24-01-2018

Warmterecord zorgt voor opruiming

Vandaag wordt het 14 graden, al weer een warmterecord. De bijen reageren onmiddellijk door de wintertros op te heffen en aan de voorjaarsschoonmaak te beginnen. Rond de kerst hebben ze ook al kunnen opruimen, maar dagelijks sterven er wel enkele bijen en valt er nog wel eens een mijt. Dus morgen moet je niet schrikken van de nodige dode bijen voor de vliegopening. 

 

Op de foto's (klikken) is duidelijk het verschil te zien tussen de compacte wintertros en het volk dat in omvang lijkt toe te nemen na het oplossen van de tros. De meest rechter foto is vanmorgen genomen. Op dagen met een temperatuur van boven de 7 graden komen de bijen los en verplaatsen ze ook weer wintervoer van buiten naar binnen. Je ziet op de schuiflade een extreme toename op zo'n dag van de hoeveelheid mul. Daarnaast zie je ook een flinke stijging van de mijtenval. Het kan een factor 2 tot 3 schelen t.o.v. koudere dagen. De minst besmette volken laten uiteraard slechts een enkele mijt of helemaal niets vallen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Ferry

    24-01-2018 om 13:06

    Hier in Kortenhoef vliegt 1 kast vollop met wel 100 bijen op de buitenkant (mn zwakke volkje)
    De kast ernaast is nog rustig met af en toe een bijtje
    Temperatuur is 13 graden.

  • Mieke

    24-01-2018 om 13:17

    Meer activiteit is ook meer voer gebruiken. Kan dat betekenen dat het voer in de kasten sneller op is dan gewenst? En zo ja, moet ik dan gaan bijvoeren?

  • Ben de blogger

    24-01-2018 om 13:35

    Mieke, met hogere temperaturen neemt het voergebruik juist af. Onze gasrekening wordt dan toch ook lager? De bijen kunnen ook makkelijker het voer van andere ramen opnemen. Dus geen zorgen.
    Pas in maart gaat het voergebruik fors toenemen vanwege het groeiende broednest.

  • Wim(ker)

    24-01-2018 om 18:17

    De temperatuur is dan wel hoog, maar het waait ook (erg) hard. Heeft dat ook nog invloed op het uitvliegen van de bijen?

  • Ben de blogger

    24-01-2018 om 18:26

    Zeker Wim. Vooral de bewolking zet een sterke rem op de bijenvlucht. Ik heb liever windstil zonnig weer en tien graden, dan komen ze volop met stuifmeel binnen. Nu zag ik maar weinig bijen vliegen.

  • Hadieboer boer

    24-01-2018 om 19:03

    Nou bij mij kwamen zo vandaag met stuifmeel binnen! Overigens zie ik wel verschil: mijn donkere volken (3, 2 locaties) zijn veel actiever dan de lichte varianten. De donkere zijn nazaten van een volk dat is komen aanvliegen 4 jaar geleden :-)

  • GerdP

    24-01-2018 om 19:26

    Heb nog een Kieler staan waar deze herfst erg veel bijen op zaten. Heb ze ingewinterd en wat denk je? Ze vlogen druk vanmiddag. Meteen even het voer gecontroleerd. Zo goed als op, en een broednestje van 6 à 7 cm.
    Vlug een deksel gemaakt met ruimte voor een kilopak voerdeeg. Als het echt koud wordt gaan ze in de schuur voor bescherming.

  • Lammert Lemmen

    24-01-2018 om 19:30

    Ik heb een vraag. Ik heb in december de mijt bestrijding gedaan heb wel iets meer oxaalzuur gedruppeld zij doen het goed vorige week zaten ze nog in tros morgen ga ik kijken hoe het gaat donderdag 25 januari hoe het gaat. Maar moet ik nu in maart bijvoeren of kan dat wachten.

    Lammert, bijvoeren alleen in geval van nood. Dus eerst kast vergelijken met andere kasten beide kanten iets op te tillen.
    Indien te licht dan voerraam uit andere kast inhangen of pak apifonda op voergat.

  • karin

    25-01-2018 om 08:40

    ik zie dat je rekening houdt met de "raatrichting" . Als ik een raampje voor mij houd en ik kijk erdoorheen en ik zie Y, hang je het dan zo in de kast dat je vanuit de middelste raat naar buiten toe, ook de Y ziet? Ik las ooit dat de juiste raatrichting rustigere bijen geeft en minder zwermdrift tot gevolg zou hebben, klopt dat met jouw ervaringen?
    Bijen hebben hier (regio mechelen (B)) gisteren volop gevlogen. Snelle controle bij een volk dat lichter weegt gaf al een broednest (op 1/2 dadant ) van 3 ramen bijna volledig vol, waarvan de helft verzegeld. Nog +/- 4 kg eten, binnenkort best bijvoederen?

