04-07-2020

Wanneer is honing oogstbaar?

Beginnende imkers willen dolgraag hun eerste honing oogsten, maar zien dan de vele onverzegelde raten en denken dan aan de woorden van hun bijenteeltleraar: "de honing moet eerst verzegeld worden of moet tenminste voor tweederde verzegeld zijn".  Maar meestal heeft de leraar ook de term "gemiddeld over alle raten samen" of "bij onverzegelde honing moet je de stootproef uitvoeren". 

Goed..... in het corona-tijdperk zijn er ook beginnende imkers zonder praktijkles. En daar sta je dan te turen naar je onverzegelde ramen met honing. Meestal is er niets aan de hand en is de honing uitstekend van kwaliteit. Na drie dagen regen - dat wil zeggen geen verse nectar - is de honing, die boven het broednest wordt opgeslagen voldoende ingedampt. Overigens doen die regenachtige dagen de honing geen goed. Vaak is het waterpercentage dan aan de hoge kant. Onverzegelde honing is hygroscopisch en neemt makkelijk geuren en vocht op. Dus niet roken op de honingkamers. Dat mijn (buckfast)bijen ook bij 17 graden en veel wind poeslief blijven, blijkt wel uit de ondertstaande video. Veel kijkplezier! 

Check bij het honing afnemen altijd of er nog zo'n vier kilo honing (twee volle kantramen) aanwezig zijn in de broedkamer, zo niet: geef ze dan 4 of 5 liter inverstsuiker om de reserves te herstellen. Want in augustus moeten de langlevende winterbijen gevormd worden, de larven vragen veel voer. De honingvoorraad bouwen ze namelijk vooral op als eigen resererve voedselbron!

Half juli kan na het eventueel oogsten van de honing het beste de eerste mijtenbestrijding begonnen worden. Het zou goed zijn eerst de mijtenbesmetting vast te stellen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker, docent bijenteelt en auteur van het imkerboek "Bijvriendelijk imkeren 2.0". 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Jan kuijpers

  05-07-2020 om 06:21

  Beste Ben
  Als je een poreuze dekplank of afdekking van geperforeerd plexiglas gebruikt zou het dan geen idee zijn om een ontvochtigingszak met granulaat op de dek plank te leggen om zo de bijen te helpen het vocht sneller kwijt te raken. Deze zakjes zijn herbruikbaar door ze te drogen in de magnetron.
  Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd !
  Groet Jan

  Jan, dat is echt niet nodig. De bijen zijn zeer goed in staat de nectar in te dampen. Dit is hun specialiteit! Binnenkomende nectar bevat 40 tot 80% water. Binnen enkele dagen zit het onder de 20%. Is dat niet super? Niets aan toevoegen, zou ik zeggen. Groet, Ben

 • Louis

  05-07-2020 om 06:38

  Een rooster boven de broedkamer ok ... maar waarom een rooster tussen de honingzolders

  Louis, dit is een darrenrooster, die zelfs doorlaatbaar is voor de koningin. Die zit vastgeschroefd onder de bodem van deze hk i.v.m. moonlight mating. Groet, Ben

 • Cock Hoogeduin

  05-07-2020 om 08:05

  Ik zag op het filmpje dat onder iedere HK een rooster zat heeft dat een reden

  Cock, zie mijn reactie bij Louis. Groet, Ben

 • Willem

  05-07-2020 om 08:28

  Hoi Ben,

  Ik hoor je zeggen, dat als je de honing eraf haalt, indien geen voer In de broedkamer bij moet voeren. Eén spaarkast broedkamer, geen voer meer, hoeveel kilo geef dan aan voer? Ik neem aan dat je dan voert in de verhouding één op één.

  Willem, de verhouding is niet zo belangrijk, geef ze maar 3 tot 5 liter suikerwateroplossing. Het mag ook invertsuiker zijn. Dat geeft minder kans op roverij. Hiermee kunnen ze de beide kantramen volledig vullen als dagelijkse reserve. Groet, Ben

 • daniel

  05-07-2020 om 10:52

  proficiat met al Uw opnamen.

  vraag : waarom warme bouw bij de honingkamers ???

  groeten en doe zo voort.

