12-12-2015

Vorming wintertros

Vorming wintertros

Vele beginnende imkers maken zich een beetje ongerust over het aanhoudende zachte weer. Daarom heb ik vanmorgen bij 6 graden Celsius een paar volken in onze achtertuin bekeken en bovenstaande foto's gemaakt. Ze zitten rustig op de wintertros, niet super compact. Maar toch voldoende om, zeker als je 's morgens om 8 uur zou beginnen, de winterbehandeling toe te passen. Vandaag blijft het hier bewolkt, zodat de bijen al helemaal geen behoefte meer hebben om uit te vliegen. Een mooie dag dus, liefst nog iets kouder, om te oxalen.Het is alleen nog een paar dagen te vroeg, alhoewel op 1 uitzondering na de afdekplaten koud aanvoelen. Er zal dus nagenoeg geen broed meer aanwezig zijn.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Janneke van Damme

    12-12-2015 om 16:19

    Ik heb wel de varroa lades er uit gehaald, kon het broednest aardig traceren aan de hand vannhet mul. Links voor, links voor en voor in het midden.
    Ik wilinderdaad wachten tot na de kerst met de oxaalzuur behandeling.

  • Rikkie

    13-12-2015 om 12:03

    Hoi Ben, wat me opvalt is dat de bijen helemaal bovenaan zitten, je ziet ze duidelijk zitten en hebben ze dan wel een voldoende honingkraag om de wintertros heen?

  • Edith

    13-12-2015 om 12:39

    Probleem, wij zitten in Den Helder, daar komt het zelfs in de nacht niet onder de 7 a 8 graden. Ze zitten allemaal nog los in de kast.

  • Erik Schroën

    13-12-2015 om 16:38

    Welk kasttype kijken we op? Is er bij de meest linkse foto een schutbord zichtbaar?

    Het valt me op dat 2 kasten duidelijk naar "rechts" zitten in de kast. FatBeeMan Don stelt dat bijen een voorkeur hebben voor de avondzonkant van de kast ivm de temperatuur. Kan dit aan de hand zijn of is de positie van het volk meer een gevolg van gebruik van het schutbord? Mijn eigen volken staan merendeel van de dag in de schaduw en hebben geen avondzon, kan het dus niet bij mezelf nakijken. Grzt Erik.

  • Ben SdC

    13-12-2015 om 16:56

    Zolang het volk aan de voorkant van de kast zit, is er nog voldoende voer aanwezig. Door het folie kun je meestal het verzegelde voer zien zitten.
    Aan de kust zou er nog best broed aanwezig kunnen zijn, dus wellicht uitstellen tot circa 6 januari? Het zal toch wel een keertje kouder worden?
    Linker kast is een Frankenbeute (polystyreen Dadant kast). De middelste foto is gedraaid. Dat volk zit dus rechts in de kast, het buurvolk zit rechts, dus zonnestand is nu niet relevant. In maart zie je wel vaak een neiging om het broednest aan de warme zonkant van de kast uit te breiden.

  • Anoniem

    13-12-2015 om 17:49

    is het zinvol om het deksel van een segeberger kast omgedraaid op de kast te leggen zodat er minder isolatie is en de volken misschien dan toch in de tros zou kruipen?
    Natuurlijk staand e volken onder een afdak en ligt er nog een plexiplaat op het volk zodat ze niet helemaal open en bloot zitten? Iemand een mening?

  • Ben SdC

    13-12-2015 om 20:13

    Dakisolatie is noodzakelijk, anders ontstaat er condensvorming tegen de onderkant van het folie. Bovendien kost verlies aan warmte veel energie.

  • Anton

    15-12-2015 om 09:04

    Nog een vraagje: als het volk in de ochtend op een tros zit maar het wordt toch een graad of 8 a 9 overdag, gaan ze in de loop van de ochtend uit de tros (en misschien vliegen er zelfs een aantal uit). Wordt dan de effectiviteit van de oxaalbehandeling niet een stuk minder???
    Alvast bedankt, Anton

  • Ben SdC

    15-12-2015 om 09:28

    Met 8 of 9 graden en bewolkt zullen ze niet vliegen. Het belangrijkste is dat het oxaalzuur in suikerwateroplossing blijft plakken in de haren en via poetsen en ander contact wordt verspreid in de tros. Dus een compacte tros bevordert de werking. Bij een losse tros is de werking dus inderdaad minder.....dan zou sublimeren een uitkomst bieden. Wachten dus maar.....geduld is een schone zaak ;-)

  • Angelique Bouwman

    20-12-2015 om 13:17

    Wat bedoel je met sublimeren?

  • Blogger Ben ;-)

    20-12-2015 om 15:12

    Sublimeren is de natuurkundige term voor de overgang van een vaste stof naar een gas, dus je kunt sublimeren ook gewoon zien las verhitten.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.