29-06-2018

Warmbouw en koudbouw

Gisteren kwam ik mijn enige warmbouw Dadantkast weer tegen. Ik moet zeggen dat als je links of rechts naast de kast geen ruimte hebt om te gaan staan, is warmbouw wel gemakkelijk. Zoals je ziet heb ik de ramen aan de voorkant geplaatst zodat ik het sluitbord en het 1e raam zo naar me toe kan schuiven. 

Bij warmbouw slaan ze hun honing voorraad achterin en boven op, dus op het 1e en eventueel 2e broedkamerraam zie je direct of ze voldoende voer hebben als reserve. 

Maar levert het ook voordelen op voor de bijen? Misschien in de winter, omdat de lucht bij de vliegopening niet gemakkelijk tussen de straatjes kan waaien. Van echte ontwikkelingsverschillen heb ik zelf tot op heden niets kunnen merken. Hebben andere ervaringen met warmbouw? 

Overigens zet ik mijn MiniPlussen ook altijd op in warmbouw, ik denk dat hiermee de warmtehuishouding beter te beheersen is voor de bijen. 

Bovenstaand nog een foto van de traditionele koudbouw, met de ramen haaks op de vliegopening.

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Henri

  29-06-2018 om 18:49

  Hoi Ben,
  Ik denk zelf dat het vaak voortkomt hoe je het e.e.a. Hebt aangeleerd gekregen.
  Drie jaar geleden heb ik de beginnerscursus gedaan, en hier hebben we o.a. Geleerd om met warmbouw te werken.
  Evenals het darrenramen snijden en de renson methode.
  Gaandeweg leer en zie je ook dat het anders kan.
  Ook door deze blog zie je vaak weer dat er meerdere wegen naar Rome leiden.
  Ik vind warmbouw prettiger werken, ik heb dit jaar een kast op koudbouw gehad maar dat is lastiger draaien, ik denk een kwestie van wennen.
  De bijen maakt het niks uit.

 • Hans

  01-07-2018 om 13:09

  Dag Ben,
  Je laatste twee blogs kwamen precies op tijd.
  Ik heb gisteren een volkje uit een Kieler overgehangen in en MiniPlus. Die ijzerdraadjes werken uitstekend en met zijn twee├źn gaat het ook makkelijker.
  De Kieler is warmbouw, dus de MiniPlus ook in warmbouw ingericht. Dank, Hans

  Hans, idem bij de mijn Apidea's. Groet, Ben

 • Bart Pietersma

  07-07-2018 om 07:34

  In mijn holle boom heb ik ook warmbouw omdat ik een deurtje achter in de boom heb kan het niet anders. Maar handig nee.

 • Cock Hoogeduin

  07-07-2018 om 08:14

  Werk al meer dag 20 jaar met warmbouw ik wil niet anders begrijpniet dat er geen spaarkast bodems zijn voor warmbouw ik werk zelf met segeberger kasten.
  De honing word zowel aan de voorkant als de achterkant van de kast opgeslagen.
  Ik imker met de Rensom-Methode met 10 ramen ipv 6 ramen een geweldige methode.

 • Werry Jonker

  07-07-2018 om 08:18

  Naast mijn 3 Golzkasten heb ik nu ook een Bremer kast gebouwd. Dat is een Golzkast 90 graden gedraaid. Met de ramen in de BK en HK dus in warmbouw. Ik vind dat superhandig werken, omdat ik in de bijenstal er altijd achter sta.
  Tussen BK en HK zit een vast moerrooster, wat ik afsluitbaar heb gemaakt, om gemakkelijk de HK als starter te gebruiken bij K-teelt. Maar dat is een ander verhaal

 • karin

  08-07-2018 om 16:53

  Hoi Ben,
  kan je een volk dat heel het seizoen in koudbouw gestaan heeft, tegen het najaar nog in warmbouw zetten? Mijn mini plussen staan in koudbouw, maar misschien kan ik ze dan nog omzetten, als dat de warmtehuishouding ten goed komt...
  grtjs, karin

 • Ben de blogger

  08-07-2018 om 17:13

  Karin, als de mp's in een besloten tuin staan dan zal het niet veel uitmaken warm of koudbouw. Maar of je de bakjes 90 graden kan draaien? Ik denk van wel want de vliegopening blijft hetzelfde. Groet Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.