug , kasten staan in een hal en ik sta dus achter de kast , werkt erg gemakkelijk , ook het kunnen schuiven over de rand ipv omhangen in de afstandsrepen is erg fijn / gemakkelijk .
omdat ik niet gerust was/ben op de zwerm drift ben ik half april al begonnen met het maken van broedafleggers , een raam broed , raamkunstraat , raam voer in een drie ramer .( ook om ramen van 5,4 naar 5,1 om te zetten )
ondanks dit is toch een van de twee kast afgezwermd 3 mei , zal een dop gemist hebben ) helaas waren we niet thuis en is de zwerm verdwenen ...
de tweede kast heeft nu echt wekelijks zwermdoppen , ondanks het regelmatig ( elke week tot 10 dagen ) broed afnemen ...
het valt mij tegen hoe ze het 5,1 mm raat uitbouwen , niet mooi gelijkmatig , moet daar wel bij opmerken dat het kunstraat ook niet mooi gelijk was zaten ook al ongelijke cellen in , leek te warm uit de mal gehaald ?
ondanks dit alles ben ik toch blij / tevreden met het tot nu toe gehaalde resultaat en ga hier zeker komend jaar mee verder ..
heb intussen een leuk aantal kleine jonge volkjes , en heb voor het eerste met wat lokale support een poging koninginnen teelt ondernomen , kan dus hopelijk alle volkjes van een jonge F1 ( carnica ) voorzien , hopelijk minder zwerm drift volgend jaar ..
ook zou ik bij een groter aantal volken niet telkens een 3 raamer moet hoeven te gebruiken maar zou verzamel broedafleggers moeten kunnen maken in een 6 raams kast , of eventueel in een "normale" spaarkast broed kamer , omdat deze nu in warmbouw staan kun je met een sluitblok ook een verkleinde broedkamer creëren.
tot zo ver mijn ervaring , groet Adrie
Ha Adrie, leuk dat je je ervaringen deelt. Goed om bij F1's te blijven, want carnica f2's lijken behoorlijk zwermdriftig. Bij buckfast is dat toch minder.
Ik denk dat de beperking van de raatafstand en de geleidestrips belangrijker zijn dan warmbouw of koudbouw. Groet, Ben
-
Sjon
11-06-2022 om 18:31Betekent dit dat zo'n volk geen spatje honing meekrijgt als je op een broedkamer gaat inwinteren. Dus dat je uitsluitend inwintert op suiker.
Ha Sjon, zeker niet. Na 21 juni neemt de eilegproductie van de moer af, daardoor krimpt het broednest en wordt er in de buitenste 3 a 4 ramen honing opgeslagen. Hierdoor kan er medio augustus al 8 kilo honing in de bk zitten. Nog 6 kilo aanvullen en je bent winterklaar. Groet, Ben -
Claudio
11-06-2022 om 19:55Dit jaar 100% overgegaan met de 1baks Imkeren. Heb nog geen vergelijkingsmateriaal. Dat zal volgendjaar pas echt zijn. Ga ook over op de 5.1 cellen. Heb nu carnica volken. Maar ga op een stand helemaal over naar buckfast.
Ben dus echt heel benieuwd wat volgend jaar de verschillen zullen zijn.
-
Halil
11-06-2022 om 19:59Geslingerd maximaal 30kg
-
Robin
12-06-2022 om 00:11Ik heb ook een paar kasten vorige jaar en dit jaar op 1 broedkamer gezet Belgisch
simplex. Ik vond het wel gek dat ze de buitenste ramen ook belegde en zo de volledige onderbak met broed belegde .
Wat ik wel ondervonden heb dat de bijen het stuifmeel meer boven het moerrooster stopten in de honing kamer .
Groetjes Robin
Ha Robin, zo krijg je inderdaad een optimale warmtehuishouding, slecht voor de mijten. Stuifmeelramen na het slingeren gewoon terug geven.groet, Ben -
Cees
12-06-2022 om 06:01Ivm artrose imker ik nu drie jaar met Golz kasten, nu 7 volken. Dit jaar zie ik voor het eerst grote volken en goed gevulde honingramen. Het was dus even wennen, maar het bevalt nu zeer goed en het is licht werken. Half juli ga ik overigens ook nog twee kasten naar de heide verplaatsen. Met tweeen is zo’n kast prima te verplaatsen.
-
Dennis
12-06-2022 om 06:59Het eenbaks imkeren zal best goed mogelijk zijn maar geeft mij toch een onrustig gevoel.
Ik geef tot begin/half mei wel voldoende HK’s maar na het plaatsen en laten uitbouwen van de 2e hk geef ik mijn Buckfast dames wel een hk als broedkamer onder het bestaande broednest.
Wel met uitgebouwde ramen terwijl ik de normale Hk’s altijd met kunstraat ter beschikking stel.
Zo kunnen mijn meiden flink bouwen en heb ik nog nooit zwermen gehad.
Per 10 raams houten spaarkast dit jaar ca. 20 kg voorjaarshoning.= 100 kg.
