02-04-2022

Winterdip in het voorjaar

Na zeven dagen van overweldigende dracht belanden we nu in een periode van tien dagen winterweer. Wat voor effect heeft dat op de bijenvolken, die al sterk genoeg waren voor het plaatsen van een honingkamer?  In deze video zie je dat met vier graden buiten de bijen gewoon doorwerken in de honingkamers. Het met nectar en stuifmeel volgesleepte broednest wordt ontdaan van zijn nectar en deels wordt dit verplaatst naar de honingkamer. Ondertussen kan de moer doorgaan met eitjes leggen in de vrijgekomen en gepoetste cellen. Het net binnengehaalde stuifmeel kunnen de duizenden jonge bijen, die nu geboren worden goed gebruiken om hun eiwitreserveres op te bouwen ten einde hun voersapklieren te activeren. 

Over tien dagen bloeien de kersen volop en volgen snel de paardenbloemen. Het herstel van de voedselreserves kan dan in volle omvang gerealiseerd worden. Geef ze bij mooi weer vooral ruimte in de honingkamers. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Elias Dhondt

    03-04-2022 om 07:35

    Dag Ben

    Bedankt voor de video! Dit zijn volken die al een honingbak hadden voor de “winter”, heeft het zin om bij volken die 9-10 straatjes bijen hebben nu in deze winterperiode de eerste honingbak te plaatsen of wacht ik beter nog een week?

    Veel groeten
    Elias

    Ha Elias, het is beter om te wachten tot de temp weer naar 12 tot 15 graden gaat, dan komt ook de dracht weer op gang. Groet, Ben

  • Imme

    03-04-2022 om 08:36

    Hier in het noorden loopt de bloei meestal wat achter. Gister in de zon na de kou lagen er bij alle volken redelijk wat dode bijen op de vliegplank alsof ze er toch door verrast zijn.

    Ha Imme, de oude winterbijen die nu haalbij zijn, zij aan het eind van hun leven. De volken maken in april de omslag naar kortlopende zomerbijen. Groet, Ben

  • Dirk

    03-04-2022 om 08:57

    Hey Ben,
    Één van mijn volken is al behoorlijk op sterkte en daar heb ik in de laatste dagen dat het nog mooi weer was een hk op geplaatst. Dat volk had ook nog veel wintervoer over, van suikerwater. Is het een probleem als ze dat naar de honingkamer verplaatsen en dat dit 'suikerwater-nectar' wordt vermengd met echte honing?

    groet, Dirk

    Ha Dirk, het oude wintervoer is meestal nog verzegeld, eerst gebruiken ze de verse nectar die dichtbij in en rond het broednest is opgeslagen. Dit open voer wordt naar boven gebracht en het verzegelde oude wintervoer blijft als reserve voor slechte drachtdagen beschikbaar beneden.
    In geringe mate wordt er wel iets verplaatst, maar dat is verwaarloosbaar weinig. Groet, Ben

  • Micha

    03-04-2022 om 16:53

    Gisteren zag ik bij één van mijn volkjes verschillende bijen op de vliegplank bezig hun tong te poetsen. Althans zo zag het eruit: ze hadden hun tong helemaal uitgestoken en waren er met hun twee voorste pootjes van boven naar beneden over aan het strijken (met hun gezicht naar de vliegspleet). Waarom doen ze dit?

    Ha Micha, ik weet het niet, mogelijk is het poetsgedrag. Groet, Ben

  • Hero

    03-04-2022 om 18:50

    Honingkamers geven in maart lijkt me sterk overdreven, de volken zullen er niet fitter van worden! Laat het broednest zo compact mogelijk als het kan, kijk als het in maart mooi weer word dan krijgen de mensen de voorjaarskolder in de kop, maar ben er zeker van met deze koude periode dat het geen goed idee was om honingkamers te plaatsen! Als je je volken wil verzwakken ,up to you!!!! Plaats honingkamers wanneer het fruit en de paardebloemen beginnen te bloeien, groet een oude buckfastimker.

