29-11-2022

Wespenoverlast eind november

 

Vanmorgen om 9 uur was het 8 graden in de Achterhoek en het miezerde zachtjes. Onder de bijen is er geen vliegactiviteit te bekennen, echter de wespen daarentegen zijn nog steeds actief. Zowel de gewone als de Duitse wesp proberen de miniplussen binnen te dringen. Ze verschalken nog steeds menig bijtje. De niet eetbare onderdelen zoals poten en vleugels vallen op de schuiflade. De grotere onderdelen als kop en achterlichaam blijven achter op het gaas. Het is de wespen puur te doen om het borststuk met spiermassa. 

Het is mij niet duidelijk of ze uit zijn op gemakkelijke prooien, namelijk dode bijen of dat ze ook bijen van de buitenkant van de tros te pakken nemen. Voor één dode bij moet je het aantal vleugeltjes delen door vier, al met al valt de schade nog mee. Echter ze doen het wel dagelijks. Nog een paar dagen volhouden en dan wordt het zodanig koud dat ook de wespen niet meer vliegen. 

Zien jullie ook nog steeds wespen rond de vliegopeningen zoeken of is dit gezien het warmere en drogere weer in de Achterhoek een lokaal verschijnsel? We zitten hier wel midden in de natuur met veel bossen en heidegebiedjes. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Hero

    29-11-2022 om 12:11

    Hoi Ben ,nee deze najaar zeer weinig wespen in zuidoost Drenthe, trouwens heb 3 afleggervolkjes die bijna nooit dode bijen op de vliegplank hebben liggen , zeer vreemd ook hun vlieggedrag was niet zoals de andere volken, mischien betere gezondheid. of te klein? Trouwens volgens mij maakt het weinig uit als imkers hun volken redelijk vroeg met oxaalzuur behandelen, Doordat het zo lang doorwerkt hoeft het niet worden gebruikt alleen als ze broedloos zijn. Als het laaste broed uitloopt worden de mijten alsnog aangetast door het zuur. Groet een ouwe imker .

    Ha Hero, oxaalzuurkristallen vallen na verloop van tijd weer uit elkaar in andere niet gevaarlijke moleculen. Ik weet echter niet hoe lang dit proces duurt. Misschien weet een chemicus onder de blogvolgers dit? Groet, Ben

  • Mick

    29-11-2022 om 13:53

    Gisteren zag ik nog een wesp een miniplus in vliegen.
    Ik zit wel zuidelijker ;-) over de grens bij Eindhoven, maar veel scheelt dat natuurlijk niet.

  • adrie

    29-11-2022 om 14:04

    hallo Ben,

    hier in Veldhoven al in geen weken nog een wesp gezien ..was om 9 uur ook nog maar 6 graden en mistig

    groet

  • Frans Maenhout

    29-11-2022 om 16:17

    Waarschijnlijk vormen wespen niet overal een probleem: elk jaar staat er in mijn bijenhal een wespenval en daarin heb ik er dit najaar slechts een paar tientallen gevangen. De voorbije zomer vond ik een nest Europese hoornaars in een holle tronk en het was 70 jaar geleden dat ik dat gezien had! Een Aziaat heb ik aan mijn bijenstanden nog niet gezien. (locatie: polders)
    Frans Maenhout

  • Willem Meesters

    29-11-2022 om 17:00

    Zit een 10km van de wadden dus aardig noordelijk maar de hele week zie ik al wespen maar wat moet je er aan doen erg klein vlieggat lijkt mij de enigste oplossing

    Ha Willem, ik zie ook geen andere opties. Ik heb in de miniplussen de rondjes op de kleinste stand gezet. Maar toch komen ze nog binnen. Groet, Ben

  • erik

    29-11-2022 om 17:09

    Vandaag ook nog een paar wespen gezien bij de kasten

  • Jacqueline Hoeks

    29-11-2022 om 17:47

    In Geldrop waar ik woon je. Ik dit jaar erg veel last gehad van wespen. Ondanks de verkleining van de vlieg opening hebben dit najaar de wespen huisgehouden in het volk. Een kast volledig leeg en leeg gegeten. Andere kast vol wespen en nog maar een paar bijen .
    Ernstige ontwikkeling.

    Ha Jacqueline, zeker een rampjaar. Alleen sterke volken kunnen zich goed verdedigen. Misschien een jaar met eenbaks broednesten proberen. Misschien helpt dat. Groet, Ben

  • Olav Visser

    29-11-2022 om 18:06

    Dit jaar uitzonderlijk veel last gehad van wespen. De afgelopen twee weken is het gelukkig gedaan. Het heeft me wel een mini-plus met P-moer gekost. Bij de andere kasten formeerden de bijen defensielijnen met loopgraven. Nooit eerder zo intens als dit jaar. Tientallen wespen van vroeg tot ver in 't donker. Zijn de wespennesten langer met broed?

