07-06-2017

Vroege lindebloesem

Van diverse kanten hoor ik dat de lindebomen in bloei komen. In het plaatsje Hengelo kwam ik vandaag ook twee bomen tegen, die al in bloei staan. Dit is overigens wel heel erg vroeg. Het is dus zaak ruimte te maken voor de volgende dracht. Wil je soortspecifieke honing oogsten dan moet je nu de volle ramen vervangen door geslingerde of door ramen met kunstraat. Neem bij voorkeur de volle ramen 's morgens af dan zit er nog geen verse nectar in. Met het slechte weer van de afgelopen dagen zit er trouwens toch geen verse nectar in de ramen.

Op deze foto zie je het effect van vroege voorjaarshoning, dat inmiddels aan het kristalliseren is gegaan in de honingkamer. De omliggende vloeibare honing is van de laatste 3 weken. De gekristalliseerde honing is er niet meer uit te slingeren. Dan maar teruggeven en hopen dat de bijen het alsng opeten.

Voer voor de zekerheid de stootproef uit. Er mag geen honing/nectar uit de ramen spetteren. Vochtige honing is namelijk niet lang houdbaar. Overigens kan nog niet verzegelde honing uitstekende en droge honing zijn. De bijen verzegelen de honing pas als de cellen voor 100% gevuld zijn en er nog voldoende dracht is om de wasklieren te activeren. Daarom kun je ook niet verzegelde honing oogsten, maar wel testen door middel van de stootproef of een refractometer.

Het is trouwens ook leuk om eens raathoning te oogsten. Een driehoekig latje tegen de toplat of een strookje van 2 mm kunstraat tegen de toplat zijn voldoende als aanzet voor de bijen. Met weinig werk aan ontzegelen en slingeren heb je toch een uitstekend te verkopen product. Alle aroma's blijven namelijk behouden!

 Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Jan van Cadsand

  07-06-2017 om 22:47

  In Zeeuws vlaanderen, een stuk zuidelijker dus, heb ik al linde in volle bloei zijn staan, maar die staan erg droog. Zou dat een reden kunnen zijn van de vroege (nood) bloei ? door de droogte dus ?

 • Twan

  08-06-2017 om 07:34

  Ben, twee vragen:

  Hoe bewaar je verzegelde ramen? Vooralsnog laat ik de honingkamer op het volk staan.

  Tweede vraag: Ik heb er een lege honingkamer bij geplaatst, echter op de bovenste broedkamer en ónder de volle honingkamer. Is dit correct?

  Ik verkoop de volle raampjes, omwikkeld met keukenfolie, dus met raam en al. Mijn afnemers zijn vooral mensen uit andere culturen, die beschouwen raathoning als een delicatesse! Eén vol raampje is ongeveer anderhalve kilo. Als prijs hanteer ik 20 euro per kg.

 • Ben de blogger

  08-06-2017 om 07:58

  Jan, ik ben geen boomexpert, maar zullen alle volwassen bomen geen wortels hebben, die reiken tot in het grondwater? Volgens het KNMI was ons voorjaar weer warmer dan gemiddeld, dit kan zo maar een week vervroeging opleveren in de bloei.
  Twan, indien je de volgende HK pas plaatst nadat de eerste verzegeld is, ben je eigenlijk te laat. Want de honing wordt dan in de broedkamer opgeslagen en het broednest komt in de verdrukking. Hetgeen de zwermdrift bevordert. Je moet de 2e hk bovenop plaatsen als de 1e half gevuld is.
  Gezien jouw doel om raathoning te oogsten, kan ruimtebeperking in de HK wel leiden tot een betere verzegeling.
  Indien de raten al volledig verzegeld zijn, dan zou ik ook de 2e hk onder plaatsen. Ik hanteer dezelfde consumentenprijs voor raathoning. Raathoning die heidehoning bevat, gaat zelfs naar de 30 euro per kilo (van horen zeggen).

 • Ben de blogger

  08-06-2017 om 08:12

  Twan, je vraag over het bewaren van verzegelde honing was nog niet beantwoord. Ik zou ze inderdaad omwikkelen met folie, want wasdekseltjes zijn nog vochtdoorlatend. Het opslaan in een droge ruimte is dus een vereiste.

