05-06-2016

Voorzwerm moer in het gras

Voorzwerm moer in het gras

Zaterdagmorgen om half 11 kwam ik bij mijn bijenstand in Almen aan om mijn bijenvolken te controleren. De lucht was zwanger van de duizenden strak vliegende bijen vanwege de pseudoacaciadracht. De afgelopen week was het continue drukkend warm (in tegenstelling tot het westen met donderdag 16 graden en harde wind), uitstekend weer voor de acacia.

In Almen was het bij mijn achterste Dadantkast (het volk waarin de 2 koninginnen 8 maanden samen gezeten hadden) extra druk. Bij nader inzien bleek de hele voorkant vol te zitten met bijen, een teruggeslagen voorzwerm dus.... Overal boven het 70 cm hoge gras speurende bijen op zoek naar de verloren gegane koningin (met blauwe stip).

Na even goed kijken vond ik haar te midden van enige tientallen bijen. Zie het gemaakte videootje:

De moer is uiteraard een zij... verkeerde gewoonte om haar in de video met hij aan te spreken ;-)

Na het vinden van de moer moet het basisprobleem nog opgelost worden. De voorzwerm is het gevolg van overbevolking en de drang naar voortplanting. Om aan beide aspecten gehoor te geven, heb ik drie BK-ramen broed en opzittende bijen (met 2 reserve ramen voer) uit de zwermende kast overgehangen in een 5-raams Dadantkast (na het wegnemen van alle zwermcellen) en in de oude kast heb ik daarvoor in de plaats ruimte geboden door het inhangen van ramen met kunstraat. Hierdoor kan de koningin weer eitjes leggen en kunnen de voedsterbijen na 3 a 4 dagen hun voedersappen weer kwijt. Uiteraard ook in het hoofdvolk alle doppen verwijderd en koningin weer terug gezet.

De 5-raams broedaflegger krijgt over negen dagen een jonge onbevruchte Buckfastmoer, die ik meestal wel achter de hand heb. Om terug vliegen van de haalbijen te voorkomen, dien je de broedaflegger naar een andere standplaats te verhuizen. 

In dit stukje video zie je de nieuwe situatie:

Resultaat: de zwermdrift is over en aan de voortplanting is gehoor gegeven. Geen gevaarlijk werk om de zwerm uit een boom, spouw of nok van een huis te halen, maar laag bij de grond een moer vinden.

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anneke

    05-06-2016 om 11:31

    Dat is handig, zo`n moer voor de kast !
    Als ik mijn volk wil splitsen (een broedaflegger wil maken).....zal ik mijn moer in het grote volk moeten vinden. Dat is een haast onmogelijke opgave, ze is nl. niet gemerkt. Hoe kan ik dan toch handig het volk splitsen....en zo, dat ik weet waar de koningin is gebleven: in de broedaflegger OF in het hoofdvolk ??

  • Margreet

    05-06-2016 om 12:48

    Ik heb van iemand de tip gekregen om een zuiger of zuigeling te maken. Google op zuiger Oosterhesselen. Daar staat beschreven hoe het werkt. Je hoeft met deze methode niet eerst de koningin te zoeken aks je het volk wilt splitsen.

  • Ferry

    05-06-2016 om 16:27

    Vanwaar de v-tjes op de ramen?

  • Anoniem

    05-06-2016 om 18:20

    Mooie blog en super interessant. Helaas door het aanhoudende natte weer is mijn acaciaoogst nagenoeg mislukt...

  • Ben de Blogger

    05-06-2016 om 18:20

    Anneke, je kunt de twee broedkamers scheiden en de ene een eigen bodem, dekplank en dak geven. Na 4 dagen zitten er in 1 van de 2 broedkamers nog eitjes. Daarin zit de moer. Je kunt vervolgens als je dat zou willen de 2 broedkamers nog een keer verwisselen. Ik zou namelijk de moer in het afgevlogen gedeelte willen hebben, zodat de zwermdrift definitief over is. In het andere deel kun je op dag 13 doppen breken en een nieuwe moer laten komen. Honingbak op de oude plek houden.

  • Ben de Blogger

    05-06-2016 om 18:24

    Ferry,
    Dat heeft te maken met de richting van de ramen. Linker- en rechterzijde van kunstraat is verschillend. Op de manier zet ik vanuit het midden alle raten in dezelfde richting. Kijk maar eens tegen het licht door kunstraat heen, je ziet een Griekse Y en een Y op z'n kop. Het zou invloeg kunnen hebben op zwermdrift, ik ben er nog niet uit of dit werkelijk iets uit maakt. Maar onderzoeken kan nooit kwaad.

  • Margreet

    05-06-2016 om 18:59

    Ben, wat vind je van het maken van een
    " zuiger " als methode voor zwerm -beheersing ?