Nu de lindedracht nog….en dit jaar staan alle seinen op groen.
Ha Dennis, dit is ook een goede manier van uitbreiden. Die onderbak gebruiken ze dan ook vaak voor de tijdelijke opslag van verse nectar en toppers van moeren gebruiken de onderste hk voor broed.
Eind februari kun je de lege hk wegnemen. Groet, Ben -
Olivier Visser
12-06-2022 om 08:33Ge:inspireerd door de blogs van Ben overgestapt op 1-baks imkeren met spaarkasten. En ik ben enthousiast, Mijn voorjaarshoningopbrenst is hoger dan ooit te voren en ik heb de indruk dat de zwermdrift beperkt is. Een groot voordeel vind ik bovendien dat ik nog maar 1 bak per volk hoeft te controleren in plaats van twee. En in het vroege voorjaar heb ik half zoveel oude raten te verwijderen en te verwerken,.
Ik heb nog wel twee vragen, Ben:
- ik wil ook overstappen op kleine cellen van 5,1 mm. Kan ik die in het voorjaar van 2023 gewoon toevoegen aan de de broedraampjes van 5,4 mm waar de bijen op hebben overwinterd? Of raken ze dan in de war als twee celformaten door elkaar voorkomen in de broedkamer?
- Hoe pak ik raatvernieuwing aan, nu ik niet langer de onderste broedkamer met oude raat weghaal zoals voorheen?
Ik zie je reactie graag tegemoet, waarvoor dank.
Groet,
Olivier
Ha Olivier,
Je kunt inderdaad gewoon 5,1 mm kunstraat toevoegen aan de volken. Door elkaar gebruiken is geen probleem. Raatvernieuwing is inderdaad de juiste momenten zoeken, zoals bij de voorjaarscontrole. Dan kun je overtollige voerramen wegnemen. Soms neem ik 2 of 3 ramen broed uit voor broedafleggers, daarvoor geef ik kunstraat terug. Zo kan ik 30 tot 50% per jaar vernieuwen. Groet, Ben
-
Marianne
12-06-2022 om 08:34Hoi Ben,
Ik heb 6 volken bij ons in de tuin. En het vreemde is dat de bijen de HK niet aannemen. Er zit minimaal tot geen honing in. Ik had geen uitgebouwde ramen dus moest middenwanden gebruiken. Wat kan er mis zijn?
Ha Marianne, heb je misschien direct moerroosters geplaatst? Haal die eens weg en kijk een week later of ze zijn gaan bouwen. Zo ja dan de roosters terug leggen, zo niet een weekje afwachten. Groet, Ben
PS werk je met 1 of 2 bk's? -
Hans
12-06-2022 om 08:53Ik imker al jaren op 1 bak.
Ik heb er zeer goede ervaringen mee.
Collega's durven er niet aan omdat ze bang zijn voor vroegtijdig zwermen maar het tegendeel is waar.
Na de voorjaarsdracht maak ik vegers door de hele bak af te slaan in een Bak met voer en kunstraat.
Die groeit dan zo snel dat ze nog meedoen met de zomerdracht en je hoeft de koningin niet te zoeken,die zit er automatisch bij.
Ha Hans, bedankt voor deze tip. Handig om op deze manier een veger te maken. Mooie vereenvoudiging.
Door de verdubbeling moet je wel vaker verenigen. Groet, Ben -
Karel
12-06-2022 om 09:04Hallo, ik heb de ervaring dat de bijen bij eenbaksimkeren veel stuifmeel opslaan boven het moerrooster, vroeg me af of dit algemeen is?
Ha Karel, het is een gebruikelijk waarneming. De bijen leggen een krans stuifmeel aan rond het broednest en komen daardoor automatisch deels in de 1e hk. Je ,kunt deze ramen gerust slingeren, want het bijenbrood bljjft gewoon zitten. Na het slingeren direct weer terug plaatsen voor slechtere tijden. Groet, Ben -
Maurits Campert
12-06-2022 om 10:12Hallo Ben, dank maar weer voor de leerzame video. Zou je ook nog eens kunnen uitleggen het hoe en wat als het je niet is te doen om honing oogst maar gewoon aanschouwen van de wondere wereld van de bijen. Kan dat in een gewone spaarkast met 2 BK met alleen indien hoognodig eventueel een HK extra. Het lijkt mij dat 2 BK ongeveer overeenkomt met de 'natuurlijke' 40-50 liter holle boomstam ruimte. Zou dus moeten kunnen als we het aan de imme overlaten zonder onze interventies...
Ha Maurits, in de video laat ik zien hoeveel honing bijen kunnen verzamelen. Je hoeft het uiteraard niet te oogsten. Ik leg ook uit dat het goed is om het broednest niet te laten verdringen door honing. Maar dat is een keuze voor de imker.
1 bk spaarkast heeft een inhoud van 36 liter. Twee bk's is 72 liter en derhalve te groot voor het broednest en groter dan een natuurlijke nestholte.
