27-09-2021

washboarding in de kast

Het gebruik van plexiglas geeft een redelijk goed zicht op het werk van de bijen in de kast. Uit nieuwsgierigheid kijk ik regelmatig onder de daken om  het werk van de bijen te bestuderen. Soms lopen ze te slepen met stukjes raat of een stuk van een geruimde pop (VSH-gedrag), maar nu kwam ik washboardende bijen tegen. Het verschijnsel van washboarden zie je meestal in juli na de zomerdracht op de buitenkant, maar nu zag ik dezelfde beweging van individuele bijen in de kast, zowel op het hout als op het plexiglas. Vanwege het plexiglas kun je van de onderkant waarnemen wat ze aan het doen zijn. Het lijkt alsof ze met hun voorpoten aan het vegen zijn, kijk zelf maar...... in het tweede deel van de video zie je de nieuwe beelden. Overigens zijn beide video's van hetzelfde volk. Het volk zat eerst in een TBH, nu in een Topkast. In het tweede deel van de video zie je dat ze schijnbaar niets doen met hun kaken. Het blijft een wonderlijk verschijnsel, ik hou het op hygienische gedrag oftewel poetsen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • GerdP

  27-09-2021 om 22:58

  Heel bijzonder. Toch nooit eerder gezien. Lijkt wel gezamenlijke najaarsschoonmaak.

 • karin

  28-09-2021 om 08:33

  Hallo Ben,
  heeft dit gedrag ook te maken met VSH, of staan die twee "opruimgedragingen los van elkaar? Ik zie het bij één van mijn 4 kasten, en die ruimen ook regelmatig aangetaste poppen op. wanneer je dit poetsgedrag vaststelt, mag je er dan van uit gaan dat ze ook VSH in de kast vertonen? groetjes

  Ha Karin, dit veeggedrag op de oppervlakte van hout, plexiglas en buitenkant van de kast is een andere eigenschap als VSH-gedrag. Bij VSH worden poppen, die geparasiteerd worden door een moedermijt met kinderen, geruimd. Je vindt inderdaad stukjes pop, waaronder witte antennes, terug op de schuifla en soms op de vliegplank.
  Het moeten dus wel witte poponderdelen zijn voor VSH. Zie je het ruimen van mismaakte volwassen jonge bijen, dan betreft dit normaal hygiënisch gedrag, Groet, Ben

 • Gwen

  29-09-2021 om 07:34

  Washboarding aan de buitenkant van de honingkamer.

  Ha Gwen, aan de binnenkant...groet, Ben

 • Christel

  29-09-2021 om 17:08

  Dag Ben,
  Een volk is ingewinterd op 11 kg schat ik op 9 ramen en een sluitraam.
  Ze hebben mijn zelfgemaakte suikerkruidenthee tot nu toe snel tot zich genomen.

  Als laatste wilde ik nog invertsuiker geven, maar dat nemen ze nauwelijks nog op.

  Vraag: moet ik het sluitraam vervangen door een 10e raam, zodat ze daar nog invertsuiker kunnen opslaan om tot de benodigde 14 kg te komen?

  Of is genoeg toch genoeg?

  Ha Christel, 9 ramen is waarschijnlijk te weinig om er drie kilo aan toe te voegen. Dus geef ze er maar een uitgebouwd raam bij. Met dit koudere weer zullen ze ook weinig trek hebben om het suikerwater op te nemen en jouw kruiden suikerwater was natuurlijk lekkerder ;-).
  Groet, Ben

 • Christel

  18-10-2021 om 18:01

  Hoi Ben,
  n.a.v. mijn situatie hierboven beschreven: heel veel honing is nog niet verzegeld. Het natte en koude weer helpt ook niet mee.
  Durf t bijna niet te vragen ... maareh .... Ik heb een warmtematje voor moestuinieren dat het kiemen van zaden versnelt. Zou ik dat onder de kast kunnen leggen om het het proces van verdampen te helpen?! Het matje geeft geen hitte af hoor, lauw warm om bodemtemperatuur dat verwarmt is door de zon na te bootsen.

  Ha Christel, cellen, die niet volledig gevuld zijn, worden nooit verzegeld. Zonder aanvullende dracht/invertsuiker kunnen ze ook geen was meer zweten, dus de cellen blijven open. Overigens hoeven open cellen niet te betekenen dat er te veel water in het wintervoer zit. In mijn laatste video van de topkast zie je ook nog 3 ramen met open voer. Die ramen met open voer aan de buitenkant eten ze nu als eerste weer op. Ik zou dus niets doen en de bijen lekker met rust laten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.