01-11-2019

Wantsen en pissebedden

 

De afgelopen dagen heb ik een rondje gemaakt langs de meeste bijenstanden. Dat doe ik winterdag eenmaal per maand of tussentijds na een storm. Er wil nog wel eens zinkendak afwaaien met steen en al. Wat mij opviel was de enorme hoeveelheid pissebedden vooral tussen de polystyreenkasten en de wantsen onder de daken op de dekplanken en de dekfolies. De Nederlandse naam van dit bijzonder getekende insect is de 'gewone rookwants' of te wel de Rhyparochromus vulgaris. 

Ik vroeg mij af of die wants in heel Nederland oprukt onder de daken van bijenkasten. Ik kom ze tegenwoordig soms ook al op de zijwanden in de bijenkasten tegen en blijkbaar liften ze mee met bijenmaterialen, want soms loopt er ook een wants in de schuur of in de auto. 

De door het folie bekeken volken zijn sterk uit de transitiefase van zomerbijen naar winterbijen gekomen. Die transitie is begin november wel voltooid. Vitale volken laten weinig uitval zien, toch is 20% uitval van de bijen gedurende de winter niet uitzonderlijk. Maar beter is het natuurlijk als ze straks met velen de eindstreep halen en weer sterk het voorjaarsbestuivingswerk kunnen verrichten.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Dirk van Dijk

  02-11-2019 om 15:58

  Precies dezelfde constatering Ben! Heel veel pissebedden en voor het eerst dit jaar (voor mij dan) ook wantsen.

  Dirk, Ik hoop dat je de wantsen niet van mij gekregen hebt ;-)
  Groet, Ben

 • Gerard Nimeijer

  02-11-2019 om 17:12

  Ook in Dalfsen de zelfde constatering.

 • Dora Keijzers

  02-11-2019 om 18:04

  Hier bijzonder veel verschillende soorten wantsen. Niet alleen rondom de bijenstal maar overal in de tuin.
  Ospeldijk

 • Susanne Ramselaar

  02-11-2019 om 18:42

  Pissebedden heb ik gedurende het jaar toch best wel veel bij 1 plek waar het wat vochtiger is. Nog geen wants gezien.

 • Maarten

  02-11-2019 om 22:20

  In Akersloot helaas ook pissebedden maar ook orenkruipers. Verder hebben de bijen bij deze temperatuur weer goed gevlogen incl. Het binnenhalen van stuifmeel.

 • Ron Daalmans

  02-11-2019 om 22:23

  In west-Brabant pissebedden, maar ook naaktslakken

 • BetuBeezzz

  02-11-2019 om 22:46

  Werkzaam in de fruitteelt maar ook wij komen veel pissebedden en oorwurmen tegen. Zijn voor ons nuttige insecten maar bij grote getale ook wel is schadelijk.

 • Rietje

  02-11-2019 om 23:18

  Al jaren pissebedden onder de deksel maar ook bij schuifla bij vooral vochtige plekken.

 • Tomer

  02-11-2019 om 23:46

  Ik heb 2 standen. Thuis droog en elk jaar vele wantsen en oorwormen onder de deksels enz. De andere stand aan het bos, vochtig en veel pissebedden. Bij die laatste stand ligt er itt thuis bijna nooit iets op de schuiven, geen mul, geen stuifmeel, geen mijten. Ruimen de pissebedden alles op?

  Tomer, dus ook dezelfde wantsen? Welke plaats of regio? Bij mij ruimen met name de pissebedden de schuifladen helemaal schoon. Groet, Ben

 • Jochum C ZWERVER

  02-11-2019 om 23:46

  Ik heb het zelfde maar zomers en winters en dan niet alleen pissebedden ook Ritnaalden en knieptangen een vochtige en warme plaats ze kunnen niet beter krijgen groetjes van Jochum

 • Peter.Engels

  03-11-2019 om 08:16

  Ja hoor hier ook zeer veel pissebedden in Hippolytushoef.

 • karin

  03-11-2019 om 10:18

  vooral veel oorwurm op de lade, droge stand, polystereen kasten.

 • Jules

  03-11-2019 om 11:29

  Pissebedden, kilo's onder het dek. Sta jaar rond in Dieren (GLD.) dus dorp in de bossen. Nog niet eerder gehad in deze mate. Volk wintert in op twee broed bakken na stille moerswisseling en eigen honing voorraad. Heb wel bijgevoerd ivm grote volk.