  Daniel, bij het imkeren in dadantkasten zie je dat meestal niet de hele BK in gebruik is. Er ontbreken vaak 2 tot 4 BK-ramen in verband met een beperking van de broedruimte. Zou je de HK-ramen in dezelfde richting als in de BK opstellen, dan blijven de HK-ramen boven het lege gedeelte ongebruikt. Maar door de bak in warmbouw te plaatsen vullen ze wel alle HK-ramen. Eerst boven het broednest, maar daarna ook het resterende deel. Groet, Ben

 • Jaap

  05-07-2020 om 11:45

  Beste Ben
  wat is er aan te doen tegen wildbouw. Als ik de honing er af haal dan breekt de wildbouw open en loopt de honing er uit. is hier wat tegen te doen

  Jaap, lastig in verband met roverij vanuit andere volken. Ik merk wel dat als je de honingafname 10 dagen later doet, dat er veel van de honing in de raatbouw tussen de bakken opgegeten wordt. Zeker nadat je bij een controle de cellen opengebroken hebt. Een week later zouden ze al leeg kunnen zijn. Verder kun je met bijenuitlaten werken, dan heb je er minder last van. Groet, Ben

 • joost

  05-07-2020 om 14:13

  Dag Ben ,
  Laatst op de warmste dag van dit jaar honing geslingerd. Werkt de stootproef dan ook ? Ook de honing van de verzegelde ramen was erg dun.
  2e vraag kan jij verklaren waarom een honinguitlaat lang niet altijd werkt. Uiteraard goed geplaatst en niet verstopt. Ik gebruik de metalen variant.

  Joost, op de warmste dag is de honing warm en dus extra vloeibaar, dat scheelt echt veel! De stootproef werkt dan ook, want de honingkamerramen zijn altijd ongeveer 35 graden. Ik weet niet hoe lang de honinguitlaat bij jou erop heeft gestaan. Maar mits er geen broed zit in de hk zijn ze na 24 uur redelijk vrij van bijen. Maar met een beetje broed - al zijn het eileggende werksters - blijven er veel bijen achter bij het stukje broed. Groet, Ben

 • Herman

  05-07-2020 om 16:05

  Dag Ben,
  De grootste dracht is hier in Harderwijk wel zo'n beetje voorbij. Wat zijn de voor- en nadelen als je nog een paar weken wacht met slingeren ?

  Groet, Herman

  Herman, ik wacht ook meestal nog een 1 of 2 weken i.v.m. vakantie. Nadeel is dat de bijen met het huidige weertype nog best veel voer gebruiken en dus misschien 20 tot 30% van de honingvoorraad opeten. Voordeel is dat je nu niet hoeft bij te voeren en dat de bijen voldoende voer hebben voor het onderhouden van het broednest. Daarnaast wordt de honing mits het niet te veel regent (luchtvochtigheid) misschien nog iets rijper. Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  05-07-2020 om 17:09

  Hoi Ben,
  Ook ik worstelde met dit voor mij nieuwe vraagstuk, één kast daarvan was de honingkamer hélemaal van verzegeld en de andere nog niet, ik besloot nog even te wachten met slingeren todat die andere kast ook zover was, toen kwam er een onverwacht lang weekend weg tussen en bij thuiskomst was de eerste helemaal verzegelde kast voor het grootste gedeelte weer leeggehaald.
  Toch nog 28 potjes geoogst met een vochtgehalte van 17 %.
  Groet, Ed

 • Arnold

  05-07-2020 om 17:18

  Kan ik een gedeelte van 2 verschillende volken in een 6 ramer afslaan om daar vervolgens een nieuwe moer in te laten??

  Arnold, ja dat kan. Dit wordt een schudzwerm genoemd. Hang de moer de eerste twee dagen in een afgesloten kooitje, daarna clipje vervangen door niet plakkende suikerdeeg.
  Groet, Ben

 • wdvill

  05-07-2020 om 20:25

  Bij een van mijn volken zijn slechts enkele HK-ramen opgebouwd. Deze ramen zijn wél 2/3e verzegeld. Oogstbaar?

