03-04-2020

Walnotenbladeren en honingramen

Met het zicht op fraai voorjaarsweer en bloeiende peren- en pruimenbomen wordt het tijd de honingbakken "uit de mottenballen" te halen. Wisten jullie dat imkers dat vroeger echt deden? Nu weten we dat dit een gevaarlijk goedje was. Ze zaten zelfs bij mijn opa in de zakken van zijn zondagse pak. 

Dit najaar heb ik voor het eerst verse walnotenbladeren gebruikt. Het lijkt te helpen, zo'n 90% van de honingraten komt ongeschonden uit de wintervoorraad. Eén op de tien bevat nog één spinseldraad van een larf die makkelijk weg te nemen is. Het belangrijkste blijft nog het elimineren van bebroede honingraten voor de winter, die gaan bij mij de stoomwassmelter in voor de winter. In bebroede raten vindt de larf namelijk zijn voedsel.

Ik sla de raten nat na het slingeren direct op, iedere bak krijgt 4 of 5 walnotenbladeren als afdekking. 

 

De natte honing is na de winter grotendeels droog gekristalliseerd (zie foto). Wanneer ik de komende week de honingbakken plaats bij alle volken, die er nu aan toe zijn, dan nemen ze ondanks het moerrooster deze bakken met grote gretigheid in gebruik. 

Uit metingen met mijn broodminder sensoren blijkt dat na plaatsing van een halfhoge honingkamer de temperatuur in het broednest zo'n halve graad daalt gedurende meerdere dagen. Het effect - de temperatuurdaling van het broednest - zal misschien nog groter zijn bij het plaatsen van een hoge kamer. 

Hier in de Achterhoek zag ik de eerste kersen vanmorgen in bloei komen.  In het noorden zal de bloei van de kers nog wel twee weken op zich laten wachten en in Limburg bloeien ze vermoedelijk al. De meeste volken heb ik nog niet nagekeken, echter door het folie is de sterkte en de warmte van het broednest goed waar te nemen. Het wordt een heerlijke week om lekker in mijn uppie in de bijen te werken. 

Tot maandagavond misschien....

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Henri

  03-04-2020 om 16:17

  Goeie tip dat met die walnoot bladeren, ga ik zeker proberen.
  Maar die geslingerde raampjes, mag je die ook laten schoon maken dmv buiten hangen? De bijen halen de laatste resten eruit waardoor het niet zo`n plakkerige boel wordt.

  Henri, buiten leeg laten eten door allerlei (ook bijen van de buren) is uit hygiënisch oogpunt niet verstandig. Virussen kunnen zo uitgewisseld worden. Je kunt ze wel op de eigen broedkamer tijdelijk terug zetten met deels een stuk plastic er tussen. Maar volgens mij heb je dan veel meer werk dan ik. Mijn honingkamers plakken niet aan de buitenkant :-). Dus ik heb totaal geen last van de natte honingramen en ik voorkom het verspreiden van ziektekiemen. Groet, Ben

 • Piet

  03-04-2020 om 17:42

  Nu ik dit lees Ben, ruik ik die mottenballen weer, wat een lucht bij ons heel vroeger op zolder..

 • Dick Aalvanger

  03-04-2020 om 20:53

  Hoi Ben,
  Ik heb het afgelopen najaar ook gedaan alleen weet ik het resultaat nog niet.
  Ook ik zal aankomende week mijn volken nakijken. Helaas hebben toch twee volken de geest gegeven. Een was net voor het in winteren bezig met een stille moer wissel. De andere een klein volkje wat het niet heeft overleeft.

  Ha Dick, die te late moerwisselingen zijn een drama. Moerwisselingen zie je vaker bij niet verwante moeren. Dus bij moeren, die genetisch ver weg staan ten opzichte van het ontvangende volk. Groet, Ben

 • jan van Cadsand

  03-04-2020 om 22:08

  wij hebben met 2 imkers in 2017 Carnica Moeren gekocht in Tsecchie, daar hebben we in 2018 van nageteeld, in het begin gaf dat geen problemen , ze waren braaf en ijverig maar in het najaar begonnen veel volken aan stille moer wisselingen. Soms meerdere malen in het zelfde volk. Eerst den je dan wat doe ik fout, of welke omstandigheden beinvloeden dat, Maar vorig jaar was het nog erger, en zijn er verschillende doorgegaan tot ze Onbevrucht de winter ingingen. Ik meld dit alleen om Anderen, die hier interesse in hebben te Waarschuwen.

