10-10-2016

Winterse controles?

Winterse controles?

Imkeren kun je op vele manieren doen. In de winter kun je o.a. kiezen voor een passieve of een actieve houding. Zelf ben ik nieuwsgierig hoe het er met mijn bijenvolken voorstaat en ga ik iedere maand tenminste 1 x langs de buitenstanden. Thuis kijk ik vaker. Vanmiddag ben ik langs drie kleine bijenstanden gereden, hier moest ik de laatste 2 voerbakken nog verwijderen. De volken kunnen nu in principe met rust gelaten worden tot de oxaalzuurbehandeling in december. Toch kan ik het niet laten om de volken maandelijks 1 x te controleren.

Waar let ik op? Wat doe ik? Ik bekijk in eerste instantie de schuifladen van iedere kast.

  • waar zit het volk?
  • Hoeveel straatjes en wat is de lengte van de straatjes?
  • Liggen er veel, weinig of geen varroamijten op de schuiflade?
  • Geen afgeknaagde kopjes van bijen t.g.v. spitsmuizen of gaten in de kast vanwege een specht met honger?

Daarna even het dak optillen en door het folie kijken. In 9 van de tien gevallen zie je de bijen zitten tussen de toplatten van de ramen, tenzij het extreem koud is. Misschien zitten mijn bijen hoger in de kast vanwege mijn vele Dadantkasten, maar ook in de spaarkasten zie je meestal tussen de straatjes de bijen zitten. Ik zal de komende wintermaanden foto's maken en erover berichten.

De onderstaande foto maakte ik vanmiddag. De meeste volken zitten nog niet op de tros, maar ze beginnen zich wel rustiger te gedragen. Hun bewegingen lijken al meer vertraagd te zijn.

Bij dit volk in een houten Dadantkast was geen isolatie aanwezig boven het folie, waardoor dit volk wel samen begon te clusteren als het begin van de wintertros. Ik zie dat er zeven straatjes bezet zijn, een prima uitgangspunt (voor Dadant) voor een goede overwintering. Voor gewone productievolken in spaarkasten is 5 straatjes het minimum. Soms voel ik ook direct na het optillen van het dak aan het folie, dat is nu nog steeds warm van het laatste broed. Dat moet in de loop van november verdwijnen als het goed is. Carnicavolken zijn misschien al zonder broed, deze hebben een langere broedloze periode. 

 

Dit is overigens mijn enige volk dat bij toeval in warmbouw zit. Op zich geeft dat verder niet. Je ziet de bijen al dichter op elkaar zitten. Je ziet de cirkel van bijen, die de wintertros aan het vormen zijn. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

Deel dit bericht

Reacties

  • Mirjam

    10-10-2016 om 19:41

    mooi gezicht Ben! de wintertros die zich aan het vormen is op de foto!

  • Jan van Cadsand

    10-10-2016 om 20:27

    Ik heb vandaag 10-10, 5 volken gecontroleerd, ze bezetten nog alle 8 ramen in de boven b. van de sp. kast, en hadden alle 5 gesloten open, br en eitjes zowel de oude als de jonge moeren. ik werk al jaren men Carnica's, maar dit jaar, was de darren slacht later, en er is ook meer broed dan gemiddeld, in sept. en oct. .

  • Maria

    11-10-2016 om 00:25

    Ben, heb jij de schuifladen er de hele winter omder zitten?

  • stef

    11-10-2016 om 01:17

    Ik vind dat in mijn kasten nu veel mijten vallen.wat moet ik doen?

  • Ben de blogger

    11-10-2016 om 08:01

    Maria, ja, met uitzondering van 1 bijenstand waar het zeer vochtig is. Daar zijn alle bodems open. De rest is dicht om de mijten en de bijenmul te kunnen bekijken.
    Stef, dit is met het uitlopen van het laatste broed inderdaad het moment dat er nog mijten uit het uitlopende broed kunnen vallen. Ik zou wachten tot de december behandeling met oxaalzuur. De temperatuur is nu te laag voor een goede verdamping van de andere middelen.

  • Nelleke Schuurman

    16-10-2016 om 16:44

    Ik ben beginnend imker: de eerste verpakking apiguard ligt er nu een week in omdat ik nog aan het voeren was. Is het te laat om de tweede verpakking er ook op te zetten? Dat zou na tien dagen moeten.
    Ik heb er een ring op moeten zetten omdat de bijen anders niet bij de apiguard konden komen. Wordt het niet te koud met die loze ruimte boven hun hoofd?

  • Ben de blogger

    16-10-2016 om 17:05

    Nelleke, voor komend jaar de Apiguard behandeling eind juli/begin augustus beginnen. De werking is nu minimaal, met uitzondering van vandaag 16-10, waarbij het 20 graden was. Ik zou de 2e behandeling dus vanwege de lage temperatuur achterwege laten. Volgend jaar beter! Een lege bak boven hun hoofd kan overigens geen kwaad. In de winter vormt de buitenste schil van bijen een warme jas, die de tros beschermd tegen de kou. Tien cm links en rechts van de tros is het ook koud, dus daar boven mag het ook koud zijn. Zodra ze in het vroege voorjaar meer los in de kast zitten, verliezen ze wel warmte, die opstijgt.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.