 • anoniem

  08-06-2017 om 09:20

  anoniem

  08-06-2017 om 08:54
  Even een vraagje , ik heb voorjaarshoning die nog niet goed is ! wat doe ik daar dan mee ?? als ik de raten in de honingkamer laat zitten , gaan deze als die vermengd worden met de zomerhoning dan ook eerder kristalliseren ? of toch slingeren ? en zelf maar opeten ?

 • Heidi

  08-06-2017 om 10:17

  Twee weken geleden heb ik een extra broedkamer op mijn kast gezet. Onder een broedkamer met 6 ramen kunsstraat waarvan 4 uitgebouwd en boven een broedkamer met 10 ramen bezet. In de omgeving van mijn kast staan ook lindebomen. Kan ik er nu al een honingkamer opzetten?

 • Ben de blogger

  08-06-2017 om 11:43

  Heidi, het liefst nu een HK met uitgebouwde raat plaatsen op een moerrooster, die weer aansluit op de BK met broednest. Heb je alleen kunstraat plaats dan de HK zonder moerrooster. Zodra de bijen met een week a 10 dagen volop aan het werk zijn met het kunstraat alsnog het moerrooster plaatsen.

 • Anoniem

  08-06-2017 om 12:22

  Voor ons huis staat ook een grote lindeboom die zondag j.l begon te bloeien.Als ik op ons balkon sta sta ik er middenin maar ik heb er nog nooit een honingbij in gezien wel heel veel hommels en andere insecten en veel dode hommels onder de boom .Mijn ervaring is dat ongeveer 8 dagen na het begin van de bloei van deze boom de andere wel goede honinglinde"s beginnen te bloeien dus hebben we nog een paar dagen de tijd. Grt Frans

 • Heidi

  08-06-2017 om 13:54

  Ben, bedankt voor het advies.
  Helaas beschik ik niet over uitgebouwde raat. Als ik de HK plaats met kunstraat, hoeveel raampjes adviseert u dan in te hangen?

 • Ben de blogger

  08-06-2017 om 14:54

  Heidi, de hele spaarkastbak vol, dus ik neem aan 10 raampjes.

 • Rob W. le Mair

  09-06-2017 om 10:31

  aan anoniem. Over de nog niet rijpe voorjaarshoning kun je contact opnemen met :
  RobWleMair@gmail.com
  Chatten gaat via deze blog wat lastig.
  Rob.

 • Ben de blogger

  09-06-2017 om 10:47

  Rob en anoniem, ik stel voor dat jullie in gesprek gaan via het Imkerforum. Na het weekend zal ik beide berichten laten vervallen. M.i. is alle voorjaarshoning inmiddels rijp (voldoende droog), ook al is de honing niet verzegeld.

 • Sari

  23-06-2017 om 12:28

  De kleur en smaak van de honing van mijn bijen is dit jaar heel donker en vol van smaak , bij veel mensen niet bekent en hebben er geen interesse in . Zelf denk ik dat het bladhoning is ;-)

 • Karin

  18-07-2017 om 10:53

  Vraag, ik heb nog veel honingraten die voor de helft verzegeld zijn en de andere helft niet.Ik wil alles nog 2 weken in de kast laten en dan alle honing oogsten, en de HK's eraf laten. Kan dit of kan ik toch alleen oogsten wat 90% verzegeld is.
  Als het niet kan wat doen jullie met halfgevulde honingraten?

 • Anoniem

  18-07-2017 om 14:03

  Karin, je kunt rustig onvezegelde honing nu al afnemen. Maar doe dan de stootproef met de deels onverzegelde honing. Geef een ferme tik op de ramen zodat de bijen eraf vallen. Zie je ook spetters honing uit de raten spetteren dan is die honing nog te vers.
  Hou die ramen eventueel apart en slinger deze als laatste voor direct eigen gebruik.
  Zie je geen spetters dan is de honing gewoon goed en is het watergehalte voldoende laag.

 • Karin

  20-07-2017 om 10:00

  Dank je "anoniem" voor je reactie, hier kan ik iets mee!

 • Eggen, wmg

  20-06-2019 om 13:52

  Ik zag een heel grote zwart-harige bij van 4 à 5 cm op de lindebloesem, met geel-zwart kaal achterlijf. Ik kan ze niet thuisbrengen. Enig idee?
  Met vriendelijke groet.

  Eggen, misschien een hoornaar op jacht naar bijen? groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.