Mocht je daarin willen imkeren dan kun je wellicht overwegen met de zwarte bij te gaan imkeren. Deze ontwikkelen van nature iets minder grote broednesten.
Video's van 2 bk's en 1 hk kan ik je niet laten zien, want hier werk ik niet mee. Reden: 2 bk's is teveel om eenvoudig te imkeren en 1 hk is veel te weinig voor mijn bijen.
Een tbh en een topkast hebben wel de inhoud van 2 bk's. Daarvan bestaan al diverse video's. Groet, Ben
-
Erik
12-06-2022 om 10:49Dag Ben,
Ik heb een vraag over de celgrootte. Ik werk voornamelijk met natuurbouw en pas geen wasplaten toe. Dit kan ook niet met de Einbau en Warré kasten. Maar ook bij de spaarkasten wat het merendeel is bouwen de bijen hun ramen volledig zelf uit. Nu wil ik het verschil gaan bekijken met het gebruik van wasplaten. Ik wil dan echter platen 4,9mm gaan toepassen. Het lijkt dat dit direct kan. omdat de bijen op dit moment al natuurlijk bouwen en ik niet eerst naar 5,1 mm moet gaan. Dit zou voor mij nu ook betekenen dat ik 2 persen moet aanschaffen omdat ik mijn eigen was wil gebruiken.
Heb jij hier een mening over?
Bedankt, Erik
Ha Erik, je kan eerst je natuurbouwraten meten. Indien 10 cellen samen 5,1 cm zijn, kan je proberen gekochte 4,9 mm kunstraat toe te voegen. Vooral doen in perioden met weinig dracht. Lukt dit dan kun je 1 waspers van 4,9 mm aanschaffen. Groet, Ben
-
Marianne
12-06-2022 om 11:29Hoi Ben, terugkomende op je vraag, ik werk op Dadant US. Dus 1BK.
Ha Marianne, volgende vraag is dan: hoeveel bk ramen gebruik je gemiddeld per bk? Hierin zit mogelijk het probleem. Groet, Ben -
Maurits Campert
12-06-2022 om 12:02Hi Ben, dank. Ik wilde mijn nieuwe TOPkast3.0 naast een spaarkast met 2 BK proberen om te kijken hoe twee volken zich naast elkaar ontwikkelen in de breedte (TOP) of in de hoogte (Spaar) maar dat lijkt dus een minder goed plan.
Ha Maurits, je kunt rustig beide kasten uit proberen naast elkaar. Maar een steekproef met N=1 is van weinig waarde. De eigenschappen van ieder volk hebben grote invloed en het verschil in warmtehuishouding tussen een flat en bungalow is ook groot. Groet, Ben -
Maria
12-06-2022 om 15:55Hallo Ben en Hans
De eenvoudige manier om een schone kast te krijgen kost dan wel erg veel broed.
Ik imker op één bak en die zit nu vol met 8 ramen broed. Dit broed afdanken is best jammer. Toch doen?
Ha Maria, je moet helemaal geen broed afdanken. Blijkbaar wil Hans een tweede volk. Maar oude raten kun je vervangen in het voorjaar en vaak in augustus. Groet Ben -
Marianne
12-06-2022 om 16:53Hoi Ben, in de Dadant US broedkamers heb ik momenteel 7 tot 9 ramen. Ze staan dus nog redelijk krap zou ik zeggen. In de HK scharrelen nu wel wat meer bijen rond en het wordt de komende dagen erg warm. Misschien dat dit gaat helpen? Bij één volk (waar de minste activiteit was) heb ik nu het rooster weggehaald.
Ha Marianne, ik veronderstel dat je volken later op sterkte gekomen zijn. Ik hoop dat ze met de lindedracht wel naar boven komen. Zit in de bk hoofdzakelijk broed met hooguit 1 of 2 voerramen?
Je had ze bij de voorjaarscontrole eerst krap moeten zetten op 5 of 6 bk ramen, daarna met dracht vd kers de hk plaatsen en pas nadat ze in de hk aan het werk zijn een of twee extra ramen kunstraat plaatsen. Dat is de juiste volgorde. Ik denk dat ze bij jou nog te ruim zitten. Groet, Ben -
Maurits Campert
12-06-2022 om 18:27Hoi Ben, dank.
Zelf zou ik kiezen voor de bungalow; had helemaal genoeg van de appartementen gebouwen in de 020/030 bio-steden uit de Randstad, die ons nu gispen. Vandaar voor Saskia de TOP kast3.0 terwijl ik voort modder met Einraumbeute spaarkast al dan niet met (1/2) BK erop dan wel eronder...Jullie maken het ons oudere beginners niet echt eenvoudig! Grapje. -
Dennis
12-06-2022 om 18:34Hey Ben,
De bijtjes bouwden de 5 middelste ramen van de broedkamer helemaal uit naar het gaas van de vliegplank. De extra bouwruimte was hoog nodig.
En bijkomend voordeel is dat ik nu na het oogsten en het starten van het inwinteren de honingkamers lekker schoongepoetst kan opslaan of omsmelten en het broednest altijd keurig zichtbaar onder de geïsoleerde glazen plaat te zien is.
