12-10-2015

Wilde radijs (knopherik)

Wilde radijs (knopherik)

De afgelopen week kwam er dagelijks opvallend veel gele stuifmeel binnen. Als drachtbron dacht ik aan herfstaster en klimop. Maar gisteren kwamen we op een wandeling in de bossen van Kasteel Slangenburg als verrassing een paar hectare Knopherik tegen. Dit veld stond deze zomer vol met graan, maar door de lichtval op de ondergrond na het maaien van het graan, is de knopherik de afgelopen 2 maanden tot ontwikkeling gekomen. De bloemvorm is over het algemeen wit met her en daar een geel bloemetje. Het plantje geeft wat nectar en een beetje stuifmeel. Maar door de massale hoeveelheid weten de bijen dit veld op minder dan 1 km van mijn tuin toch goed te vinden. 

Met de eerste lichte vorst in het oosten van Nederland (-1 op klomphoogte) lijkt het einde in zicht van de stuifmeelverzamelende bijen. De temperatuurvoorspelling blijft rondom de tien graden steken, waardoor er alleen bij zonnig weer in de middag nog wat gevlogen zal worden. Langzaam treedt de herfst en winter in en raken de volken "uit het broed". Zo lang de temperatuur overdag boven de 6 a 7 blijft komen, zullen de bijen overdag nog los in de kast zitten. Voor het clusteren op de wintertros zijn lagere daggemiddelden noodzakelijk.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    12-10-2015 om 12:39

    Hier in Zeeland staan veel de akkers geel van de groenbemester, gele mosterd, of wit / lila, van de ciletta / seradella, en op een enkele plaats een mix met facelia. hier op wordt een beetje honing, en soms veel stuifmeel op gehaald.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.