  Jan, we kunnen beter vanuit ons eigen teeltmateriaal selecteren en verbeteren. De genetische afstand van de Tsjechische moeren ten opzichte van ons teeltmateriaal is vermoedelijk te groot. Groet, Ben

 • Frank

  04-04-2020 om 07:19

  Hoi Ben,
  De geslingerde honingraten, is daar nog een speciale temperatuur/ plaat waar je deze de hele winter weg zet? Bv. in een kelder of schuur? Of maakt dat niet zoveel uit zolang er maar walnotenbladen op liggen is de temperatuur (en of licht/donker) niet zo belangrijk. Tot maandagavond

  Hoi Frank, vooral koud opbergen. Onder een bepaalde temperatuur zijn de wasmotten niet meer actief. Ooit had ik geslingerde ramen opgeborgen in een verwarmd souterrain, er kwamen wolken met wasmotten te voorschijn ;-). Groet, Ben

 • karin

  04-04-2020 om 07:59

  Hoi Ben,
  ik heb ook notenboombladeren gebruikt in mijn "toren" honingramen. Ik had ze wel eerst 48 uur in een diepvriezer op -24 °C gehangen. Vorig jaar ook diepgevroren en toch een boel wasmotlarven in het voorjaar, blijkbaar herinfectie. Nu dit jaar geen wasmotlarve te zien! Werkt dus perfect!!

 • Freddy

  04-04-2020 om 08:44

  Ha Ben,
  Bedankt voor de walnoten tip. Ik ben er maandag zeker bij.
  Ik vroeg me af: haal jij de honingkamers waar de bijen op hebben overwinterd weg?
  Ik heb zelf nog een broedkamer met twee honingkamers erop staan. Ik heb daarvan maar een beetje (5 ramen) honing geslingerd en de rest laten staan. Kan ik dat gewoon zo laten?

  Ha Freddy, honingkamers neem ik vrijwel altijd af om te slingeren op een enkele uitzondering na zoals bij de kast in de video. Indien je met honingbakken erop overwintert en je hebt die volken ingewinterd met (invert)suiker, dan zit er nu suiker in de ramen. Deze bakken kun je dus nu niet gebruiken voor de honingopslag, want het is geen echte zuivere honing.
  Maar als je niet bijgevoerd hebt, dan kun je ze gerust laten staan voor de nieuwe honingopslag. Groet, Ben

 • Herman

  04-04-2020 om 11:37

  Dag Ben,
  Kun je in het najaar je honingramen ook opslaan in goed afsluitbare bakken, of heeft dat geen zin ?

  ha Herman, zeker dat helpt de wasmotten buiten de deur houden. Echter eitjes die al aanwezig waren, komen nog wel uit. Maar het beperkt dus zeker. Groet, Ben

 • Juul

  04-04-2020 om 11:44

  Afgelopen najaar ook voor het eerst walnoten bladeren gebruikt in de opslag van de ramen, geen enkel spinsel gezien. Perfecte overwintering op deze wijze. Morgen gaan de honing kamers erop.

 • Susan

  04-04-2020 om 14:17

  Ha Ben, Ik heb een volk op 1 broedkamer. Kan daar ook een honingkamer op?

  Susan, zodra er ongeveer 9 ramen bezet zijn met bijen kun je er een honingkamer opzetten. Groet, Ben

 • Natasja

  04-04-2020 om 14:19

  Hoi Ben als ik mijn volk nu wil behandelen met varromed kan ik dan een dag later dan mijn hk erop plaatsen over liever nog niet?
  Groetjes Natasja

  Hoi Natasja, volgens de producent kan het wel. Ik zou nu echter geen Varromed toepassen, bewaar je VarroMed voor de zomerbehandeling en pas nu de darrenraatmethode toe.
  Door nu al varromed te gebruiken, kweek je uiteindelijk sterke mijten die opgewassen zijn tegen varromed. Groet, Ben

 • Gert

  04-04-2020 om 17:10

  Hoi Ben bedankt voor de tip , van het noten blad,ga het de komende herfst uitproberen.
  De laatste herfst heb ik het gedaan met kleef strips bij de action weg,in belgië vangen ze daar muizen mee,denk wel dan een sterkere verzie.

 • Ed Rietdijk

  04-04-2020 om 17:16

  Hoi Ben,
  Moeten het gevallen bladeren zijn? Ik heb op mijn plek in de Süd-Eifel een knots van een notenboom staan waar ik me een kromme rug hark om de gevallen bladeren op te ruimen, in oktober maar een vuilniszak vol mee naar Nederland als het met gevallen bladeren werkt.
  Groet, Ed

  Ad, je moet ze direct na het slingeren plaatsen tussen de bakken. Dit is eind juli/augustus, dus...… verse bladeren van de boom plukken. Dan ruiken ze ook sterker. Groet, Ben

 • Christel

  04-04-2020 om 19:49

  Hallo Ben,
  Op een paar broed- en honingramen zitten hier en daar een paar spinsels.
  Ik zie geen larfjes.
  Kan ik deze ramen toch gewoon in de kast hangen en er op vertrouwen dat de bijen zelf het raam opschonen?

