12-11-2020

Vuurwantsen overwinteren onder kastdeksel

In de blogcategorie "de natuur in en om de kast" verzamel ik waarnemingen van opmerkelijke dieren. Deze vuurwantsen (Pyrrhocoris apterus) trof ik vorige week massaal aan onder een kastdeksel op het folie van een bijenkast. De warmte van het bijenvolk verschaft ze blijkbaar een verwarmde overwinteringsplaats. 

De toename van allerlei wantsen is blijkbaar toe te schrijven aan de klimaatsverandering, volgens Wikepedia rukken ze steeds noordelijker op, tot in Scandinavie worden ze aangetroffen. Het bijzondere van dit beestje is dat het een stof bevat die als antibiotica kan dienen tegen de beruchte bacterie Staphylococcus aureus, en dan met name de multiresistente variant, MRSA. Meer over deze wants vind je via deze link.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Ian Schroder

  12-11-2020 om 13:00

  Wat een gezellige boel :)
  Ik ben ze nog niet tegengekomen, maar nu ben ik erop geattendeerd.
  Tot nu toe is deze plek bij mijn kasten in beslag genomen door spinnen en lieveheersbeestjes.

 • Maurits Tax

  12-11-2020 om 13:18

  Dag Ben, interessante ontwikkeling. In mijn nabijgelegen perma-moestuin waar ik veel laat 'verrommelen' ten behoeve van de biodiversiteit (insecten en bodemleven) krioelt het soms van deze betoverende wantsen. Ze vinden daar genoeg habitat om het jaar rond te verblijven. Ik vermoed dat de directe omgeving van de bijenkasten waar deze wantsen in voorkomen niet erg rijk is aan strooisel e.d. Het zou kunnen dat zij om die reden de bijenkast hebben gekozen. Het is maar een hypothese. In mijn eigen bijenkasten, zelfs die op mijn moestuin heb ik ze nooit aangetroffen.

 • Ron Daalmans

  12-11-2020 om 15:35

  Ik ben ze ook al eens tegen gekomen hier in West-Brabant. Vorige maand trof ik ook de Bleke Kakkerlak aan onder het deksel; ze zochten snel een veilig heenkomen...

 • Frank

  12-11-2020 om 17:33

  Hoi Ben,

  Hier kom ik ze ook veelvuldig tegen net als hun grote broer de bladpootwans.

 • Jan JANSEN

  12-11-2020 om 18:43

  Ha die Ben,
  ja die hebben wij hier ook, en veel!

  Ik weet eigenlijk niet of ze schadelijk zijn, en in de bijenkasten Ben ik ze nog nooit tegengekomen.

  Groet, Jan.

 • Ben Karman

  12-11-2020 om 23:33

  Beste Ben
  Woon in Arnhem ik kom veel in tuinen en zelfs op het voetbalveld. In grindpaden heb ik ze ook al aangedtroffen, ook dde Grauwe bladwants is hier in de stad geen vreemde meer

 • Jeroen

  13-11-2020 om 08:03

  Hi Ben, ja ook bij ons op de moestuin tref ik ze al jaren het jaar rond aan. Bij mij kruipen ze s winters ook onder de bijenkast, deze staan ook in de moestuin.
  In antwoord op een vraag hierboven, ze zijn ongevaarlijk.
  Groetjes Jeroen

 • Imme

  13-11-2020 om 08:22

  Hier in t hoge noorden (nog) niet gespot. Wel vliegen de bijen bij zonneschijn nog steeds uit naar de klimop. Het gonst er behoorlijk, ook wonderlijk in november.

 • Robert

  13-11-2020 om 08:49

  Hier bij ons in West-Vlaanderen zaten ze vorig jaar al . Het zijn hele mooie insecten.
  Deze insecten zijn ook opruimers. Ze voeden zich met dode insecten.

 • rolf

  13-11-2020 om 10:09

  Hier in West-Brabant hebben we ze ook veel. Lopen ook veel door de tuin. Onder de deksel van de kasten alleen maar mieren bij mij met soms een pissenbed.

