Winter SALES en zonnewende
Reacties
-
Anoniem
21-12-2017 om 13:17Hallo Ben, wat is je advies ten aanzien van de winterbehandeling voor mensen die nog niet oxaal hebben kunnen druppelen?
-
Ben de blogger
21-12-2017 om 13:47De moeren gaan omstreeks 1 januari (10 dagen na de kortste dag) weer aan de leg. Dat betekent dat er dan 8 a 9 dagen later de eerste mijten zouden kunnen instappen. Bij benadering zou je dus zeggen dat je tot uiterlijk 8 januari de kans hebt om te druppelen. Indien de temperatuur niet onder de vijf graden komt, kun je overstappen op sublimeren of toch maar op de koudste dag 's morgens zo vroeg mogelijk druppelen. Let daarbij vooral op de nachttemperatuur, die is het belangrijkste voor de trosvorming. Bij dit alles is het natuurlijk wel prettig indien je een doorzichtige dekplaat hebt.
-
Thijs van Leeuwen
21-12-2017 om 17:18Het lijkt me dat oxaalzuur verdampen ook gewoon moet kunnen op dit moment en misschien wel beter is als de tros niet te compact zit.
-
Ben de blogger
21-12-2017 om 17:28Klopt helemaal Thijs. Boven de vijf graden moet je verdampen of beter gezegd sublimeren, onder de vijf graden kun je beter druppelen.
-
Anja
21-12-2017 om 17:57Hallo Ben,
Ik heb een kast die heel licht aanvoelt. Dit grote volk heeft 15 kilo suiker gehad in augustus maar heeft heel lang doorgebroed en zelfs nog koninginnedoppen in september gehad (uiteindelijk niet gaan zwermen). Kan ik er een pak suikerdeeg opleggen. voor een voerraam uit een andere kast lijkt het me nu niet de goede tijd.
Anja, persoonlijk hang ik in december en januari liever een voerraam (of twee) tegen de wintertros aan. Dat is natuurlijk voer voor de bijen op dit moment, direct bruikbaar. In februari en maart zijn de temperaturen al hoger en kun je ze eventueel ook suikerdeeg geven. Suikerdeeg bevat namelijk veel sacharose en dat moeten de bijen nog omzetten naar glucose en fructose. Als het volk zo sterk is, kun je toch de twee kantramen vervangen door voerramen? Groet, Ben -
Werry Jonker
21-12-2017 om 18:20Hallo Ben,
Vandaag gesublimeerd met mijn temperatuur gecontroleerde verdamper.
De verdamper is zodanig gemaakt, dat er weinig vermogen nodig is. 60 Watt i.p.v, de 150 Watt van een Varrox verdamper.
Als de maximum sublimatie temperatuur is bereikt van 189 graden, dan koppel ik de stroom af. Het oxaalzuur is dan al bijna allemaal verdampt. De temperatuur zakt dan langzaam naar de minimum temperatuur van 157 graden en dan is het oxaalzuur allemaal verdampt. Duurt totaal ongeveer 8 -10minuten.
Fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar met ook gezonde bijen.
Werry, misschien zinvol om over je zelfgebouwde temperatuurgeregelde verdamper een stukje te schrijven en aan te bieden aan de redactie van Bijenhouden?
Jij ook fijne feestdagen gewenst en een mooi bijenjaar.
Groet, Ben -
Ingrid
21-12-2017 om 20:52Dag ben, mijn eerste winter met bijen: 1 volk lijkt een vrij kleine tros te hebben, kan ik foto sturen? Andere volk is dood, waar kan ik op letten voor oorzaak?
Ingrid, er zijn vele Ingrid's onder de volgers, dus ik kan jou niet mailen. Probeer maar op mijn naam te googlen, dan kun je een mailtje sturen met foto. -
Hans
21-12-2017 om 21:08Vandaag 40 volken behandeld met de sublimox oxaalzuur verdamper
Binnen 2 uur klaar ,fantastisch apparaat ,
De eerste mijten vielen al. -
Gilberte
22-12-2017 om 08:11Dag Ben,
Bedankt om ons het hele jaar door, altijd goede raad te geven!
Met onze beste wensen voor een jaar vol vreugde, vriendschap en ook geluk met de bijen.
Beste groetjes
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.