27-11-2020

Wintertros en broedvrij?

Vanmorgen 27 november was het mistig en koud. Tenminste koud genoeg om bijenvolken op de wintertros aan te treffen. Het was  6 a 7 graden. Op de vraag: "wintertros en broedvrij?"  kan ik slechts bij 6 van de 10 volken een positief antwoord geven. Vier van de tien volken hebben nog broed en daar heeft oxalen dus geen zin. De varroamijten zitten bij deze volken nog in het broed en zijn zo beschermd tegen het oxaalzuur. Dan toch maar drie wachten bij deze volken, maar dan is het wel bijna de korste dag. Dan moet het wel gebeuren, want na de korste dag komt er vrij snel weer nieuw broed in. Mogelijk wordt de tijdspanne dat we effectief kunnen oxalen in de winter steeds korter.

Nu de volken op de wintertros zitten kun je goed de overwinteringssterkte beoordelen. Als het goed is, winteren ze bijna net zo sterk uit. Je kunt dus nu al bij benadering voorspellen welke volken sterk het voorjaar in zullen gaan. 

Naar mijn mening moeten we de selectie naar behandelvrije overlevende bijenvolken volop prioriteit geven. Op de tweede en laatste bijenstand van de onderstaande video staan behandelvrije 4,9 mm volken. Sommige volken zijn al 4 jaar niet meer behandeld. 

Dit weekend heb je de laatste kans om de enquete over de varroabestrijding en eventuele koninginnenteelt in te vullen.

Klik op ENQUETE

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker 

Deel dit bericht

Reacties

  • Martine

    27-11-2020 om 19:05

    Hallo Ben
    Hoe doen we de winterse oxaalbehandeling in een topbarhive? Kan dat eigenlijk wel?

    Martine, ik doe er niets aan. Zonde om alles te verbreken. Er zijn meer TBH-imkers, die uitsluitend in het voorjaar of zomer VarroMed of oxaalzuur druppelen uitsluitend indien ze iets mis zien gaan met de bijen (dwvbijen) of minder fraai (hagel)broed tegenkomen. Ik vervang bij slecht broed ook gelijk de moer. Groet, Ben

  • Gert valk

    27-11-2020 om 19:19

    Wat een prachtige volken Ben! Hoe veel zal het meespelen dat de volken op 32mm raat afstand zitten in verhouding tot het aantal bezette straatjes?
    Zal vast wel iets doen. Heb geen idee of dit veel is. Verschil van 15% ongeveer?

    Gert, dat zou best kunnen, want er zit tussen de raten een enkele laag bijen. In de cellen van de raat zit wel aan iedere kant ook nog een laag bijen. Bij 3,5 cm raatafstand heb je 6 bezette ramen (5 straatjes) en bij 3,2 cm raatafstand heb je 8 bezette ramen en 7 straatjes. Rekenkundig gezien dan, of de werkelijkheid ook zo is? Groet, Ben

  • Toon van de Rijt

    27-11-2020 om 21:07

    Broedvrij vast te stellen aan de hand van de trosvorming??

    Toon, nee dus. Aan de hand van broedwarmte kun je iets zeggen over de afwezigheid van broed. Kleine broednesten kun je nauwelijks opmerken vanwege de geringe uitstaling. Een sensor geeft wel goede info. Groet, Ben

