06-11-2017

vorst maakt volken broedloos

Alhoewel de eerste sneeuw nog ver weg is (in Italie is de eerste 20 cm gevallen), zijn de eerste nachten lichte vorst over een paar dagen een feit. Vanaf woensdag 8 november gerekend zullen de volken eind november 'uit het broed' zijn. De vorming van de wintertros ten gevolge van de dalende temperatuur zorgt er voor dat de koningin stopt met eitjes leggen. Het is overigens slechts voor twee maanden, want eind december pakt ze de draad voorzichtig weer op. 

Volken zonder broed betekent dat de mijten op de bijen zitten en daarmee zijn de mijten zeer kwetsbaar zijn voor de oxaalzuurbehandeling. Sla derhalve je slag en decimeer de mijtenbesmetting eind november. Het weekend van 2 en 3 december lijkt een geschikt moment, mits de temperatuur ook mee werkt. Voor oxaalzuur druppelen is een wintertros een vereiste voor een effectieve werking. Voor het sublimeren moet de temperatuur juist iets hoger zijn om de dampen tussen de bijen te laten komen. Lees meer hierover in de Bijenwerk editie van 15 november. Hierin zijn tevens video's van het druppelen en sublimeren opgenomen. 

De winterzit ziet er zo uit (de video staat op z'n kop, het volk zit dus voor in de kast, aan de kant van de vliegopening). Het betreft hier een middelmatig groot volk in een Dadant kast. Bij het druppelen zou ik de buitenste twee straatjes niet meetellen en kom ik dus op 5 straatjes x 6 ml = 30 ml oxaalzuuroplossing. 

Op 7 november heb ik de onderstaande weerkaarten gefotografeerd. Uitsluitend de kuststroken van Zeeland, Noord-Holland (boven Amsterdams Rijnkanaal) en Friesland hielden de voeten nog warm: 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Helma

    06-11-2017 om 21:52

    Hallo Ben, de bijen in mijn tbh hebben dwars op de latten gebouwd. Hoe pak ik de varroabehandeling hier aan?

  • Hans

    06-11-2017 om 21:55

    Dag Ben,

    Hier in het Amsterdamse wordt de komende veertien dagen nog geen (nacht)vorst verwacht. Maar je adviezen zijn waardevol en ik zal ze vanaf drie weken na de eerste nachtvorst toepassen.

  • Ben de blogger

    06-11-2017 om 22:02

    Helma, ik behandel mijn TBH's niet in de winter. Misschien ken je iemand, die kan sublimeren? Ik zou zeker in de winter niet druppelen vanwege de gesloten toplatten.

    Hans, op dit moment vriest het ook al in Amsterdam op klomphoogte. Kijk maar op weerplaza bij extremen.

  • Louis

    07-11-2017 om 07:49

    Dag ,
    Ik sublimeer oxaal 2 gram vanaf/na het zomerslingeren de ganse winter door zolang er mijten vallen op de luiers

    Louis,
    Met alle respect, maar het heeft geen zin om te proberen de laatste mijt om zeep te helpen. Je kast en ramen krijgen een laag oxaalzuurkristallen, hetgeen het interne kastmilieu niet ten goede komt. Jouw laatste mijten zijn straks misschien wel opgewassen tegen oxaalzuur.
    Ben

  • Bram

    07-11-2017 om 08:43

    Als je weet waar de wintertros zit in je TBH kun je met een injectienaald tussen de latten best wat oxaalzuur druppelen.

    Bram, met een kijkluik kun je wellicht zien waar de bijen zitten. echter je kunt zonder de latten los te maken niet de hele straatjes druppelen. Daarom laat ik de winterbehandeling achterwege in de TBH's. Indien nodig druppel ik met Hive Clean na de voorjaarsoogst.

  • Kris

    07-11-2017 om 16:02

    Beste Ben,

    Als het vlieggat is verkleind en de bodem afgesloten met een varroabodem, krijgt der kast/bijen dan niet te weinig ventilatie?