    Ha Olav, ik denk dat de warme oktobermaand het wespenbroed geholpen heeft om het seizoen te verlengen. Groet, Ben

  • Jo Simillion

    29-11-2022 om 19:25

    Dag Ben,
    Heel de zomer en herfst bezoek gehad van de fameuze Aziatische Hoornaar. Tientallen exemplaren gevangen in een AH-val en tientallen doodgemept. Als hulpmiddel plaatste ik een stuk koninginnenrooster als scherm schuin en sluitend vóór de vliegopening. Verleden jaar gebruikte ik geen schermen. Eind november 2021 had ik 2 (van de 3) uitgemoorde volken (er waren zelfs geen ‘resten’ achtergebleven in de kasten). De AH’s kwamen simpelweg de kasten binnen, met alle gevolgen vandien. Het 3e volk is wsch gestorven van de stress. Dit jaar leven mijn bijen (2 volken) nog en zijn ze goed ingewinterd.
    In het voorjaar zal ik dat scherm moeten wegnemen.
    Bij ons wordt het nu ook kouder (Vlaanderen, Melle bij Gent) en blijven de AH en andere wespen EINDELIJK weg. Valt er nu enkel nog AH-nesten te zoeken en laten vernietigen.
    Groeten.

  • Willem

    29-11-2022 om 19:51

    Denk dat de asiatische hoornaars hier ook veel wespennesten hebben geplunderd.

  • Joost

    29-11-2022 om 20:05

    Dag Ben,
    Hier in Ede is het op een stand vlak bij de Ginkelse heide nog tot op de dag vandaag raak en vliegen de wespen af en aan. De bijen waren erg onrustig en bij een volk zat de vliegplank vol bijen. De wespen blijven maar vliegen zelfs na de nachtvorst. Ik er was laatst met 2 graden en nog steeds volop actie. Nooit eerder gezien bij zulke lage temperaturen. Vorige week toch maar een wespenval neergezet. Na een week helemaal vol. Hoop wel dat het snel stopt de schuiflades lagen vol met vleugeltjes en pootjes en het geeft volgens mij toch veel stress bij de bijen.

  • Ernst

    29-11-2022 om 20:42

    Vanochtend om 7 uur slechts 2 graden in de buurt van Brussel/Aalst.
    De laatste dagen elke dag een verkleumde wesp op de schuiflade. Afkloppen maar de laatste weken geen AHs meer gezien. Heb er deze zomer en begin herfst zeker een dertigtal doodgemept.
    Was vorige week voor vergadering bij WUR en heb me toen ook een Sinterklaas cadeau gekocht bij het Bijenhuis nl je laatste boek.
    Dank voor de blog.

  • Dorothé

    29-11-2022 om 21:23

    Vandaag uit Ysselsteyn (Limburg) een kast opgehaald (naar Arnhem), omdat het daar nog gonst van tientallen wespen. Met deze kou is verdedigen moeilijk. Hopelijk red ik hiermee het volk. Een andere kast was al volledig leeggeroofd. De hele zomer daar ook erg veel Europese hoornaars gehad.

  • Harry

    29-11-2022 om 22:06

    Net een youtube filmpje gezien van Randy Oliver over oxaalzuur. Restwerking na druppelen of verdampen is binnen een paar dagen al weg volgens hem.

    Ha Harry, ik heb wel eens de mijtenval geteld na een behandeling. Twee volken naast elkaar geteld, de ene met en de ander zonder behandeling. Na eenmaal dagen is de mijtenval weer redelijk normaal. Zal de grafiek nog wel eens plaatsen in een bericht. Groet, Ben

  • Jenny uit Blaricum

    29-11-2022 om 22:37

    Hier veel wespen die in de kast vliegen. Ook als er geen bij meer vliegt. Zielig

  • Nico van Amstel

    30-11-2022 om 06:21

    Ik zit in de buurt van Alkmaar aan de kust. Ik heb alleen last van wespen gehad toen ik de honing wilde verzamelen. In "no time" was er een aantal die ik bij de raten weg moest houden. Verder geen enkel probleem (ik heb twee volken waarvan één van dit jaar - zwerm met een geknipte koningin). Ik heb dit jaar besloten om niet te "oxalen" - het lijkt goed te gaan want beide volken zijn best groot en hebben voldoende voedsel opgeslagen (ik houd ze dus wel in de gaten). Oxaalzuur beïnvloedt volgens mij ook de conditie van de bijen op een negatieve manier. Tot nu toe ziet het er zeer goed uit. Ik ben meer van "de natuur z'n gang laten gaan". Tja.