  • Frans Gielen

    28-11-2020 om 11:33

    Ik heb dit jaar 11 jaar op rij, in gemiddeld 13 volken per jaar, de SPONTAAN gevallen varroas geteld op de varrolade onder de kastbodem die helemaal van roestvrij staal gaas is (3x3 mm gaasgaatjes). Ik zie elk jaar hetzelfde patroon. Na de mierenzuur behandeling in Juli-Augustus neemt de spontane varroaval af tot nagenoeg nul. Zo rond halverwege Sept. neemt de spontane varroval weer toe tot een piek in eind Oct begin Nov. om dan snel naar dicht bij nul te gaan tegen eind Nov.. Als ik dan oxaalzuur druppel, meestal tussen Kerst en 1 Jan is er weer een kortdurende grote piek in spontane vatroaval. De varroaval in de rest van het voorjaar is dan nagenoeg nul. Nu mijn ervaring: De spontane varroaval piek tussen eind Sept en eind Nov ( de piek valt niet voor alle volken in dezelfde week) is een gevolg van het uitlopen van het laatste broed. Aan het eind van deze piek in begin Dec. ( niet voor alle volken in dezelfde week) zijn de volken broedvrij. Als er in de laatste 3 weken van Dec een morgen komt met een temperatuur tussen -3 en + 3 graden is dat een ideaal moment om oxaalzuur te druppelen.
    Ik vond in mijn data ook dat hoe groter het aantal ramen broed in de periode Half Aug. tot Half Sept. hoe groter het aantal spontaan gevallen varroa’s. Grote volken hebben vaak veel varroa’s maar zijn ook de volken die het sterkst uit de winter komen.
    Als je geïnteresseerd bent om eens in meer detail naar mijn data te kijken dan kunnen we dat heel gemakkelijk doen met een ZOOM virtuele meeting
    email: fietsgielen@outlook.com

    Ha Frans, lijkt me zeker interessant. Ik zie precies de zelfde patronen bij mijn onbehandelde volken. Ik mail je.
    Groet, Ben

  • Jeroen

    28-11-2020 om 15:44

    Ben, begrijp ik het goed dat je de aanwezigheid van broed inschat adhv de tros en vooral de temperatuur? Dat lijkt mij nog best lastig goed in te schatten. Als je dan een oxaalzuur behandeling doet en er zou toch nog broed aanwezig zijn, wat gebeurt er dan? Is dat slecht/ fataal voor het broed of is de behandeling alleen minder effectief door de evt aanwezigheid van gesloten broed.

    Jeroen, het oxaalzuur heeft alleen geen effect op de mijten in het broed. Het broed blijft gewoon leven. De phoretische (opzittende) mijten gaan bijna wel allemaal dood. Groet, Ben

  • Gert

    28-11-2020 om 23:51

    Ben wat voer je als nu blijkt dat er te weinig voer in de kast zit?

    Gert, wanneer je eind september 14 kilo wintervoer rond het volk hebt zitten, dan is het uitgesloten dat er nu al geen voer meer is (tenzij alles in oktober al geroofd is).

    Wanneer je de bijen bovenin ziet zitten, kun je het voergat recht boven de wintertros plaatsen en er een pak suikerdeeg met 10 cm rond gat op leggen. Zitten de bijen dieper in de kast, dan kun je overwegen een raam vol voer uit een andere kast tegen de wintertros te plaatsen. Groet, Ben

  • Henk

    29-11-2020 om 10:43

    Hallo Ben, vind het lastig om in te schatten of ze nog voldoende voer hebben vooral einde seizoen. Heb nu voldoende voer ingevoerd, maar toch het kantelen van de kast en dan inschatten of de kast “ zwaar “ genoeg is !!
    Kan ze toch moeilijk op een weegschaal zetten.

    Henk, een kast met nagenoeg geen voer meer weegt echt weinig. Voelt echt licht aan. Dus als je nog redelijk gewicht voelt, dan zit het wel goed. Een folie of plexiglas dekplaat heeft vele voordelen. Je kunt zien of het volk aan de voorkant van de kast zit, dan hebben ze zeker nog wel voer achterin. Je kunt bovendien ook nog verzegeld voer zien en daarmee slapeloze nachten voorkomen ;-). Groet, Ben

  • Nico

    29-11-2020 om 18:57

    @Henk: ik heb aan beide kanten een haak in de bodemplank geschroefd - mbv een unster (bijvoorbeeld om koffers te wegen) kan je dan aan beide kanten de kast een beetje lichten. Als je dan die gewichten bij elkaar optelt en weet hoe zwaar een lege kast is weet je ongeveer hoeveel voer ze nog hebben.