  Ik heb geprobeerd om de spinsels zelf weg te krabben, maar dat lukt niet zo goed.

  Ha Christel, gewoon plaatsen. Er zitten altijd wel wat wasmotten in de kasten. De bijen houden ze wel onder controle als de volken sterk genoeg zijn. Groet, Ben

 • Thijs Stomps

  04-04-2020 om 19:52

  Ik werk met 1 honingkamer per volk en plaats na de laatste slinger de honingkamer onder de broedkamer(s).De bijen maken die kamer mooi schoon en droog en eind februari haal ik de schone honingkamers er weer onderuit en plaats ze dan bovenop het plexiglas van de bovenste broedkamer. Werkt prima. Zijn hiertegen bezwaren aan te voeren? Kost het de bijen teveel energie in de winter?

  Thijs, prima werkwijze. Het enige bezwaar is dat jij de zware broedkamers moet optillen om de hk eronder te zetten ;-).
  groet, Ben

 • Marcel

  05-04-2020 om 08:36

  Hi Ben. Ook bij mij hebben de walnoot bladeren goed gewerkt. Prima idee dus.
  Ik heb wel een andere vraag, vandaag ga ik de eerste voorjaarscontrole doen. Zou ik nu ook al varromed kunnen gaan gebruiken? Er is sprake van een lichte mijtenval.
  Vr Gr en een fijne dag.
  Marcel

  Marcel, ik zou het nu al niet doen. Gebruik de bouwraammethode als biotechnisch middel. Bewaar Varromed voor de zomerbehandeling. Mijten kunnen wennen aan het middel, de sterkste blijven steeds leven. Bovendien zitten alle mijten nu in het broed. Groet, Ben

 • Henri

  05-04-2020 om 09:24

  Bij het plaatsen van de HK gisteren, heb ik bij twee volken een oud darren raampje verwijderd.
  Dit heb ik na vorig jaar laten zitten nadat de koningin dit niet meer heeft belegd, maar het volk had er wel wintervoer in opgeslagen. Nu was het voor ca. twee derde belegd met gesloten darren broed. Een voordeel lijkt mij omdat de mijten die hebben overleefd, nu ingelopen zijn, zijn verwijderd.
  Ben is dit misschien een idee?
  Het laatste darrenraam van het siezoen in de BK laten, zodat je vroeg in het jaar de eerste mijten samen met de darren kunt verwijderen?

  Henri, heel vroeg een darrenraam plaats is als het spreekwoord over de waarde van de eerste klap ;-).

  Dus...heel goed. Echter pas op, want vergeten darrenraten in de zomer zijn een kweekprogramma voor mijten. Groet, Ben

 • Leo Hazelzet

  05-04-2020 om 10:10

  Praktische vraag:
  Gebruik van walnootbladeren, dan geen azijn sprenkelen?

  Leo, ijsazijn sprenkel je aub niet. Dat doe je in een plastic bakje om langzaam te laten verdampen. Het primaire doel van ijsazijn is het doden van nosema sporen en niet het doden van wasmotten. Het remt de ontwikkeling wel iets van de wasmotlarven.

  Dus walnootbladeren helpt alleen tegen de wasmotten en ijsazijn vooral tegen nosema sporen. Groet, Ben

 • Toon

  05-04-2020 om 10:24

  Dat van die walnotenbladeren zeer interessant. Zijn het gedroogde bladeren of heb je deze afgeknipt in het seizoen (verse bladeren)?

  Toon, juli/augustus plaatsen, dus vers geplukte bladeren. Groet, Ben

 • Anneke van Pelt

  05-04-2020 om 16:46

  Ook bij mij geen spinsels in mijn twee torens geslingerde ramen, ik heb er ruim verse walnootbladeren tussen gelegd, tussen de kamers en overal waar bv door een verwijderd raampje een ruimte was ontstaan. Ook had ik waar hier en daar stuifmeel opgeslagen was, dit er uit gesneden. Lijkt een goede methode te zijn !

  Anneke, moet je eens aan die verse walnotenbladeren ruiken. Ik kan me voorstellen dat die wasmotten een andere imker zonder bladeren opzoeken ;-). Groet, Ben

 • Pieter Jansen

  06-04-2020 om 22:19

  Beste Ben, bedankt voor je geweldige live-sessie vanavond!