    Groet,

    Kris

  • Ben de blogger

    07-11-2017 om 17:05

    Kris, daar hoef je niet bang voor te zijn. Zowel bij de schuiflade als bij de vliegopening is voldoende luchtcirculatie mogelijk.

  • Gert Valk

    07-11-2017 om 21:58

    Hoi Ben,

    Studiedag was Top! Je boek ook trouwens!
    De 2 van de 5 f1 volken zitten op de wintertros 8 straatjes. Stuk groter dan vorige jaar.
    De andere 3 zitten nog wat los maar lijkt ook erg groot. Aangezien de hoeveelheid voer in de kast niet erg royaal is.. verbruikt een groot volk op 8 a 9 straatjes meer dan een volk op 5 straatjes?
    Het zou leuk zijn als je is een blog kan schrijven over de combi ramen voor de spaarkast. Vooral hoe het te doen in het voorjaar.. Ik denk dat mijn buckfast volken dan ook nog een extra broedkamer nodig hebben in mei. Extra brk Onder of boven op.?Raatvernieuwing inwinteren ed.

    Dank!

  • Ben de blogger

    07-11-2017 om 22:17

    Gert, dank je. Zegt het voort ;-).
    Een groot volk gebruikt meer dan een klein volk, maar een groot volk gaat wel efficiënter om met het voer. Ze hebben per bij minder voer nodig. Het voergebruik ligt de komende 2 maanden vrij laag, ook voor het grote volk. Vooral eind februari de voorraad controleren.
    Bij combiramen moet je precies hetzelfde doen als in een Dadantkast, dus in het voorjaar einengen (lees het betreffende hoofdstuk in mijn boek). Koop ook vooral een sluitbord (Holtermann). Geen extra broedkamer geven, want dan slaan ze daar de honing in op. Geef ze maar extra veel honingkamers, dat is ook ruimte!

  • Neco

    08-11-2017 om 17:01

    Dag Ben,

    Mijn één carnica volk was al in begin oktober broedloos.
    Andere carnica volken in de Tophive hadden wel broed.

  • Ben de blogger

    08-11-2017 om 17:15

    Neco,
    Ik heb begrepen dat Carnica's in de regel vroeg uit het broed gaan. Het lijkt me een goede eigenschap. Het remt de Varroa reproductie. Dus goed om op te selecteren.

  • Hendrie

    08-11-2017 om 19:19

    Hallo Ben,
    Hier in Friesland hebben we twee nachten wat vorst gehad.Zou dit ook voldoende zijn om begin december te behandelen? of toch wachten op een langere vorstperiode??hart. gr. Hendrie

  • Ben de blogger

    08-11-2017 om 19:40

    Hendrie, de meeste moeren zullen na een paar dagen kou uit het broed gaan, maar uitzonderingen zullen er altijd zijn. Je hebt overigens maar drie tot vier weken vanaf 1 december om te druppelen, want na de kortste dag gaan de moeren weer voorzichtig aan de leg. Dus pak je kans vanaf 1 december as. Je moet ook nog het juiste weer hebben, waarbij de bijen compact op de wintertros zitten.

  • Hendrie

    09-11-2017 om 07:03

    Dank je Ben!
    En ik sluit me bij spreker Gert aan,top studiedag en geweldig boek(de kalender ook overigens, erg handig als geheugensteun),gr. Hendrie

  • Gert Valk

    09-11-2017 om 10:01

    Hoi Ben,
    Dank voor je antwoord.
    Door de uitstekende leg capaciteit van de koningin en Denk ik dat de combi broedkamer te klein is. Vorige jaar 19 ramen broed bij de ferenbach moeren. Dan heb ik als nog een extra bak nodig toch?
    En de sluitborden voor de spaarkast kan ik niet vinden bij holtermann voor spaarkast

  • Ben de blogger

    09-11-2017 om 10:22

    Gert, in een 12-raams Dadantkast werk je in de regel met 9 BK-ramen. Bij extreem goede moeren kun je gaan tot 11 of 12. In jouw combikast kun je gaan tot 11 ramen. Ik zou zeker geen 2e BK geven, maar ruimte geven d.m.v. 2, 3 of 4 honingkamers. Probeer het maar eens, het levert je meer honing op, want veel broed kost heel veel honing en verzorgende bijen. Extra grote broednesten geven ook extra veel mijten. Voor het sluitbord moet je zoeken naar Trennschied Hochzarge art.nr. 1322. Vergelijk de maten even met de maten van je combiraam.

