05-12-2019

Walnootboombladeren schrikken de wasmot af

In augustus heb ik zoals op de foto te zien is vers geplukte walnootboombladeren tussen mijn bakken met geslingerde raten gelegd. Na 3 maanden ben ik nu bezig met het omsmelten van de oude raten. Vrijwel alle raten zijn onaangetast. De wasmot wordt blijkbaar afgeschrikt door de geur van de bladeren. Die geur is echt goed te ruiken wanneer je de verse bladeren plaatst.  De stapel oude raten betrof zo'n acht volle broed- en honingkamers. 

Ik heb op hooguit drie ramen van de hele stapel een beetje wasmotlarfspinsel aangetroffen. Een bak met oude ramen, die buiten was blijven staan, zat vol met spinsel van de wasmotruspen. De proef is wat mij betreft dus geslaagd.  

Overigens werd in het Duitse Imkerblad Bienen & Natur van november of oktober 2019 ook al melding gemaakt van deze toepassing. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Sytze

    05-12-2019 om 15:56

    Dat ga ik ook proberen. Bedankt voor de tip!

  • Gert Valk

    05-12-2019 om 16:02

    Hoi Ben
    ik heb het ook afgelopen jaar zo gedaan het werkt fantastisch! Het eerste jaar had ik twee torens gemaakt van honing kamers waarbij een met bladeren en een zonder. Hierna wist ik zeker of het goed zou werken.

    Hoi Gert, zou je iets meer kunnen vertellen over de verschillen in de twee torens? Groet, Ben

  • Evert

    05-12-2019 om 17:36

    In welke mate is de geur en smaak van de honing beinvloed door het bewaren van de honingzolders met notenbladeren ?

    Evert, de geur is inmiddels volledig verdwenen bij de gedroogde bladeren. De raten ruiken nog wel naar honing.... Groet, Ben

  • Arnold van Winden

    05-12-2019 om 17:54

    geplukte walnoot bladeren, vers??? De bomen zijn kaal en de bladeren liggen halfverteerd op de composthoop

    Arnold, in het blogbericht staat dat ik de bladeren in augustus na het slingeren gelegd heb. Groet, Ben

  • Geert

    05-12-2019 om 18:05

    Mijn kasten staan onder een walnoot boom. Grote wasmot tref ik niet aan in mijn kasten. Kleine wasmot daarentegen laat zich zeker niet tegen houden.

    Geert, het gaat niet om bevolkte kasten, maar om lege ramen met geslingerde raat, die in de schuur worden opgeslagen.
    Groet, Ben

  • Rikkie

    05-12-2019 om 18:43

    We kunnen zeker van de natuur leren. Ik heb al het hele seizoen gedroogde hop op bodemlade onder de volken liggen. (tegen de varroamijt) Ik gebruik gedroogde Hop van Jacob Hooy.

  • Robbie

    05-12-2019 om 19:35

    Ik heb dit jaar ook walnootbladeren gebruikt op mn uitgeslingerde ramen. Met succes!

  • Ghislain De Roeck

    05-12-2019 om 21:02

    Mijn ervaring is, Ben, dat schade in uitgeslingerde ramen vooral veroorzaakt wordt door larven die ontwikkelen uit eitjes. Hoe zouden bladeren van de walnotenboom dat kunnen beletten?

    Ghislain, zie de reactie van Karin. Wellicht remt het ook de uitkomende rupsen/larven in hun gedrag. In ieder geval voorkomt het bij Karin herbesmetting. Anderen zijn ook positief over de werking. Het hoe is meer iets voor de wetenschap. Groet, Ben
    PS Zie vooral de laatste reactie van Gert Valk

