13-09-2022

Wespen buiten houden en het wintervoer

Ter aanvulling op de video: de donkere of lichte verzegeling van de pseudohoning (wintervoer) wordt bepaald door de kleur van de raat waarin het voer wordt opgeslagen. De bijen hergebruiken de was van deze ramen voor de verzegeling. 

Ook zin in deze geweldige hobby? Onder DEZE LINK vind je alle locaties van de NBV-basiscursussen voor het seizoen 2022/2023. Zelf heb ik nog een  of twee cursusplaatsen beschikbaar in Bussum en Hengelo (GLD). 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Rob W. le Mair

    13-09-2022 om 12:16

    wespen zijn ook gek op drankjes met koolzuur. Als je een bierkratje met lege flesjes naast de kast neerzet hebben de bijen daar geen belangstelling voor. De wespen wel, daar kruipen er heel veel van in. Die proberen er bij de schouder van de fles weer uit te kruipen. Door de ronding van de schouder van de fles lijk het aan de binnenkant dat daar het meeste licht vandaan komt ( door de brekingsindex van het glas). Als je nu een cm. of twee vloeistof in het flesje hebt staan met wat suiker erin, vallen de wespen daar regelmatig in terug waarbij de vleugels gaan plakken en ze uiteindelijk verdrinken. Een laag dode wespen van 4 cm in een bierflesje met wat cola, appelsap sinas of iets dergelijks, is eerder regel dan uitzondering. probeer het eens met 1flesje. Na een dag zul je verbaast staan.

  • JESSE

    13-09-2022 om 14:10

    Mijn ervaring met wespen. Ik had begin augustus een F1 Buckfast moer ingevoerd met een aantal ramen uitlopend broed en voer. De bedoeling was dat dit voldoende sterk najaar/winter zou kunnen ingaan dus interne voerbak met suikerwater en uit te bouwen kunstraat ramen erbij. Van meet af aan de vliegopening op 1 bijtje breed, super krap dus.
    Mogelijk laat gezien dat wespen de suikerbron hadden gevonden, ze vlogen in en uit, ondanks alle pogingen met wespenvallen, diverse limonades, muskaatwijn en bier.
    Appeltjes in 8 stukjes op de vensterbank trokken ws alleen jonge wespen. Niets hielp, ook niet wekelijks aanvullen met raam uitlopend broed ter versterking. Een wesp joegen ze weg, maar vervolgens vlogen er 4 achtereen naar binnen. Ook had ik de indruk dat de eitjes opgegeten werden, door de bijen zelf of door de wespen?
    Ten einde raad, de wespen vlogen vrijelijk rond in de BK, de interne voerbak verwijderd, 4 sluitborden toegevoegd aan 11 ramer, de 2 liter voerbak bovenop het uitlaatbord in lege HK gezet. En vanaf dat moment konden ze zich geleidelijk steeds beter verdedigen, groeide het volk langzaam maar zeker, meer eitjes en vervolgens brias.
    Vorige week heb ik het laatste sluitbord kunnen vervangen door kunstraat! Gelukkig.
    De bierflesjes tip hierboven neem ik mee, mocht het weer nodig zijn, bedankt Rob.

    Nog een vraag, Ben. Waar kan ik een isobord kopen voor een Segeberger kast?

    Ha Jesse, de les uit dit verhaal is dat je het volk een passende behuizing moet geven. Liever eerst een 3 ramer, dan een 6 ramer en dan een tienramer. Ook een hogere vliegopening is beter verdedigbaar.

    Ook ben ik van mening dat zoetigheid (dus wespenvoedsel) meer wespen aantrekt. Dus pas op met lokmiddelen. Onze bijen met voerbakken en honing zijn al een lokmiddel. Door de vele kasten bij elkaar trekken we wespen en hoornaars aan.

    Wij hebben fruitbomen dus zitten hier veel E. hoornaars, bij de buren zonder fruit vind je nauwelijks hoornaars.

    De iso borden kun je zeker bij holtermann krijgen, NLleveranciers die ze ook verkopen voor de segeberger moeten zich maar melden.
    PS ook bij het Ielgat in Amen. Groet, Ben

  • Victor Wagenaar

    13-09-2022 om 17:15

    Ik heb onlngs een isobord gekocht bij Het Ielgat in Amen

    Dank je, Ben


  • Patrick Schoemaker

    13-09-2022 om 22:47

    Ik schrik van zo’n tip om wespen te lokken en te vangen om te verdrinken. Wespen zijn fantastische beestjes die ook nog eens heel.nuttig werk doen. Laat die wespen toch met rust!
    Zorg voor sterke volken en maak het de bijen makkelijker het vlieggat te verdedigen!

    Ha Patrick, zeker de sterke volken zijn prima opgewassen tegen de wespen en E. hoornaars. Ingrijpen heeft weinig zin.
    Duld geen zwakke volken, die gaan er ook de komende maanden het eerste aan onderdoor. Groet, Ben

  • Niki

    14-09-2022 om 08:41

    Ha die Ben,
    Even off topic; ik ga een klein volkje, die de moer toch niet goed genoeg vonden (2 wisselcellen en moer is foetsie), verenigen met een 6-ramer. Zou jij nu de krant-methode nog toepassen of kan ik ze gewoon bij elkaar hangen (na het breken van de doppen natuurlijk)?
    Groet Niki

    Ha Niki, ik zou ze gewoon bij elkaar hangen. Beiden wat rook geven en dan zo er tegen aan hangen. Is er plaats genoeg in die 6-ramer? Groet, Ben

  • Niki

    14-09-2022 om 12:22

    Ik wilde ze eigenlijk in de 10 ramer waar het volk zonder Q in zit vanuit de 6-ramer erbij hangen.

  • Rob.

    14-09-2022 om 12:31

    Dag Ben,
    Is het mogelijk dat je na het inwinteren nog het volk en ramen inspecteert?
    Mogelijk lege ramen vervangen voor sluitramen e.d?
    En het volk centraal in de bak plaatsen als het aan 1 kant zit?
    Deel van de volken op eigen honing aangevuld met invertsuiker lingewinterd..
    Het lijkt er echter op dat ze de honingbak vast gebouwd hebben aan de broedkamer.
    Hoe kan ik de honingbak weer los krijgen zonder lekkage?
    Met vriendelijke groet, Rob.

    Ha Rob, uiteraard kun je het volk nog controleren. Het plaatsen van sluitborden had je beter voor het inwinteren kunnen doen. Tenzij je iso sluitborden gebruikt, heeft het weinig zin. Dat geldt ook voor het centreren van het volk.

    De honingbak kun je het beste met zonnig weer proberen los te wrikken met je kastbeitel, dan is de propolis iets zachter. Groet, Ben

  • Ben de Blogger

    14-09-2022 om 12:38

    Ha Niki, in dat geval zou ik de 3 bezette ramen in de tienramer helemaal rechts of links hangen. Daarover een vel krantenpapier aan de boven- en zijkant hangen en daarnaast de zes ramen uit de zesramer hangen. De bijen uit de zesramer kunnen namelijk gestresst reageren in de nieuwe kast met vreemde geuren. Groet, Ben

  • Niki

    14-09-2022 om 13:15

    Thanks Ben! Ik wilde het even checken! Als we dan toch een krant gaan gebruiken, dan pas ik gewoon de klassieke manier toe. Dank voor je advies en een fijne dag!

