15-02-2020

Voorjaarsvlucht 2020: 15 februari

 

Het voorjaar leek vanmorgen ineens los te barsten, de bijen kwamen massaal naar buiten. Het was dringen bij de krokussen en sneeuwklokjes. Zelfs de eerste bloeiende paardenbloem werd ontdekt door een bij. Door de zeer zachte winter zijn de hazelaars hier in de Achterhoek al helemaal uitgebloeid terwijl de elzen vanwege de harde wind voorlopig zonder stuifmeel zitten. Ze zullen het dit jaar van de wilgen moeten hebben, die waarschijnlijk binnen twee weken beginnen te bloeien. Dat is twee weken eerder dan normaal.

Om mee te genieten van onze zoemende vriendinnen: 

Veel stuifmeel komt er hier in het buitengebied nog niet binnen, dat zal in dorpen en steden wel anders zijn. 

PS Op zondagmiddag zag ik toch dat ondanks windkracht 5 of 6 de els goed bevlogen werd! Zelfs bij gebrek aan stuifmeel werd zelfs de narcis bevlogen (foto volgt). 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

  

Deel dit bericht

Reacties

  • J El

    15-02-2020 om 21:24

    Bij mij het zelfde verhaal, 1 van mijn 2 volken vloog geweldig, precies zoals bij jou in de video, 1 volk vliegt amper, er vliegen maar enkele bijen van. Als je dan met een stokje in de vliegopening prikt, komen er wel bijen uit, vitale bijen, maar weet jij wat de oorzaak zou kunnen zijn van het magere vliegen?

    J El, je kunt het beste de bodem vervangen door een schone, want mogelijk liggen er vele dode bijen op de bodem. Je kunt met een schone bodem ook beter volgen wat er op de schuiflade terecht komt en hoe groot het volk nog is.
    Tevens voel je het gewicht van de kast en weet je of er nog voldoende voer inzit. Dus kast optillen en overzetten op schone bodem en weer terug schuiven naar de oude plek. Groet, Ben

  • Arnold

    15-02-2020 om 21:39

    In Noord Drenthe bloeien de hazelaars nog volop. Op dit moment veel wind, dus weinig stuifmeel van de hazelaar voor de bijen.

  • Ed Rietdijk

    16-02-2020 om 09:14

    Hoi Ben, ik ben ook gisteren even wezen kijken maar er vloog geen bij, een kijkje op de Varroalade leerde mij dat er geen sprake meer was van een wintertros, ik kon zien dat er mul was gevallen uit 7 straatjes aan de voorkant van beide kasten en ook deze keer géén enkele mijt te bespeuren. Nu stormt het alweer behoorlijk in de kop van Noord-holland dus er zijn geen activiteiten te verwachten. Jammer maar ik moet nog even geduld hebben.
    Groeten uit Schagen, Ed

  • Peter Oosterhuis

    16-02-2020 om 11:47

    Hier in de Zaanstreek gister ook geen aktiviteit, de wind speelt hier een behoorlijke rol in

  • Peter Bal

    16-02-2020 om 13:21

    In Limburg begint de salix caprea te bloeien.
    Zo'n 10 % is geel en wordt bevlogen. Erg vroeg...

  • Polen bijen

    16-02-2020 om 13:51

    Hier in het Noord Groningen op de wierde geen vliegactiviteit / stuifmeel te vinden. wat een verschil.

  • Isabelle

    16-02-2020 om 14:27

    In het noorden van Antwerpen wordt er ook al vrolijk gevlogen. Dennis hindert hen hier niet echt.
    Ook heb ik reeds een dar gespot. Is dit normaal?