  Jules, het zijn er opvallend veel dit jaar! Geen wantsen dus? Groet, Ben

 • Robert

  03-11-2019 om 11:36

  Ik zie hier in West-Vlaanderen al een paar jaar wantsen onder de deksels van de kasten. niet in de zomer maar vanaf september.
  Als je het deksel opent vluchtig ze alle kanten uit.

 • Tomer

  03-11-2019 om 13:47

  Inderdaad dezelfde wantsen (gewone rookwants) in Vlaams-Brabant. Ik weet pas sinds nu juiste naam. Ze komen overwinteren tussen de kastdelen en kunnen blijkbaar geen kwaad.

 • Ed Rietdijk

  03-11-2019 om 14:28

  Hoi mensen,
  Wat ik niet heel duidelijk terug lees is of genoemde insecten schadelijk zijn.
  Onder het zinkendeksel van mijn houten spaarkast barst het werkelijk van de orekruipers maar die zitten op de houten dekplank, wel of niets aan doen?
  Groeten, Ed

  Ed, niets aan doen. Het zijn natuurlijke huishoudsters/schoonmaaksters. Groet, Ben

 • Anneke van Pelt

  03-11-2019 om 19:06

  Ook bij mij veel wantsen onder de deksel, niet in het volk. Nooit eerder gezien. Ook altijd wel wat pissebedden op de plank.
  Lochem.

 • Gijs Voerman

  03-11-2019 om 20:56

  Ik heb hier eerder al een contact over gehad met Naturalis omdat deze vooral in de houten kasten op onze bijstel in Apeldoorn zitten. De reactie die kreeg was:”Dit is Rhyparochromus vulgaris. In de bijlage vind je meer over deze soort,
  die zich recent invasief over Nederland verspreid heeft.”

 • Adri van der Marel

  03-11-2019 om 21:52

  Wat is de rol van wantsen, pissebedden en oorwurmen/knieptangen in de leefwereld van de bijen ?
  Dit vraag ik, omdat ik meen, dat microschorpioenen de natuurlijke bestrijders van de varoamijt zijn.
  Betekent het, dat meer van de ene soort méér of juist minder van de andere tot gevolg heeft ?

  Wel is me opgevallen, dat een kast, die door een lek te nat was, meer slakken en pissebedden herbergde.

  Adri, je kunt deze insecten indelen in vegetariërs en vleeseters. De oorwurmen, mieren en schorpioenen zijn roofdieren en deze eten dus andere insecten zoals dode en levende mijten van de bodem. Dit zijn o.a. varroamijten en stuifmeelmijten, maar ook poponderdelen etc. De andere insecten zoals pissebedden eten vooral organisch materiaal en composteren bijvoorbeeld stuifmeelresten. De meeste insecten hebben een voorkeur voor vochtige omgevingen, het microklimaat in een bijenvolk is tamelijk vochtig en geschikt voor allerlei micro-organismen. De schuifladen en randen tussen de bakken biedt dus een rijk voorziene eettafel, die allerlei insecten aantrekt. Ze zijn dus zeer nuttig als opruimers. Groet, Ben

 • Michel Otten

  03-11-2019 om 23:06

  Hoi Ben,
  Dit jaar heb ik voor het eerst (Sinds 2010) in 1 van mijn kasten een stuk of twintig vuurwantsen aangetroffen.

  Michel, in welke regio of plaats staan je volken? Waarschijnlijk zitten ze nog niet in de noordelijke provincies? Groet, Ben

 • Kaatje

  04-11-2019 om 15:25

  Veel wantsen, en pissebedden op beide bijenstanden, Limburg en ook op mijn bijenstand 300 km Duitsland in. Daar hetzelfde.
  Op de Nederlandse bijenstand erg veel grote bosmieren.
  Dit jaar hebben de hoornaars 2 volken zo belaagd dat ze na enkele dagen leeggeroofd waren, hoornaars zaten in de kasten. zelfs het broed was uit de cellen. Veel afgebeten bijen, lagen voor deze kasten. Ik heb toen bij andere kasten de muizenroosters geplaatst.

 • Piet

  04-11-2019 om 21:51

  Beste Ben,

  Afgelopen weekend heb ik een volk overgenomen wat door omstandigheden niet ingewinterd is. Ik heb hier gelijk een aantal liter suikerwater op gezet in de hoop dat ze dit nog opnemen.

