21-12-2017

Winter SALES en zonnewende

Door een oplopende temperatuur is de opruiming bij onze bijen ook weer begonnen. Schrik dus niet van tientallen dode bijen en dode mijten op de vliegplank of voor de kast op de grond. De bijen nemen de kans waar om de kastbodem voor de vliegopening weer te ontdoen van de ergste troep. Bij één van mijn kasten voelde de plexiglas dekplank erg warm aan. Dat volk zit dus nu al goed in het broed. Normaliter beginnen de moeren zo'n tien dagen na de winterzonnewende (vandaag) - wanneer de dagen echt weer gaan lengen - met de eileg. Weliswaar in het begin maar enige eitjes per dag, maar het keerpunt ligt weer achter ons. 

Heeft iedereen al oxaal toegepast? Helaas ligt de temperatuur op dit moment te hoog om te druppelen, want veel volken zijn nu los van de tros en druk aan het schoonmaken. Aan de hand van de mul (afgevreten wassnippertjes) kun je zien dat de bijen het wintervoer aan de achterkant van de wintertros aanspreken.   

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  21-12-2017 om 13:17

  Hallo Ben, wat is je advies ten aanzien van de winterbehandeling voor mensen die nog niet oxaal hebben kunnen druppelen?

 • Ben de blogger

  21-12-2017 om 13:47

  De moeren gaan omstreeks 1 januari (10 dagen na de kortste dag) weer aan de leg. Dat betekent dat er dan 8 a 9 dagen later de eerste mijten zouden kunnen instappen. Bij benadering zou je dus zeggen dat je tot uiterlijk 8 januari de kans hebt om te druppelen. Indien de temperatuur niet onder de vijf graden komt, kun je overstappen op sublimeren of toch maar op de koudste dag 's morgens zo vroeg mogelijk druppelen. Let daarbij vooral op de nachttemperatuur, die is het belangrijkste voor de trosvorming. Bij dit alles is het natuurlijk wel prettig indien je een doorzichtige dekplaat hebt.

 • Thijs van Leeuwen

  21-12-2017 om 17:18

  Het lijkt me dat oxaalzuur verdampen ook gewoon moet kunnen op dit moment en misschien wel beter is als de tros niet te compact zit.

 • Ben de blogger

  21-12-2017 om 17:28

  Klopt helemaal Thijs. Boven de vijf graden moet je verdampen of beter gezegd sublimeren, onder de vijf graden kun je beter druppelen.

 • Anja

  21-12-2017 om 17:57

  Hallo Ben,
  Ik heb een kast die heel licht aanvoelt. Dit grote volk heeft 15 kilo suiker gehad in augustus maar heeft heel lang doorgebroed en zelfs nog koninginnedoppen in september gehad (uiteindelijk niet gaan zwermen). Kan ik er een pak suikerdeeg opleggen. voor een voerraam uit een andere kast lijkt het me nu niet de goede tijd.

  Anja, persoonlijk hang ik in december en januari liever een voerraam (of twee) tegen de wintertros aan. Dat is natuurlijk voer voor de bijen op dit moment, direct bruikbaar. In februari en maart zijn de temperaturen al hoger en kun je ze eventueel ook suikerdeeg geven. Suikerdeeg bevat namelijk veel sacharose en dat moeten de bijen nog omzetten naar glucose en fructose. Als het volk zo sterk is, kun je toch de twee kantramen vervangen door voerramen? Groet, Ben

 • Werry Jonker

  21-12-2017 om 18:20

  Hallo Ben,
  Vandaag gesublimeerd met mijn temperatuur gecontroleerde verdamper.
  De verdamper is zodanig gemaakt, dat er weinig vermogen nodig is. 60 Watt i.p.v, de 150 Watt van een Varrox verdamper.
  Als de maximum sublimatie temperatuur is bereikt van 189 graden, dan koppel ik de stroom af. Het oxaalzuur is dan al bijna allemaal verdampt. De temperatuur zakt dan langzaam naar de minimum temperatuur van 157 graden en dan is het oxaalzuur allemaal verdampt. Duurt totaal ongeveer 8 -10minuten.
  Fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar met ook gezonde bijen.
  Werry, misschien zinvol om over je zelfgebouwde temperatuurgeregelde verdamper een stukje te schrijven en aan te bieden aan de redactie van Bijenhouden?
  Jij ook fijne feestdagen gewenst en een mooi bijenjaar.
  Groet, Ben

 • Ingrid

  21-12-2017 om 20:52

  Dag ben, mijn eerste winter met bijen: 1 volk lijkt een vrij kleine tros te hebben, kan ik foto sturen? Andere volk is dood, waar kan ik op letten voor oorzaak?

  Ingrid, er zijn vele Ingrid's onder de volgers, dus ik kan jou niet mailen. Probeer maar op mijn naam te googlen, dan kun je een mailtje sturen met foto.

 • Hans

  21-12-2017 om 21:08

  Vandaag 40 volken behandeld met de sublimox oxaalzuur verdamper
  Binnen 2 uur klaar ,fantastisch apparaat ,
  De eerste mijten vielen al.

 • Gilberte

  22-12-2017 om 08:11

  Dag Ben,
  Bedankt om ons het hele jaar door, altijd goede raad te geven!
  Met onze beste wensen voor een jaar vol vreugde, vriendschap en ook geluk met de bijen.
  Beste groetjes

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.