Het wintervoer slaan ze naast en onder het broednest op. En inderdaad is dit februari opgepeuzeld en verwijder ik de ‘broed honingkamer’ zonder de bijen al te veel te storen en combineer dit vaak met de 2e mijten bestrijding.
Dank voor je vele interessante berichten.
Groet, -
Willem
12-06-2022 om 19:06Ben inmiddels ook een enthousiast "eenbaksimker". In dit verband een praktische vraag. Hoe/wanneer breng ik na het verenigen van volken de behuizing weer terug op 1 BK?
Ha Willem, hangt af van het aantal ramen broed. Je zou het medio augustus voor het inwinteren kunnen proberen. Lukt dat niet dan zoveel mogelijk broed in de bovenste bk en eind februari onderbak wegnemen. Groet, Ben -
PimS
13-06-2022 om 08:50Hallo Ben,
Ik heb voorjaarshoning geslingerd en de zegeltjes in een lekbak opgevangen. Na 1 dag de honing uit de lekbak in een potje overgedaan, ca 700 gram. Na 1 week is deze honing gekristalliseerd. Wel goed smeerbaar overigens. De honing die via de zeef in 450 gram potjes is gedaan is nog gewoon vloeibaar. Enig idee waarom de lekbakhoning nu al gekristalliseerd is?
Ha PimS, ik zie ook dat kleinere hoeveelheden sneller kristalliseren. Blijkbaar gaat het proces sneller, mogelijk door de microkleine wasdeeltjes die als kristalkern fungeren? Groet, Ben -
Hub. Starmans
13-06-2022 om 10:29Ben,
Wat kun je doen als de geslingerde honing al in de emmer creme honing wordt? Hoe krijg je die eruit?
Ha Hub, ik zet deze honing altijd in een elektrische oven op 40 graden Celsius. Als het zachter wordt, roeren en dan potten afvullen. Groet, Ben -
Henk
13-06-2022 om 10:54Dag Ben, ik ben ook geïnteresseerd in eenbaks imkeren, dit naar bezig met een aantal op een bak, nog wel op tien ramen 5.4 mm raat. Mijn vraag is als je naar 11 gaat en kan je dan langzaam over op 5.1 of moet alles in een keer voor zover dat kan? Groet Henk
Ha Henk, je kunt gewoon in het voorjaar en zomer op de gewone manier 5,1 mm kunstraat bijplaatsen. Meestal gaat dat goed en bouwen ze dat netjes uit. Groet,Ben -
Erik
13-06-2022 om 14:39Dag Ben, nog een wedervraag of het 4,9 mm kunstraat. Ik heb de afstand nu nog niet gemeten, maar wat gebeurt er eigenlijk als je direct 4,9 mm toepast op bijen die nu nu bouwen op 5,4 mm. Want ook op 4,9 mm zullen ze voor de darren groetere cellen bouwen.
Ook als je bijvoorbeeld een zwerm scherpt weet je niet wat voor celgrootte ze gewend zijn. Mopet je zwermen dat altijd eerst op zelfbouw zetten?
Bedankt, voor je reactie.
Ha Erik, normale bijen kunnen echt geen 4,9 mm uitbouwen dat wordt een zooitje, broddelwerk. Je zult of via de tussenmaat 5,1 mm het moeten proberen of een volkje op 4,9 mm raat moeten bemachtigen. De meeste natuurzwermen komen uit gewone kasten met gewone 5,4 mm raat. Dat lukt dus niet. Groet, Ben -
Michiel
13-06-2022 om 14:56Beste Ben,
Dank voor je leerzame video’s.
Ik ben een grote fan van eenbaksimkeren, werkt meestal erg goed. Wel heb ik soms last van veel stuifmeel in de broedkamer. Nectar slepen ze wel naar boven, maar bij sommige volken (of standplaatsen?) hoopt het stuifmeel op in de broedkamer zodat de broedkamer tot wel 70% gevuld is met stuifmeel rond half mei en er te weinig ruimte is voor broed.
Is dit te voorkomen anders dan het wegnemen van stuifmeelramen?
Ha Michiel, ja je kunt het beste overtollige stuifmeelramen wegnemen en tijdelijk in de vrieskist stoppen. In juni zijn deze weer welkom in de volken en in de afleggers. Groet, Ben -
Hans P
13-06-2022 om 21:55Hallo Ben, ik heb dit jaar ook een aantal volken op 1 bak gezet met 11 ramen.
Nu wil ik nog overstappen op 5.1mm kr gemaakt van eigen was.
Bij welk bedrijf laat jij je eigen was omsmelten tot kunstraat?
Ha Hans, bij Joseph Rockl in Grafenau. Groet, Ben -
mark
14-06-2022 om 16:39Zo dat zijn nog eens drachten daar! Op die manier blijft het imkeren betaalbaar. Hier helaas niet. In het buitengebied waar ik zit staat tegenwoordig alleen maar mais en onkruidvrij gras. Jammer. Mooie oogst Ben!