  W, gewoon de stootproef doen. Uiteraard zijn ze altijd oogstbaar en privé te consumeren. Maar voor de verkoop moet het watergehalte 20% of minder zijn. Groet, Ben

 • Sander

  05-07-2020 om 22:32

  Weer een fijne uitleg en leuk filmpje ! Bedankt! Vraagje voor na het slingeren. Hoe bewaar ik Starks mijn geslingerde ramen. Had drie honingkamers op een volkje staan die hoeven natuurlijk niet alle drie weer terug. Wat is een handige manier zonder gekkigheid of ongedierte in de ramen te krijgen?

  Sander, het is vooral belangrijk dat je met name de ramen, die niet bebroed geweest zijn, bewaard. Anders zijn ze extra aantrekkelijk voor wasmotten. Je kunt de bakken stapelen in een koude schuur (straks) en vooral goed afsluiten aan de onderkant en bovenkant. Zowel tegen muizen als wasmotten.
  Ik leg een laagje walnootbladeren op iedere bak, dat schrikt insecten af. Je kunt ook een lege hk erop zetten met een schaaltje azijnzuur. Dat dood de nosemasporen en is ook niet geliefd bij wasmotten. Groet, Ben

 • Sander

  06-07-2020 om 10:30

  De bovenstaande vraag geld eigenlijk ook voor uitgebouwde ramen voor de broedkamer. Hoe bewaar je het beste deze ramen zonder dat er motten of degelijke zich te goed doen aan de ramen?

  Sander, mits onbebroed kun je op de toren met de hk's plaatsen. Maar bebroed kun je ze beter omsmelten tot was. Wasmotten zijn er namelijk dol op. Groet, ben

 • Cor.

  06-07-2020 om 11:26

  Direct na het slingeren plaats ik 48 uur mijn lege honingkamers in een diepvrieskist. Daarna stapel ik ze op en sluit de toren boven en onder af, geen last meer van de wasmot. Ik doe eventueel hetzelfde met de legen broedramen , hetzelfde resultaat. Een diepvrieskist is voor weinig geld aan te schaffen , bv. op marktplaats.

  Cor, 24 uur diepvriezen is inderdaad de effectiefste methode tegen de wasmotlarf en haar eitjes. Groet, Ben

 • Prunel

  06-07-2020 om 12:25

  Hallo Ben, dank je wel voor dit filmpje. Als je honing verkoopt moet je op het etiket zetten hoe lang het houdbaar is. Ik dacht dat als je de stootproef had gedaan en/of de raampjes voor tweederde verzegeld waren de honing een jaar houdbaar is. Dit hoeft dus niet zo te zijn? Ik vind een refractometer nogal duur!

  Prunel, volgens de warenwet mag je altijd 2 jaar hanteren als houdbaarheidsdatum, maar het is verstandiger om die datum in te korten naar de juiste datum overeenkomstig het water%. Dat voorkomt klachten van kopers.

  Een stootproef zonder spetters geeft zicht op honing met 20% of minder water. Maar het hoeft geen 18% te zijn.
  Groet, Ben

 • Marga

  06-07-2020 om 16:47

  In de broedkamer zitten ramen met broed maar ook ramen die vol en verzegeld zijn met honing. Mag je die ramen ook slingeren ?

  BVD

  Marga, er zijn vele imkers, die deze ramen ook slingeren. Ik doe het niet, want het is de "dagelijkse reserve" van het volk. Haal je die weg, dan kunnen de bijen in de problemen komen. Er breekt de komende weken/maanden een kritische tijd aan waarin de langlevende winterbijen geboren worden. Dat kan alleen indien er voldoende stuifmeel en honing voorradig is. Groet, Ben

 • Marga

  07-07-2020 om 15:04

  Bedankt Ben !

 • Gert Valk

  08-07-2020 om 06:11

  Hoi ben, ik heb ook verschillende honing kamers die voor 70% vol zitten maar nog nauwelijks verzegeld zijn. Met stootproef komt er geen druppeltje nectar uit. Gisteren heb ik bij deze bakken toch de bijenuitlaat geplaatst. Later dacht Ik dat dit misschien toch niet verstandig is in verband met het regenachtige weer. Zal de honing met dit regenachtige weer veel vocht opnemen?

  Alvast hartelijk dank!

