In Bijenwerk van februari - maart 2015 wordt aangegeven dat begin maart de bodems schoon gemaakt dienen te worden. Mocht u zich afvragen of dit klusje wel nodig is dan zijn de onderstaande foto's stille getuigen van een wel zeer vieze toestand na 5 maanden kou en regen. Mijn kasten staan weliswaar in de open lucht, maar doordat dode bijen en condenswater van binnenuit in de hoeken en zijkanten van de bodem blijft liggen, ontstaat een besmettingsbron met ziekteverwekkers, zoals schimmels en bacterien.
De linkerfoto betreft een spaarkast bodem, de rechter foto is het rechter deel van de bodem. Het aantal dode bijen valt erg mee. Het midden gedeelte is al schoon gemaakt door de bijen, maar aan de randen blijven de dode bijen min of meer aan elkaar plakken. Het volk is redelijk sterk de winter uit gekomen, toch is een helpende hand bij het schoonmaken van de bodem hier zeer gewenst. De klus is zo geklaard: bakken in zijn geheel optillen en op een gereed staande schone bodem plaatsen. Vieze bodem laten drogen, schoon krabben en even de brander erop zetten (of een 6% sodawateroplossing gebruiken). Bij minder vieze bodems is dit niet nodig!
Bij andere kasttypen, zoals Dadant kasten en TBH's mogen de bodems ook schoon gemaakt worden, indien nodig. Gewoon even kijken, altijd zonder de bovenkant van de kast open te maken! Afkoeling van het broed is namelijk slecht voor de ontwikkeling van larven.
Wacht met de controle op moergoedheid tot eind maart/begin april. Via het liften van de kast kan de voervoorraad ingeschat worden, bij twijfel een pak apifonda op het voergat in de dekplank of op de bodem van de kast plaatsen.