-
Alfons Hottenhuis
16-06-2022 om 21:38Hallo Ben,
ik heb oxaal aangemaakt om de broedaflegger te behandelen. Hoe lang is deze oxaal oplossing houdbaar?
Ha Alfons, 8 weken mits koel en donker bewaard. Oxaal alleen gebruiken wanneer er geen broed is en altijd eenmalig. Groet, Ben -
Coen van Schayk
17-06-2022 om 12:38Hallo ben,
Ik heb op 1 volk op een broedkamer nu 3 honingkamers staan. Vandaag was er duidelijk zwermstemming door larfjes die in de koninginnengelei zaten stuk of 2/3 per raam. De onderste twee honingkamers zijn al bijna gevuld met honing. De linde is net begonnen met bloeien. De bovenste honingkamer wordt amper gevuld. Zou ik deze onder moeten zetten of zou ik nog een extra honingkamer moeten geven voor ruimte. Het lijkt dat ze in de honingkamers al voldoende ruimte hebben. Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt.
Groet, Coen
Ha Coen, ik zou eind mei de voorjaarshoning afgenomen hebben en de bakken leeg bovenop teruggeplaatst hebben, zodat ze volop ruimte en werk hebben om de lindedracht te verwerken. Dat vertraagd ook de zwermdrift. Voorjaarshoning kristalliseert snel, dat wil ik niet vermengen met lindehoning.
In jouw geval met echte zwermcellen zou ik een broedaflegger maken met 4 ramen gesloten broed en opzittende bijen en een voerraam. Daarvoor kunstraat terug geven. Bijen en broed naar een andere standplaats brengen. Groet, Ben -
Coen van Schayk
17-06-2022 om 14:37Hallo ben,
De voorjaarshoning heb ik afgenomen en ik heb dus de 2 lege bakken teruggeplaatst en er stond nog 1 bak op het volk.
Al deze volken heb ik half tijdens de voorjaarsdracht een vlieger van gemaakt. Ik wil nu eigenlijk niet nog extra volken maken.
Groet, Coen
Ha Coen, snap ik, dat je niet meer wil splitsen. Blijkbaar zit de zwermdrift flink verankerd in de genen van dit volk. Of hebben alle volken hier last van? Enige optie blijft zwermcellen wegbreken, na de langste dag gaat de zwermdrift er wel uit.
Moeren knippen kan verlies van bijen voorkomen. Groet, Ben -
Sander
17-06-2022 om 22:15Ha Ben,
Hier is de linde goed op gang, ook schitterend weer daar voor!
Ik heb gisteren een volk (spaarkast) wat op 8 raam broed zat en volledig bezet is met bijen (nieuwe Q van dit jaar) gisteren een hk gegeven met 2 klimramen en de rest kunstraat. Het volk staat op 1 bk. Zouden ze de hk nu snel genoeg uitbouwen om de binnenkomst aan dracht aan te kunnen?
Groet,
Sander
Ha Sander, dat zal vooral afhangen van de aantallen haalbijen, bouwbijen en de sterkte van de dracht. Tevens speelt het weer een rol van betekenis. Wanneer alle invloeden positief werken, zullen ze de hk nog vullen. Groet, Ben -
Feike Ja
18-06-2022 om 11:05Hoi Ben,
Dit jaar voor het eerst ruimte gegeven met honingkamers. Volken groeien gestaag en halen prima. Rijst wel de vraag, als ik ga oogsten en haal 3 honingkamers weg van de ene broedkamer, loop ik dan niet het risico dat de bijen ruimtegebrek hebben en ineens gaan zwermen? Hoe oogst jij? Alles eraf en dezelfde dag er weer geslingerd op?
Ha Feike, ik oogst 2 van de 3 kamers. Die ene blijft staan tot medio augustus als reservevoer. Van de 2 geslingerde bakken gaat er de volgende dag weer eentje bovenop. Soms een week later de 2e, dit is afhankelijk van dracht en volkssterkte. Groet Ben -
Hans Bakels
20-06-2022 om 14:11hoi Ben,
dit jaar voor het eerst op 1 baks imkeren overgegaan (spaarkast) lijkt goed te gaan en minder mijten.
groeten -
Henk
20-06-2022 om 17:11Hoi Ben,
Wanneer kun je het best van 2 BK naar 1 BK gaan? Zou dit op dit moment ook kunnen?
Ha Henk, ik zou eind februari de lege onderbak eronder vandaan halen en dan verder gaan op 1 bk. Uiteraard kun je nu ook jonge volken opkweken in 1 bk en deze straks inwinteren op 1 bk. Groet, Ben -
Gerard
21-06-2022 om 07:00Hallo Ben,
Kun je nog een blog schrijven over zwartzucht? Wat het is, hoe het ontstaat, behandeling en risico voor de andere kasten op de stand? Bedankt
Ha Gerard, heb je dit blogbericht al gelezen? https://www.bijenhouders.nl/blog/zwartzucht
Groet, Ben -
Paul
21-06-2022 om 11:52Dag Ben, ik kreeg een vraag om bijenkasten te zetten bij pompoenen. Biologische kweker.
