In mijn eerste 4,9 mm volk heb ik afgelopen week broedonderzoek gedaan en de bijen bemonsterd. Dit volk is voor het laatst in 2016 behandeld en is dus 'treatment free' sinds 1 januari 2017. Helaas komt het volk in een kritische fase en overweeg ik toch een passende behandeling met VarroMed uit te voeren.
De mijtbesmetting op de bijen was weliswaar 9%, dus nog net onder de kritische grens van 10%, maar het is pas begin augustus. Dus dat gaat zeker niet goed. Een vergelijkbaar volk - ook niet behandeld in 2017 en 2018 - heeft slechts 2% mijtbesmetting op de bijen.
Ik trof echter iets bijzonders aan in het werksterbroed. Op een raampje vond ik een zeer hoge mijtbesmetting in 43% van alle cellen, overigens was het aantal levensvatbare dochters per cel precies 1, dus zal de stijging van het absolute aantal mijten nog wel meevallen. Toen ik echter de cellen van dit raampje de volgende ochtend nameette, bleken de cellen 5,2 mm te zijn en niet de verwachte 4,9 mm.
Toen heb ik een volgend raam eruit gehaald en nagemeten, dat bleek wel allemaal 4,9 mm cellen te bevatten. Na onderzoek van 50 cellen met gesloten werksterbroed bleken hier de helft minder cellen besmet te zijn, dus 'slechts' 20% van alle cellen.
Op zich weten we dat mijten voorkeur hebben voor darrenbroed, maar we wisten niet dat ze blijkbaar ook een voorkeur hebben voor iets grotere werksterbroed cellen.
Het principe van de kleine cellen theorie is deels gebasseerd op de beschikbaarheid van een beperkt aantal darrencellen. De mijten komen daar vaker in de buurt en blijkbaar zijn de broedester feromonen ook aantrekkelijker. Dit leidt tot meervoudige instappende volwassen mijten en hierdoor raakt de reproductie verstoord, zoals ik zelf heb kunnen zien onder de stereomicroscoop. Het principe lijkt dus te werken, maar er zal zeker ook nog een VSH-component aanwezig moeten zijn. Dat zal niet in ieder volk het geval zijn. Ik ga 13 "kleine cellen-volken" inwinteren. De volken zien er sterk en vitaal uit en hebben ondanks de kleinere bijen erg veel honing gehaald.
Wordt vervolgd....
Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt