07-07-2020

washboarding

Washboarding: een vreemd verschijnsel, die line dansende bijen! Iedere zomer kom ik dit verschijnsel tegen. Meestal als de zomerdracht achter de rug is. Wanneer je goed op sommige individuele bijen let, dan zie je dat ze met hun kaken over het hout schrapen. Soms zie je ook hun zuigsnuit te voorschijn komen. De midden- en achterpoten staan stil, terwijl de voorpoten en de kop bewegen. Het valt me wel op dat dit verschijnsel vaak samen gaat met onbewerkte houten kasten. 

Op internet kan ik er geen overtuigende verklaringen voor vinden. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Frauke Siert

    07-07-2020 om 19:34

    Sinds kort heb ik ook een volk in een korf en zij doen precies hetzelfde, heel ijverig knagen rond de vliegopening. Eerst dacht ik dat ze met propolis iets afdichten, maar dat blijkt het niet te zijn.
    Groeten, Frauke

  • jeshoney

    07-07-2020 om 22:02

    Kan het zijn dat ze knagen omdat daar een bepaald stofje in zit wat dan vrij komt? Zou dat ook bij korven het geval kunnen zijn?
    Zie je dit gedrag ook bij polystyrenen kasten, Ben?
    Ik heb een associatie met de.bijen die water halen in mijn vijver. Ze landen op het kroos en slobberen vanuit het kroos het water op. Volgens mij zit er in dat kroos/flap ook stofjes die ze lekker vinden of goed kunnen gebruiken. Ze drinken niet van het in mijn ogen ‘schone’ water.
    Het was regenachtig vochtig weer, zijn dan sommige stofjes makkelijker op te nemen misschien?
    Ik heb dit gedrag niet eerder waargenomen, maar ik het segeberger kasten. Interessante waarneming, ik ben benieuwd naar andere reacties.

    Jeshoney, ook op polystyreenkasten heb ik het wel waargenomen. Ik denk dat ze het oppervlak schoonmaken. Of er ook stofjes inzitten, die ze hergebruiken weet ik niet. Dat zou natuurlijk goed kunnen, want er zijn daar wel miljoenen keren bijen geland en die hebben daar hun footprints achtergelaten.
    Wat water halen betreft, bijen zijn gek op mineraalhoudend water. Groet, Ben

  • Jan Dubelaar

    07-07-2020 om 22:16

    Ik heb mijn werkzame leven in het houtvak doorgebracht. Wat duidelijk te zien is dat alleen het zachte voorjaarshout verdwijnt. Dit voorjaarshout bestaat uit grotere cellen dan de cellen van het late hout dat zomers gevormd wordt. Het late hout is zwaarder en harder en donkerder van kleur dan het voorjaarshout. Op het kopse vlak van hout is de combinatie voorjaar- en zomerhout dit zichtbaar als jaarring.
    Met name wespen knagen aan hout en kauwen dit tot papier-maché om hun nest van te bouwen. Opvallend is dat naaldhout met zoutproducten verduurzaamd, de voorkeur heeft bij wespen. Vaak is dit bij schuttingplanken te zien. Nu de bijen. Het is goed mogelijk dat ook bijen bepaalde stofjes uit het hout knagen of bijvoorbeeld schimmelsporen of alg verwijderen van het houtoppervlak.
    Bij verwering van het houtoppervlak (grijsverkleuring) zie je als eerste het zachte voorjaarshout verdwijnen. Het donkere, late hout van de jaarring blijft staan waardoor het wasbord-effect optreedt. In het houtvak wordt dit ook wasbord-effect genoemd. Waar komt de kreet washboarding in dit geval vandaan? Wordt dit vermeld in een artikel over bijen? Ik zou dit graag willen weten.

    Jan, wanneer je googlet op washboarding & honeybees dan kom je op diverse video's en toelichtingen terecht. Groet, Ben

  • Piet Mertens

    07-07-2020 om 22:49

    Ook bij de Segeberger kasten constateer ik dat sommige volken een laagje bij en rond de vliegopenlng
    afschrapen, geen idee waarom dit gebeurt.
    Bij houten kasten kan ik me iets voorstellen i.v.m een nuttig stofje...

  • Ben Hilderink

    08-07-2020 om 06:59

    Al jaren werk ik met Segebergers en dan met kleine vliegopening; 7 cm en 12 mm hoog. Ook hier “geknaag” rond de opening.
    Maar knagen en zuigsnuit gaat toch niet samen?