Zit daar ook nectar stuifmeel in?
Ha Paul, ja er zit wel stuifmeel en nectar in de pompoen bloemen. Echter de bloemzetting is te dun voor enige dracht. Het voordeel zit bij de plaatsing van bijenvolken volledig aan de kant van de pompoenenkweker. Dus dient daar een normale openlucht bestuivingsvergoeding tegenover te staan. Groet, Ben -
Peter
22-06-2022 om 15:35Vandaag controle gedaan begin juni zat er in eerste honingkamer behoorlijk wat verzegelde honing, die is nu leeg vermoed door combi even wat slechter weer en minder dracht dat ze honing weer verbruikt hebben. echter nu lijkt het of ze eerste honingkamer negeren en zijn aan het opslaan in de tweede honingkamer. is het idee om tweede omlaag te zetten en legen af te nemen en zodra dracht weer toeneemt tweede weer te plaatsen.
Ha Peter, nee zo laten. Ze vullen het op een natuurlijke manier aan. Komt vanzelf wel naar beneden als er genoeg dracht is. Groet, Ben -
Arie
22-06-2022 om 16:08Hoi Ben. Ik wil een topkast gaan bouwen, Ik heb je boek "eenvoudig(er) imkeren" met veel plezier gelezen en ben het nodige wijzer geworden. Maar als ik bij mij spaarkast ga meten dan kom ik op 38 mm. afstand hart tot hart. De latten zijn standaard 22 mm dus de open ruimte tussen de latten is 16 mm. Dat is ong. twee maal de bijenruimte. Wanneer ik nu met 5,4 mm cellen wil blijven imkeren en de 10 cm afstansspijketjes gebruik, wordt mijn afstand tussen de ramen 10 mm. dus ik verlies daar 6 mm. Gaat dat geen problemen geven? Of toch beter blokjes gebruiken?
Ha Arie, je kunt beter plastic afstandhouders gebruiken, dan kom je op 3,5 cm hoh. De kopnagels van 10 mm kun je alleen bij 4,9 mm kunstraat gebruiken. Groet, Ben -
Ilone de Bruijn
22-06-2022 om 18:12Dag Ben,
Al meerdere jaren heb ik Carnica bijen gehouden op 1 broedkamer. Ging heel goed. Dit jaar voor t eerst geimkerd met een buckfastvolk op 1 broedkamer. Niet te doen vanwege een enorme zwermdrift, dus veelvuldig controleren op doppen. Dat was ik niet gewend met Carnica.
Denk je dat dat iets met Buckfast te maken kan hebben? Ik twijfel of ik volledig terug zal gaan naar Carnica, want dat wekelijks controleren en weghalen van doppen of afleggers maken etc. is me te onrustig imkeren.
Ha Ilone, binnen het kunstras buckfast bestaan er veel variëteiten. Blijkbaar heb je een lijn die zeer sterke volken ontwikkelt en niet goed te handhaven is in een kleine broedkamer. Ook de zwermtraagheid kan per lijn verschillen. Ik denk dat je beter met één ras kunt werken. Groet, Ben -
Gerard
22-06-2022 om 19:14Goedenavond Ben. Die link had ik gelezen. Mij is niet helemaal duidelijk hoe besmettelijk het is en hoe ik er weer schoon van wordt. In de vriezer kan dat? Mijn plan is om ze eerst op een afzonderlijke plek te plaatsen en dan af te slaan en in een schone kast te laten vliegen. Met een raam van een ander volk om een nieuwe koningin te kweken. Bedankt. Groeten Gerard
Ha Gerard, het is niet besmettelijk via vervliegen van bijen. Toch zou ik de oude ramen en broed volledig omsmelten en zoals je zegt het volk verschonen.
Ik zou in eerste instantie de oude moer nog even handhaven en na het uitbouwen van raten (wel dagelijks voeren met 1:1 suikerwater) deze moer omruilen voor een nieuwe leggende moer.
Je moet namelijk in een dergelijk volk geen moeren telen. Groet, Ben -
Coert
25-06-2022 om 12:17Dag Ben,
In een bericht van Hans hierboven wordt gemeld dat hij een veger maakt door de hele bak, inclusief koningin, af te slaan in een BK met voer en kunstraat. Dat was naar jouw oordeel een goede tip, maar heb jij idee wie het overgebleven broed van het hoofdvolk nu gaat verzorgen?
Ha Coert, ja door de terugvliegende haalbijen. Deze regenereren zich weer tot voedsters. Groet, Ben -
Japs
29-06-2022 om 18:56Hee Ben,
Ik zat hier de comments door te lezen en daaruit ontstonden de volgende vragen:
- Je zegt eind Juli bestrijden tegen mijten maar je laat HK's staan tot medio-eind Augustus. Als je wilt bestrijden de HK's dus eerder volledig afnemen?