    Ha Hero, volgens mij staat de sleedoorn (=fruitbloesem) al 2 weken in bloei. Althans hier in het oosten. Ook de paardenbloemen beginnen overal te verschijnen in de weilanden. Lokaal zijn er grote verschillen tussen noord en zuid, West en Oost. Ik zal je over 2 weken het resultaat laten zien. Zonder voldoende ruimte worden eind april de eerste zwermen gemeld. Groet, Ben

  • Hero

    03-04-2022 om 20:27

    Ha Ben hier geen paardebloemen in bloei, tijdens maart vlogen ze enorm, maar nog altijd waterhalers bij mijn vijver, dan weet ik geen nectardracht, vanmorgen met die kou en zon zat mijn tuin vol met waterhalers! een mooi gezicht.Kijk als het warm was gebleven dan was het een ander verhaal, doel op het plaatsen van honingkamers. Een aantal dagen geleden zijn er een aantal volken van eigenaar verwisseld maar kon geen nieuwe honing ontdekken, o.k boven de toplatten een beetje maar niet noemenswaardig , maar daar heb je gelijk in de verschillen op korte afstand kunnen enorm verschillen. Trouwens in de u.s.a en Canada winterverliezen van 50 tot 80 procent! Groet buckfastHero.

  • Coen

    03-04-2022 om 21:17

    Vanochtend de bijen bij de kersen gezet die beginnen met bloeien. De honing zit bij mij over de volle breedte van de toplatten tegen de dekplank. Twijfel over wel of geen honingkamer met het aankomende weer, maar toch eentje er op gezet.

    Ha Coen, die honing onder de dekplank duidt nadrukkelijk op ruimtegebrek, dus naar mijn mening heb je er goed aan gedaan. Groet, Ben

  • Christof

    04-04-2022 om 08:33

    Dag Ben , ik heb vorige week vrijdag een zesramer Simplex overgezet naar Dadant Blatt. Deze zesramer had 1 volledig raam voer en zat voor de rest vol met uitlopend broed ( Buckfast). Ik twijfel of deze nog voldoende voer hebben om de komende week(en) ( voorzien slecht weer) door te komen.
    Wat raad je aan , een pak voerdeeg erop of bijhangen van een voerraam?
    Bedankt voor je reactie

    Ha Christof, het bijhangen van een voerraam heeft altijd de voorkeur. Groet, Ben

  • Natasja Dankers

    05-04-2022 om 10:45

    Goedemorgen Ben.
    Ik heb wegens omstandigheden nog niks gedaan met de bijen wel met het mooie weer een kleine check, nu heb ik mijn hk er nog op staan van afgelopen winter en vraag ik mij af moet ik deze vervangen voor een nw honingkamer? En kan ik de honing ramen die evt nog verzegeld zijn nog bewaren voor de bijen.
    Of heeft u andere tips!
    Groetjes Natasja

    Ha Natasja, ik heb ook niet meer gedaan dan een kleine voorjaarscheck op "voer en moer". Soms een hk geplaatst bij sterke volken. In jouw geval heb ik nog wel de vraag wat er in die HK zit, die er nog opstaat van vorig jaar? Is dit echte honing? Dan zou je hem kunnen laten staan en er bij mooi weer nog een HK met moerrooster bovenop zetten als de bijen die 1e HK bezetten. Je kunt bij echte honing ook het moerrooster onder de huidige HK leggen en ze ook een 2e HK geven.
    Zit er echter suiker in die HK dan kun je deze beter als reservevoer onder de BK plaatsen, dan gebruiken ze het voer wel als er geen dracht is. Dan moet je wel weer een extra HK plaatsen op een moerrooster. Ik ga er gemakshalve vanuit dat je een moerrooster gebruikt.