  Gert, dat zou kunnen. Misschien is het verstandig om toch de refractometer toe te passen, indien je deze honing langer wil bewaren. Bij het slingeren kun je het vochtgehalte meestal al waarnemen aan de hand van de dikte/vloeibaarheid van de straal honing. Groet, Ben

 • Natasja

  08-07-2020 om 16:46

  Goedemiddag Ben, ik wil graag mijn bijen laten overwinteren op hun eigen honing, maar laat ik dan de hk erop staan in de winter? Of zet ik hem eronder zodat ze hem evt leegmaken en gaan opslaan in de bk of maak dat niks uit.
  Groet, Natasja

  Natasja, er gewoon bovenop laten staan. Medio augustus checken of ze nog 10 volle HK-ramen plus nog iets in de kantramen van de BK hebben. De voorraad moet medio augustus zo'n 14 kg wintervoer zijn. Groet, Ben

 • Andrés

  09-07-2020 om 18:58

  Hallo Ben,

  hier in Lelystad bloeit hier en daar nog wat Linde.
  Ik wil nog een week wacht met de binnen halen van de linde honing.
  Nu heb ik een paar vragen voor je...
  kan ik na het weghalen van de honing gelijk de volken met hiveclean behandelen?
  kan ik nu al de broed bakken omwisselen, onderste boven en bovenste onder?, jij zei ooit tegen mij dat jij dit in juli doet.
  Kan ik dus alle 3 de handelingen tegelijkertijd doen?

  M.v.g. Andrés

  Andrés,
  Je kunt natuurlijk de twee bk's omwisselen met als doel de oude ramen onder te krijgen. Dan gelijk de HK's afnemen, is ook goed. Ik zou ze dan gelijk 4 a 5 liter invertsuiker voeren, zodat ze de komende 4 vier weken goed in het open voer zitten en het broednest in de bovenbak aanleggen. Dan zou ik over twee weken met de VarroMed behandeling beginnen. VarroMed heeft geen invloed op de mijten in het broed en over twee weken is het broednest al weer iets kleiner. Groet, Ben

 • Willem

  12-07-2020 om 21:15

  Hoi Ben. Afgelopen week heb ik honing geslingers. Vorig jaar was de honing een stuk lichter dan dit jaar. De honing is nu donkerbruin. Is dit afkomstig van honingdauw? En kan ik de honing ergens laten analyseren om dit te weten te komen. Groetjes.

  Willem, honingdauw is inderdaad hoogstwaarschijnlijk de oorzaak. Honing kun je altijd laten keuren en testen op o.a. honingdauwherkomst tijdens de NBV-studiedagen. De vraag is of deze dit jaar in deze vorm door kunnen gaan. Groet, Ben

 • Nico

  26-08-2021 om 07:03

  Beste Ben,
  Ik heb een vraagje kan ik uit een broedkamer van een aflegger ( nieuwe uitgebouwde kunt ramen ) nog aan de zijkant wat ramen honing oogsten en deze weer bijvoeren met winter voer? Ook rond deze tijd? (Eind augustus?)
  Gr Nico

  Ha Nico, dat zou ik niet doen.
  Enige echte honing rond het broednest is essentieel voor de overwintering. Groet, Ben

 • Jannetje

  22-05-2022 om 00:38

  Hoi Ben,
  Vandaag heb ik voor het eerst honing geslingerd, en daarna (rond 15:30u) de honingkamers teruggeplaatst. Bij een van de (vier) volken was het direct daarna ongewoon druk rond de vliegplank, en nu ben ik dus bang dat ik roverij heb doen laten ontstaan. Ondanks dat dit het sterkste volk op die stand is, en de rest ook genoeg voedsel op voorraad heeft.

  Kan ik het onderscheid maken tussen een ‘gewone opleving’ van het eigen volk en roverij? En als het roverij is, kan ik er nu nog iets aan doen? En hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?

  Heel erg bedankt, namens een bezorgde beginnend imker

  Ha Jan, het is verstandiger om de honingbakken in de avond na de bijenvlucht terug te plaatsen. Daarmee voorkom je het heftige vliegen omdat de bijen denken dat er ergens dracht is. Bovendien voorkom je zo roverij.
  Bij jou zal het wel een combinatie geweest zijn van voorvliegende jonge bijen en de reactie op de honingrestanten in de ramen.
  Er is nu nog dracht met het huidige warme weer, dus is er geen sprake van roverij, maar in juli is dit zeker een groter risico. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.