  • Gert Valk

    10-11-2017 om 20:18

    Ben! Bedankt!

  • Harrie Konniger

    12-11-2017 om 15:09

    Hallo Ben

    Om een beetje speling te hebben op welke datum ik ga druppelen is het belangrijk om te weten hoe lang de oxaalzuuroplossing houdbaar is.
    Kun jij me daar iets over zeggen?

    m.vr.gr.
    Harrie

  • Ben de blogger

    12-11-2017 om 17:55

    Harrie, zeker 6 weken, koel bewaren en handwarm toedienen.

  • Hans

    12-11-2017 om 20:32

    Ik heb nog een fles oxaalzuuroplossing staan van vorig jaar. Niet bedorven. Heel helder nog. Is dat niet meer te gebruiken? Verarmt het zuur? Ik was juist van plan dat te gebruiken.

  • Ben de blogger

    13-11-2017 om 08:00

    Hans, heb je de fles het hele jaar in de koelkast bewaard? Zo niet weggooien, er ontwikkelt zich namelijk de voor bijen giftige stof HMF in de suikerwateroplossing.
    Inderdaad niet zichtbaar, maar wel giftig.

  • Hans

    13-11-2017 om 10:21

    Ja ik heb hem het hele jaar in de koelkast bewaard. Soms zie je na verloop van tijd dat de oplossing vies wordt en bederft, maar dat is nu niet zo. Toch beter maar niet gebruiken dan?

  • Ben de blogger

    13-11-2017 om 10:30

    Hans, HMF kun je niet zien. Voor die paar euro zou ik de gok niet wagen. Met 10 minuten heb je een nieuwe handwarme oplossing klaar gemaakt.

  • Hans

    13-11-2017 om 20:36

    Gelijk heb je.

  • Gert Valk

    14-11-2017 om 18:09

    Hoi ben, volgend jaar hoop ik met twee vorken de combi ramen te gaan gebruiken Ik ben erg enthousiast door jouw verhaal. ik ben gaan praktiseren hoe ik het beste over moet gaan op de combi ramen Ik heb het volgende idee.
    In de maand maart als de willig volop bloeit en bij een goede temperatuur een lege honingkamer onder de broedkamer te zetten.
    aan de zijkant een voer raam dan de ramen broed hiertussenin een combi raam. het geheel afsluiten met een sluitbord. Daarnaast de overige voerramen. Zodra het broednest om meer ruimte vraagt weer een nieuw combi raam erbij hangen. Ook voor de kersen bloei al een honingkamer erop plaatsen. Wat denk jij ervan?
    Groet!

  • Ben de blogger

    15-11-2017 om 09:53

    Gert, je kunt ook twee combiramen met werksterraat tegen het broednest aanhangen. Ik zou wel op de lege plekken in de onderste HK raampjes hangen, want anders gaan ze onder je BK-ramen darrenraat bouwen. Zodra de 2 combiramen na 7 tot 10 dagen (deels) uitgebouwd en belegd zijn, hang je ze naar het midden en herhaal je deze truc. Ondertussen kun je de reservevoerramen links van het scheidingsbord er uit halen (dat moet je al doen bij het plaatsen van de HK). Bij de volgende herhaling kun je oude BK-ramen waar geen of nauwelijks meer broed in zit, weg nemen. Dit alles gaat wel ten koste van de honingopbrengst, want normaal gesproken hang je bij het "Dadant imkeren" pas kunstraat in, nadat ze goed aan het werk zijn in de HK boven het rooster. Succes!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.