 • Mien

  13-11-2020 om 11:19

  Het valt mij op dat er géén kruisspinnen zijn deze herfst, zie ze nergens.
  Er waren bij mij bij de stoep deze zomer ook veel vuurwantsen....zijn mooie beestjes.

 • Astrid

  13-11-2020 om 13:08

  De afgelopen drie jaar zie ik ze enorm toenemen, ze leven vooral rond boomstronken en rommelhoekjes rond de linden, niet in mijn bijenstal. Het zijn rommelopruimers, maar inderdaad ook omnivoren, ik zag er eens eentje een levende pissebed verorberen.

  Astrid, de lindeboom lijkt op een waardplant voor de wantsen. In veel reacties zie je de lindeboom terug komen. Groet, Ben

 • Frans

  13-11-2020 om 14:16

  Ik herinner me de grote aantallen vuurwantsen 20 jaar geleden in de zon aan de rand van het speeltuintje in Nijmegen. Dit jaar zaten ze ook bij ons in de tuin, in een warm hoekje op het terras.

 • Peter

  13-11-2020 om 15:39

  Heb ze hier in het noorden al veel gezien

 • Helena

  13-11-2020 om 16:23

  Vorig jaar zomer zag ik ze in Duisland (Meppen) voor het eerst. Vervolgens zag ik ze in de herfst in mijn voortuin (Zuidelijk Flevoland). Deze "familie" is gebleven en dit jaar zag ik ze volop in de oomgeving. Vooral aan de voet van de vele lindebomen. Talrijk!!!! Leden van de familie bij mijn voordeur (op het zuiden) komen af en toe binnen, maar weten de weg weer terug. En er staan omgekeerde potjes met hooi voor ze om in te kruipen. Blad laat ik altijd liggen. Het zijn zongenieters. Dan zie je ze. En ze zijn prachtig!

 • Peter

  13-11-2020 om 19:56

  Prachtig beestje, kom ze al de hele zomer tegen in mijn stadstuin. Meestal zijn ze aan elkaar gekoppeld, loopt de ene de hele dag achteruit.

  Peter, de paring duurt van enige uren tot enige dagen. Dit om te voorkomen dat er andere mannetjes de klus overnemen. Groet, Ben

 • Astrid

  13-11-2020 om 22:32

  Heb ze al anderhalf jaar op het graf van mijn man is er iets aan te doen

 • jan van cadsand

  14-11-2020 om 00:01

  Ik heb voor mijn bijen stand al een paar jaar Facelia staan wat zich zelf steeds uitzaait, ik denk dat de vuurwantsen van het zaad eten, er zitten er al een jaar duizenden in, op de bodem.

 • Depauws

  14-11-2020 om 09:16

  Hier in Vlaanderen, vuurwantsen op heemst gezien.
  In de bijenkasten vooral pissenbedden, meest in de polystyreen-kasten.

 • Yvonne

  14-11-2020 om 11:21

  Hier in Noord Holland had ik ze in de tuin nog niet gezien. Ken ze uit de Dordogne Fr.
  In Augustus zaten ze opeens massaal op de muur van de voortuin in het zonnetje.
  Hel blijkt dat ze veel bij Lindebomen in de buurt zitten. Toevallig staat er 1 naast het huis.
  Mooie beestjes.

 • Koos

  15-11-2020 om 09:19

  Ik ben ze nog niet tegengekomen. Wel volop pissebedden.

 • Adriana

  16-11-2020 om 10:47

  Hier in het hoge Noorden zitten ze al jaren met vele honderden tegelijk in de met o.a. stokrozen gevulde voortuin die op het zuiden ligt. Ze zitten vooral op het warme muurtje en op de warme voorgevel.

 • Erik

  30-08-2021 om 13:21

  Via Google kwam ik op dit bericht van vorig jaar. Ik was net geschrokken van het enorme aantal insecten onder een van mijn kast deksels. Zoekend op het soort kwam ik op de Buiktandheremietwants (eremocoris podagricus). Ze waren te snel weg om er zo'n mooie groepsfoto van te maken ;-)

  Ha Erik, kijk nog eens naar de gewone rookwants, die lijkt er veel op en die is dol op de plaatsen onder mijn kastdaken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.