  • Astrid Schoots

    08-07-2020 om 08:57

    Ik imker in korven, klossen en kasten, en zie mijn bijen alle jaren, zomerrond, op alle behuizingen wasborden, maar het meest op de boomklossen. Dit doen ze bij alle weersomstandigheden, niet alleen bij vochtig weer, ook in de volle zon. En niet alleen rondom het vlieggat, maar ruim bemeten ook eromheen.
    Ik zie dat niet als vervelingsgedrag, maar het is mijns inziens harmonisch poetsgedrag van gezonde bijen die genoeg tijd hebben, omdat ze niet overwerkt zijn door het volslepen van de vele HK's en het vervolgens weer moeten inverteren van suikerwater.

  • D.Keijzers

    08-07-2020 om 09:12

    Zou het misschien territoriaal gedrag kunnen zijn. Omdat de dracht minder wordt en roverij om de hoek komt. Dat ze hun plek markeren en zo “indringers & vijanden” afweren/afschrikken.

  • Astrid

    08-07-2020 om 09:17

    Nog even voor Jan Dubelaar: leuk hoe je je houtkennis e.d. erbij betrekt, de houtricheltjes hebben wel iets weg van de wasbordrichels. Maar ik denk dat de term komt van de schrobbeweging van het wassen met een wasbord. Ik zie het mijn moeder nog doen in het koude schuurtje met haar knokkels over de richels... een nijver bijtje!

  • Lizet

    08-07-2020 om 09:47

    Hoi Ben,
    Kan het zo zijn dat een volk al begint het aantal darren te temperen?
    Darrenpoppen Uit het Bouwraam (alleen De witte, geen varroa erop te zien, ook amper op de schuiflade) worden uit de kast gesleept. Alleen de darren.
    De hele kast doorgespit. Niets bijzonders te zien, ruiken of horen. Ook niet buiten de kast. De koningin legt goed. Twee volle HK’ s, nog 1 erop die nog ruimte genoeg heeft. Twee broekamers, ook goed bezet. Bijen zijn rustig, ondanks de wind hier aan de westkust en het mindere weer afgelopen tijd. Buckfast volk.
    Overigens, mijn bijen vliegen door, ondanks lichte regen.
    Of kan er nog iets zijn wat ik over het hoofd zie?

    Lizet, het kan goed zijn dat ze de darren al beginnen te ruimen. De weersomstandigheden zijn daar nu de aanleiding voor. Te weinig verse nectar en de afnemende daglengte zorgen voor het verwaarlozen en opruimen van darren en soms darrenbroed. Groet, Ben

  • Jan Roodenburg

    08-07-2020 om 11:10

    Hoi Ben, wat ik vertel heeft niets met dit onderwerp te maken, maar ik vond het nodig om dit aan de grote klok te hangen. Dit weekend is weer een slachting onder de bijen gaande in Anna Paulowna, alleen het broed en wat huis bijen zijn nog in de kasten aanwezig. Een bollenkweker was weer zo aardig , om met middelen te spuiten, die vast verboden zijn, een groot drama.

  • Ben de blogger

    08-07-2020 om 11:26

    Jan, is de NVWA in kennis gesteld? Die bollen- en lelieteelt, uitsluitend bestemd voor de export, is voor mens en dier een drama.
    De vaststelling dat 75% vd insecten ondertussen uitgestorven is, maakt de mensen dus blijkbaar nog niet wakker. Groet, Ben

  • karin

    08-07-2020 om 12:00

    Hallo Ben,
    ik heb 4 polystereen kasten en 1 kast doen het ook, al zeker een 3 tal weken. De anderen doen "gewoon". Het valt mij wel op dat er een aantal bijen tussen zitten die hun achterlijf omhoog houden. Je hoort ze ook ahw "schrapen" over de vliegplank en het front van de kast. Zijn verder rustig , BRIAS en 2 volle honingbakken, derde halfvol.

  • Marina

    08-07-2020 om 12:17

    Dan is dit misschien hetzelfde wat ik vorig jaar gezien heb. Toen stelde ik hier een vraag over tikkende bijen op de vliegplank. Later dacht ik dat de term misschien krabbelende bijen had moeten zijn. Dat schijnt dan op een ziekte te duiden. (?)

    Marina, krabbelde bijen gebruiken we wanneer er bijen voor de kast lopen die niet meer kunnen vliegen vanwege een verlammingsvirus. Bij het washboarding hoor je geen geluid. Ze poetsen de landingsbaan lijkt het wel. Groet, Ben

  • arie

    08-07-2020 om 15:50

    bij mij zie ik dit ook op de vliegplank, ik denk dat het reinigen is. (dan glijden de binnenkomende bijen niet uit oid ;-) )

  • Monique

    08-07-2020 om 16:41

    Het regent vandaag buiten lichtjes. Niet koud en geen wind. Maar ik moet toch honing afnemen. Is dat verstandig denk jij of beter niet doen?

