17-06-2017

wasdop als middel voor een moerwisseling

In een eerder BLOG-bericht van twee weken geleden meldde ik dat ik een jonge onbevruchte gemerkte moer had los gelaten in een volk met twee of drie gesloten wisseldoppen. Uiteraard heb ik eerst de doppen verwijderd.

Bij controle gisteren bleek de nieuwe moer aan de leg gegaan te zijn, nog twee weken wachten en de aanwezigheid van vlak gesloten werksterbroed toont aan dat de paring ook goed verlopen is.  Deze week trof ik weer wisseldoppen aan in een volk met een F3 moer, echter deze waren nog niet gesloten. Aangezien een F4 moer te veel gaat afwijken van het raszuivere materiaal heb ik een toevallig beschikbare jonge F1-moer via een wasdop ingevoerd. Op onderstaande foto's zie je de oorspronkelijke wisseldop, die ik verwijderd heb en vervangen heb door een moer in een wasdop, vastgezet op dezelfde plek met een augurkenprikkertje.

 

Het maken van wasdoppen kun je zien in een zelf gemaakt You Tube filmpje. Voor plaatsing prik ik een paar gaatjes in de punt en zijkanten, zodat de moer terwijl ze in de wasdop zit gevoerd kan worden door de bijen. Uiteindelijk bevrijden de bijen haar door de gaatjes in de wasdop verder open te bijten. Het lijkt op een natuurlijke geboorte.

Indien je op mijn You Tube kanaal klikt op afspeellijsten kun je uit verschillende onderwerpen kiezen, zoals koninginnenteelt, TBH, Dadant etc.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Hanz

  17-06-2017 om 15:48

  Deze methode gebruik ik als ik bevruchte moeren invoer in schudzwermen, het werkt perfect altijd een 100% score.

  Mijn vraag is of het ook werkt als je een bevruchte moer zou willen vervangen door een andere bevruchte moer. Uiteraard wordt eerst de slechte moer uit het volk verwijderd en dan een wasdop met een andere bevruchte moer ingehanden.

 • Anoniem

  17-06-2017 om 16:50

  De oude moer kun je een paar dagen in een Nicot kooitje in het volk hangen. Dan oude moer eruit, dan jonge nieuwe bevruchte moer in een kooitje of dop terug op dezelfde plaats.

 • tomer

  17-06-2017 om 17:07

  Ik heb een kast waar momenteel een moerwissel bezig is. Er zijn 3 ramen met op elk raam 1 dop. 1 dop is nog open en 2 zijn net gesloten. Ik zou een raam met dop willen overhangen in een volk dat ik onlangs moerloos heb gemaakt. Maar moerdoppen schijnen zeer kwetsbaar te zijn (schokken, temperatuurschommelingen)...Wanneer is het beste moment? Als ik te lang wacht, zullen 2 van de 3 doppen weggeknaagd zijn.

 • Ben de blogger

  17-06-2017 om 18:35

  Hanz, dit werkt niet in juni en juli voor leggende moeren. Je zult het volk 9 dagen voor het invoeren moerloos moeten maken, daarna alle redcellen breken en dan invoeren. Maar het blijft risicovol in grote productievolken. Beter is het om te wachten tot begin september en dan via een nicot kluisje met suikerdeeg direct wisselen.
  Tomer, net na het sluiten of net voor het uitlopen.

 • Frans

  17-06-2017 om 21:22

  Dag Ben.
  Twee weken geleden heb een volkje met een jonge moer van een drieramer in een zesraams kastje overgeplaatst.Op alle 3 de ramen was broed in alle stadia.gisteren keek ik erin en er waren 2 open doppen en een gesloten dop met nog steeds broed in alle stadia ook heb ik de moer gezien .Ik heb de doppen verwijderd maar vrees dat er weer nieuwe worden aangezet .Wat dan te doen?

 • Ben de blogger

  17-06-2017 om 23:38

  Frans, dit is een stille wissel, dus zullen ze het proces herhalen want de moer heeft een defect. Je moet dus dit keer niets doen, laat alles gewoon gaan zoals het gaat. Je mag het volk rustig kontroleren, maar geen doppen breken.
  De moer(en) laten lopen.

 • Frank Olde Daalhuis

  19-06-2017 om 08:08

  Ben,

  Ik heb deze methode afgelopen weekend ook voor het eerste geprobeerd.. met wisselend succes.

  Heb je nog tips hoe de moer vanuit een nicot teeltkooitje in het wasdopje te krijgen? Ik vond het nogal een gepruts.

  Een van de moertjes vloog me zelfs weg.. ik dacht dat ze verdwenen was, maar na 10min. vond ik haar weer op het latje met de kooitjes.. geluk gehad.


 • Ben de blogger

  19-06-2017 om 09:09

  Frank, ik doe dit altijd in huis of in de auto. Ik schuif het Nicot kluisje open en dek de opening af met mijn duim tot er slechts een opening overblijft voor 1 bij. Daarop zet ik met mijn andere hand de wasdop zodat de koningin naar boven moet lopen zo de wasdop in.
  Vooral moeren die al enige tijd geleden geboren zijn, zijn letterlijk vliegensvlug. daarom binnen doen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.