  • Dennis

    30-11-2022 om 06:46

    Hoi Ben,
    Soest.
    Ik word gek van de wespen!
    Ik heb de vliegopeningen verkleind tot het minimum en nog glippen de ettertjes makkelijk de kasten in en uit.
    Alleen de twee sterkste kasten lijken ze te mijden.
    Groet,
    Dennis

  • Leo Hazelzet

    30-11-2022 om 07:39

    Bijzonder allemaal , ook hier in Waalre NBr ook nog wespen, rond de kasten. Worden goed geweerd, maar geeft wel stress. Wespen eind november, dat verzin je niet.

  • Markéta

    30-11-2022 om 08:33

    Mechelen, België:: de bijen in wintertros en wespen vliegen in en out de kast. Vreselijk. Ik ben beginnende imker en ben onrustig van dat te zien. Heel rare jaar is dit...
    Bedankt voor je blog!
    Groeten.

  • Jurn

    30-11-2022 om 08:56

    Dag Ben, ondanks dat er in mijn tuin dit jaar, zo'n 60 meter van mijn bijenstand, een flink wespennest in de grond zat heb ik in de zomer en najaar nagenoeg geen wespen bij mijn bijenkast gezien. Ik woon ook in bosrijk gebied maar sinds 4 a 5 weken eigenlijk überhaupt geen wespen meer zien vliegen op een enkele na.

  • Jan van der Aa

    30-11-2022 om 09:12

    In Uden. Veel soorten wespen tijdens slingertijd. Waaronder de hoornaar. Nu al weken geen wesp gezien. 3 kasten makkelijk te spotten.

  • Astrid

    30-11-2022 om 09:32

    Wat een vervelende berichten! Ik woon in Salland en had zowel veel wespen als hoornaars, maar die hebben wel bijna alle druiven compleet opgegeten, maar van de bijen zijn ze totaal afgebleven. Een enkele keer knaagde er een wesp aan een al dode bij op de grond, geen een keer op de vliegplank in actie gezien.

  • Martina

    30-11-2022 om 09:36

    .
    Dag Ben. In Rotterdam heel veel wespen om en in de kast.. Maar ook van buren hoor ik dat er veel wespen zijn.
    Bij mij op de schijflade veel poten, vleugels, koppen en achterlichamen.

  • Rob.

    30-11-2022 om 09:45

    Mijn kasten staan in Oosterbeek aan de rand van een bos. Gisteren een paar wespen bij de vliegopening gezien. Maar deze lijken er wel degelijk uitgewerkt te worden door de bijen zelf.

  • Frank

    30-11-2022 om 10:12

    Hier in Stoumont ( Belgische Ardennen ) vorig jaar veel wespen maar dit jaar nagenoeg geen, ook niet op het terras buiten bij het restaurant.
    Heel vreemd !

    Ha Frank, vorig jaar waren er hier nauwelijks wespen te bekennen en nu enorm veel. Het tegengestelde van jouw situatie.
    Vooral het lokale weer in het voorjaar heeft veel impact op de ontwikkeling van de nesten. Groet, Ben

  • Peter

    30-11-2022 om 10:24

    veel wespen gehad in de wilgen vlak bij de standplaats maar daarna zeer snel volledig verdwenen. Sta in een polder bij een molen.

  • Inge

    30-11-2022 om 10:51

    Ureterp.
    Afgelopen 2 weken veel wespen rond en in de bijenkasten. Opening flink verkleind, ze bleven actief
    Deze week zie ik ze niet meer.

  • Haijo

    30-11-2022 om 10:55

    Als de bijen op tros zitten, waarom doen jullie de kast dan niet een tijd dicht? De bijen vliegen toch niet!