    Karin, je zegt het goed. De kant met de Y vanuit het midden van de kast gezien ramen met Y naar de buitenkant hangen. Mijn Buckfast-bijen zijn al super rustig, dus zelf merk ik er niets van. Maar baat het niet, dan schaadt het ook niet. De theorie lijkt me wel logisch en dus stress verminderend voor de bijen.
    In februari gebruiken de bijen 1,5 kilo. Dus met 4 kilo haal je de wilgendracht wel. Vanaf half maart wel oppassen als het slecht weer is. Mvrgr Ben

  • Bénédicte

    25-01-2018 om 13:42

    Beste Ben, waarom neemt de hoeveelheid mul toe op een warme dag? Wat is de relatie met de toegenomen temperatuur? Of komt het louter door het losser zitten van de tros dat er meer 'afval' naar beneden kan vallen?

    Bénédicte, interessante vraag, die mijzelf ook wel bezig houdt. Naar mijn mening neemt de bijenactiviteit toe, ze gaan de cellen weer poetsen en herstellen. Ze knagen ook weer oude verdroogde raat af. Ze verplaatsen ook voer van buiten naar binnen. Ze ziet de mul van open geknaagd voer. Uiteraard valt er ook troep, zoals dode mijten uit de loskomende wintertros. Maar m.i. is de hygiëne en het open maken van het wintervoer de belangrijkste drijfveer voor de enorme troep in 24 uur op de schuiflade.

  • Anneke

    25-01-2018 om 14:43

    Beste Ben,

    Ik heb van de zomer oude raampjes uitgesneden; sommige schoon , andere vuilig...
    Dit kan ik natuurlijk in een zonnewassmelter laten smelten, maar die heb ik niet.
    Deze restanten was kan ik toch "au bain marie" smelten en door een zeef doen om van het ergste vuil te ontdoen ? (niet hoger dan 60-70 graden).
    Klopt dit ? En heb je nog tips voor het omsmelten ?
    Dank !

    Anneke, au bain marie hoeft niet, als je het water maar niet laat koken. Het beste kun je een grote oude geëmailleerde pan gebruiken met regenwater (zacht water). Verwarmen tot 85 a 90 graden en de oude raat erin stoppen. Alles opsmelten, een beetje doorroeren met een stok en langzaam laten afkoelen. Veel vuil zinkt naar de bodem of blijft aan de onderkant van de was zitten. Eerst 24 uur laten afkoelen, de was komt los van de pan vanwege het sterke krimpen. Daarna vuil van de onderkant wegschrapen. Pan schoon maken, nieuw regenwater erin en de plaat was met vuil erin in een pantybroek stoppen en dicht binden. Eerst de 'benen' dichtbinden en afknippen. Daarna weer tot 85 graden verwarmen en laten smelten, het vuil blijft achter in de panty. De was is nu redelijk schoon. Panty voor het afkoelen eruit halen en laten uitlekken. Succes. Mvrgr Ben

  • Bénédicte

    26-01-2018 om 14:53

    Ben, het verplaatsen van het wintervoer van buiten naar binnen lijkt me een plausibele verklaring voor de plotse en enorme toename aan witgele mul op de lade. Ik had nog een vraagje. Ik hoor een continu aanhoudend gezoem in de kast (styropor). Ik merk ook nog geen enkel teken van de aanzet van een broednest. Moet ik me zorgen maken om de koningin?

    Bénédicte, ik zou toch tijdens het luisteren een keertje kloppen tegen de kast. Het volk moet opbruisen en daarna weer rustig worden. Houdt het geluid aan, dan zou het inderdaad moerloos kunnen zijn. mvgr Ben

  • Ralf

    28-01-2018 om 09:41

    Is het correct dat ze nu nog geen stuifmeel mee terug brengen?

    Ralf, voor stuifmeelhalers moet het droog en zonnig weer zijn en het liefst windarm. Met een graad of 10 tot 12 en zonnig weer gaan we wel stuifmeel verzamelen. Mits er hazelaaars en elzen staan te bloeien in je omgeving. De boerencrocus en het sneeuwklokje volgen spoedig. mvgr Ben

  • karin

    30-01-2018 om 13:48

    Vandaag zonnig, maar niet echt warm..8.5°C, maar ze vliegen volop en het eerste stuifmeel komt binnen. (bonheiden Belgie)

  • Verheugde Marc

    30-01-2018 om 15:27

    Graag had ik meer info over ratenmaat 4,9
    ...heb heel erg belangstelling daar het invloed kan hebben op de mijtenpopulatie...
    Hoever staan die proeven m...???

  • Ben de blogger

    30-01-2018 om 16:39

    Marc, links bovenaan zie je blogcategorieen staan. De 1 na laatste bevat alle blogberichten over kleine cellen/kleine bijen. Je vindt daar ook hyperlinks naar artikelen en video's over kleine bijen. Over een paar dagen zal ik een bericht plaatsen met de mijtentellingen van 16 volken over 150 dagen. Daar zitten ook 3 volken op 4,9 mm raat tussen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.