    Hiermee zorg je voor voldoende ruimte, zodat de bijen het broednest vrij kunnen houden voor broed. Mocht de bovenste HK weer bezet zijn met bijen, plaats dan rustig nog een HK "on top". Groet, Ben

  • Natasja

    05-04-2022 om 14:22

    Hoi Ben,
    Mijn mijn oude hk is honing maar wel ik heb wel een plak deeg bij de bijen gehad die ze hebben benut, dus er zit suiker in kan ik deze nu dan naar beneden zetten of beter wachten op mooier weer? En dan maakt het niet uit dat ik op deze hk geen moerrooster leg? En tegelijkertijd plaats ik een nw hk met moerrooster er boven.
    Groetjes Natasja

    Ha Natasja, gewoon wachten tot het 15 graden wordt met een zonnetje. Dan de oude hk naar beneden (zonder rooster) en inderdaad een nieuwe hk met uitgebouwde ramen met daaronder het moerrooster bovenop. Groet, Ben

  • Trudy

    05-04-2022 om 20:27

    Hoi Ben,
    Ik had afgelopen zomer een HK met nog voer onder een BK gezet. Die HK heeft dus ook nog een thymovar en oxaalzuurbehandeling gehad ( niet direct, maar indirect). Nu heb ik die HK pas met het mooie er weer onderuit gehaald, en ik zag er verse honing in. Ik kan deze denk ik niet boven de BK zetten en later dit jaar slingeren, omdat er misschien nog geurresten van thymovar en sporen van oxaalzuur in kunnen zetten, klopt dat? Groeten Trudy.

    Ha Trudy, daar hoef je niet bang voor te zijn. De geuren zijn vrij snel vervlogen en residuen zullen absoluut onder de toegestane grenzen liggen. Ze hebben als onderbak geen enkel contact gehad en zowel thymus als oxaalzuur komen ook van nature voor in voedingsmiddelen. Dus zet de hk maar naar boven bij mooi weer bovenop de bk met moerrooster,
    Groet, Ben

  • Amber

    06-04-2022 om 13:39

    Hoi Ben,
    Ik heb 2/3 weken geleden toen het zo mooi weer was een HK geplaatsts. Dit was overdag en ik verwachte dus dat veel bijen weg zouden zijn.
    Het broednest besloeg maar 3/4 ramen en hoe de buitenste ramen eruit zagen had ik niet goed naar gekeken.
    Ben ik te vroeg geweest met plaatsen van HK? Is het slim deze eraf te halen (als het weer het toelaat) of nu maar gewoon laten zitten ook.. Denk dat met die kou al veel warmte van het broednest naar boven is getrokken helaas.
    Gr. Amber

    Ha Amber, uit je woorden klinkt een beetje door dat je niet goed gekeken hebt naar de bezetting van je 10 ramen. Dat moet wel om goed te kunnen beoordelen of het bijenvolk al een uitbreiding nodig heeft. Met 3/4 ramen broed zal de bezetting vermoedelijk 7 ramen geweest zijn. Dus was het nog te vroeg. Ik zou nu de kast niet openen. Wacht tot volgende week dan wordt het weer iets beter. Zitten er geen bijen in je hk, dan kun je de hk dan beter tijdelijk wegnemen. Groet, Ben

  • Jan T

    11-04-2022 om 12:02

    Hoi Ben,
    Wat is jouw advies m.b.t. de vliegspleet? In het najaar is deze bewust naar de kleinste stand gegaan. Nu de temperaturen weer wat oplopen is het overdag bij tijd en wijle haast fileparkeren bij de grote volken. Ik ben dan ook geneigd om de vliegspleet ruimer te zetten, alleen 's nachts koelt het nog flink af..
    Alvast bedankt!

    Ha Jan, zelf wacht ik altijd de Ijsheiligen (medio mei) af voordat ik ze echt open zet. Dit inderdaad vanwege de koude nachten. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.