  Als dat niet lukt, wat zijn dan de opties? Ik kan geen|n voerramen van m'n andere volken afnemen.

  Piet, je kunt proberen ze permanent te voeren met pakken suikerdeeg van 2,5 kg. Groot gat van 10 cm rond uit het midden van het pak snijden en bovenop de toplatten leggen midden bovenop de tros. Hierover plastic folie en een dikke laag isolatiewol. Dit kun je erop leggen door er een extra lege honingbak op te plaatsen. Na 3 tot 6 weken kan het pak leeg zijn en dan plaatst je direct het volgende pak. Groet, Ben

 • Hans uit Lochem

  05-11-2019 om 17:57

  Geen pissebedden in de kast, maar wel extreem veel in huis. Het lijkt erop dat ze zich enorm vermeerderen de laatste jaren.

 • Gert Valk

  05-11-2019 om 21:41

  Hoi Ben,

  Hier rand Flevoland overijssel geen wantsen wel veel pissebedden en oorwurmen.

  Omdat mijn huidige bijenstal te klein is:)) wil ik dit weekend een nieuwe bouwen. Kan ik de kasten 2 meter naar voren zetten en vlieggat dicht doen? Voor 2 dagen? Gaasbodems open. Of worden ze daar heel onrustig van?
  Elke keer een feestje als er weer een nieuw blog bericht verschijnt.

  Alvast bedankt!

  Gert, met zonnig weer en lichtinval door het bodemgaas zouden ze wel eens iets onrustig kunnen worden. Kun je ze niet volstrekt donker wegzetten? Of beter een weekend in december/januari kiezen waarbij het minder dan 5 graden is overdag? Groet, Ben

 • Gert Valk

  06-11-2019 om 11:40

  Ha Ben,

  Kan het wat zijn wanneer ik er een kleed overheen hang, zodat het donker is? 8 a 9 graden zullen ze vast nog wel rustig blijven toch? Helaas gaat het niet in dec Jan.

  Gert, het is hier nu negen graden en zonnig en mijn volken die in de zon staan, vliegen. Dus donker maken met een kleed is een optie, maar zorg wel voor frisse lucht aan de onderkant. En niet te veel trillen op de ondergrond, dat geeft allemaal stress. Groet, Ben

 • Hendriks Jan

  06-11-2019 om 15:04

  Ik heb alleen wat oorwormen bij mijn 8 kasten kunnen ondekken.Ik woon in Lithoijen N.Br

 • Josse

  08-11-2019 om 11:14

  Dag Ben,

  In een van je blogs meldde je dat je bijenwas opstuurde op er kunstraat van te laten maken. Dat wil ik ook gaan doen. Maar die info kan ik niet meer vinden.
  Mijn vraag is daarom is: waarheen stuur je de was?
  Alvast bedankt.
  Groet,
  Jos

  Jos, voor 5,4 mm kunstraat kun je terecht bij Ecopoll in Gennep. Wil je andere maten kunstraat, zoals 5,1 of 4,9 mm dan kun je je was opsturen naar Duitsland Joseph Rockl in Grafenau. Let op wel op het minimale gewicht van de aan te leveren partij was. Vaak is die 10 of 20 kg. Groet, Ben

 • Tomer

  08-11-2019 om 16:32

  Enkele volken hebben veel meer mijten dan andere jaren, hoewel ze in juli of augustus behandeld werden. Begin september viel het nog mee (5 of minder per dag), maar het aantal is beginnen stijgen tot wel 40 mijten per dag begin november. Is dit ten gevolge van roverij of wegens het uitlopende broed? Ik zie ook veel jonge mijten en helaas wat DWV bijen. Zou je aanraden om deze volken nu al een oxaalzuurverdamping te geven en in december nog eens als ze broedloos zijn, of gewoon nog wat wachten?

  Tomer, jonge mijten duidt op uitlopend broed. De laatste cellen met broed zijn ook het ernstigst besmet, de laatste ronde van de mijten. Mooi dat je die vast kwijt bent. Kijk over 10 dagen eens of je de jonge mijten kwijt bent. In het weekdn van de 22e november kun je dan sublimeren, mits de temperatuur > 4 graden is. Geen zorgen want dit is het natuurlijke mijtengedrag. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.