  • mark

    30-11-2022 om 10:56

    Hoi Ben, ik heb mijn zorgen hier al eerder over geuit. Drama met de wespen hier. Ben al 8 volken kwijt. Zoals we besproken hadden zijn het niet alleen zwakkere volken, of volken met een slechte verdedigingsdrang. Daar dacht jij eerst aan. Jij hebt een van de beste lijnen, en daar gebeurd het dus ook. Zij het wat later. Ik heb van alles geprobeerd. Alle vlieggaten verkleint naar een pink dikte, wespenvangers gezet, viel met op dat ze dit jaar er makkelijker uit kwamen. Maar ze roven zo snel. Sommige kasten in een paar dagen helemaal leeg!! Wat sterke productievolken waren met 3 HK erop. Ik heb het super druk met mijn werk, maar van ellende heb ik er honderden gewoon met de vliegenmepper kapot geslagen. Het was hier echt een invasie (Zuid/Oost Brabant). Maar ik heb dit jaar de nesten niet kunnen vinden. Ben benieuwd of ik wat over hou na de winter......

  • Boy Bakhuys

    30-11-2022 om 11:06

    Hallo Ben,
    Doordat ik op de achterzijde van mijn auto aktief laat weten, bijenzwermen te vangen, ben ik alleen dit jaar al 21x gevraagd bij wespennesten in vooral zolders en muren van voornamelijk houten woningen en tot zeer laat in het jaar zie ik ook hier in noord utrecht en alkmaar nog steeds wespen. vorige week hebben we een houtopslag uit elkaar gehaald vanwege de vele wespen die er nog in zaten. In mijn bijenkasten is 1 kast volledig uitgeroeid waarvan het rooster bedekt was met koppen , poten en vleugels. De vliegopeningen waren zo klein dat dat de stuifmeel balletjes voor de opening bleven liggen, maar een wesp is toch nog slank genoeg ben ik bang.

  • Aat Rietveld

    30-11-2022 om 12:55

    ... in Breda enkele wespen rond de bijenkasten ...

    overigens moet mij van het hart dat wespen betitelen als "lastige dieren" niet helemaal past bij imkers die gebaat zijn bij het herstel van de biodiversiteit. Wespen zijn nuttige dieren die passen in onze inheemse fauna !!!

    Ha Aat, ieder voordeel heeft ook zijn nadeel en ieder nadeel heeft ook zijn voordeel. Muggen zijn bij uitstek het voedsel voor zwaluwen, maar je zal maar malaria oplopen..... wespen verorberen in het voorjaar en zomer heel veel schadelijke insecten, echter na medio juli worden ze heel lastig voor de terrasbezoekers en voor onze bijenvolken. Zo te lezen zijn er dit jaar heel wat minder sterke volken leef geroofd door de wespen.

    Europese en Aziatische hoornaars zijn ook nuttige wespen, echter in de nazomer vormen ze wel een bedreiging voor onze bijenvolken. Zo heeft alles twee kanten. Groet, Ben

  • karin

    30-11-2022 om 13:48

    hier in Bonheiden (Belgie) momenteel nog weinig wespen. Deze zomer enorm veel en ook Europese hoornaars ,veel meer dan andere jaren. Wespenvallen op de stand helpt. Zelf gemaakt uit pet flessen, vullen met 1/3 suiker, 1/3 bier, 1/3 droge witte wijn...werken heel goed en door de alcohol worden er geen bijen aangetrokken. Volkeren werden gerust gelaten. Hier trouwens ook AH, in omgeving ong. 2 km, 3 nesten gevonden en verdelgd.

  • Jan Adrichem

    30-11-2022 om 16:56

    Hallo Ben
    De wespen zijn tot eind november aanwezig geweest maar niet lastig. Dat is Heiloo. Mijn zoon verwijderd ook wespennesten en het viel hem op dat er tot half november nog gebeld werd dat er wespennesten actief waren in noord Holland midden..

  • Anita

    30-11-2022 om 17:28

    Vogels eten voornamelijk individuele wespen, in plaats van het aanvallen van wespennesten zelf. Insect roofdieren zullen graag wespen, eten ondanks het gevaar van hun angel. Bidsprinkhanen doden en consumeren wespen. Grotere wesp familieleden, zoals de horzel, kan ook wespen doden en opeten. Dus misschien meer vogels en meer biodiversiteit in de bodem!
    Gelukkig hier omgeving Papenhoven nog alles onder controle

  • Han Holdijk

    30-11-2022 om 19:13

    Een paar weken geleden zaten in mijn Hederahaag naast bijen ook veel wespen, ik zag ze ook de bijenkasten invliegen, maar ze werden er weer uit gewerkt.
    Bij een van mijn volken. Vielen veel mijten en ik trof op de vliegplank diverse dode bijen aan.
    Vanmorgen oxaalzuur verdamper toegepast het viel mij bij het inspecteren op dat er wel 7 rijen bijen aanwezig waren.
    Vanmiddag 3 cm tempex op de plastic afsluiting gelegd.
    Groet.