  • Henk

    30-11-2020 om 15:31

    Hallo Nico, goede tip ! Dus net voor het inwinteren , kast wegen, en als alles erin zit weer !!!

  • Yorben

    01-12-2020 om 18:07

    ik had dit bericht per ongeluk bij een oud topic gezet, bij deze mijn bericht/vraag:

    Hey Ben,

    ik heb 3 dagen geleden oxaal gedruppelt in 4 van mijn volken, maar nu lijkt het erop dat 1 van de vier volken toch nog niet uit het broed was( er lagen dode poppen op de vliegplank). De mijtval is aanzienlijk lager bij dit volk, terwijl de passieve mijtval voorafgaand aan de behandeling aanzienlijk hoger was! Omdat ik het niet helemaal vertrouwde(de tros was niet super dicht op elkaar) heb ik dit volk 20ml gegeven (de rest 30ml op 5 dadant straatjes). Nu is mijn vraag: kan ik, wanneer zich echt een mooie wintertros vormt, alsnog met oxaal behandelen bij dit volk? Is dit nodig? de gemiddelde passieve mijtval voorafgaand aan de behandeling was 20 per dag. Nu op de 3de dag na de behandeling is de mijtval van dit volk 36. Waar de andere volken een passieve mijtval hadden van gemiddeld 6 per dag en nu op de 3de dag na de behandeling een mijtval laten zien van 70 tot 96 per dag. De conclusie is mij duidelijk, ik heb te vroeg een oxaal behandeling bij dit volk uitgevoert en de mijten zitten lekker verscholen in het broed. Maar kan ik over een aantal weken alsnog een juiste behandeling aan dit volk geven? Of beter laten gaan?

    Alvast bedankt Ben!

    Groetjes Yorben

    Ha Yorben, je mag ook rustig op oude berichten reageren, want ik krijg er een melding over.
    Ik zou absoluut geen tweede keer oxalen op dezelfde bijen. Ze nemen namelijk een deel van de vloeistof op en een tweede behandeling kan dan dodelijk aflopen. Dus gewoon verder met rust laten. Die laatste mijten in het laatste broed overleven toch nauwelijks. Groet, Ben

  • Nico

    01-12-2020 om 20:11

    @ Henk: niet helemaal Henk. Ik ben net begonnen dus kon mijn nieuwe kast (met raampjes) die ik heb gepland voor een tweede volk volgend jaar (identiek qua materialen aan de eerste kast) gewoon wegen zonder broed of voer of wat dan ook. Maar zoals jij het beschrijft geeft het uiteraard ook een zeer goede indicatie!

  • Nico

    01-12-2020 om 20:19

    @Ben - ik zag toevallig dat Henk op mijn bericht had gereageerd. Is het ook mogelijk om automatisch te laten weten indien er een nieuwe reactie op een blog is? Genereert een hoop extra emailverkeer maar mijn DEL-toets functioneert nog prima.

    Nico, een reactie van mij of iemand anders komt altijd onder je eigen bericht te staan, dus na 1 of 2 dagen kun je een reactie verwachten. Voor uitgebreide meningsuitwisselingen kun je beter het imkerforum gebruiken. Groet, Ben

  • Joke

    15-12-2020 om 21:12

    Dag Ben,
    Als het goed is, zijn mijn volken rond 20 dec broedloos. Dan zou ik oxaal kunnen druppelen. Alleen de voorspelling op dit moment is dat t niet koud genoeg is rond die datum. Pas rond 26/27 dec is het rond de 5 graden. Kan ik daarop wachten of zal ik t zekere voor t onzekere nemen en rond de 20ste met Varro med behandelen?
    Mvg Joke

    Ha Joke, ik zou zeker wachten, want de druppels vallen nu door de losse tros heen. Ze moeten echt achterblijven in de compacte wintertros om voldoende effectiviteit te hebben. Dus beter wachten tot er weer kou komt. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.