    Isabelle, vanmiddag zag ik ook ineens een els die bevlogen werd, ondanks windkracht 5. Die dar kan duiden op een darrenbroedig volk. In de gaten houden of er meer darren vliegen uit een bepaalde kast. Bij darrenbroedigheid moer eruit en volk verenigen. Groet, Ben

  • Myriam

    16-02-2020 om 16:58

    Ha Ben,
    Mijn kast staat in het open veld pal in de wind dus uit voorzorg de kast 25 m verplaats voor een plek uit de wind. De kast dicht gedaan en morgen als de ergste wind voorbij is gaan ze weer op de oude plek terug. Ik had begrepen dat dit mogelijk is in de winter. Klopt dit Ben?

    Myriam, nou was het met 16 graden niet bepaald winter gisteren en vlogen mijn bijen volop. Maar voor 1 dagje zullen ze niet warm lopen. Ik neem aan dat het bodemgaas open was? Groet, Ben

  • y.somers

    16-02-2020 om 20:51

    hier bloeit overal de skimmia ik weet niet of dat nu een drachtplant is

    Y, jazeker. een zeer goede en drukbezochte drachtplant.
    Groet, Ben

  • Leo Hazelzet

    17-02-2020 om 07:13

    Zomer valt in Februari.
    Een vraag, ik weet ook niet anders.
    Ben, ik ben met experiment bezig, waar bij ik in de kast sensoren wil aanbrengen om gewicht, geluid, vocht, beweging en temperatuur wil meten, als dat lukt weet ik meer wat er echt gebeurt in de kast en hoef ik het volk niet onnodig te storen.
    Kun jij me zeggen waarom ik met data over geluid, vocht en beweging kan????
    Gewicht is zinvol, temperatuur ook om t broednest te volgen..
    Ik ben benieuwd naar je reactie.

    Leo, al die sensoren is leuk, maar te veel waarnemingen kunnen je meer tijd kosten dan de kast af en toe open maken. Maar vooral in het winterseizoen en de zwermperiode is het leuk en leerzaam. Geluid kan je gebruiken om een tuter en eventueel kwakers waar te nemen. Daarnaast maken bijen een piping geluid voor het afkomen van de voorzwerm. Ik denk dat je met vocht niet heel veel kan, behalve afwijkingen signaleren. Bijen houden het vochtgehalte redelijk constant.
    Geluid is rond het afkomen van de zwerm een goed signaal en tevens zijn ze wel eens actief in de winter in relatie tot voedsel en CO2 rond het broednest. Beweging meten? Of vliegbewegingen meten? Volgens mij is er altijd wel beweging, behalve tijdens de diepe winterrust. Veel succes ermee. Via internet kun je de data van allerlei kasten volgen.
    Beroepsimkers gebruiken vooral de digitale weging van hun kasten om te bezien wanneer er honingkamers bijgeplaatst moeten worden. Het verlies van een kilo zwermbijen is natuurlijk ook goed te zien, maar dan moet je iedere kast monitoren. Groet, Ben

  • J C ZWERVER

    17-02-2020 om 15:04

    Ik ben van daag de 17 V 2 bij mijn bijen geweest het zag er goed uit ze waren allemaal nog in leven maar boven op zat wel schimmels want ik gebruik geen dekplank maar een kleedje was vrij nat van de 6 maar 2 en dat vervang ik zo veel mogelijk GROETJES VAN JOCHUM

    Jochum, natte kleedjes of natte dekplanken vormen een koudebrug, waaraan veel condenswater komt te hangen. dat kan op de bijen vallen, dat is niet goed. Probeer aan de bovenkant onder het dak goed te isoleren met wol of schuim. Groet, Ben

  • Andrés

    19-02-2020 om 17:59

    Hoi Ben,

    hier in Lelystad zag ik stuk of 6 pruimen bomen in bloei!
    Amper baaldjes maar volop in de bloei, ik heb foto's van gemaakt maar kan ik ze hier niet delen :-(
    Deze bomen zitten op een stukje grond van de gemeente. Bij mij in de tuin bloeien ze gelukkig nog niet.
    Gr. Andrés

    Waarschijnlijk Mirabel, de eerst bloeiende pruim. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.