- Wat te doen met de HK-ramen waar na de Juli/Augustus oogst veel pollen/bijenbrood in zit? Smelt je deze om? Houd je deze apart om het volgende jaar als eerste aan de bijen te geven? Zijn ze nog te 'repareren', dwz behoud van uitgebouwde raat maar verwijderen van pollen/bijenbrood?
Alvast bedankt, Japs
Ha Japs, persoonlijk meet ik de mijtenbesmetting, waardoor ik weet of het verantwoord is om wel of geen bestrijding uit te voeren.
Je kunt het beste alle honingkamers voor 15 juli afnemen en dan de varroabestrijding uitvoeren.
Je kunt 1 hk met de resten aan stuifmeel teruggeven als onderbak. Omdat ik niet bestrijd, laat ik 1 hk met gedeeltelijk gevulde ramen met honing of stuifmeel als reservevoer achter op het volk. Die hk neem ik medio augustus wanneer ik ga voeren weg of ik plaats die hk met bijenbrood onder. Groet, Ben -
mark
05-07-2022 om 10:26Hi Ben, hoe winter jij deze in? Een BK erop en die laten vullen met voer? Of een honingkamer erop en die laten vullen met voer een een Q rooster ertussen? Groet Mark
Ha Mark, ik wil geen suiker in hk's dus ik winter deze waarschijnlijk in met een hk eronder. Eind februari neem ik die weer weg. Daar komt geen broed meer in. Groet, Ben -
mark
05-07-2022 om 12:28Hoi Ben, dank je. Ik vindt imkeren op 1 bak ook wel fijn. Maar hoe laat jij ze dan die HK vullen met wintervoer als je die onder de BK zet? Dank
Ha Mark, de honingopslag is altijd boven in de kast dus in de bk. Die hk is puur voor zitruimte. Groet, Ben -
mark
05-07-2022 om 13:02Hi Ben, ja precies. Met een baks imkeren is de winter procedure dus gewoon hetzelfde. HK boven HK, voer erop, en in het voorjaar de onderste bak eruit. Even voor de duidelijkheid voor mij. Dank je weer.
Mark, nu wordt het voor mij juist onduidelijk. HK boven HK schrijf je.... groet, Ben -
mark
06-07-2022 om 09:13Ben, sorry mijn fout:) Gewoon BK boven BK, Dus inwinteren zoals bij 2 baks imkeren?.
Mark, ik zet de laatste hk met stuifmeel of met open honing als reservevoer onder de bk. Bij sterke volken winter ik in op 1,5 bk. De echte bk met broednest staat wel boven. Groet, Ben -
Bart
18-07-2022 om 12:08Hallo Ben,
Werken met 1 bak simplex is zeer goed bevallen.
Voor het inwinteren zie ik staan een HK plaatsen onder de ene BK. Die HK wordt dus ook belegd. De oudere HK ramen dus gebruiken die al wat minder mooi zijn. Deze in het voorjaar later een keer omsmelten en niet meer gebruiken voor honingoogst lijkt me.
Wanneer plaats je die HK eronder?
Inwinteren op 1 BK lukt niet waarschijnlijk? Te weinig ruimte. Of proberen en dan eind winter / vroege voorjaar plak suikerdeeg erop?
Ha Bart, die hk onder hoeft niet perse. Maar bij zeer sterke volken of veel hk ramen met stuifmeel- of honingresten is het wel een oplossing. Eind februari weghalen en zonodig omsmelten.
Overwinteren en inwinteren op 1 bk gaat uitstekend. Rustig voeren vanaf medio augustus tot medio september. Gewoon 14 kilo wintervoer. Groet, Ben -
Dieter
07-01-2023 om 10:20Ben,
Al bijna een jaar op het internet aan het lezen. Ook jou blog en filmpjes hebben me al enkele uren zoet gehouden.
Ik denk dit seizoen klaar te zijn om de stap naar de praktijk te maken.
Zoals veel beginnende imkers zijn er veel keuzes te maken. Misschien kan jij me over bepaalde zaken wat extra raad geven.
Mijn doel is vooral om niet na enkele maanden/jaren te wisselen van systeem en met overbodig materiaal te zitten.
Ik zou in elk geval willen 1 baks imkeren.
Mijn gevoel ging uit naar dadant blatt, maar ik informeerde bij de lokale imker vereniging en daar werkt men bijna uitsluitend met simplex formaat.
Ik overweeg nu om spaarkast met combiramen te starten. *is dit een goede beginnerskeuze? * ik lees bijvoorbeeld dat deze ramen te lang zijn en vooral in voorjaar geen mooi broednest geven.
Overgang van startvolk op simplex naar combi en later eventueel omgekeerd om overbodig volk te verkopen/weggeven is gemakkelijk doenbaar? (en als overgang toch "eenvoudig is" kan ik dan misschien toch niet voor dadant blatt kiezen en enkel mijn te verkopen volken indien nodig overzetten op simplex)
Want bijna alle zwembeperkingen die ik lees zorgen precies voor extra volken
Ha Dieter, als beginnende imker moet je terug kunnen vallen op je bijenleraar of een mentor. Indien die geen ervaring hebben met Dadant zou ik daar niet mee beginnen. Het is echt een andere methode van imkeren, en daarin heb je les en coaching nodig. Daarom zou ik ook niet beginnen met combiramen, want dan is Dadant beter.