  • Gerrit

    14-09-2022 om 18:19

    Hoi Ben, allereerst bedankt voor alweer een mooi filmpje! Ik heb nog wel een vraag over inwinteren. Ik heb een darrenbroedige koningin (bastaard) een maand geleden vervangen door een jonge koningin (buckfast f1). Dat is goed gegaan maar wat mij opvalt is dat dit volk nig steeds redelijk veel broed heeft. Bovendien is van de 18 lt suikerwater (15 kg kristalsuiker) ca 10 kg als wintervoer opgeslagen. Het is een volk dat ca 8 ramen bezet. Dat lijkt mij aan de krappe kant. Wat is wijsheid: nu niets meer doen en eind januari begin februari suikerdeeg erop leggen (indien nodig). Of nu nog halve emmer invertsuiker geven?
    In mijn andere volken heb ik niet gekeken, ga ik ook niet doen maar dit vilk heb ik de afgelopen 6 weken elke 9 dgn gecheckt op doppen (Buckfast koningin in " bastaardvolk").

    Ha Gerrit, een jonge moer van dit jaar ontwikkelt vaak nog een groot broednest en daaraan gaat veel (winter)voer op in augustus en september. Dus gooi er maar gerust nog een halve can in. Dan kun je in februari de bijen met rust laten. Groet, Ben

  • Erik

    14-09-2022 om 22:07

    Hallo Ben,
    Ik heb de mijten besmetting via de bodemschuif gecheckt, misschien niet de nauwkeurigste manier.
    Een van de volken heeft behoorlijk mijten op de schuif, hoe die nu nog te behandelen?
    Kan ik nu nog honingkamers met eigen honing onderop zetten?
    Ik heb 1 topkast waar het dus zonder schudmethode lastig is de besmetting te meten.
    Gewoon een gokje wagen?
    Groeten, Erik

    Ha Erik, laat de volle honingkamers vooral bovenop staan. Mocht je toch nog willen bestrijden dan kun je bijvoorbeeld Varromed druppelen, dat werkt onafhankelijk van de buitentemperatuur.
    Van nature vallen er meer oude mijten in september en oktober. Het is vooral van belang dat de volken sterk zijn/blijven. Groet, Ben

  • Henk

    15-09-2022 om 11:20

    Hallo Ben, ik maak zelf mijn kasten [simplex] nu ga ik een topkast maken, zou het niet verstandig zijn met gazen bodem en schuifplank te maken. Of loop ik dan tegen bepaalde problemen aan?

    Ha Henk, ik zou het eens proberen met een vaste bodem. Het heeft echt voordelen: minder last van wasmotlarven, de bijen houden de bodem keurig schoon en de warmtehuishouding wordt veel beter.
    Groet, Ben

  • Henk

    15-09-2022 om 15:12

    Hallo Ben, ik heb de topkast bij Het Bijenhuis bekeken maar achterin onder op de bodem zit klepje wat je weg kunt klappen. Wat heeft die voor functie.
    Alvast bedankt voor goed advies.
    Groeten Henk

    Ha Henk, ik heb geen idee wat het doel is. Het was mijn idee om de Topkast zo simpel mogelijk te houden. Ik zal het eens navragen. Mocht ik iets horen, dan vermeld ik het hier als NB. Groet, Ben

    NB dat klepje dient als vliegopening voor het achterste gedeelte van de topkast wanneer je daar een broedaflegger in stopt.

  • Freek Furstner

    16-09-2022 om 16:51

    1:1 / 2/1 of 3/2 (suiker:water) zou niet uitmaken voor de bijen.. Een sterke suikeroplossing is voor de imker gemakkelijker (wellicht).
    Ben laat met inwinteren (voor sommige volkjes). Als bijen 3:2 opnemen en het in de maag omzetten naar betere suikers; wordt de oplossing dan eerste verdund (in de maag of daarvoor? ) dan heeft een dunnere oplossing wellicht de voorkeur (zeker als het niet regent!). Hoe is de verhouding suiker:water in nectar?
    Een en ander ook naar aanleiding van de mare dat je op moet passen het broednest niet te verhoningen. (daarom geef ik in het begin van inwinteren kleinere hoeveelheden dan later ter stimulatie van eitjes leggen.
    met groet, freek