    Monique, gewoon doen. Maar wel checken of de voorraad in de BK nog genoeg is. Groet, Ben

  • Karen

    08-07-2020 om 19:09

    Ik neem het washboarden al enkele jaren waar, eigenlijk vrij vaak in alle seizoenen, ik zie het ook als gezellig samen schoonmaken, zowel op de vliegplank als op de voorkant vd kast, ik zie dat ze zo de boel schoon en alg vrij houden

  • Jan T

    08-07-2020 om 22:36

    Is het mogelijk het vochtgehalte van geslingerde honing te laten dalen?

    Jan, de honingverwerkende industrie heeft daar wel oplossingen voor, maar de hobby-imker moet het product maar nemen zoals de natuur het geeft. Onbewerkt blijft het zijn sublieme smaak geven! Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    09-07-2020 om 16:42

    Hoi Ben,
    Toen in vorig jaar mijn eerste bijenkast kocht zat daar een pakje met strips bij die ik kon gebruiken als varroamijt bestrijding. Omdat de beschrijving volledig in het Russisch is ben ik terughoudend geweest om dat te gebruiken.
    Het middel heet Agropol. Ik wilde bij twee zwermpjes iets doen aan de varroa mijten.
    Ben jij bekend met deze strips?
    Groet, Ed

    Ed, heel verstandig dat je terughoudend geweest bent, want het is een hard-chemisch middel, dat onder verschillende namen en zelfs onder een frauduleus biologisch label werd verkocht via internet. Niet gebruiken, want mijten worden er resistent van.
    Groet, Ben

  • dirk

    09-07-2020 om 21:18

    Dag Ben,
    Ik heb 2 broedafleggers waar het niet zo goed mee gaat:
    In eentje is een koningin aan de leg, maar deze doet het niet zo goed en het volk groeit niet uit. In de andere is de koningin aanwezig, maar is alleen nog darrenbroed aanwezig en leggende werksters. Gelukkig heb ik koninginnen in apideakastjes en die ik zou willen invoeren.
    - Kan ik die deze tijd al invoeren?
    - Hoe lang moet ik wachten na het verwijderen van de slechte koninginnen om de gekweekte in te voeren?
    - Gebruik ik een nicot kluisje of zet ik de apidea boven op het voedergat van de dekplank met een krant er tussen?
    Heel erg bedankt voor al je leerrijke reacties!

    Dirk, verenigen of moeren invoeren in volken met eileggende werksters is extra riskant. De moer kan vanwege stress ingebald worden of afgestoken door de eileggende werksters. Daar moet je dus eerst vanaf zien te komen. Neem een vergelijkbaar leeg kastje en zet dat open op de plaats van de kast met de eileggende werksters. Plaats het oude kastje 5 tot 10 meter verderop en zoek de moer op en neem die weg. Sla vervolgens raam voor raam af en hang ieder afgeslagen raam terug in het nieuwe kastje. Daarna dekplank erop en met een stukje krant met scheurtjes en een stukje moerrooster de kieler of apidea met nieuwe moer op het voergat plaatsen.
    Na drie dagen kijk je of de moer nog aanwezig is in de apidea en haal je krantje en moerrooster weg. Nog een weekje later broed controleren en apidea afslaan en opruimen.
    Andere kastje direct moer uitnemen en apidea erop met krantje en rooster, verder zelfde stappen. Groet, Ben



  • Berto smit

    09-07-2020 om 23:25

    Hallo Ben, mooi gezicht en ook bijzonder om te zien. Wat ik de laatste week ook zie is dat mijn bijen ‘s avonds en ‘s nachts ook buiten zitten ondanks de regen. Wat zou hier de reden van kunnen zijn? Qua temperatuur kan ik me niet voorstellen dat het nu in de kast warm is heel erg/te warm is. Ik was laatst bij een kennis bij een verenigingsstal en daar zag ik inderdaad dit fenomeen ook bij heel veel kasten. Ik zie dit bij grote volken maar ook bij twee afleggers. Dank bij voorbaat.

    Berto, de volken zijn in deze tijd van het jaar op zijn sterkst. Daarom zie je dat bij goed bezette kasten de bijen buiten zitten. Dit wordt bevorderd door het slechte weer waarin er nauwelijks gevlogen wordt. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.