Begin gewoon met eenbaksimkeren in een broedkamer spaarkast met afstandsrepen voor 11 ramen en begin ook direct met 5,1 mm kunstraat. Nagenoeg alle volken doen het daar direct goed op. Koop dus een spaarkast met 1 BK en 3 HK's. Je mag in de honingkamers ook 5,1 mm gebruiken. Gebruik tevens een goed sluitend moerrooster tussen BK en HK. Na een paar jaar kun je eens 4,9 mm kunstraat toevoegen en kijken of dat lukt. Maar begin vooral met de gebruikelijke materialen.
Laatste tip: plaats de eerste hk wanneer de bk bijna vol zit met bijen en zodra de eerste hk bezet raakt de 2e er bovenop plaatsen etc.
Gebruik ook een plexiglas dekplank, zodat je de groei van het volk kunt observeren zonder de kast echt volledig te openen. Succes met de mooie hobby. Groet, Ben
-
Dieter
07-01-2023 om 11:38Bijkomend
-
Dieter
07-01-2023 om 15:49Ben,
Bedankt voor het duidelijke antwoord. Weet ik weer wat te doen ;-). Was me nog wat aan het inlezen op de topkast 3.0, maar dat is dan misschien beter is voor over enkele jaren?
Mvg
Dieter
Ha Dieter, dat is inderdaad de meest eenvoudige variant met één soort raampjes en verder geen extra hk's. Zeker voor een imker die niet wil reizen een top kast. Groet, Ben -
Paul
28-02-2023 om 22:09Ha Ben, ik imker op Dadant Blatt (12) en ik heb eens ergens gelezen dat je de bijen (ivm ruimte) in een DB kast op maximaal 9 ramen kunt houden. Wat vind jij daarvan? En is dat dan 9 ramen zonder voerramen? Gr Paul
Ha Paul, ik hou mijn bijen ook in dadant op 8 of 9 bk-ramen inclusief de kantramen met voer. Meer hebben ze zeker niet nodig, eerder minder. Ruimte geef je ze ook door meerdere hk's te geven. Groet, Ben -
Dieter
02-04-2023 om 11:23Ben, We zijn er klaar voor om er dit seizoen aan te beginnen. Ik heb ondertussen je boek over het éénbaksimkeren ook gekocht en al goed doorgelezen.
Ik krijg van sommige meer ervaren imkers in mijn omgeving momenteel echter de raad om qua materiaalbesparing en gemak qua uitwisselbaarheid enkel te imkeren met broedkamers. (en dus ook broedkamers als honingkamers te gebruiken).
Kan ik in jou manier van éénbaksimkeren zonder veel problemen een "broedbakformaat honingkamer" plaatsen bovenop mijn éénbaks broedkamer en gaat het gewoon langer duren eer deze vol is, voeg ik eventueel beter bij de start enkele geïsoleerde vulblokken in deze honingkamer toe die ik stelselmatig vervang door ramen als de rest van de raten bezet is? Of zie jij veel nadelen in het imkeren met enkel broedbakformaat?
Mvg
Ha Dieter, ik zie inderdaad grote bezwaren tegen het gebruik van hoge bk's als hk.
1. Zoals jezelf aangeeft, duurt het veel te lang voordat deze volledig gevuld en verzegeld zijn. De lage hk's zijn sneller gevuld met één soort honing. Vaak plaats je een eerste en daarna een tweede hk. Aan het eind vd voorjaarsdracht is er eentje vol en de ander halfvol. Die volle neem je weg en de halfvolle blijft achter als reservevoer. In de zomer werk je met 3 hk's.
2. Het plaatsen begin april van een bk als hk kost heel veel warmte, die opstijgt vanuit het broednest in die hoge bak. Bij een lage hk is dat 50% minder.
Warmtebehoud werkt de mijtenvoortplanting tegen en bevordert de gezondheid van de jonge bijen. Groet, Ben -
Jacob
14-07-2024 om 21:50Beste Ben,
Ik houd mijn bijen in een dubbelwandige Simplexkast.
Nu lees ik jou blog over het één baks imkeren, erg leerzaam trouwens.
Maar met een Simplexkast en 10 ramen kun je toch niet één baks imkeren, daar is hij toch te klein voor?
Moet ik dan gewoon 2 BK en aanvullen met HK, of onder 1 HK met daar bovenop een BK ( 1,5 BK) en daar bovenop aanvullen met HK.
ha Jacob, je moet meer denken aan een bk met daar bovenop uiteindelijk 3 of 4 hk's. Een bk biedt voldoende ruimte voor de moer. Reken zelf maar uit hoeveel cellen erin zitten en deel dat door 2000 eitjes per dag. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.