  • Ben de blogger

    05-06-2016 om 20:40

    Margreet, is het niet makkelijker bij opkomende zwermdrift 3 a 4 ramen met broed en opzittende bijen in een broedaflegger te hangen en mee te nemen naar een andere locatie? Dan heb je bijen van alle leeftijden, hoogstwaarschijnlijk zonder moer. Tijdens het overhangen kun je nog even naar haar zoeken en klaar is Kees. Bij een zuigeling heb je uitsluitend voedsterbijen, da's niet echt natuurlijk, bovendien moet je gaan voeren vanwege het gebrek aan haalbijen.
    Je kunt indien je niet wil uitbreiden beter een tussenaflegger maken. Die methode biedt zwermverhindering zonder uitbreiding.
    Een zuigeling is wel handig om jonge F1 moeren na 9 dagen in te voeren, maar dat kan ook weer in een afgevlogen broedaflegger.

  • Twan Stemkens

    05-06-2016 om 21:38

    Ik heb gisteren van mijn (enige) volk een veger gemaakt. Echter de praktijk was iets weerbarstiger dan de theorie: Er waren geen ramen met alleen maar open broed. (I.v.m. oxaalzuur sproeien voor de veger.) Dus zowel de veger als het hoofdvolk heeft open en gesloten broed gekregen/gehouden. (In het hoofdvolk bleek één dop belegd te zijn. Deze heb ik uitgebroken, omdat ik nu zeker weet wanneer ik doppen moet breken. Achteraf gezien had ik deze beter kunnen laten zitten, redcelmoeren kunnen leiden tot een inferieure kwaliteit van de nieuwe moer las ik vandaag...)

    De veger is op de stand blijven staan. Het hoofdvolk is terug van 2 bk naar 1 bk. De kasten staan naast elkaar.

    Nu heb ik zojuist even door het plastic gekeken: In de veger zitten slechts 3 à 4 straten met bijen, in het hoofdvolk lijkt het alsof ze alweer toe zijn aan extra ruimte. Ik heb de indruk dat heel veel vliegbijen terug zijn gegaan....

    Als het goed is, zijn de bijen in het hoofdvolk redcellen aan het optrekken.
    Maar gelet op het gebrek aan ruimte....
    Is het verstandig om bijv. een raam met broed en een raam met voer uit het hoofdvolk in een kleine (6-raams) kast te hangen (met sluitraam)? Zodat ik een soort minivolkje krijg? En daarmee het hoofdvolk op 1 bk ruimte geef?
    De honingkamer erop zetten heeft weinig zin, want een volk zonder moer bouwt toch niet.

    Of is het verwisselen van de kasten een optie? Maar dan raakt het hoofdvolk zijn vliegbijen kwijt...

  • Ben de blogger

    05-06-2016 om 21:54

    Twan, een veger op dezelfde stand verliest zijn haalbijen, dus wordt die vaak per definitie kleiner. Indien je hoofdvolk twee broedkamers heeft, waarom heeft die dan nu 1 broedkamer?
    Je neemt toch slechts 1 raam mee of liever geen naar de veger? Haal dat raam met open broed er over een week uit en je hebt 40 tot 80 procent van je mijten uit de veger te pakken.
    De veger wel goed blijven voeren, eerst met 1:1 suikerwater en na twee weken een pak suikerdeeg erop houden.
    Eind augustus bezet de veger een volledige broedkamer, dus geduld is een schone zaak. Met het uitnemen van het raam broed met mijten kun je de oxaalzuur achterwege laten.
    Indien het hoofdvolk 2 broedkamers had, dan moet dat wel zo blijven.

  • Twan Stemkens

    06-06-2016 om 10:13

    Dank voor je reactie.
    Je schrijft "liever geen (!?) raam naar de veger".
    Ik heb geleerd om een veger twee ramen met open broed mee te geven. Plus 1 raam stuifmeel, 1 leeg uitgebouwd raam en 1 raam kunstraat. Dit heb ik uit het hoofdvolk gehaald (behalve kunstraat). Ik heb namelijk maar één volk.

    Omdat ik geen ramen had met enkel open broed, heb ik gekozen om (gesloten) broed mee te geven.
    Ik zal het hoofdvolk vanmiddag een kamer teruggeven en e.e.a. herstellen.

  • Anoniem

    06-06-2016 om 12:50

    "De 5-raams broedaflegger krijgt over negen dagen een jonge onbevruchte Buckfastmoer,"

    Hoe wordt dit gedaan?

  • Ben de Blogger

    06-06-2016 om 22:29

    De veger houdt de oude moer, dus die legt zelf wel weer ramen met open broed ;-).
    Meestal vind je in deze tijd als de zwermdrift in de volken komt geen ramen met uitsluitend open broed. Het legtempo van de moer stagneert namelijk.

  • Ben de Blogger

    06-06-2016 om 22:32

    Anoniem, na 9 dagen is al het open broed gesloten en kun je ALLE redcellen wegbreken en de moer uit een kluisje tussen de raten los laten. Wel van te voren moer merken, dan weet je tenminste dat deze moer het overleefd heeft en niet een moer uit een vergeten redcel.

  • Anneke

    08-06-2016 om 14:00

    Margreet, dank je wel voor de tip van de zuigeling. Ik heb het vanochtend in gang gezet.......ik ben erg benieuwd of het gaat lukken !

  • Stan D

    28-06-2016 om 09:03

    Dit vond ik een leuk filmpje, met allemaal bijen op de kast en wat veder op de moer heel mooi

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.