Wintersterfte verminderen. Maar hoe?
Reacties
-
Natan Flier
02-04-2024 om 21:28Dag Ben,
Ik las pas in een boek dat wij de varroaplaag in stand houden, juist door de bestrijding van de varroa met toxische middelen. Bovengenoemde landen hadden in korte tijd meer bijensterfte, maar de volken die over bleven waren veel sterker en hygiënischer. Over langere tijd dus veel mindere sterfte.
Moeten wij ook maar eens collectief stoppen met bestrijdingsmiddelen?
Groeten,
Natan
Dag Natan, bij een collectieve beëindiging van de varroabestrijding zullen er in Europa en delen van Azie ongekend hoge verliezen geleden worden, pas na verloop van 5 a 6 jaar zou er herstel in kunnen treden. Echter er zullen dan volken overblijven, die op geen enkele wijze vergelijkbaar zullen zijn met onze huidige bijen (zie de bijenvolken op Gotland).
In economische zin kunnen we de bijen niet missen (bestuivingsdiensten) en willen veel imkers de huidige kwaliteiten van hun bijenvolken niet verliezen.
Op kleine schaal zoals op Texel is de varroabestrijding al grotendeels beëindigd, echter op Europese schaal lijkt dit niet haalbaar.
Een nationaal plan voor de geleidelijke introductie van VSH-bijenvolken kan op de lange termijn wel soelaas bieden. Het ontwikkelen van een dergelijk nationaal programma vergt veel inspanning en draagvlak van alle stakeholders. Het lijkt een utopie om voldoende funding te vinden en alle neuzen diezelfde kant op te krijgen.
Er zijn echter wel kleinschalige initiatieven met VSH-teelt, die hoopvol zijn voor de toekomst. Groet, Ben
-
Rosmarina
03-04-2024 om 06:03Het is hoog tijd dat er een andere methode dan de schudmethode wordt ontwikkeld voor het tellen van mijten. Als je de methode met andere dieren dan bijen uitvoert krijg je een boete wegens dierenmishandeling
Dag Rosmarina, beperk het dan bij het mijten tellen op de schuifla. Dat geeft ook al een indicatie over de besmetting. Minder betrouwbaar, maar als indicatie goed genoeg. Voor alles bestaat een oplossing. Groet, Ben -
Germain
03-04-2024 om 09:55Er bestaat nu de vangkooi voor varoas . De uitleg en de nodige vangkooien ,1-raams , 2-raams of zelfs 3-raams tegen schappelijke prijzen . Eens kijken op planbee . Daar is de oplossing misschien ?
Ha Germain, indien goed toegepast, zijn deze arrestramen een uitstekend middel om heel veel mijten weg te vangen en te elimineren. Met een paar bijenkasten zou ik het zeker gaan toepassen. Je moet de moer drie keer achter elkaar arresten op een raam open broed en in deze ramen komen bijna alle mijten te zitten. Deze drie ramen broed gaan naar de kippen. Groet, Ben
ps er is een blogbericht over deze arrestramen. Via zoeken kun je het bericht met video vinden. -
Han O
03-04-2024 om 10:10Hallo Ben,
Je hebt het in deze blog over het darrenraam als val voor de mijten.
Zelf gebruik je de methode waarbij je in de broedkamer hoekjes uit het raat wegsnijdt als methode voor varoabestrijding. Wat is het voordeel (en eventueel nadeel) van deze methode?
Dag Han, het nadeel van mijn methode, die bestaat uit a) streng geselecteerde bijen (o.a. VSH en hygiëne) b) kleine cellen raat met afgesneden hoekjes voor darrenraat en c) mijten monitoren/tellen, is het werk dat het met zich meebrengt. Het voordeel is dat ik de mijten niet meer bestrijdt. Groet, Ben -
janaa
03-04-2024 om 11:53Dag Ben,
Als het mag 2 vragen.
Hoe ziet de schutmethode eruit?
Wat is een arrestraam?
Dag Janaa, je kunt in het blog zoeken op onderwerpen. Arrestraam: https://login.debijenhouders.nl/blog/7a-de-arrestraammethode-biotechnisch-mijten-wegnemen
Schudmethode: https://login.debijenhouders.nl/blog/de-schudmethode-en-de-mijtbesmetting-op-de-bijen
Groet, Ben -
J El
03-04-2024 om 21:54Dag Ben,
Zou er ook een keer een blog kunnen komen over totale broedafname als varroabestrijding? Al dan niet door middel van een gastblogger?
Ha J, goed dat je die gastblogger erbij noemt, want de TBA stuit mij zeer tegen de borst. Het druist volledig in tegen mijn visie op imkeren waarbij de bij/het bijenvolk centraal staat. Maar de methode lijkt sprekend op de vlieger. Waarbij je het broed laat uitlopen, en daarna behandelt met oxaalzuur. Daarna voer je een leggende moer in. De TBA doe je in juli.
Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het wel. Groet, Ben
-
Myriam
04-04-2024 om 11:31Ha Ben, al eeder schreef je dat tijdens de voorjaarscontole een darrenraam in gehangen wordt op positie 2 of 9 in een spaarkast. Dit keer heb ik zulke grote volken dat ik twee darrenramen heb opgehangen op beide posities. Is dat een goede manier of moet je kiezen voor na elkaar verspreiden over een langere periode ?
Alvast bedankt voor al je adviezen, het blijft geweldig wat we kunnen lezen.
Ha Myriam, het is niet verstandig om twee ramen tegelijk aan te bieden, want het levert geen extra mijtenverlies op. Eén raam bevat al 4000 darrencellen en het aantal mijten is slechts een paar honderd in april/mei, misschien max 500 tot 1000.
De darrenlarven zijn slechts drie dagen aantrekkelijk voor de mijten. Echter het duurt een paar dagen voor het hele darrenraat belegd is. Je vangt dus gedurende een week de reproducerende mijten weg. Wanneer je het 2e darrenraat een week na de 1e plaatst dan heb je een tijdslot van twee weken waarin je veel mijten vangt. Dat zijn dan ook de nieuwe mijten, die pas een paar dagen geleden geboren zijn.
Dus niet gelijk, maar met een week of tien dagen er tussen is veel beter. En laatste tip, hang het raam er zo vroeg mogelijk in, want de eerste mijten zijn er vlot bij. Groet, Ben -
Judith
04-04-2024 om 23:20Beste Ben
In het blogbericht schrijf je dat nieuwe volken opzetten en de broedstop manieren zijn om varroa te onderdrukken.
Kun je beide manieren beschrijven/ uitleggen en aangeven wanneer ik daarmee kan beginnen?
Groetjes Judith
Ha Judith, ik zal er nog wel een nieuw blogbericht aan wijden. Als voorschotje: het beste kun je het maken van broedafleggers combineren met opkomende zwermdrift, dus in de maand mei. De broedafleggers maak je met 3 ramen gesloten broed waarop al mooie zwermcellen met dikke larven aanwezig zijn. Dus zonder moer. Dat zorgt tevens voor een broedpauze. Indien je een volk op deze manier opsplitst in drie delen, wordt de varroabesmetting ook door drie gedeeld, daarnaast is er in de broedafleggers tijdelijk geen open broed waardoor de mijten ouder worden. Later meer. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.