  • Erik

    05-12-2019 om 21:20

    Het is van walnootbomen (en met name de bladeren) bekend dat ze veel insecten afschrikken. Bij oude boerderijen zie je dan ook steevast een of meerdere walnoten, minimaal een bij de mesthoop en de andere op de binnenplaats. Dit was niet alleen om de noten, maar vooral om vliegen en muggen weg te houden. In de zomer zit ik ook altijd onder de walnoot. Geen last van die beesten. Het verbaasd me dan ook niet dat wasmotten er ook een hekel aan hebben.
    Goede hint dus. Ga ik volgens jaar zeker proberen. Wel mooi om de horen dat Geert zijn kasten onder een walnoot heeft staan. Blijkbaar vinden bijen het prima.
    Groet, Erik

  • Peter Bal

    05-12-2019 om 22:54

    "Een nieuw goedkoop natuurlijk middel tegen een lastig insect"...
    De imker waar ik mijn eerste bijen van had gebrukte ze 25 jaar geleden al. Zo nieuw is de toepassing niet!

    Peter, was blijkbaar geheim gehouden, want menig imker wist dit niet ;-). Groet, Ben

  • karin

    06-12-2019 om 08:06

    ik heb dit jaar ook in juli walnootblad tussen de geslingerde ramen gelegd, tot nu toe geen mot gezien. De ramen hebben wel een paar dagen in een oude diepvriezer gezeten om eitjes te doden. Vorig jaar had ik ze ook diepgevroren vooraleer ze weg te zetten, maar geen walnootblad gebruikt...na 3 maanden één grote knoeiboel, de motten waren er blijkbaar toch in geraakt.

    Karin, het voorkomt blijkbaar herbesmetting. Jij verschaft het bewijs dat het werkt de afgelopen drie maanden. Groet, Ben

  • Frank

    06-12-2019 om 08:24

    Ik gebruik ze ook al enkele jaren nadat ik getipt werd door een bevriende imker die het al tientallen jaren zo deed. Werkt prima!

    Toevallig staan ze bij mijn thuisstand ook onder walnotenbomen.

  • Marjolein

    06-12-2019 om 09:57

    Rikkie, hoe is jouw ervaring met de hop en varoa?

  • joops@p

    06-12-2019 om 13:10

    Lukt het met de bladeren van nu ook....dan doe ik ze er ook tussen

    Joop, de bladeren moeten echt groen en vers zijn, aan mijn oude bladeren zit geen geur meer. Volgend jaar proberen. De wasmotten hebben nu trouwens hun werk al gedaan.
    Groet, Ben

  • Jolanda

    06-12-2019 om 13:32

    Rikkie ik ben ook erg benieuwd naar jouw bevindingen met hop en varia.
    Bij ons groeit hop achter de kasten.
    Alvast bedankt

    Jolanda en Rikkie, in Amerika is van een Hop-extract een varroabestrijdingsmiddel gemaakt HOPGUARD geheten. Onder zoek wijst ook dat het 40% effectief is, oxaalzuur is 90% effectief. De werking is dus beperkt.
    Het zou goed zijn de dagelijkse mijtenval 3 weken voor en 3 weken na het leggen van hop te monitoren en te vergelijken. Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat. Groet, Ben

  • Gert Valk

    06-12-2019 om 20:30

    Dag Ben, antwoordt op je vraag,
    Het verschil in torens was, dat de toren met bladeren, geen enkele wasmot bevatte. Terwijl de toren zonder blad, vol zat met wasmot.
    Ben ook erg benieuwd naar de hop. Zou het helpen als ik deze over de bijen stal laat groeien. Waar hop al niet goed voor is, proost!

    Gert, dank je. Hop aanplanten rond de kasten zal geenszins helpen. Het hop-extract in het varroaproduct HOPGUARD is slechts 40% effectief. Selectie en nateelt van koninginnen met een lage mijtenval, dat is de weg! Groet, Ben