  • Hans P

    30-11-2022 om 19:27

    Afgelopen zomer en najaar niet abnormaal veel wespen, mijn volken hebben geen last gehad van roverij.
    Al een week of 6 geen wesp meer gezien. Ik woon in een bosrijke omgeving bij Aalten (Achterhoek).

  • Frank M.

    30-11-2022 om 19:37

    Een verlaten muizenholletje op anderhalve meter afstand van een aantal volken in Baarn is deze zomer door wespen bevolkt. De wespen vliegen nog af en aan op warmere dagen. In de verkleinde vliegopening in de kasten weren de bijen zich goed. Geen noemenswaardige schade.

  • Aat Rietveld

    30-11-2022 om 21:14

    Ben .... een laatste reactie van mij .... wil je nu zeggen dat we de biodiversiteit dienen door "één kant van de zaak" te vernietigen ???
    In het najaar de volken vernietigen betekend dus de koninginnen die dan ontstaan vernietigen zodat er volgend jaar minder wespen zullen zijn ...
    We kunnen ook gewoon "leven met wespen".... dat is mijn idee van met de natuur omgaan ....
    Middelen genoeg om dat beetje "ongemak" te verminderen.... dat zien we gelukkig ook terug in de reacties ...

    Ha Aat, ik heb geenszins over vernietigen gesproken. Ik heb het ook geen lastige dieren genoemd. Van mij mogen alle muggen, wespen en andere insecten blijven leven. Er ontstaat vanzelf weer een evenwicht, mits de mens de natuur niet verder vernietigt. Zelfs de varroamijten bestrijd ik niet meer, dat mogen de bijen zelf doen. Groet, Ben

  • Arnold Kok

    30-11-2022 om 22:03

    Tot twee weken terug veel last van de Europese hoornaar gehad. Nooit eerder gezien. Drong massaal kasten binnen
    Mijn locatie is Stokkum, ten zuiden van Doetinchem.

    Ha Arnold, je woont hier dus dichtbij. De hoornaars waren in onze tuin bijna volledig op het fruit gericht. Bij de volken nauwelijks last gehad. Blijkbaar verschillen de eigenschap per wespenvolk en per seizoen. Twee jaar geleden wel veel last van hoornaars bij de volken. Gelukkig eten ze met name de oude zomerbijen. Groet, Ben

  • Anita Zwart

    30-11-2022 om 22:28

    Hallo Ben, hier in Drenthe erg veel last van wespen gehad en nog steeds. Er komen nog steeds wespen binnen in huis en ook bij de bijen kasten. Ongetwijfeld koninginnen die een plek zoeken om te overwinteren.

  • Paul

    30-11-2022 om 22:42

    Hier in Beek (Zuid-Limburg) geen wespen meer gezien bij de kasten. We hadden ook een wespennest aan huis. Ook daar niks meer te zien.

  • marlou van essen

    30-11-2022 om 23:37

    Hoi Ben, Hier in Collendoorn, naast Hardenberg heb ik al een tijdje geen wespen meer gezien. Van de zomer wel veel, enkelen drongen de 3 bijenkasten wel binnen maar niet heel veel, het ene volk werkte ze er goed uit, het andere wat minder. Wespenpotjes met ouderwetse goedkope siroop, water en wat afwasmiddel helpt behoorlijk tegen vliegen en wespen, Bijen hebben er geen interesse in.

  • Anton vV

    01-12-2022 om 11:50

    Hey Ben, hier in Steenderen aan de rand van de Achterhoek, twee kilometer vanaf de IJssel, is eigenlijk geen wesp meer te bekennen, terwijl die in oktober nog volop aanwezig waren. Ook vanuit een nest in het huis werd de hele zomer veel gevlogen, maar heeft helemaal geen overlast opgeleverd. Ze zijn eigenlijk alleen maar hinderlijk geweest bij de honingoogst.
    Toch veel verschil op zo’n korte afstand.

  • Gert

    02-12-2022 om 22:06

    Hallo Ben, hier ten oosten van Utrecht niet veel wespen deze zomer, had wel een paar
    EH in mijn wespen potje zitten. nu al 4 weken geen enkele wesp meer.

  • Francois

    18-12-2022 om 12:32

    Hoi, ik moet nog beginnen met mijn bijencursus. Vraag: als de bjijen op wintertros zijn, kun je dan de opening afsluiten tegen wespen?

    Ha Francois, er zijn nu toch geen wespen meer na die matige vorst? Gewoon altijd de vliegopeningen open houden. Bijen moeten het vocht en co2 kwijt kunnen raken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.