  Vraag: ik heb een sterk volk op spaarkast (10 ramen, Q uit 2019) en wil hem op mijn Dadant US-kast (met wat uitgebouwde ramen) overzetten. Ik krijg de tip van het knippen van de BK-ramen, en dan met RVS-draad vastmaken in Dadant-ramen. Iemans anders zei echter: plank maken, SK-broedbak op Dadant-BK zetten, wachten tot volk afzakt, moerrooster en de BK later leegslingeren als honingkamer.

  Welke manier is het beste op welk moment? Dank voor je antwoord!

  Pieter, Het werkt allebei. Maar de 2e optie is wel makkelijker en is tijdens de voorjaarsdracht goed toepasbaar. Het gaat wel iets sneller als je 1 of 2 uitgebouwde ramen in je Dadant-bk hangt. Dan gaat de Q sneller naar beneden. Zodra de moer beneden eitjes gelegd heeft, kun je een moerrooster plaatsen zodat het broed in de SK na 21 dagen volledig uitgelopen is. Groet, Ben
  Zodra over 3 weken de moer

 • Patricia & Gregory

  15-04-2020 om 08:47

  Beste Ben. Wij zijn beginnende imkers... en hebben wat twijfels over de timing voor het plaatsen van de 2de broedkamer en de honingkamer. Wij hebben 2 volken (eentje met 6 bezette ramen en eentje met 8/9 bezette ramen). Kunnen we tegelijkertijd de 2de broedkamer (onderin) en de honingkamer plaatsen in de goed bezette kast?

  Alvast bedankt voor jouw advies.

  Hallo, bij de goed bezette kast kun je inderdaad zo een bak eronder zetten en daarna volk open maken en een honingkamer erop. Indien alleen kunstraat dan zonder moerrooster de eerste week, anders direct met rooster.
  Bij de kast met 6 bezette ramen gewoon wachten tot 8/9 ramen bezet zijn. Groet, Ben

 • Els Franssen

  08-07-2020 om 18:49

  Hoi Ben, ik wil je eigenlijk twee vragen stellen. 1 kan ik die honingbakken met legen raampjes en noten bladeren buiten zetten met boven en onder muggengaas, of moeten die in een schuurtje staat?
  En nog een vraag, kan ik nu in juli twee vegertjes verenigen? En hoe doe ik dat?

  Els, als de bakken maar droog staan dan kun je ze rustig buiten laten staan, muggengaas lijkt me voldoende om de wasmotten buiten te houden.
  Ik verenig nooit in mei, juni of juli. Dat is een riskante periode. Ik wacht tot medio augustus.
  Bij twee zesramers hang ik ze zo samen in een 11-raams kast, anderen zullen er mogelijk nog een krant tussen plaatsen. Dus volk 1 overhangen tegen 1 kant vervolgens het 2e volk erbij. Slechtste raam weglaten. Laat beide zesramers vooraf een paar minuten open staan in de zon, daar worden ze rustig van. Groet, Ben

 • Reinout

  21-02-2021 om 15:08

  Afgelopen jaar geprobeerd en uitstekend gelukt.
  Toeval of goede tip maar blij met het systeem.

  Reinout, gezien het aantal positieve ervaringen is het geen toeval. Trouwens ruik maar eens aan vers geplukte bladeren. Daar wil je echt naast zitten. Groet, Ben

 • Herbert

  25-09-2022 om 15:48

  Hoi Ben,
  Helaas trof ik vorige week in mijn toren van honingkamers een gigantische hoeveelheid wasmotlarven en wasmotten aan. Dit ondanks dat het goed afgesloten stond en er zeer ruim notenbladeren oplagen. Misschien toch beter in de schuur dan op zolder opslaan?

  Op hoop van zegen heb ik nu de HK’s in een schuur gezet en er ijsazijn 80% boven opgezet. Helpt dit voldoende, denk je? Of kan ik beter nog iets anders doen? En kan ik de honingkamers komend voorjaar gewoon op de broedkamer plaatsen?

  Bedankt!

  Ha Herbert, de warme zolder is wel de slechtste plaats die je kunt bedenken. Een koude schuur gaat al beter. In vrijwel alle raampjes kan wel een eitje van de wasmot voorkomen. Die houdt vooral van ramen die (deels) bebroed geweest zijn. Bebroede ramen kun je beter gelijk omsmelten. Schone ramen hebben zeer weinig last.
  Ijsazijn helpt wel, maar niet voor 100%. Het is vooral tegen nosema sporen bedoeld.
  De bijen herstellen de ramen wel weer in het voorjaar. De ongeregeldheden knagen ze weg en bouwen opnieuw raat op.
  Ultieme oplossing is ramen eerst bevriezen om eitjes of jonge rupsen te doden. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.