  • rikkie

    07-12-2019 om 14:22

    Ik gebruik de gedroogde hop op de schuiflade en bij de TBH boven op het afsluitdoek, als ondersteuning voor de bijen. Je moet je ook eerst in de planten-&kruidenleer verdiepen en niet zomaar iets nadoen van horen zeggen.
    Ik heb een degelijke opleiding van kruidenleer achter de rug en gebruik ook kruiden als ik bijenthee maak. Dit jaar heb ik geen honing afgenomen, mijn volken moeten op eigen honing de winter doorkomen. Wie meer wil weten over het gebruik van kruiden in bijvoorbeeld bijenthee zou het boek Natuur en Wezen van de Honingbij kunnen lezen, geschreven door Iwer Thor Lorenzen. De van oorsprong Duitse tekst is uit 1938 en vertaald in het Nederlands door Theo Georgiades en Bert Duyfjes. Ter informatie, ik mag voor een bijenvolk in een TBH zorgen en dit volk is uit 2017, niet meer behandeld tegen varroamijt en uit dit oervolk zijn afgelopen seizoen 3 zwermen en 1 broedaflegger ontstaan die nu allemaal een mooie plek hebben. Het oervolk staat op de een plek vlak bij de Kinderboerderij in Huizen.
    Ik blijf er op hameren dat de imme, dus de omgeving een bijenvolk moet kunnen dragen. Zorg als imker voor een hoogwaardig en gevarieerde bloeiboog!

  • rikkie

    08-12-2019 om 11:36

    Nog ter aanvulling, Hop in de buurt van een kast zal niets doen tegen varroamijt!
    Het is wel een mooie klimplant Nectarwaarde= 0 Pollenwaarde= 1

  • Hendrik

    11-12-2019 om 15:34

    Misschien een idee: zou de buitenschil van de walnoot niet beter werken? Deze ruikt nog sterker en droogt mogelijk minder snel uit dan de bladeren. Ben weet je of dit ook werkt?

    Hendrik, leuke suggestie. Maar het heeft een paar bezwaren. De dikke schillen zorgen er voor dat je de bakken niet meer goed kan stapelen, want je legt ze op de toplatten. Daarnaast kun je de laaghangende bladeren zo afknippen, maar de walnoten zelf hangen vaak hoger en zijn in augustus nog niet rijp, dus zonde van de noten om ze dan te plukken. Bovendien: bladeren werken prima! Groet, Ben

  • Aat Rietveld

    15-12-2019 om 20:19

    Mijn vriend en NBV-bestuurslid Wilfred Muis doet het al jaren ...MET succes....

    Aat, promoten via de basiscursus. Lijkt me beter dan azijnzuur, dat overigens vooral bedoeld is om Nosema sporen te doden. Groet, Ben

  • Anton

    17-12-2019 om 09:01

    In het boek van Friedrich Pohl, bijenhouden hoe doe je dat, staat op blz. 85 de truc met de walnoot bladeren beschreven. Hopelijk komen dat soort tips ook in het nieuwe cursusboek terug. Voor een natuurlijk en zuiver product :-)

    Anton, ik hoop het ook. Maar het staat er nog niet in. Ook in de Duitse imkerbladen wordt er over geschreven. Groet, Ben

  • Gijsbert

    05-08-2020 om 10:57

    Bewaar je de raampjes nat of laat je de bijen ze eerst schoonmaken?

    Gijsbert, ik bewaar uitsluitend de geslingerde natte honingkamerramen, die niet bebroed zijn geweest en geen stuifmeel bevatten. Alle andere ramen worden omgesmolten tot was. Die was wordt weer omgezet naar kunstraat.
    Groet, Ben

  • walter

    30-04-2022 om 17:12

    Hallo Ben,
    Wat kun je het beste doen wanneer je wasmot in een bijenvolk tegen komt.

    Ha Walter, zorgen dat je sterke volken aanhoudt. Die ruimen de meeste overlast wel op. Ze horen er eigenlijk een beetje bij. Groet, Ben

  • Sraar

    29-07-2022 om 19:13

    Ik neem aan dat de toren van bakken met natte ramen aan de onderkant en bovenop afgesloten is met fijn gaas. Nu walnotenbladeren tussen de ramen leggen is dat voldoende om wasmot te voorkomen tot volgend vroege voorjaar?

    Ha Sraar, de toren wordt van boven afgesloten met een dichte dekplank. Onbebroede natte ramen zijn niet aantrekkelijk voor wasmot. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.