11-03-2019

Wasmotlarven en darrenbroed

Allereerst wil ik de 3200ste BLOG-volger Jacques hartelijk welkom heten. Blijkbaar voorziet dit Bijenblog in een behoefte. De ondersteunende You Tube video's zijn inmiddels bij elkaar al 320.000 keer bekeken. Een beetje trots gevoel geeft dit wel. Ik ben blij dat we samen - ieder op zijn eigen manier - deze mooie hobby kunnen bedrijven en delen.

Ik check nog steeds dagelijks de schuifladen op de thuisstand. Het groeien van het broednest zie je terug op de schuifladen. Voor het eerst kwam ik gisteren en vandaag een paar volgroeide wasmotlarven tegen op de schuifladen. Blijkbaar brengt het uitdijende broednest de bijen op plaatsen, die eerder nog niet bezet waren. Daar konden de wasmotlarven volop groeien. Maar de bijen eisen die ruimte nu zelf op en ruimen alles op wat er niet in thuis hoort. 

Tevens vond ik vanmorgen bij het sterkste volk in een MiniPlusje en in een Dadantkast verschillende deksels van uitlopend darrenbroed. Blijkbaar zijn hier de eerste darren geboren. Het is wel extreem vroeg, maar je kunt zien dat de sterkste volken de trend zetten. 

Ondertussen blijft het maartse buien regenen en moeten de bijen afzien, de groei van de natuur wordt echter ook getemperd door de lagere temperaturen. De kans voor de bijen om de voorjaarsdracht binnen te halen, komt ook wel weer.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • André

    12-03-2019 om 18:35

    Dag Ben .
    Sorry het ook een beetje mijn schuld ik kijk regelmatig naar jou blogs en filmpjes, ook van andere jaren voor de vergelijking. Ik had deze week ook twee larven één dode blijkbaar ook een groet broeinest, en één levende allebei op de varroa plank. Maar ik heb de kasten dit jaar nog niet open gehad, en ik heb daar eigenlijk ook nog geen reden voor. Voorlopig is het toch te koud en onrustig weer. Bijvriendelijke groet André

  • Erik uit Weert

    12-03-2019 om 19:12

    Dat is wel heel vroeg. zeker geen darrenbroedige koningin?

    Erik, ik denk het van niet. De sterkte van de volken is de drijfveer voor de aanleg van darrenbroed. ik zal ze volgende week filmen! Groet, Ben

  • Maria

    13-03-2019 om 09:12

    Ik ben blij met dit bericht, want ik had deze week precies hetzelfde: 2 wasmotlarven en een paar dekseltjes van darrenbroed op de schuiflade. Ik maakte me al zorgen en wilde bij de eerste gelegenheid even in het volk kijken, maar nu ben ik gerustgesteld.

  • Gaby

    13-03-2019 om 10:26

    Woow!, 3200 volgers. Zoals ik al eerder aangaf toen het blog achter slot en grendel ging een gemiste kans voor de NBV om contact met imkers en mogelijke leden te houden. Gelukkig hebben ze dat niet gedaan! En ja, dit blog voorziet dus inderdaad in een behoefte. Naar verwachting met betere imkers met zachtaardige en gezondere bijenvolken tot gevolg. Ik heb nog wel een paar agendapunten voor de NBV, maar die horen niet thuis op dit mooie blog ;-) Keep up the good work Ben, zeggen we dan!

  • Marion

    13-03-2019 om 12:14

    Helemaal eens met Gaby!!

  • Davy

    13-03-2019 om 15:52

    Proficiat Ben !! Zeer gewaardeerd vanuit Belgie !!

  • Jacqueline

    13-03-2019 om 16:17

    Fijn dat je aangeeft dat de voorjaarsdracht nog niet helemaal verregend is. De bijen hebben met die nattigheid en wind weinig tijd om te verzamelen.

  • karin

    13-03-2019 om 18:10

    Hallo Ben,
    wat hanteer je als criterium om te starten met Renson broedbeperking? Bloei van een bepaalde plantensoort, aanzetten darrenbroed of iets anders? of bepaalde datum?

    Karin, ik ben geen voorstander van de Rensonmethode, alhoewel ik zelf wel aan broedbeperking doe. Het opsluiten van de moer tussen 2 moerroosters lijkt me tegennatuurlijk. Je kunt het volk/moer ook in 1 BK houden (met moerrooster op de BK) en desnoods met 1 of 2 sluitblokken.
    Maar nu je vraag als je toch wil arresten tussen 2 moerroosters. Het tijdstip van de toepassing van de Rensonmethode moet vroeg zijn, in ieder geval voor het ontstaan van zwermdrift (dus het beleggen van zwermcellen). Het probleem van darren tussen de roosters kun je misschien deels oplossen, door ze wekelijks de ruimte te geven om weg te vliegen. Groet, Ben

  • Gerrit

    13-03-2019 om 18:40

    Gefeliciteerd met het grote aantal volgers!! Het blog is voor mij een mooie leidraad in de handelingen die op een bepaald moment moeten worden uitgevoerd. Of dat iemand over je schouder meekijkt. Bedankt.

  • Herman

    13-03-2019 om 21:41

    Gefeliciteerd, Ben. Mooi resultaat én compleet verhaal middels blog en vlog !

  • Ab Holkamp

    14-03-2019 om 14:22

    gefeliciteerd ben met zoveel volgers

  • Ab Holkamp

    14-03-2019 om 14:25

    Van harte gefeliciteerd met zo veel volgers

  • robin

    15-03-2019 om 19:45

    Van harte gefeliciteerd ben .
    en bedankt voor de vele inspanningen die het maken van de filmpjes en een blog onderhouden met zich mee brengt .
    hier doen mijn 4 kasten vlijtig mee aan het binnen halen van stuifmeel als het weer het toelaat ; )
    het is mijn 2de jaar en heb gelukig nog geen volken verloren .
    wat ik iedereen ook toewens
    groetjes uit België

  • Frank27

    23-03-2019 om 20:17

    Veel volgers is volkomen logisch en volledig verdiend. Great content! Groet uit Duitsland.

  • Maarten

    26-05-2019 om 09:02

    Dag Ben,. Zou jij een keer uit kunnen leggen wat er allemaal te zien moet zijn op de schuiflade per seizoen! Groet Maarten

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.