    Ha Freek, je voorzichtige voeren in het begin is goed. Maar ik zou nu de sterkste oplossing voeren of nog liever invertsuiker, want dat heeft een nog hogere concentratie en het is al fructose en glucose.
    De bijen hoeven het niet te verdunnen, alleen maar indikken. Nectar heeft verschillende %water afhankelijk van plantensoort, droogte en luchtvochtigheid en nog wat factoren. Groet, Ben

  • Esmee

    19-09-2022 om 18:01

    Ha Ben,

    Weer bedankt voor je informatieve filmpje! Even een vraagje over die topkast, het broednest zit daar op maar 3 ramen, ik dat voldoende om genoeg winterbijen aan te maken? Ik heb 1 volk waarvan de kast zo vol zit met wintervoer dat ik me zorgen maak of er nog voldoende ruimte is voor broed. Daar is het broednest ook 3 ramen in een 10raams spaarkast.

    Dank je wel!
    Groet,
    Esmee

    Ha Esmee, drie ramen broed is wel normaal voor deze tijd, in augustus worden er ook al langlevende winterbijen geboren. Met 3 ramen broed hou je ook wel voldoende lege cellen over voor de wintertros. Belangrijkste is dat de bezetting redelijk op peil blijft. Op dit moment nog 8 of meer bezette ramen. Groet, Ben

  • Esmee

    20-09-2022 om 10:20

    Ha Ben,

    Dank je wel voor je reactie. Al mijn volken hebben momenteel nog een volledige bezetting, soms zoveel dat ik me afvraag of de kast niet overstroomt! Dus dat zit wel goed.
    Groeten,
    Esmee

  • Rob.

    22-09-2022 om 16:27

    Hoi Ben,
    Net de laatste controle in de kasten gedaan.
    1 kast heeft de laatste week de inversuiker niet noemenswaardig opgenomen.
    Bij controle in de kast bleek de broedbak goed bezet en gevuld maar in de daarop geplaatste honingbak was maar 1 raam verzegeld en 2 ramen voor de helft gevuld..
    Wat kan ik het beste doen? Honingbak onder plaatsen? Mijn andere volken zijn volledig ingewinterd, alle op 1.5 bak en 15 a 16 kg inversuiker.
    Gr. Rob.

    Ha Rob, wanneer je gebruik maakt van plexiglas of folie dakplaten, dan zou ik die hk onderzetten, zodat je zicht houdt op het volk de komende maanden. Heb je dat niet dan zou ik het zo laten. Groet, Ben

  • Frank S

    04-10-2022 om 18:30

    Hoi Ben,

    Aan het einde van de droge zomer maakte jij je zorgen of de bijen nog wel voldoende stuifmeel voor de winter konden halen. Hoe kijk je daar nu tegenaan?
    Met deze mooie dagen begin oktober en veel bloeiende hydra in de omgeving, slepen mijn volken volop stuifmeel naar binnen. Ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt.
    Groeten, Frank

    Ha Frank, het valt inderdaad mee. Er wordt volop Helix stuifmeel binnengehaald en de volken blijven sterk. Maar we moeten niet te vroeg juichen, want de bijen moeten wel 6 maanden blijven leven om het voorjaar te halen. Op dit moment zie je nog niet het effect van kort- of langlevende bijen. Groet, Ben

  • Monique

    26-10-2022 om 21:24

    Er valt inderdaad nog volop te halen en ik zie dan ook volop stuifmeel naar binnen gebracht worden. Echter de schuiflade laat nog maar 2 raampjes broed zien. Ik heb er een hard hoofd in dat er voldoende winterbijen zijn. Volken zien er desondanks sterk uit, dus ik hoop op het beste!

    Ha Monique, eind oktober zijn alle winterbijen al geboren, dus die 2 ramen krijg je er nog extra bij. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.